Výběr diody pro Rx A123
Výběr diody pro Rx A123
Ahoj, chtěl bych jako palubní zdroj použít 2s A123 1100mAh. Serva neumožňují HV, tak bych raději použil diodu pro usměrnění, popř. druhou paralelně v opačném směru.
V datasheetu např. pro diodu SB5100 je uvedený údaj kterému nerozumím.
http://www.gme.cz/schottkyho-diody-do-1 ... okumentace
Maximum Forward Voltage at 5.0A DC VF - 0.55V
znaméná to, že při zatížění 5A je max napětí jen 0.55 V ???
jaký typ diody je vhodný pro takové řešení ?
díky
Honza
V datasheetu např. pro diodu SB5100 je uvedený údaj kterému nerozumím.
http://www.gme.cz/schottkyho-diody-do-1 ... okumentace
Maximum Forward Voltage at 5.0A DC VF - 0.55V
znaméná to, že při zatížění 5A je max napětí jen 0.55 V ???
jaký typ diody je vhodný pro takové řešení ?
díky
Honza
Re: výběr diody pro Rx A123
To je napětí v propustném směru, tedy v podstatě hodně zjednodušeně max. úbytek na diodě. Pokud to napětí chceš srážet o větší hodnotu použij normální diodu a ne Schottky.
Edit: Možná by bylo lepší konkrétně napsat o co se jedná, přesný typ serv, modelu atd. Je tu spousta lidí co mají praktické zkušenosti s napájením z A123 přímo a ti by Ti pak mohli poradit.
Edit: Možná by bylo lepší konkrétně napsat o co se jedná, přesný typ serv, modelu atd. Je tu spousta lidí co mají praktické zkušenosti s napájením z A123 přímo a ti by Ti pak mohli poradit.
Hledej Schottkyho diody důležité je napěti a max. trvalý proud.Třeba...
http://www.gme.cz/schottkyho-diody-nad- ... -p223-168/
Tedy 45 Voltů a 15 Amper.Krátkodobě ta dioda vydrží podstaně větší proud.
Klasická dioda má větší úbytek napětí ale také větší ztráty teplem při stejné velikosti.Proto se používají nejčastěji Schottky.
http://www.gme.cz/schottkyho-diody-nad- ... -p223-168/
Tedy 45 Voltů a 15 Amper.Krátkodobě ta dioda vydrží podstaně větší proud.
Klasická dioda má větší úbytek napětí ale také větší ztráty teplem při stejné velikosti.Proto se používají nejčastěji Schottky.
Díky, jedná se o 6x Graupner DS 368, přijímač to zvládne, futaba na 2x LiPol.
Možná by to zvládli, ale šlo mi o výběr diody obecně, byl to parametr, který jsem datasheetu nepochopil. Úbytek napětí jsem volil 0.7V, což mi přijde akorát.
Možná by to zvládli, ale šlo mi o výběr diody obecně, byl to parametr, který jsem datasheetu nepochopil. Úbytek napětí jsem volil 0.7V, což mi přijde akorát.
honza r píše: Úbytek napětí jsem volil 0.7V, což mi přijde akorát.
Tohoto úbytku právě na shottkyho diodě těžko dosáhneš. Počkej, třeba se někdo ozve, že uvedená serva používá bez problémů na přímo.
podle parametrů třeba na této:
http://www.gme.cz/schottkyho-diody-do-1 ... -p223-086/
ale jestli je v tom nějaký háček třeba že je to max. úbytek, při max zatížení, tak mi nezbyde než nakoupit různé druhy a měřit.
edit: serva jsou to stejná jako JR DS 368, která někdo používá na 2x LiFe, ale stejně, jde o pocit.
http://www.gme.cz/schottkyho-diody-do-1 ... -p223-086/
ale jestli je v tom nějaký háček třeba že je to max. úbytek, při max zatížení, tak mi nezbyde než nakoupit různé druhy a měřit.
edit: serva jsou to stejná jako JR DS 368, která někdo používá na 2x LiFe, ale stejně, jde o pocit.
Naposledy upravil(a) honza r dne čtv 24.01.2013 21:08, celkem upraveno 1 x.
