HK-250

Vrtulníky do velikosti 450
Odpovědět
Zpráva
Autor
pavel123

Re: HK-250

#316 Příspěvek od pavel123 »

Zdravím,
o víkendu jsem udělal první 2 lety s HK-250. Možná by se někomu mohlo hodit pár zkušeností ze stavby, popřípadě typy na použitou elektroniku.
Na heli jsem záměrně nic neměnil, vše jsem ponechal originál HK, změnil jsem pouze hlavu na bezpádlo, což jsem vyřešil úpravou původní hlavy. Od doby, kdy jsem si heli nechal poslat z HK, se v nabídce objevila kompletní bezpádlová hlava, ale nechtělo se mi na ni čekat a lákalo mě upravit původní hlavu. Úprava spočívala v prodloužení pák gripů a v doplnění kamene hlavy o vodítka táhel (abych nemusel použít kompenzátor).
Do gripů jsem vrtal a do kamene hlavy jsem řezal závity a použitý materiál na mě rozhodně nedělal dojem "bláta", jak se s oblibou uvádí :-)
Při stavbě jsem narazil na drobné komplikace, ale nešlo o nic neřešitelného a jak jsem napsal na začátku, nic jsem neměnil a ani nenahrazoval díly z Trexe apod.
Vzpěry ocasní trubky se lišily délkou cca o 1mm, takže nebylo reálné je namontovat. Vyřešil jsem to nahřátím jedné koncovky, aby šla snadno stáhnout, uhlík jsem zkrátli a koncovku nalepil zpátky, takže žádný velký problém.
Dále jsem upravoval vodítko desky cykliky - bránilo v pohybu páky serva výškovky. Orig díl Align je řešený tak, aby k tomu nedocházelo. Stačilo díl propilovat aby vypadal tak, jak vypadá orig. díl Align a bylo po problému.
Motor jsem usadil na lože přes podložky silné tak, že není potřeba zkracovat jeho hřídel, která jinak zasahuje do prostoru jednoho z předních serv cykliky. Postačí několik podložek M3 na sobě. Motor se pak do lože snáze usazuje, protože jinak je trošku problém s tuhými kabely motoru. Tato úprava řeší snazší vedení kabelů i délku hřídele motoru.
Pastorek jsem použil originální, přestože má o 0,1mm větší díru, než je průměr hřídele. Vyzkoušel jsem i jednoduché, ale nehezké řešení, ponechat díru větší a pastorek upevnit červíkem. Hází, ale funguje to.
Lepší řešení je díru vypouzdřit, na což postačuje proužek papíru široký cca polovinu délky pastorku namotaný v jedné vrstvě na hřídel motoru, zbylá polovina délky pastorku je zalepená zeleným Loctitem. Papír stačí na vystředění, pro jistotu je pastorek ještě dotažen červíkem. Při provozu se ukáže, jestli to takto stačí, ale nehází to :-)
Pokud jsem na nic nezapoměl, tak poslední úprava bylo vystřižení kabiny kolem nožiček tak, aby šla lépe nasadit.
Plánuju vyměnit řemínek za kevlarový, o kterém tu dříve byla řeč.
V plánu je také zkrácení hlavní hřídele, protože po úpravě na bezpádlo a odstranění kompenzátoru je zbytečně dlouhá.

Heli jsem osadil co nejlevnějšími komponentami s výjimkou gyra - Microbeastu:
- serva cyklika 3x Turnigy 1800A
- servo vrtulka e-flite DS76T (rychlost údajně 0,03s)
- motor Turnigy 2632 3400kv
- esc Turnigy dlux 30A
- Microbeast V2 (vyndaný z krabičky z doby, kdy byl instalován do heli velikosti 120. Znamená to úsporu váhy cca 14g, toto řešení ale nelze obecně doporučit, protože těžká krabička pomáhá odfiltrovat vibrace)
Baterky zatím nevím - objednané mám dvoje, uvidíme, jak se osvědčí. Z hlediska dodržení těžiště ale postačí lehčí baterky (v nabídce 3-článků 750 - 850mAh jsou baterky kolem 65 - 90g)
Motor a regl mám silnější, než se běžně do této velikosti používají, protože původní záměr byl postavit heli velikosti 400 s použitím některých dílů z hk 250.
Celková váha s tříčlánkem RAY 860mAh je asi 325g, dalo by se ušetřit na motoru a na regulátoru - 30A není rozhodně potřeba.
Ocasní servo jsem nejdřív zkoušel Corona 918, ale nešlo to, nebylo možné zadek ve visu ustálit.
Servo e-flite se jeví jako velmi dobré, otázka je jeho životnost, ale stojí cca 360,- Kč a existují do něj náhradní převody.
Jak jsem psal, heli má za sebou 2 starty, a to v mrazu se ztuhlými prsty a po měsíci pauzy v létání, takže jsem zkoušel jen vis, pumpovat kolektivem, abych viděl, co vrtulka a let po obloze - celkový dojem zatím velmi dobrý, ale nemám tak vysoké nároky jako ti, kdo lítají 3D.
Je pravda, že na cyklice, smykátku vrtulky a v uložení gripů vrtulky jsou značné vůle, ale zajímalo mě, jak si s tím Microbeast poradí. Zatím se neukázalo, že by to byl pro "normální" létání problém.
Přílohy
IMG_3237.jpg
IMG_3233.jpg
IMG_3231.jpg
IMG_3232.jpg
Benzín.heli vl. konstrukce, mot. G290RC, Spirit; heli 120 vl.konstr.; hk250(MD500); Sniper, Spirit
Tsisters

