Výběr diody pro Rx A123
Re: výběr diody pro Rx A123
Honzar. Souhlasím s Jardou Růžičkou. Z toho co mám doma bych tam dal asi 2ks křemíkových diod 6A paralelně z GM. Úbytek napětí bude asi 0,6V. Za to bych posadil zmíněný kond (elyt), a asi bych tam dal ještě paralelně keramický kond M1 - M22 pro lepší pocit a vf špičky. Bývají na 63V a jsou mrňavé.
Ta dioda v opačném směru se používá kvůli špičkám u relé, ale já ji dávám i do klasických stabilizátorů.
Asi tím nic nepokazíš. Schottky by šla použít asi také (15A), já úbytek napětí v závislosti na odebraném proudu nikdy neměřil. Myslím, že se používají spíše ve vf technice. Přes ty diody to nepůjde
nabíjet, ale to asi víš. Tak ještě jednou. Ty dvě diody paralelně k sobě (12A), a potom to dát v propustném směru do série od A123 (kabel+) směrem k přijímači.
bastoun22
Ta dioda v opačném směru se používá kvůli špičkám u relé, ale já ji dávám i do klasických stabilizátorů.
Asi tím nic nepokazíš. Schottky by šla použít asi také (15A), já úbytek napětí v závislosti na odebraném proudu nikdy neměřil. Myslím, že se používají spíše ve vf technice. Přes ty diody to nepůjde
nabíjet, ale to asi víš. Tak ještě jednou. Ty dvě diody paralelně k sobě (12A), a potom to dát v propustném směru do série od A123 (kabel+) směrem k přijímači.
bastoun22
Re: Výběr diody pro Rx A123
Právě jsem předělal napájení RX z NiCd na Life 2čl. 1100mAh z měření mi vyšla nejlépe obyčejná usměrňovací dioda http://www.ame.cz/P600K-Diotec-_d112238_10699.aspx (mám dvě paralelně pro klid duše) za diodama elyt 2200uF. Napětí je něco mezi 4 a 5-ti článkem NiCd. Serva tolik netrpějí, snad se nebudou ještě opalovat kartáčky na motoru.
Jedná se o 3,5m el.větroň se šesti servy.
Jedná se o 3,5m el.větroň se šesti servy.
Naposledy upravil(a) sramy dne pát 25.01.2013 14:48, celkem upraveno 1 x.
Q X7S,Bolero,Q10,Rival,Limit,FW190,Flash,SK450,Viking2E,PikePerfect,Bf109,Aladin
www.lmkchotebor.cz
www.lmkchotebor.cz
To jsou přesně ony diody. Nevím jestli se ještě vyrábějí nějaké silnější jako dříve Tesla, dají se také
použít hotové můstky 10A, 20A, (GM). Dají se tam využít max. 2 diody do série. Ty ostatní jsou váha
navíc.( Nelpím na GM, ale mám to do Karlína nejblíže ).
bastoun22
použít hotové můstky 10A, 20A, (GM). Dají se tam využít max. 2 diody do série. Ty ostatní jsou váha
navíc.( Nelpím na GM, ale mám to do Karlína nejblíže ).
bastoun22
sramy: dobrá volba, na 6 digitálů může být 6A dioda málo, dvě paralelně jsou pro ten klid lepší ... radši pro upřesnění, kondenzátor pro vyhlazení napětí se dává mezi + a - , že ? 
Já mám v ENJOY ( 6x digi ) 4x 3A 1N5408 a na výstupu LOW ESR cond . Taky naprostá pohoda.
Nelítám vůbec s ničím a jen teoretizuju ...
Já dávám 2x P1000K paralelně. To je silnější verze té P600K. Jednak kvůli bezpečnosti (přestože šance poškození diody je zanedbatelná), tak kvůli strmější VA charakteristice. Kondenzátor za ně nedávám žádný.
-
JardaRůžička
Ten kond v provedení LOW ESR je samozřrjmě ještě lepší.
- JirkaA
- Kontaktovat uživatele:
jozefbb píše:Lenze tema je o Bateriach A123, tvrdsi zdroj je hadam uz len olovena batreia z auta, takze k comu je kondenzator na kolisanie napatia, iba ako zavazie
Nekdy se podivej osciloskopem co po napajeni lita ze serv. Normalne ty spicky spolkne baterka, pokud ji oddelis diodou, je nanejvys vhodne za ni elektrolyticky kondenzator umistit.
OK2WY
JirkaA píše:jozefbb píše:Lenze tema je o Bateriach A123, tvrdsi zdroj je hadam uz len olovena batreia z auta, takze k comu je kondenzator na kolisanie napatia, iba ako zavazie
Nekdy se podivej osciloskopem co po napajeni lita ze serv. Normalne ty spicky spolkne baterka, pokud ji oddelis diodou, je nanejvys vhodne za ni elektrolyticky kondenzator umistit.
Nechci to zpochybnovat--nerozumím tomu--teda chápu o co jde--špičky--kondenzátor, ale nechápu, proč to nejde řešit obráceně umístěnou diodou, kdy by měli špičky zase přetéct do té baterky--jde tam právě o to utlumení, co se odehrává v diodě?že by přez tu diodu uplně všechny špičky nepřetekli-jen část ?
JardaRůžička píše:Ten kond v provedení LOW ESR je samozřrjmě ještě lepší.
