Pájení měkké -vše okolo (pájky, páječky, tavidla atd..)

Pracovní postupy, technologie, finty, grify, nástroje, poznatky jak co nejlépe něco vyrobit, opravit a tak podobně.
Odpovědět
Zpráva
Autor
macek11

Re: Pájení -vše okolo(pájky,páječky,tavidla atd..)

#511 Příspěvek od macek11 »

Tak jsem to zkoušel znova a ten cín (Fluitin 1532 SN60Pb38Cu2) to roztavilo za 25sekund a ta teplota 360 se ustálila asi po 35 sekundách a dotápět to přestalo po asi 45s.
Pero CT96 roztavilo Fluitin za 40s.
sova1

#512 Příspěvek od sova1 »

macek11 píše:Tak jsem to zkoušel znova a ten cín (Fluitin 1532 SN60Pb38Cu2) to roztavilo za 25sekund a ta teplota 360 se ustálila asi po 35 sekundách a dotápět to přestalo po asi 45s.
Pero CT96 roztavilo Fluitin za 40s.

Dám to za tebe. Nemáte prosím někdo schema regulační elektroniky pájecí stanice Weller WTCP-S, pero T 3000 24V/50W s elektronikou v rukojeti pera? Jde mě hlavně o typ řídícího IO který je tam bez označení. Děkuji.
arda1
Kontaktovat uživatele:

#513 Příspěvek od arda1 »

Stanice je k Magnastat (tedy čistě jen 24V zdroj) - to pero je stejný? http://www.mikrocontroller.net/attachme ... ld_088.jpg -Radek
ICQ 638556901
sova1

#514 Příspěvek od sova1 »

arda1 píše:Stanice je k Magnastat (tedy čistě jen 24V zdroj) - to pero je stejný? http://www.mikrocontroller.net/attachme ... ld_088.jpg -Radek

Jo, přesně tohle pero to je. Triak je v pořádku a šváb bohužel nemá žádné značení.
arda1
Kontaktovat uživatele:

#515 Příspěvek od arda1 »

Můžeš to nafotit obě strany toho tišťáku? Topný tělísko je v pořádku? Jak se závada projevila? Radek
ICQ 638556901
JMalik

#516 Příspěvek od JMalik »

arda1 píše:TO jyrry - díky moc. Radek
EDIT - kluci kdokoli máte nějakou páječku a chvilku času stopněte prosím za jak dlouho se to roztaví vám a popřípadě že má regulaci teploty za jak dlouho najede na 350°C. Jsou to celkem zajímavý údaje a já udělám tabulku s časy a budu to průběžně aktualizovat. Díky všem.

JBC
na 350°C 8s od zapnutí vypínače (cca 4s trvá naběhnutí stanice od zapnutí vypínačem)
Roztavení cínu jsem neměřil, má na to hodně vliv tvar použitého hrotu.
Pokud cokoliv v této diskusi hodnotím, nebo se k něčemu vyjadřuji, je to jen má domněnka
sova1

#517 Příspěvek od sova1 »

arda1 píše:Můžeš to nafotit obě strany toho tišťáku? Topný tělísko je v pořádku? Jak se závada projevila? Radek

Tělísko je v pořádku, čidlo teploty také přívod napětí též, ze zdroje jde naprázdno cca 26 V, řídícího švába jsem měl venku není na něm žádné označení ani ze spodu a nejsou tam stopy po odstranění značení. Bohužel to vypadá na nějaký zákaznický obvod. Stanice byla v profi provozu každý den a jednou ráno prostě po zapnutí nehřála. Je tam i kontrolní LEDka topení a ta též samozřejmě nesvítila. Zřejmě se aktivovalo nějaké "kurvítko" :lol: :lol: :lol:
JMalik

#518 Příspěvek od JMalik »

sova1 píše:Tělísko je v pořádku, čidlo teploty také přívod napětí též, ze zdroje jde naprázdno cca 26 V, řídícího švába jsem měl venku není na něm žádné označení ani ze spodu a nejsou tam stopy po odstranění značení. Bohužel to vypadá na nějaký zákaznický obvod. Stanice byla v profi provozu každý den a jednou ráno prostě po zapnutí nehřála. Je tam i kontrolní LEDka topení a ta též samozřejmě nesvítila. Zřejmě se aktivovalo nějaké "kurvítko" :lol: :lol: :lol:

Pokud to všechno zkontroluješ a dojdeš k přesvědčení, že je to ten šváb, tak ti asi nezbyde nic jiného než kontaktovat výrobce , trochu pobečet, zkusit jestli by ten čudl neposlali, v nejhorším to bude na servis u nich.
Jestliže to nemá ani vybroušené označení, tak to může být skutečně jednoúčelová věc pro ně a asi to nevyřešíš jinak.
Pokud cokoliv v této diskusi hodnotím, nebo se k něčemu vyjadřuji, je to jen má domněnka
sova1

#519 Příspěvek od sova1 »

JMalik píše:
sova1 píše:Tělísko je v pořádku, čidlo teploty také přívod napětí též, ze zdroje jde naprázdno cca 26 V, řídícího švába jsem měl venku není na něm žádné označení ani ze spodu a nejsou tam stopy po odstranění značení. Bohužel to vypadá na nějaký zákaznický obvod. Stanice byla v profi provozu každý den a jednou ráno prostě po zapnutí nehřála. Je tam i kontrolní LEDka topení a ta též samozřejmě nesvítila. Zřejmě se aktivovalo nějaké "kurvítko" :lol: :lol: :lol:

Pokud to všechno zkontroluješ a dojdeš k přesvědčení, že je to ten šváb, tak ti asi nezbyde nic jiného než kontaktovat výrobce , trochu pobečet, zkusit jestli by ten čudl neposlali, v nejhorším to bude na servis u nich.
Jestliže to nemá ani vybroušené označení, tak to může být skutečně jednoúčelová věc pro ně a asi to nevyřešíš jinak.

