Elektroupútanec

Krása letu v kruhu či na polokouli má něco do sebe. jak spalováky, tak elektro. Od cvičných modeů přes UŠ až po F2B. Samozřejmě včetně maket.
Zpráva
Autor
dodo_bb

Elektroupútanec

#1 Příspěvek od dodo_bb »

Zdravím letcov - upútancov. Po rokoch som sa vrátil k modelárstvu, 35 rokov dozadu som robil upútané eroplány. Dodnes mi zo tri akrobaty zostali. Teraz trošku robím RC rekreačne a napadlo ma prestavať tie staré U modely na elektriku. Lanká nejaké mám, rukoväť vyhrabem, len neviem, ako sa taký U akrobat "elektrifikuje". Ako sa motor (určite nejaký brushless) zapína, vypína (nejaký časovač, dalo by sa to aj cez RC? :-), ako sa nastavujú a regulujú otáčky na regleri (žhavík si vedel pridať pri zaťažení v obratoch). Motor asi odvodiť výkonovo od spaľováka, skôr nízkootáčkový s väčšou vrtuľou? Problémom pri prestavbe bude trošku asi váha batérie, s tou sa pri spaľováku nepočítalo. Ak sa s tým niekto tu zaoberá, nejaká dobrá rada by bodla... Ďakujem
Malutky

Re: elektroupútanec

#2 Příspěvek od Malutky »

nějáke udaje k těm akrobatům rozměry,váha co tam bylo za motorizaci, určitě více pomužou dalším ti poradit.
jofrey007
Kontaktovat uživatele:

#3 Příspěvek od jofrey007 »

tu je nejaky zoznam elektropohonov pre uputance, zoznam je poplatny svojej dobe, ale urcite je pouzitelny. Ako pise malutky - daj nejake parametre a uvidime ze co sa da z toho vykruhat...

http://www.rcmodely.sk/electro-setup/

ako riadit motor je niekolko sposobov - itimer, jednoduchy casovac (otacky, cas letu - mam este nejake) alebo toto http://www.keithrenecle.co.za/Electric%20CL.htm, pripadne igorov setup aj s aktivnym riadenim otacok...
Kamil
Kontaktovat uživatele:

#4 Příspěvek od Kamil »

dodo_bb píše:Zdravím letcov - upútancov. Po rokoch som sa vrátil k modelárstvu, 35 rokov dozadu som robil upútané eroplány ...

Toto vlákno ti možno padne na úžitok: http://www.rcmania.cz/viewtopic.php?f=123&t=46975
dodo_bb

#5 Příspěvek od dodo_bb »

Malutky píše:nějáke udaje k těm akrobatům rozměry,váha co tam bylo za motorizaci, určitě více pomužou dalším ti poradit.

Musím pozrieť, už neviem. Dva sú kompletné, je z nich len vymontovaný motor, jeden lietal na MVVS 6,5, jeden na MVVS 3,5, s tými motormi zvládli celú FAI zostavu F2B. Robil som si vlastné konštrukcie, nie sú to modely z plánikov.
steno1883

#6 Příspěvek od steno1883 »

Určitě se ti zítra ozve užívatel veka, ten je tady od toho asi největší machr. Viděl jsem ho v létě naživo lítat s U elektrou, to se mi hrůzou ježily vlasy. :lol:
jofrey007
Kontaktovat uživatele:

#7 Příspěvek od jofrey007 »

steno1883 píše:Určitě se ti zítra ozve užívatel veka, ten je tady od toho asi největší machr. Viděl jsem ho v létě naživo lítat s U elektrou, to se mi hrůzou ježily vlasy. :lol:

:) Veka sa iste neurazi ked sem dam tento clanok

http://aeromodelling.sk/index.php?optio ... &Itemid=59
igorb

#8 Příspěvek od igorb »

skusme z inej strany, dodo odkial si? mozno lepsie raz vidiet :-))

inac motor sa riadi casovacom, radiom sa to samozrejme ovladat da, ale na MHz frekvenciach lanka plandajuce sa vzduchom nerobia dobrotu

konverzia sa robi bezne tak, ze sa odbrusia nosniky motora v mieste motora, zosilni sa prepazka medzi motorom a nadrzou (treba si uvedomit ze uputnec robi ostrejsie obraty a ze na prepazku posibia dost velke sily), na nu sa zadnou montazou primontuje motor a baterka pride normalne na miesto nadrze

daj co su to za modely a najdeme nejaku funkcnu kombinaciu ... resp. ak uz nieco mas, tak napis co by si tam chcel mat ... do toho velkeho modelu budes potrebovat asi 200g motor, 60A regulator s governorom a asi 400g baterku
igorb

Re: Elektroupútanec

#9 Příspěvek od igorb »

a aby som nezabudol mozno nie je od veci skusit to najprv v hale, ked zhori, zhori za lacno :- )))
dodo_bb