Ano zapoměl jsem dodat, že mám Low ESR (s nízkou impedancí)
http://www.ame.cz/ELYT-2200-16V-105-ESR ... 10699.aspx
Q X7S,Bolero,Q10,Rival,Limit,FW190,Flash,SK450,Viking2E,PikePerfect,Bf109,Aladin
www.lmkchotebor.cz
www.lmkchotebor.cz
honza r píše:sramy: dobrá volba, na 6 digitálů může být 6A dioda málo, dvě paralelně jsou pro ten klid lepší ... radši pro upřesnění, kondenzátor pro vyhlazení napětí se dává mezi + a - , že ?
Ano elektrolytické kondenzátory se musí zapojit správně + a -, na kondenzátoru je značen - pól.
www.lmkchotebor.cz
www.lmkchotebor.cz
- panco
- Kontaktovat uživatele:
Nabízím řešení a vysvětlení, které používám v elektro modelu jedná se o zdvojené napájení LiFe 6,6V + BEC 5V.
V modelu používám 6V digitální serva a přijímačovky 6,6V LiFe, aby serva netrpěla vyšším napětím, než doporučuje výrobce používám níže uvedený jednoduchý obvod.
Při testování se se celý systém chová tak, že si "nevšimne" vyjmutí a znovu zapojení kteréhokoliv zdroje.
Úbytek napětí na diodě D1 začíná na hodnotě 0,6V při odběru 0,5A a 1V je přibližně při odběru 8A, což je přesně co potřebujeme při napájení Rx 6,6V LiFe. (6,6V - 0,6V = 6V)
Dioda D2 je použita rychlá Schottkyho dioda pro rychlé sepnutí při výpadku primárního Rx(LiFe) aku a výhodou je nižší úbytek napětí, který je při odběru 5A cca 0,65V, což je pořád dostatečná hodnota (BEC 5V - 0,65 = 4,35V).
http://uloz.to/xb4iM2K/bec-life1-bmp
Kondenzátor je dobré dát k přijímači, pokryje možný pokles napětí při přepnutí diody, případně, když zaberou všechna serva najednou.
Možná to přinese nějakou inspiraci a trošku porozumění dané problematiky, vřele doporučuji podívat se vždy do datasheetu uvažovaných součástek, kde se opravdu naleznou ty správné hodnoty.
V žádném případě bych ale nedoporučoval např. zapojovat diody sériově,i nakonec ani parallelně, násobí se tím totiž možnost selhání.
Nutností je znát limitní hodnoty např. maximální odběr všech napájených součástek (serva, osvětlení..) a podle toho nají tu jednu vyhovující, která mi bude vyhovovat. Součástek jsou totiž mraky.
Letu zdar
V modelu používám 6V digitální serva a přijímačovky 6,6V LiFe, aby serva netrpěla vyšším napětím, než doporučuje výrobce používám níže uvedený jednoduchý obvod.
Při testování se se celý systém chová tak, že si "nevšimne" vyjmutí a znovu zapojení kteréhokoliv zdroje.
Úbytek napětí na diodě D1 začíná na hodnotě 0,6V při odběru 0,5A a 1V je přibližně při odběru 8A, což je přesně co potřebujeme při napájení Rx 6,6V LiFe. (6,6V - 0,6V = 6V)
Dioda D2 je použita rychlá Schottkyho dioda pro rychlé sepnutí při výpadku primárního Rx(LiFe) aku a výhodou je nižší úbytek napětí, který je při odběru 5A cca 0,65V, což je pořád dostatečná hodnota (BEC 5V - 0,65 = 4,35V).
Kondenzátor je dobré dát k přijímači, pokryje možný pokles napětí při přepnutí diody, případně, když zaberou všechna serva najednou.
Možná to přinese nějakou inspiraci a trošku porozumění dané problematiky, vřele doporučuji podívat se vždy do datasheetu uvažovaných součástek, kde se opravdu naleznou ty správné hodnoty.
V žádném případě bych ale nedoporučoval např. zapojovat diody sériově,i nakonec ani parallelně, násobí se tím totiž možnost selhání.
Nutností je znát limitní hodnoty např. maximální odběr všech napájených součástek (serva, osvětlení..) a podle toho nají tu jednu vyhovující, která mi bude vyhovovat. Součástek jsou totiž mraky.
Letu zdar
Naposledy upravil(a) panco dne pon 04.03.2013 9:40, celkem upraveno 4 x.
Nechci rejpat, ale to zapojeni je spatne. Bud nesouhlasi orientace diod nebo je spatne polarita prijimace. A jeste je jeden z napajecich zdroji obracene. Kondenzator ma spatnou schematickou znacku (neni to elyt).
T-Rex 600N Spirit, Tx Aurora.
-
JardaRůžička
Jsem až poslední, kdo by chtěl rýpat, kouknul jsem na to až teď, ale Maxipes má pravdu - to je naprostý paskvil, hlavně to nikdo nezkoušejte ve vlastním zájmu takhle stvořit.
- panco
- Kontaktovat uživatele:
Ha, máte pravdu, nevim co jsem to maloval...
Hned to opravim. Popsane zapojeni normalne pouzivam a funguje dobře....
panco
Hned to opravim. Popsane zapojeni normalne pouzivam a funguje dobře....
panco