#317 Příspěvek od Tsisters »

to:pavel123 proč místo kevlarového řemínku nepředěláš náhon vrtulky na kardan?
AGILE 7,2/ AGILE 5.5/ DEVIL 420/ T-REX 500PRO-Sportline/ RJX X-TRON 500/ EXTRA 300/ FPV QAV 210/
pavel123

#318 Příspěvek od pavel123 »

Tsisters píše:to:pavel123 proč místo kevlarového řemínku nepředěláš náhon vrtulky na kardan?

To je taky možnost. Uvidíme, co tam nakonec bude :-)
Rád bych tuhle mechaniku zastavěl do nějakého trupu, protože se mi vždycky víc líbily polomakety, i když jsem ještě lítal s letadlama. Ale před tím si s tím chci trošku zalítat, protože je to v téhle velikosti moje první heli - zatím jsem měl menší i větší :-)
Ty ji máš v trupu MD500, ne?
Benzín.heli vl. konstrukce, mot. G290RC, Spirit; heli 120 vl.konstr.; hk250(MD500); Sniper, Spirit
Tsisters

#319 Příspěvek od Tsisters »

Jj : viewtopic.php?f=113&t=53062 a dokonce mi už i vesele svítí a bliká, až se trošku zlepší počasí tak šoupnu video. Osvětlení jsem dělal pomocí klasických led diod 5,0mm a několika blikajících, napájím to přes servisní konektor :mrgreen: Jen lítání je lehce odlišné, proto že je o dost těžší, ale dá se to
AGILE 7,2/ AGILE 5.5/ DEVIL 420/ T-REX 500PRO-Sportline/ RJX X-TRON 500/ EXTRA 300/ FPV QAV 210/
pavel123

#320 Příspěvek od pavel123 »

Tsisters píše:Jj : viewtopic.php?f=113&t=53062 a dokonce mi už i vesele svítí a bliká, až se trošku zlepší počasí tak šoupnu video. Osvětlení jsem dělal pomocí klasických led diod 5,0mm a několika blikajících, napájím to přes servisní konektor :mrgreen: Jen lítání je lehce odlišné, proto že je o dost těžší, ale dá se to

Máš to pěkný :-) těším se, až to taky zrealizuju.
Hornis

#321 Příspěvek od Hornis »

pěkně napsáno :D co jsi měl za problém s tou coronou? já jen že jsem sebou praštil s né scela jasných důvodu! ocásek se choval docela nekontrolovatelně :( mám tam corona 919 mg! jinak pánové řešil jste někdo problém s deskou cykliky? mě příjde že ta moje má vůli v ložisku jako kráva :(

E: ještě neřešili jste někdo vibrace? i bez hlavy rotoru vibruje jak dívčí přítel :lol: a další dotázek jaký je mezi nimi rozdíl krom ceny

http://prochymodel.cz/t/2674-deska-cykl ... er-se.html

http://prochymodel.cz/t/656-deska-cykliky-kov.html
Podle nejnovějších vědeckých studii lítají i tučňaci!
Hk 450gt v2 T-rex 450 se hk 250 gt blade mcpx
zablabla

#322 Příspěvek od zablabla »

Tsisters píše:to:pavel123 proč místo kevlarového řemínku nepředěláš náhon vrtulky na kardan?

