Dlabání drážek pro panty
Dlabání drážek pro panty
Jak zadlabáváte panty do Balsy, ty malé jdou snadno ale co ty velké kde je potřeba dlabat hluboko? Třeba znáte nějaký fígl.
Jsi druhý, prohráls... http://www.rc.hys.cz/
Graupner MC-15, Alien fm. Svor, Piper L4
Re: Dlabání drážek pro panty
Příslušným malým vrtáčkem jednu dirku vedle druhé a ve finále "profrézovat" od jednoho konce na druhý.
- sachssport
- Kontaktovat uživatele:
Já proříznu drážku nožem a pak ji prodlábnu listem pylky. Ten mám sestřižený do špičky a z izolepy udělanou rukojeť. Do měkké balsy ani nepředřezávám. Rozměrově to vychází na velké panty 
Jirka
sachssport píše:Já proříznu drážku nožem a pak ji prodlábnu listem pylky. Ten mám sestřižený do špičky a z izolepy udělanou rukojeť. Do měkké balsy ani nepředřezávám. Rozměrově to vychází na velké panty
Myslíš něco jako je pilka na železo?
- sachssport
- Kontaktovat uživatele:
Jojo. To je přesně ončo. Plátek od pilky na železo mám zastřihlý do špice takže se s ním dá škrabat i hoodně hluboko. Zkus to. nic to nestojí 
Jirka
Já na to používám dremlíka s tenkou válcovou frézkou.
Z plátku něco takovýho -
nebo přípravek na stojánku Dremel a zářez.Radek
ICQ 638556901
arda1 píše:Z plátku něco takovýho -
![]()
V podstatě by stačil i pevnej plech s ostýráma hranama?
...dp balzy to jde dobře třeba tak, že:
nejdřív udělám drážku skalpelem a pokud ji potřebuji "roztáhnout do šířky na cca 1mm,
tak použiji jednostranou pilku na železo-jen plátek-kterou mám zbroušenou do špičky-tedy zoubky pilky zůstaly-rovná strana je asi 15 mm odbroušená.
A těmi zoubky to hezky bere a vytahuje balzu a špička lehce proniká do potřebné hloubky
nejdřív udělám drážku skalpelem a pokud ji potřebuji "roztáhnout do šířky na cca 1mm,
tak použiji jednostranou pilku na železo-jen plátek-kterou mám zbroušenou do špičky-tedy zoubky pilky zůstaly-rovná strana je asi 15 mm odbroušená.
A těmi zoubky to hezky bere a vytahuje balzu a špička lehce proniká do potřebné hloubky
V podstatě by stačil i pevnej plech s ostýráma hranama?
Ano, používám vyříznuté z plechu 0,5mm, hrany jestě zabrousím.
Já to dělám podobně jako ostatní s tím rozdílem, že jsem si vyrobil z plechu takovou šablonu ve tvau U s podélnou štěrbinou šířky cca 1 mm a délky podle šířky pantu (foto bohužel nemám k dispozici). Tu nasadím na příslušné kormidlo nebo místo na pevné části křídla, VOP nebo SOP, zkontroluji zda to mám centricky a pak malou vrtačkou nebo frézkou (např. tou Dremelkou a pod.) vyvrtám dva hluboké otvory (0,8 až 1 mm) kterými vymezím okraje příštího otvoru-štěrbiny pro pant. Následně postupuji podle tvrdosti balzy.
U měkké to proříznu mezi nimi tenkým skalpelem a podle potřeby rozšířím kouskem zaostřeného plechu. Pant tam vrazím s minimem lepidla, ale drží to spolehlivě.
Když je balza tvrdá, nebo jde o jiné tvrdší dřevo, tak postupuji stejně jako Radi5, čili v té samé šabloně navrtám více otvorů blízko sebe které pak opatrně tím samým vrtákem rozfrézuji a propojím do štěrbiny. Nevýhodou rozfrézování je, že vzniklá štěrbina bývá trochu volnější (kdyby se to použilo u měkké balzy, tak by byla až příliš volná) a tak je tam třeba dát víc lepidla.
U měkké to proříznu mezi nimi tenkým skalpelem a podle potřeby rozšířím kouskem zaostřeného plechu. Pant tam vrazím s minimem lepidla, ale drží to spolehlivě.
Když je balza tvrdá, nebo jde o jiné tvrdší dřevo, tak postupuji stejně jako Radi5, čili v té samé šabloně navrtám více otvorů blízko sebe které pak opatrně tím samým vrtákem rozfrézuji a propojím do štěrbiny. Nevýhodou rozfrézování je, že vzniklá štěrbina bývá trochu volnější (kdyby se to použilo u měkké balzy, tak by byla až příliš volná) a tak je tam třeba dát víc lepidla.
Neviem byť stručný :(, ale mnohé myšlienky sa dvoma slovami povedať nedajú :)
Tak už léta používám tu sadu na dlabání pantů. Výhodou jsou přidané přípravky na centrování pantu. Vrtání a řezání je taky možné, ale problém je u transparentních potahů, kde je pak ten prach, který vnikne dovnitř křídla, pod potahem vidět.