#10 Příspěvek od dodo_bb »

Som z Banskej Bystrice. Čo sa týka modelov, tak ten menší má rozpätie 1100 mm, prázdna váha bez podvozku a motoru 630 gramov. klasika balza, poťah lakovaným monofilom. Pôvodne lietal (a hodne) s motorom MVVS 3,5, to je ten ružový, pôvodne bol takmer červený :-). Ten väčší (to je ten žltý) má rozpätie 1250 mm, prázdnu váhu bez motoru 756 gramov, stavba taká istá. Mal osadený motor MVVS 6,5, ale lietal tuším málo. Sú to účelové modely bez nejakej povrchovky, hlavne som s nimi hodne trénoval zostavu. Bol som aj na nejakej tej súťaži, ale nič extra :-)
Přílohy
DSC_1276.jpg
DSC_1274.jpg
DSC_1272.jpg
DSC_1271.jpg
jyrry
Kontaktovat uživatele:

#11 Příspěvek od jyrry »

http://www.jyrry.cbcnet.cz/u_elektro.htm
jak pise Igor, v zime se da poletovat v telocvicne, mozna ma Igor jeste nejake stavebnice nebo nove bude delat JardaH - memberlist.php?mode=viewprofile&u=12998
jyrry.webnode.cz
dodo_bb

#12 Příspěvek od dodo_bb »

jyrry píše:http://www.jyrry.cbcnet.cz/u_elektro.htm
jak pise Igor, v zime se da poletovat v telocvicne, mozna ma Igor jeste nejake stavebnice nebo nove bude delat JardaH - memberlist.php?mode=viewprofile&u=12998

Vďaka za tip. Už to študujem :-) Nápad dobrý, mám 50 metrov od domu veľkú telocvičňu a kamarát tam robí správcu. Na akých dlhých lankách sa lieta v hale? Tipujem tak 5 metrov...
igorb

#13 Příspěvek od igorb »

kolko vazia bez motora?

nevidim tam prilis vela priestoru na baterku ... ten vecsi bude potrebovat tak asi 350 az 400g baterku plus asi 180g motor ... vlezie sa to tam nejako? orientacne ten vecsi vrtulu asi APC 11x5.5 maximalne 12x6 otacky 9 -10 000 na 19m lankach

skus hladat 180g motor s KV do 1000 napriklad AXI 2826/10 (ale siel by som do nejakeho cinskeho ekvivalentu pri prvych pokusoch) a 4 clankovu baterku tak asi 3500mah ... alebo motor s kv pod 650-700 a 6 clanok 2000mah na prve pokusy by som odporucal regler cool, ktory sice na sutaz nie je pouzitelny, ale pri tej cene je na pokus a rozmlatenie dobry kusok :- )) ... to bolo stale o tom vecsom modeli ... u toho mensie vsetko rovnako, ale zmensi vahu motora tak do 150g baterku tak 2600-3000 4 clanok a vrtulu 10x5 az 11x5.5

ber to ale len ako nastrel podla obrazku, je mozne ze vidim nieco ine ako je realita :- )))

ak by si to myslel vazne, odporucal by som postavit seriozny model standardnej velkosti, tam by sme vedeli povedat presne co pouzit, lebo z tohoto sa da len hadat aky bude vysledok
igorb

#14 Příspěvek od igorb »

dodo_bb píše:
jyrry píše:http://www.jyrry.cbcnet.cz/u_elektro.htm

Vďaka za tip. Už to študujem :-) Nápad dobrý, mám 50 metrov od domu veľkú telocvičňu a kamarát tam robí správcu. Na akých dlhých lankách sa lieta v hale? Tipujem tak 5 metrov...

spravne ... model 80cm-90cm rozpetie, 200g letovka, motor ~60w baterka 2s 800mah vrtyula 10x4,7gws

o dva tyzdne lietame v bratislave, zaciatkom marca sutaz v pardubiciach :- )) ... je to lacny vstup do uputaneho kruhu :- ))
dodo_bb

#15 Příspěvek od dodo_bb »

Vďaka za rady. Niečo doma mám v šuplíku:
motor Eflite 46 (otáčky 670, váha 200gr) s 60A reglerom FOXY - počítam tak ekvivalent žhavíku 10 cm3
FOXY motor 3016/16 (970 ot, váha 112 gr), ekvivalent tak 2,5 cm3
motor ROXY 3545/10 (otáčky 1150, váha 150 gr) ekvivalent tak 4,0 cm3
k tým dvom by to chcelo nejaký 45A regler. Predpokladám, že vhodný model by sa dal vybrať cez pomer ku žhavíku. Napr. na ten eflite by asi ulietal aj veľký model F2B. Dá sa to tak tipovať?
Odpovědět

Zpět na „Upoutané modely“