Pultový vysílač pro větroně

Pravidla fóra
Než položíte dotaz, jaký vysílač koupit, tak pročtěte zde již napsané, ať se témata neopakují.
Do názvu tématu uveďte, které vysílače zvažujete.
Myslete na to, že výběr vysílače je otázkou osobních preferencí!!!
Zpráva
Autor
pepin

Re: Pultový vysílač pro větroně

#16 Příspěvek od pepin »

Lark píše:OT: Pepine proč potřebuješ nastavovat diferenciaci za letu? .

Jinak ji neodladim, vystoupám s větroněm co nejvýš, pustím ho po kouli dolu a točím kolečkem diferenciace, dokud se nepřestane kvedlat trup--nebo kvedlá co nejméně, samozřejmě pro letový režim termika , je zase výhodnější mít možnost nastavit diferenciaci jinak--pro ero bez směrovky zase jinak.--to já ale stejně na svém vysílači nemohu,Jediná chybička je ale bohužel konstrukce modelu, po kouli dolu bych s obyčejnou maketou--polyš-dýha ladil asi jen jednou :oops: s kompozitovým koštětem to ale jde a docela jsem byl překvapený, že i s opakovaným pokusem jsem byl nakonec v rozmezí zhruba 3% když se mi to zdálo nejlepší.
Jooo, u maket větronu na termické létání většinou něco nastavím taky jen na zemi a dál to už neřeším.
LV
Kontaktovat uživatele:

#17 Příspěvek od LV »

pepin píše:
Lark píše:OT: Pepine proč potřebuješ nastavovat diferenciaci za letu? .

Jinak ji neodladim, vystoupám s větroněm co nejvýš, pustím ho po kouli dolu a točím kolečkem diferenciace, dokud se nepřestane kvedlat trup--nebo kvedlá co nejméně, samozřejmě pro letový režim termika , je zase výhodnější mít možnost nastavit diferenciaci jinak--pro ero bez směrovky zase jinak.--to já ale stejně na svém vysílači nemohu,Jediná chybička je ale bohužel konstrukce modelu, po kouli dolu bych s obyčejnou maketou--polyš-dýha ladil asi jen jednou :oops: s kompozitovým koštětem to ale jde a docela jsem byl překvapený, že i s opakovaným pokusem jsem byl nakonec v rozmezí zhruba 3% když se mi to zdálo nejlepší.
Jooo, u maket větronu na termické létání většinou něco nastavím taky jen na zemi a dál to už neřeším.

Diferenciáciu čoho ladíš strmhlavým letom?
Nie som zlý.... iba rýpem
www.elektromodely.sk
pepin

#18 Příspěvek od pepin »

quote]
Diferenciáciu čoho ladíš strmhlavým letom?[/quote]

Když si to ladím na akrobacii, pokud jsem to ladil ve vodorovném letu, automaticky jsem do toho hrabal jak výškovkou, tak i směrovkou, když ne, tak zvlášt lehký model pak letěl parabolicky, takže jsem houbeles odhadoval co to chce.
Já na to nepřišel, bylo mi to doporučeno, tak jsem to zkusil a funguje to.
zz
Kontaktovat uživatele:

#19 Příspěvek od zz »

OT: Co myslíš pojmem diferenciace? Třeba na křidélkách je diferenciace např: výchylka 20% dolů/100% nahoru - diferenciace 100%=0% dolů/100% nahoru. Na maketách se tak méně trhají proudnice.

To co uvádíš ty "kvedlání trupu" je co? Nepleteš si to s s dive testem?

http://rcmania.cz/viewtopic.php?f=16&t= ... =dive+test

to co popisuješ je spíš otázka trimu, nebo poměru mixu...

Nastavovat diferenciaci za letu by mě teda vživotě nenapadla...:-(
www.rckozmodrom.com
LV
Kontaktovat uživatele:

#20 Příspěvek od LV »

zz píše:Nastavovat diferenciaci za letu by mě teda vživotě nenapadla...:-(

Ani mňa
Nie som zlý.... iba rýpem
www.elektromodely.sk
pepin

#21 Příspěvek od pepin »

zz píše:OT: To co uvádíš ty "kvedlání trupu" je co?

špatná diferenciace ti odtlačuje právě ten trup--pro termiku žádoucí, pro akrobacii nikoli.

Nastavovat diferenciaci za letu by mě teda vživotě nenapadla...:-(

škoda, těžko ji pak někdy seřídíš, jen tam nějaká bude.
pepin

#22 Příspěvek od pepin »

LV píše:

Ani mňa

U maket to je vcelku jedno a u kompozitu se pak nediv, že ti při výkrutech vrtá sudy--viz tvé video .

ale o mě tady vubec nejde, jen jsem zminoval, že mě by vadilo to muset ladit na zemi--myslím, že u futaby nižší třídy to snad ani jinak nejde--každé křidélko zvlášt---to pak opravdu nejde ladit za letu.
V každém případě jsme to probírali s jetákama loni na Zeleným pruhu, aby to štelování dali na nějaké kroutítko---tuším, že to tam nakonec dodělali

Pokud by ta debata--diferenciace-Pepin a zbytek světa měla pokračovat--určitě né v tomto vláknu .že jsou vysílače kde to jde a kde ne, se zde zmínilo, jestli to bude někdo považovat za duležité je už na něm.

