Multiplex Royal Evo/Pro - zvýšený/dvojí volnoběh
Multiplex Royal Evo/Pro - zvýšený/dvojí volnoběh
Ahoj,
Pokusil jsem si napípat na MPX Royal Pro zvýšený/dvojí volnoběh na benzínový motor. Doposud jsem si za letu jako "bezpečný letový volnoběh" ťukl párkrát do trimu. Trim plynu se ale nemění u letových fází, jako u kormidel, tak jsem to chtěl napípat na přepínač. Vytvořil jsem novou šablunu mixu "Gas+" V šabloně mixu je jeden vstup pro plyn stále zapnutý a druhý vstup na přepínači Mx3/P Tam jsem použil jednostraný vliv(nevím, jak se česky řekne, používám De návod), tj. takovou tu jednostanou šipku s minus. Podle servomonitoru to takhle funguje, ale raději se ptám, protože mi ten vliv, kde mám nyní nastaveno 80% není úplně jasný. Moje otázka je, zůstane křivka plynu stejná a jenom se posune spodní volnoběh? Nebo to mám celý špatně a napadá vás jiná varianta?
Pokusil jsem si napípat na MPX Royal Pro zvýšený/dvojí volnoběh na benzínový motor. Doposud jsem si za letu jako "bezpečný letový volnoběh" ťukl párkrát do trimu. Trim plynu se ale nemění u letových fází, jako u kormidel, tak jsem to chtěl napípat na přepínač. Vytvořil jsem novou šablunu mixu "Gas+" V šabloně mixu je jeden vstup pro plyn stále zapnutý a druhý vstup na přepínači Mx3/P Tam jsem použil jednostraný vliv(nevím, jak se česky řekne, používám De návod), tj. takovou tu jednostanou šipku s minus. Podle servomonitoru to takhle funguje, ale raději se ptám, protože mi ten vliv, kde mám nyní nastaveno 80% není úplně jasný. Moje otázka je, zůstane křivka plynu stejná a jenom se posune spodní volnoběh? Nebo to mám celý špatně a napadá vás jiná varianta?
- sova1
Re: Multiplex Royal Evo/Pro - zvýšený/dvojí volnoběh
honz74 píše:Ahoj,
Ten "jednostranný vliv" jak píšeš je vstup mixu "jednostranný se středem". Zadáním -80% (PT1) je úroveň mixu v tomto případě při staženém plynu druhý údaj (PT2) je úroveň mixování v elektrickém středu knyplu plynu (je-li lineární průběh bez zadání Expa do ovladače plynu. Výsledkem je že těch -80% ti skoro zruší možnost trimování volnoběhu a křivka plynu se silně zdeformuje. 0 až polovina výchylky knyplu plynu se dostaneš do polohy cca -80% (za předpokladu že uvažujeme
-100% 0 +100% na výstupu) na servu plynu a od poloviny výchylky knyplu ti výstup přejede z těch -80% do +100% ! Takže výsledek máš takový že při zavřeném plynu až do poloviny výchylky knyplu máš velmi malou změnu otáček a velmi malou možnost trimování, od poloviny ti teprve vyběhnou otáčky až do plných. Takže velmi silně nelineární. Nicméně pokud ti to takhle vyhovuje na seřízení tvého karbecu tak bych si s tím hlavu nelámal. Zkusím jestli by to nešlo nějak jinak bez změny tvaru křivky a když to půjde tak se ti ozvu do SZ budeš-li mít zájem. Sám jsem to u sebe ještě neřešil.
Špatně se mě to píše ale snad tomu porozumíš.
Ještě mě napadlo nebylo by lepší přimixovávat do toho mixu plynu který jsi stvořil místo úrovně plynu třeba lineárně určité % otevřený/zavřený podvozek? Máš-li pevný tak to neznamená že ho nemůžeš pseudo ovládat letovými režimy ve vysilači a jeho výstup je možno i časově zpozdit.
- sova1
sova1 píše:Ten "jednostranný vliv" jak píšeš je vstup mixu "jednostranný se středem". Zadáním -80% (PT1) je úroveň mixu v tomto případě při staženém plynu druhý údaj (PT2) je úroveň mixování v elektrickém středu knyplu plynu (je-li lineární průběh bez zadání Expa do ovladače plynu.
Jak to tak po sobě čtu tak zjišťuji, že jsem se do toho sám zamotal a napsal kokotinu která nedává ve výsledku smysl.
V jednostranném mixu je bod označený Pt1 polovinou výchylky knyplu a bod označený Pt2 konec = plná výchylka knyplu. Tak a teď už to funguje.
Tak jsem si zapojil jedno servo, a vyzkoušel to,co jsem napípal a zjistil, že je to kravina. Otevřel jsem si návod a mrkl na ty obrázky, kde jsou znázorněné symboly pro mixy.