???? to je nějaké míněno nějaké samo domo bastl, nebo mi něco uniklo ????
Blade msR, mcpx, Trex 250 FBL + DX6i ;Trex 250,Trex 500 FBL + T8FG
Hornis

#323 Příspěvek od Hornis »

zablabla píše:

???? to je nějaké míněno nějaké samo domo bastl, nebo mi něco uniklo ????

vyrábí se to!
zablabla

#324 Příspěvek od zablabla »

Pěkný, nemáš náhodou link , nebo hint kde to najdu ??
Hornis

#325 Příspěvek od Hornis »

zablabla píše:Pěkný, nemáš náhodou link , nebo hint kde to najdu ??

napiš Tsisetroj on ho teďka kupoval a on s ním lítá já padám s řemínky :lol:
Tsisters

#326 Příspěvek od Tsisters »

to: zablabla http://www.oomodel.com/tarot-250-spare- ... 62397.html ale některé dílčí části budeš muset buď dokoupit nové nebo použít ze stávajícího převodu.Já jsem si objednal nové ať mám konplet funkční ocas i se řemínkem :mrgreen:
EvzEn

#327 Příspěvek od EvzEn »

Hornis píše:pěkně napsáno :D co jsi měl za problém s tou coronou? já jen že jsem sebou praštil s né scela jasných důvodu! ocásek se choval docela nekontrolovatelně :( mám tam corona 919 mg! jinak pánové řešil jste někdo problém s deskou cykliky? mě příjde že ta moje má vůli v ložisku jako kráva :(

E: ještě neřešili jste někdo vibrace? i bez hlavy rotoru vibruje jak dívčí přítel :lol: a další dotázek jaký je mezi nimi rozdíl krom ceny

Corona DS919MG je hrozně zajímavý servo, taky mi to občas událo nákou kravinu a to hlavně takovou, že mi sama resetovala GA250
:D Prostě spáruju a vše je ok a pak najendou sparuju a servo chrčí táhlo je celé zkroucené, tak to vypnu odpojím servo a zjistím, že nastavení gyra je najednou samo na default :) Bacha na nej!

Jinak nejsem si jistej lae myslim, že ty desky cykliky jsou stejný, max ta stříbrná je novejsi, sám jí mám a je super, u té origo HK mi pořád vypadával ten střed, tak jsem ji vyhodil..
Co se týče vibrací, máš sundané hlavní listí a zadní máš nasazené??
Pokud ano, zkontroluj náhon zadní vrtulky ten HK je naprd.. vydrží jen pár letů.. Nebo aspon me vydrzel :) Pak over všechny hřídele, ložiska, stopa listů, a tak.. Zkus problém víc popsat:)
zablabla

#328 Příspěvek od zablabla »

Tsisters píše:to: zablabla http://www.oomodel.com/tarot-250-spare- ... 62397.html ale některé dílčí části budeš muset buď dokoupit nové nebo použít ze stávajícího převodu.Já jsem si objednal nové ať mám konplet funkční ocas i se řemínkem :mrgreen:

díky :D :D
pavel123

#329 Příspěvek od pavel123 »

Hornis píše:pěkně napsáno :D co jsi měl za problém s tou coronou? já jen že jsem sebou praštil s né scela jasných důvodu! ocásek se choval docela nekontrolovatelně :( mám tam corona 919 mg! jinak pánové řešil jste někdo problém s deskou cykliky? mě příjde že ta moje má vůli v ložisku jako kráva :(

Já jsem tam nejdřív dal servo Corona 918MP - podle uvedené rychlosti to vypadlo suprově, ale ocas kmital jak šílený, ve vzduchu se to těžko udrželo a přestal kmitat až po snížení zisku asi na 4, kdy to ale negyrovalo. Pravda je, že už doma při prvním zapojení se mi zdálo, že servo jede pomalu, rozhodně to nevypadalo jako servo vhodné na vrtulku. S tím servem e-flite to vypadá bez problému, zadek neustřelí ani při prudkým přidání kolektivu.
K těm vibracím - zkus to popsat přesněji (píše ti to i někdo další :-) ) - co všechno na heli máš? Píšeš, že i bez hlavy rotoru, takže se zaměř na zadek. Hodně důležité je, aby listy vrtulky byly stejně dotažené - ne jeden volně a druhý těsně. Pak je dobrý fígl vyvážit vrtulku jako celek - sundat celou vrtulku, to znamená stáhnout kámen z hřídelky, listy v gripech utáhnout tak, aby se vlastní vahou nenatáčely a celek, tedy kámen s gripy i s listy navlíct na trn 2mm (třeba dřík vrtáku) a položit trnem na 2 vodorovné plochy (třeba krabičky od kazet nebo cokoliv jiného rovného a vodorovného, aby se trn mohl odvalovat) nebo mezi 2 "ulamovací" nože, prostě na něco takového a uvidíš, jestli celá sestava vrtulky je staticky vyvážená. Když ne, dovážíš proužkem lepenky nalepeným na list na lehčí straně.
Pak můžeš ještě zkontrolovat, jestli hřídelka vrtulky nemá znatelné vůle v ložiskách.
Tsisters

#330 Příspěvek od Tsisters »

Tak ocas mám poskládaný :mrgreen: až budu mít zase chuť tak ho přehodím
Přílohy
Kardan HK-250.jpg
Odpovědět

Zpět na „Heli - do 450“