Pultový vysílač pro větroně

Pravidla fóra
Než položíte dotaz, jaký vysílač koupit, tak pročtěte zde již napsané, ať se témata neopakují.
Do názvu tématu uveďte, které vysílače zvažujete.
Myslete na to, že výběr vysílače je otázkou osobních preferencí!!!
Zpráva
Autor
JMalik

Re: Pultový vysílač pro větroně

#31 Příspěvek od JMalik »

Lark píše:Tak tohle bych už nezvládnul ani rukama, protože bych si je asi zauzloval :D Ale jsem rád že vím, že to existuje. Dík za vysvětlení.

To je právě omyl. Na to nepotřebuješ ruce a i v hlavě si snadno uložíš, kde je ten jediný ovladač, kterým budeš za letu kroutit a ladit to.
Pokud cokoliv v této diskusi hodnotím, nebo se k něčemu vyjadřuji, je to jen má domněnka
Omo1234

#32 Příspěvek od Omo1234 »

JMalik píše:
Omo1234 píše:Pánové,
ještě bych byl ochoten jít do Futaba FX 30 versus MC 20.Takže otázka zní: co je za dané prachy vyspělejší s požadavky co chci.Prosím koukněte na parametry obou-je to pro mne ZATíM chaos :lol:
http://www.jino.cz/futaba-fx-30-r6308sb ... -9022.html

Díky
Petr

Mám Futabu T12FG. Futaba FX 30 je to samé jako T12FG. Má to vynikající SW a ani na HW provedení v podstatě nenajdeš chyby. Nemá to telemetrii.
MC 20 je velmi dobře vybavený TX s telemetrií, má o něco slabší SW vybavení než ty Futaby. Pokud vyžaduješ pultové provedení tak bych zkoumal tu MC 20 (pokusil se na tom najít nedostatky :wink: ).
Sežeň si k tomu manuál (ne prospekt s parametry, ale skutečně celý manuál) a v klidu si to pročti. Úplně super by bylo k tomu ještě sjet manuál třeba té Futaby. Získáš určitě větší přehled, než deseti stránkami diskuse tady.

OK, díky moc za pomoc,vypadá to přece jen na tu MC 20.Budu se to snažit jako začátečník nastudovat :lol: :lol:
pepin

#33 Příspěvek od pepin »

[quote="JMalik"][quote="Lark"]Zrovna tak si ale nastavíš třeba potřebný mix výškovky do butterfly, nebo jenom poměr butterfly. quote]
--------------------------------------------------------------
Ano, to samé jako s tou diferenciací, opět to ladím za letu, u staré 22--19 ky graupnera jsou tam ty rotační ovladače,------což mě právě chybí u těch nových typu--20-16----já si to ještě potunil dobastleným vypínačem, abych z předvolené funkce nemohl omylem--stiskem přeskočit jinam na jinou funkci a ladit uplně něco jiného.Pokud to tam není ošetřeno jiným zpusobem--přiřazení k nějakému ovladači jak popisoval Jirka, tak bych si tou koupí spíš zadělal na veliký problém, nežli si nějak smysluplně pomohl, leda si pak v těch tuším 7 letových režimech odladit ruzné diferenciace--poměry výškovky ke klapkám a přeskakovat jak divej, než se postupně doberu k ideálu---už vidím, jak při střemhlavém letu přepínám letové režimy :D
Ale počítám, že to tam musí sakra nějak jít, leda ,že by to byl právě ten duvod, proč muset šetřit na 32 ku, kde to bude tutově.

