Autostabilizační systémy pro plošníky

Přijímače, serva, regulátory, BEC, palubní napájení, ale i telemetrie
Odpovědět
Zpráva
Autor
mior
Kontaktovat uživatele:

Re: Autostabilizační systémy pro plošníky

#256 Příspěvek od mior »

pepin píše:Asi si nerozumíme co pro koho znamená 2_3 D

Asi.

V nejakej dokumentácii som to našiel zdôvodnené tak, ako som uviedol.
To 2D - uzamknutie polohy - prirovnali k tomu, že vtedy môže model lietať len po určitej hladine - ploche - 2D.
Pri tom druhom - gyrovom móde - môže lietať bežne - aj meniť hladinu - 3D.
Ale asi bude lepšie, keď to radšej vyjadríme krátko slovne.
Realistické RC modely - http://rcmodely.cevaro.sk
mior
Kontaktovat uživatele:

#257 Příspěvek od mior »

pepin píše:Podle mého je využití plného modu stabilizace pro přistání tak trošku mimo, páč se tomu systému vubec nebude líbit, že si podle libosti chceš měnit uhel na přistání---třeba do protisvahu když budeš potřebovat na dosednutí stoupat--pustíš knipl a napereš to do svahu páč to ten model srovná do roviny.

Súhlasím.
Ale pri pristávaní zvyknem postupne priťahovať výškovku - nakláňať model mierne nosom hore. Vtedy sa autostabilizácia vypne a riadim to vlastne len kniplami
pepin

#258 Příspěvek od pepin »

No já nevim, určité teoretické představy mám taky, ale zrovna mezi ně moc nezapadá přistávání v plném stabilizačním modu--přistávat po větru do svahu v praktické rovině alespon u mě za ideální přistání považuji moment, kdy v určité výšce--do 50cm vedu model nad zemí a čekám až se naplacato propadne na zam a vítr ho připlácne k zemi--v poslední fázi letu je pak páka výškovky na doraz přitažená a docela bych i byl ochotný tvrdit, že víc nežli výškovce se pak věnuji křidélkum a náklonu modelu--většinou to znamená i určitý náklon modelu vuči terénu svahu, tady bych se s plnou automatizací přetahovat asi nechtěl.
Lark

#259 Příspěvek od Lark »

To přistávání v Autostabilizačním módu se dá požít tak, že si naletíš do směru přistávání a bržděním, nebo plynem si řídíš klesání (při vodorovné pozici modelu). Směr a náklon i sklon ti udržuje stabilizace. Po vyklesání do potřebné výšky si jenom výškovkou doladíš dosednutí a nemusíš zasahovat do směrovky a křidélek. Takže při přistávání proti svahu si jenom přitáhneš výškovku, aby se model srovnal do sklonu svahu.
mior
Kontaktovat uživatele:

#260 Příspěvek od mior »

Mám dojem,že u FY-30A v režime plnej stabilizácie, táto je aktívna len pokiaľ je daný ovládací prvok (napr. výškovka) v neutráli.
Ak je mimo neutrálu, tak sa stabilizácia sama vypne a servá dostávajú signály neovplyvnené systémom.
Po pustení páky - knipla sa stabilizácia sama opäť zapne.
..................
Už to medzitým uviedol Lark.
FeriGGGG

#261 Příspěvek od FeriGGGG »

mior píše:Mám dojem,že u FY-30A v režime plnej stabilizácie, táto je aktívna len pokiaľ je daný ovládací prvok (napr. výškovka) v neutráli.
Ak je mimo neutrálu, tak sa stabilizácia sama vypne a servá dostávajú signály neovplyvnené systémom.
..................

-toto sa moze stat pri FY-30A iba ak don pustis viac ako 100% vychylky, ak to nie je tym tak mas asi pokazenu jednotku :idea:
dx6,beastX,A3PRO,guardian2D/3D,FY-30,i86,as3x,R3XS,fox2.3,pulse1.6,hypertaxi,extra300,ryba3d,cracyak
Papir
Kontaktovat uživatele:

#262 Příspěvek od Papir »

mior píše:Mám dojem,že u FY-30A v režime plnej stabilizácie, táto je aktívna len pokiaľ je daný ovládací prvok (napr. výškovka) v neutráli.
..................

Je to drobet jinak. FY30a při plné stabilizaci, tedy té začátečnické, stále do řízení kecá i když sáhneš do kniple. Sice řídíš, ale nedovolí ti velké zásahy. Tedy když přitáhneš, tak model přitáhne, ale jak se začne zvedat, zažne se díky FY30 snižovat výchylka. cca v náklonu 80-90° už je výchylka nula. Let v tomto módu je ladný, žádně kopané změny. Prostě to nedovolí. Pustíš kniple a srovná se do roviny. Pro začátečníky asi idelální stav. Testováno na samokřídle.
takže ještě jednou:
3D uzamyká aktuální postoj a když řídíš tak je řízení PLNÉ BEZ ZÁSAHU FY30
2D - plná stabilizace - má přednastavenou nějakou polohu modelu do které se vrací vždy při puštění kniplu. Ale při řízení NEDOVOLÍ PRUDKÉ ZÁSaHY. NELZE TEDY LÉTAT 3D A ZÁROVEŇ SPOLEHAT NA TO, ŽE KDYŽ PUSTÍM KNIPLE, TAK SE SROVNÁ. Na to je potřeba se naučit ji zapínat když je ouvej.
DJANGO - výrobce, ION, ASW 28, LF 109, ..., T14SG
www.vpmodel.cz
LV
Kontaktovat uživatele:

#263 Příspěvek od LV »

mior píše:Pepinove snahy o využitie autostabilizačných systémov, okrem iného aj pri zalietavaní veľkých vetroňov...