PS: by mě zajímalo, na jakém základě se s modelem na zemi někdo rozhodne, že nejsprávnější diferenciace bude třeba 37% 8O
JMalik

#23 Příspěvek od JMalik »

LV píše:

Ani mňa

Protože neházíš F3Káčko :D
Než bych doladil diferenciaci třeba u Osirise, tak bych ve svém věku u toho pošel, kdybych to měl přenastavovat na zemi před každým novým hodem.
Pepin to možná jenom trochu špatně vysvětluje. Jde o to, že si nastavíš diferenciaci kolik si tak přibližně představuješ a nějakou rozumnou hodnotu (např. +- 30%) si dáš jako trim téhle funkce. Můžeš si to dát na boční ovladač, nějaké točítko...v podstatě na jakýkoliv ovládací prvek na vysílači. To samé můžeš udělat u čtyřmetrového větroně se kterým Pepin létá na svahu. To ti létá dokonce přímo před nosem, tak ty změny dobře registruješ a snadno se to doladí.
Až to správně nastavíš, tak samozřejmě ten trim zrušíš.
(To, že si můžeš libovolně zvolit ten ovládací prvek platí samozřejmě jen pro TX, které to umožňují)
Naposledy upravil(a) JMalik dne úte 22.01.2013 19:39, celkem upraveno 1 x.
Pokud cokoliv v této diskusi hodnotím, nebo se k něčemu vyjadřuji, je to jen má domněnka
zz
Kontaktovat uživatele:

#24 Příspěvek od zz »

Nevím, které video myslíš?

No každopádně když píšeš, že u maket je to v celku jedno mi docela stačí abych to vzdal.

Pro Omo1234 jsem odpověděl.
www.rckozmodrom.com
pepin

#25 Příspěvek od pepin »

zz píše:Nevím, které video myslíš?

šlo o Lacovo video.
Lark

#26 Příspěvek od Lark »

Koukám s otevřenou hubou. Něco takového jsem ani netušil. 8O Do dneška jsem si myslel, že se diferenciací nastavuje jen aby éro nedělalo sudové výkruty a nevybočovalo. Pánové díky. Snad neumřu uplně blbej. :D
JMalik

#27 Příspěvek od JMalik »

Lark píše:Koukám s otevřenou hubou. Něco takového jsem ani netušil. 8O Do dneška jsem si myslel, že se diferenciací nastavuje jen aby éro nedělalo sudové výkruty a nevybočovalo. Pánové díky. Snad neumřu uplně blbej. :D

Konkrétně třeba toho Osirise jsem ještě neviděl u nikoho nějak slušně kroužit. Diferenciaci (v kombinaci s těžištěm a směrovkou) jsem nastavoval právě tak, jak popisuji, přesto jsem to ladil celý týden po večerech, když nefoukalo. Teď se to zdá velmi dobré, ale v zimě s tím nelétám, bude to chtít ještě na jaře určitě doladit.
Kdybych to přestavoval po každém hodu na zemi, tak to dělám násobně déle a kompromisně.
Zrovna tak si ale nastavíš třeba potřebný mix výškovky do butterfly, nebo jenom poměr butterfly. Na dost naloženém hotlineru jsem nastavil doporučené hodnoty vyklopení klapek a křidélek do butterfly, ale zdálo se mi zbytečné s tím tak mlátit o zem, tak jsem si dal stejným způsobem na boční ovladač trim butterfly a nakonec to skončilo na max. vyklopených klapkách a minimálních křidélkách nahoru. Navíc to není lineární, mám to na přistání na kniplu plynu, křidéla se přizvednou prakticky okamžitě, klapky jezdí plynule lineárně s pohybem kniplu plynu.
Prostě ve spoustě případů je příjemné mít možnost si dát třeba trim zvolené funkce, nebo poměr nějakého mixu na pomocný ovladač, který po zalétání zrušíš.

No, abych nezasekal zakladateli tohle vlákno - píšu to proto, že je třeba u uvažovaného vysílače přemýšlet o i tom, jestli tyhle funce vyžaduji, využiju to a jestli tím ten vybraný TX případně disponuje.
Pokud cokoliv v této diskusi hodnotím, nebo se k něčemu vyjadřuji, je to jen má domněnka
Omo1234

#28 Příspěvek od Omo1234 »

Pánové,
ještě bych byl ochoten jít do Futaba FX 30 versus MC 20.Takže otázka zní: co je za dané prachy vyspělejší s požadavky co chci.Prosím koukněte na parametry obou-je to pro mne ZATíM chaos :lol:
http://www.jino.cz/futaba-fx-30-r6308sb ... -9022.html

Díky
Petr
Lark

#29 Příspěvek od Lark »

Tak tohle bych už nezvládnul ani rukama, protože bych si je asi zauzloval :D Ale jsem rád že vím, že to existuje. Dík za vysvětlení.
JMalik

#30 Příspěvek od JMalik »

Omo1234 píše:Pánové,
ještě bych byl ochoten jít do Futaba FX 30 versus MC 20.Takže otázka zní: co je za dané prachy vyspělejší s požadavky co chci.Prosím koukněte na parametry obou-je to pro mne ZATíM chaos :lol:
http://www.jino.cz/futaba-fx-30-r6308sb ... -9022.html

Díky
Petr

Mám Futabu T12FG. Futaba FX 30 je to samé jako T12FG. Má to vynikající SW a ani na HW provedení v podstatě nenajdeš chyby. Nemá to telemetrii.
MC 20 je velmi dobře vybavený TX s telemetrií, má o něco slabší SW vybavení než ty Futaby. Pokud vyžaduješ pultové provedení tak bych zkoumal tu MC 20 (pokusil se na tom najít nedostatky :wink: ).
Sežeň si k tomu manuál (ne prospekt s parametry, ale skutečně celý manuál) a v klidu si to pročti. Úplně super by bylo k tomu ještě sjet manuál třeba té Futaby. Získáš určitě větší přehled, než deseti stránkami diskuse tady.
Odpovědět

Zpět na „Výběr vysílače“