Jinak ty ruzné diferenciace--třeba právě duvod, proč LS nevidí žádný valný smysl u ovládané směrovky-samozřejmě pokud je to ero používáno na učel, ke kterému bylo konstruováno----ero bez směrovky--lehký model, křídlo na pylonku--těžiště pod křídlem--trošku obdoba padáku--model na rychlosti, křidélko vyklopené poměrově výš model přibrzdí víc, nežli na druhé straně --křidélko málo dolu-klasické seřízení běžné diferenciace u větronu-model začne naplocho zatáčet na tu přibržděnou stranu, kde jde křidélko hodně nahoru--plní funkci směrovky--pokud takový lehouš nalétne opravdu výrazný stoupák--nepotřebuje už moc dopřednou rychlost, vítr ho v podstatě podfoukává--pak už je ale vše trochu jinak--v tuto chvíli je výhodnější, aby na stranu, kam má model naplocho zatáčet šlo křidélko naopak dolu--a model nepatrně přibrždovalo--takto zatáčí právě padáky--kde to stáhneš---odtokovku, tam to zatáčí, podmínkou je samozřejmě to těžiště pod nosnou plochou--jestli nevěříte, proberte to s Leošem Svobodou, technicky to tak funguje, jen je pakárna v těch přechodových rychlostech modelu, já to nikdy nezkoušel, jen jsme na to spolu narazili, když jsem s ním probíral ty pevné směrovky na jeho modelech a právě se zminoval o ruzných pokusech--mimo jiné změny v chování modelu v závislosti na poruznu vyklopených křidélkách a rychlosti modelu.
Lark

#34 Příspěvek od Lark »

pepin píše:.......... u staré 22--19 ky graupnera jsou tam ty rotační ovladače,------což mě právě chybí u těch nových typu--20-16..........

Jak jsi na to přišel? Na obou nových MX-16 i MX-20 jsou 3 otočné poťáky. Dva hned u antény a třetí nalevo. MC-16 a MC-20 dokonce čtyři. Dva posuvné a dva na páčkách po stranách.
pepin

#35 Příspěvek od pepin »

Lark píše:
pepin píše:.......... u staré 22--19 ky graupnera jsou tam ty rotační ovladače,------což mě právě chybí u těch nových typu--20-16..........

Jak jsi na to přišel? Na obou nových MX-16 i MX-20 jsou 3 otočné poťáky. Dva hned u antény a třetí nalevo. MC-16 a MC-20 dokonce čtyři. Dva posuvné a dva na páčkách po stranách.

to ale ještě neznamená, že je jim právě možnost přiřadit tu funkci doladování---ovládat jimi hlavní menu nastavení.
Lark

#36 Příspěvek od Lark »

Jestli jimi jde ovládat menu, to zrovna nevím, ale jinak jim jdou přiřadit jakékoli funkce, včetně mixů. Ale protože to mám vyčtené jen z manuálů, chtělo by se to zeptat lidí co je skutečně mají, jestli by ti to ověřili. Zkus SZ přímo na jyrry, nebo mihlit. Myslím, že už je mají docela "očuchané".
mihlit
Kontaktovat uživatele:

#37 Příspěvek od mihlit »

No očuchávat jsem ještě nezkoušel :) Píšeš to správně. V nastavení vstupů je použiješ jako libovolný ovladač a ten můžeš hodit na nějaký kanál, vstup do mixu,.... ale pro navigaci v menu použít nejdou. Měnit tím diferenciaci křidélek za letu nejde. Někteří si to slibují od velké březnové aktualizace, ale nesázel bych na to jako na jistotu.

EDIT: Asi by to byla cool funkce, ale jelikož jsem ji nikdy nepoužil, tak mi nechybí. Z mého pohledu se to stejně přeceňuje. Většinou nastavím diferenciaci něco kolem 35 procent a ono to bez problému lítá. Když to nelítá tak, jak bych chtěl, tak to změním a je to. Samozřejmě, že kvůli tomu nepřistávám. I s jen přibližnou hodnotou s tím letadlem normálně lítám tak dlouho, jak jsem chtěl a příště si ji změním. Nutnost, že "sakra, blbá diferenciace, honem přistát a honem změnit" v tom nevidím. Možná kdybych trénoval F3A, tak bych mluvil jinak, ale to já nelítám.
pepin

#38 Příspěvek od pepin »

mihlit píše: Měnit tím diferenciaci křidélek za letu nejde. Někteří si to slibují od velké březnové aktualizace, ale nesázel bych na to jako na jistotu.