....................................................................
Myslíme si, že pepinova myšlienka využitia autostabilizačných systémov pri zalietavaní modelov je správna.....

Nechcem vám do toho nejak kecať, ale veľké vetrone (rozumej nad 4m alebo 5kg) poväčšine zalietavajú skúsení piloti.
Preto si myslím, že využitie ASS pri zálete veľkých vetroňov je zcestné.
Jedine, že by sa rozhodol zalietavať veľký vetroň začiatočník... V tomto prípade je zcestná kombinácia veľký vetroň a začiatočník.
Nakoľko Pepina považujem za skúseného pilota stále nechápem o čo mu v tejto hre ide...
Nie som zlý.... iba rýpem
www.elektromodely.sk
FeriGGGG

#264 Příspěvek od FeriGGGG »

pouzil tu uz niekto okrem mna Flybarless gyro v lietadle :?:
dx6,beastX,A3PRO,guardian2D/3D,FY-30,i86,as3x,R3XS,fox2.3,pulse1.6,hypertaxi,extra300,ryba3d,cracyak
mior
Kontaktovat uživatele:

#265 Příspěvek od mior »

LV píše:Nakoľko Pepina považujem za skúseného pilota stále nechápem o čo mu v tejto hre ide...

O nový, zdokonalený a možno aj zrýchlený spôsob zalietavania.
Keď mi telemetria (vieme, že ju absolútne neuznávaš) na displeji ukáže, ktorým smerom a ako veľmi mám na mixe nastaviť korekciu výškovky pri vysunutí klapiek.
StrycAlois

#266 Příspěvek od StrycAlois »

Papir píše:Je to drobet jinak. FY30a při plné stabilizaci, tedy té začátečnické, stále do řízení kecá i když sáhneš do kniple. Sice řídíš, ale nedovolí ti velké zásahy. Tedy když přitáhneš, tak model přitáhne ...

No to je ještě lepší, než kdyby se autostabilizace při kniplu mimo neutrálu sama vypínala.
To je pro pepina dobrá zpráva, neboť při přistání může klidně přitahovat a současně systém eliminuje poryvy větru a vrací jej do požadovaného náklonu.
Papir
Kontaktovat uživatele:

#267 Příspěvek od Papir »

StrycAlois píše:
Papir píše:... klidně přitahovat a současně systém eliminuje poryvy větru a vrací jej do požadovaného náklonu.

Ano, jen je potřeba počítat s tím, že to řízení je prostě takové tupé. Ono na přistání ani nepotřebuješ divočárnu, ale je třeba to mít na mysli. Pochpitelně se to bude trochu jinak chovat na větroni, než na divokém samokřídle, kde byl ten rozdíl znát hodně.
DJANGO - výrobce, ION, ASW 28, LF 109, ..., T14SG
www.vpmodel.cz
LV
Kontaktovat uživatele:

#268 Příspěvek od LV »

mior píše:O nový, zdokonalený a možno aj zrýchlený spôsob zalietavania.
Keď mi telemetria (vieme, že ju absolútne neuznávaš) na displeji ukáže, ktorým smerom a ako veľmi mám na mixe nastaviť korekciu výškovky pri vysunutí klapiek.

Bože, keby sa mi dalo tak vypnúť takéto vlákna...
Je mi tu z toho na smiech :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
PS: Ako budem pri zálete vedieť ako model lieta, keď do toho bude rýpať elektronika? Zapnem, vypnem.... zapnem, vypnem? :lol: :lol: :lol:
Nie som zlý.... iba rýpem
www.elektromodely.sk
mior
Kontaktovat uživatele:

#269 Příspěvek od mior »

Ešte by som to upresnil:
Plne súhlasím, že zalietavať úplne nový) model - t.j. panenský let by sa malo bez akéhokoľvek elektronického "kecania" do riadenia, lebo by mi to skresľovalo výsledky.
Predtým som sa zle vyjadril - povedal som zalietavanie, ale myslel som skôr "dolaďovanie" nastavenia v ďaľších letoch, keď už viem, že model je (ako-tak) schopný samostatného letu (rozumej bez elektroniky).

A plne súhlasím, že kombinácia "veľký model + začiatočník" je naozaj vražedná - tu nepomôže ani sebelepšia elektronika (pretože nebude vedieť, čo mu to vlastne hovorí...)
mior
Kontaktovat uživatele:

#270 Příspěvek od mior »

LV píše:Bože, keby sa mi dalo tak vypnúť takéto vlákna...
Je mi tu z toho na smiech :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Veď nemusíš čítať... a či?
Odpovědět

Zpět na „Palubní elektronika“