Dík za názor. Problém ale asi bude v tom, že typ toho pera je více jak 20 let starý a Weller ho ani nemá uvedený v katalogu výrobků. Vadný šváb je na 100%, rozkreslil jsem si celé zapojení a bohužel je to také 100% zákaznický obvod.
Asi je opravdu zkusím kontaktovat jestli by se u nich nějaký zbytek ještě nenašel a jestli by ho poskytli. Na jejich servis to nevidím, typ toho pera je spíš do výrobní linky. Má nastavitelnou teplotu trimrem (šroubovákem) přímo v rukojeti pera a to nevidím moc praktické pro servisní použití a tak nemíním moc investovat. Pokud to nedopadne tak se holt Welerce hluboce pokloním za dlouholeté služby....
Takže ještě jednou dík.
ondrarc

#520 Příspěvek od ondrarc »

Vazeni,
dnes rano se mi pri vymene hrotu povedlo znicit teplotni cidlo v me Wellerce.
Je tam sklenena trubicka s termoclankem. Vymenil jsem ho za jeden co jsem nasel v supliku,ale je jiny. Nastaveni teploty je ted o cca 180st jine. Musim natocit potak na 450st abych vubec rozehral cin.
Nevite nekdo kde se da sehnat tento termoclanek?
Pajecka je tato: Weller WECP Temptronik T40/E, pero ECP 24V/50W.

Prosel jsem GES i GM, ale nenasel jsem nikde tyto termoclanky. Na trubicce termoclanku jsou 2 barevne tecky, Vetsi cervena a mensi oranzova.

Nemate nekdo tuseni, co je to za typ, kde ho sehnat a podobne?

Diky

Ondra

P.S. fotky muzu pridat az nabiju fotak :-)
arda1
Kontaktovat uživatele:

#521 Příspěvek od arda1 »

To pero je tam jaký? Když tak nafoť . Mám doma tohle (v černým provedení) http://www.anteipaolucci.it/5851-11814- ... mpleto.jpg Radek
EDIT - je to ono? (teda stanice- pero je u týhle Magnastat)
http://i.ebayimg.com/00/s/MTAyNFg3Njg=/ ... ~48_20.JPG
ICQ 638556901
OPR
Kontaktovat uživatele:

#522 Příspěvek od OPR »

Mánm cínovou pájku CRYSTAL 505 a potřeboval bych malinko poradit.

http://www.gme.cz/pajky/cinova-pajka-s- ... -p745-064/

Při pájení silových konektorů MP Jet 5mm používám 75W transformátorovou páječku a postupuju tak, že pájecí smyčku tvrově přizpůsobím obvodu povrchu pájeného konektoru a takto ho prohřívám - rozpustím v něm cínovou pájku a ....... teď můj problém navstává.

Jak dlohou nechat prhřát cín s konektroem a popřípadě i s vloženým vodičem ( který má taký pocínovaný konec) tak aby to bylo optimální?

Mám počítat do deseti? Poznám to optimum od pohledu?

Pardon za tuhle kravskou otázku pájím modelářským tempem už cca 4roky a jediný co vím že pokud mi cín okolo pájeného spoje zešedne - je to špatně páč je přetavenej - lesklej = dobrej.

Lze nějak vytušit kdy přestat pájený silový spoj prohřívat?
JMalik

#523 Příspěvek od JMalik »

Pokud pájíš trafopájkou takhle masivní spoj, tak nemůžeš požadovat aby to vypadalo jako po pájení stanicí s regulací teploty.
Jde o to, že je třeba poměrně dlouho nahřívat to místo, než začne cín téct a dalším ohřevem to můžeš přehřát, protože očko pájky dál zvyšuje teplotu pájeného spoje, dokud se to nezlimituje výkonem trafopájky (a očkem).
Takže přestat hned jak se rozteče v celé pájené ploše cín.
Dost tomu pomůžeš, když si očko uděláš ze silnějšího drátu, krátké, dobře ho ocínuješ a budeš postupovat tak, že předem ocínuješ konektor, předem ocínuješ vodič, nastrčíš to k sobě a na očko pájky si nabereš větší množství cínu (ne ale zase tolik, aby přebytek stekl po konektoru). Dostatek cínu na očku umožní lepší převod tepla z očka do spoje, budeš to prohřívat kratší dobu.
Myslím, že zásadní chybu děláš tím "přizpůsobením" tvaru očka podle konektoru.
Buď to je klasické očko, nebo krátký silnější drát jenom ohni o 180°.
(Asi by to chtělo fotku jak máš to očko).
OPR
Kontaktovat uživatele:

#524 Příspěvek od OPR »

No teď se zasmějete. :lol:
Přílohy
smyčka.jpg
JMalik

#525 Příspěvek od JMalik »

Tak jak to teď děláš, tak máš velmi špatný převod tepla z očka na pájené místo.
Zkrať očko, splácni to na konci trochu kombinačkama, naber na to cín a nahřívej spoj vodiče a konektoru, ne konektor po jeho obvodu.
Odpovědět

Zpět na „Dílna“