tak uvidíme--trošku se ale ted už bojím, že to bude výsadou právě jenom té 32 ky :( pořád jsem si říkal, že to tam určitě nějak bude nastavitelné.škoda.
jyrry
Kontaktovat uživatele:

#39 Příspěvek od jyrry »

....asi jako mihlit - ocuchavam jen to co budu potrebovat nebo co se mi libi, zaujme; nezkousel jsem buhvikolikasevove kridlo, ladeni diferenciace, .... asi 100 dalsich veci...
jyrry.webnode.cz
pepin

#40 Příspěvek od pepin »

mihlit píše: Nutnost, že "sakra, blbá diferenciace, honem přistát a honem změnit" v tom nevidím. Možná kdybych trénoval F3A, tak bych mluvil jinak, ale to já nelítám.

no právě--blbá diferenciace--tak ji změním, aniž bych musel přistát--v tom spočívá právě to kouzlo---ero na klapkách kloní--proč bych měl trimovat a pak to na zemi přeštelovávat, když mohu rovnou za letu změnit jednu klapku víc-mín, aby ero neklonilo--pak už nemusím trimovat ani v ostatních letových režimech páč to rovnou seřídím v hlavním menu.
JMalik

#41 Příspěvek od JMalik »

jyrry píše:....asi jako mihlit - ocuchavam jen to co budu potrebovat nebo co se mi libi, zaujme; nezkousel jsem buhvikolikasevove kridlo, ladeni diferenciace, .... asi 100 dalsich veci...

Jsem přesvědčený o tom, že co to,požaduje Pepin, na MC 20, MX 20 jde nastavit.
Ideální by bylo přiřadit ten otočný potenciometr jako trim funkce. Zkus to jednoduše tak, jestli by s tím šla trimovat např. směrovka, výškovka, křidélka.
Pokud to nepůjde takhle tak to půjde stoprocentně přes mixy. Otevřeš si volný mix, jako master toho mixu zvolíš vstup funkce kterou chceš ladit a na slave přiřadíš ten otočný ovladač. To je trochu krkolomnější ale dá se v tom vyznat i na letišti, když si to napíšeš na kus papíru, že jsi to dal na ten mix.
Pokud cokoliv v této diskusi hodnotím, nebo se k něčemu vyjadřuji, je to jen má domněnka
mihlit
Kontaktovat uživatele:

#42 Příspěvek od mihlit »

Tak já nad tím taky přemýšlel, jak bych to udělal a netuším. Když by to chtěl jako trim, tak je to brnkačka. Jenže když by to chtěl jako diferenciaci (něco jako proměnný dual rate), tak to netuším, jak by tam udělal na ten potenciometr.
JMalik

#43 Příspěvek od JMalik »

mihlit píše:Tak já nad tím taky přemýšlel, jak bych to udělal a netuším. Když by to chtěl jako trim, tak je to brnkačka. Jenže když by to chtěl jako diferenciaci (něco jako proměnný dual rate), tak to netuším, jak by tam udělal na ten potenciometr.

Vždyť je to stejné. Jenom asi nepůjde pro to ladění využít přednastavenou funkci diferenciace, budeš to muset dát na volný mix a tam nadefinovat poměr diferenciace a ten otočný ovladač jako řízení funkce. Až to zalétáš, tak to můžeš celé zrušit a správné hodnoty diferenciace nastavit v předvolené funkci diferenciace, nebo jenom deaktivovat ten otočný ovladač a nechat to na volném mixu.
jyrry
Kontaktovat uživatele:

#44 Příspěvek od jyrry »

Jeste ze nelitam vetrone, tim jsem prosel pred 30-ti roky... Zlaty era WW2...
jyrry.webnode.cz
Lark

#45 Příspěvek od Lark »

Jen čuchejte chlapci, čuchejte, ať mám od koho opisovat až si jí konečně pořídím. :lol: Vypadá to, že to bude až po tom velkém upgrade.
Odpovědět

Zpět na „Výběr vysílače“