Já bych to neřešil a dal to na přímo. Zkus si dát vyhledat servo graupner ds 368 a123 a uvidíš.
http://www.ges.cz/cz/p1000k-tap-GES04913498.html
Dvě vedle sebe a dvě za sebou, pak je tam ještě nějaký kondík, nebo co--víc ví ABU, ale zase se to řešení nelíbilo Daliborovi---Graup15.
Na stole mi ale to řešení podle ABUA funguje, jen zatím ještě stále létám Nicd-Nimh, chtěl jsem to jen jako záložní řešení páč po ruce vždy 2čl life mám, tak kdyby někdy něco.
Dvě vedle sebe a dvě za sebou, pak je tam ještě nějaký kondík, nebo co--víc ví ABU, ale zase se to řešení nelíbilo Daliborovi---Graup15.
Na stole mi ale to řešení podle ABUA funguje, jen zatím ještě stále létám Nicd-Nimh, chtěl jsem to jen jako záložní řešení páč po ruce vždy 2čl life mám, tak kdyby někdy něco.
-
JardaRůžička
honza r : Ten parametr je ÚBYTEK napětí na diodě (v propustném směru). Obecně je poměrně málo závislý na protékajícím proudu. Použij tedy obyčejnou křemíkovou usměrňovací diodu (ne Schottky). Při výběru konkrétního typu se můžeš zaměřit pouze na proud v propustném směru podle předpokládaného odběru, jinak vyhoví každá. Zmíněný kondenzátor za ní rovněž doporučuji.
díky za rady.
JardaRůžička: můžeš mi prosím poradit, jaký typ a jakou kapacitu kondenzátoru ? jeho funkce je mi jasná, jen se ve vlastnostech nevyznám. Jen jsem myslel, že indukované špičky vyřeší propustná paralelní dioda v opačném směru.
JardaRůžička: můžeš mi prosím poradit, jaký typ a jakou kapacitu kondenzátoru ? jeho funkce je mi jasná, jen se ve vlastnostech nevyznám. Jen jsem myslel, že indukované špičky vyřeší propustná paralelní dioda v opačném směru.
-
jozefbb
- Kontaktovat uživatele:
Na bat. Life ti postacuje jedna dioda, 10_15 A , na lipol uz asi trebe 2 za sebou. A dimenzovat ich paralelne u life nema zmysel, ked tie bat dokazu dat trvale 60A, krakodobe 120 A . To pri skrate sa vsetko odpari. Ja mam zdvoleny zdroj oddeleny diodami 10A.
Este musim dodat za predpokladu, ze ti to znesie prijimac
Este musim dodat za predpokladu, ze ti to znesie prijimac
-
JardaRůžička
honza r : Kondenzátor elektrolytický na napětí alespoň 10V. Více nevadí, ale je to zbytečné (bude větší). Kapacita není kritická, ale obecně platí raději více, tj. 2200uF a více (také podle počtu a typu osazených serv), vůbec nevadí složit z více kusů (naopak). Jeho účelem není ani tak likvidovat indukované špičky, ale vyhlazovat kolísání napětí (úbytky) způsobené pulzním odběrem serv.
jozefbb píše:Na bat. Life ti postacuje jedna dioda, 10_15 A ,
já jsem dával dvě za sebou, protože jsem se chtěl dostat na napětí klasického 4 článku nicd-né 5 článku.
-
jozefbb
- Kontaktovat uživatele:
Lenze tema je o Bateriach A123, tvrdsi zdroj je hadam uz len olovena batreia z auta, takze k comu je kondenzator na kolisanie napatia, iba ako zavazie
-
von boberov
Nabitý pěti článek enelopek má téměř stejné napětí ne-li větší jak A123 druhý den po odpojení z nabíječky.
Řekl bych nabíjet A123ojky po létání(oni do dalšího létání kapku povadnou) a žádný bazmeky do vodičů nevřazovat.
Řekl bych nabíjet A123ojky po létání(oni do dalšího létání kapku povadnou) a žádný bazmeky do vodičů nevřazovat.