Začal jsem tedy znovu a napípal dve další varianty, které fungují identicky
Varianta 1:
GAS ,Ein, symetrický oboustraný, ---/ 100%
GAS, Mx3, asymetrickýoboustraný -3%/AUS
U této varianty je zapnut stále symetrický oboustraný vstup a připínánín Mx3(zvolil jsem volný spínač P) si posunu spodní hranici o -3% směrem ke středu(tedy nahoru-vyšší volnoběh)
Varianta 2
GAS, Mx1, symetrický oboustraný , ---/ 100%
GAS, Mx2, asymetrický oboustraný, 97%/100%
U této varianty vlastně přepínám mezi dvěma vstupy Použil jsem již používáný spínač K (u větronů jsem používal na výpínání motoru na páce plynu a aktivaci brzd opět na páku plynu) Při zapnutí Mx2 hodnotou 97% se posunu opět mírně ke středu a tím tedy opět zvýším volnoběh)
Závěr pro mě je takový, že u obou variant se do 1/2 poloviny výchylky páky plynu mění zárověn i křivka, ale velice málo, a čím blíže je páka ke středu, tím se rozdíl vyrovnává. Od 1/2 pohybu páky rozdíl v křivce není žádný. Rozdíl křivek u spodní poloviny je tak minimální, že tyto varianty půjdou použít. Když jsem si zkusil, jak funguje u plynu tlačítko trimu, tak i trim hýbe křivkou v cca první 1/3 pohybu páky. Nevymyslel jsem tedy variantu, kdy bych si přepnutím spínačem pouze posunul pouze spodní volnoběh bez mírné změny křivky.
Jestli máte někdo variantu, kterou jsem se snažil dle zadání napípat, tak sem s ní. V opačném případě třeba moje dvě varianty pomůžou někomu dalšímu, jestli teda někdo neupozorní, že jsem zase vymyslel nějakou nefunkční/složitou kravinu
Varianta 1:
U této varianty je zapnut stále symetrický oboustraný vstup a připínánín Mx3(zvolil jsem volný spínač P) si posunu spodní hranici o -3% směrem ke středu(tedy nahoru-vyšší volnoběh)
Varianta 2
U této varianty vlastně přepínám mezi dvěma vstupy Použil jsem již používáný spínač K (u větronů jsem používal na výpínání motoru na páce plynu a aktivaci brzd opět na páku plynu) Při zapnutí Mx2 hodnotou 97% se posunu opět mírně ke středu a tím tedy opět zvýším volnoběh)
Závěr pro mě je takový, že u obou variant se do 1/2 poloviny výchylky páky plynu mění zárověn i křivka, ale velice málo, a čím blíže je páka ke středu, tím se rozdíl vyrovnává. Od 1/2 pohybu páky rozdíl v křivce není žádný. Rozdíl křivek u spodní poloviny je tak minimální, že tyto varianty půjdou použít. Když jsem si zkusil, jak funguje u plynu tlačítko trimu, tak i trim hýbe křivkou v cca první 1/3 pohybu páky. Nevymyslel jsem tedy variantu, kdy bych si přepnutím spínačem pouze posunul pouze spodní volnoběh bez mírné změny křivky.
Jestli máte někdo variantu, kterou jsem se snažil dle zadání napípat, tak sem s ní. V opačném případě třeba moje dvě varianty pomůžou někomu dalšímu, jestli teda někdo neupozorní, že jsem zase vymyslel nějakou nefunkční/složitou kravinu
honz74 píše:Jestli máte někdo variantu, kterou jsem se snažil dle zadání napípat, tak sem s ní. V opačném případě třeba moje dvě varianty pomůžou někomu dalšímu, jestli teda někdo neupozorní, že jsem zase vymyslel nějakou nefunkční/složitou kravinu
Ještě jenom přidám, moje zadání, aby se nezměnila křivka u jiné počáteční hodnoty spodní výchylky je vlastně kravina, křívka se přece vždy mírně změní.
honz74 píše:Tak jsem si zapojil jedno servo, a vyzkoušel to,co jsem napípal a zjistil, že je to kravina. Otevřel jsem si návod a mrkl na ty obrázky, kde jsou znázorněné symboly pro mixy.
Varianta 1:
Varianta 2
Tu tvoji 1. variantu zvednutí plynu přimixováním o 3 procenta přes přepínač používám úspěšně 8 let v Evu 9 se starým softem.
Teď jsem se radoval, že u Eva 12 se se softem 3.46 , kde samozřejmě jedou expa na plyn je využiji, ale když to udělám podle tvé 1. varianty, tak tam expo na plynu nemám. Dělám něco špatně?
Vysílačku nemám u sebe, ale z hlavy tuším, že u expa plynu (pro letové režimy)není možné měnit jeho hodnotu, stejně jako u trim plynu. Ale tuším, že expo pro plyn tan nastavit jde.
Verze 3.41,expo plynu tam je.
V obrazovce CONTROL, mohu běžně nastavovat expo křidélek, výškovky, směrovky i plynu.
Pokud na řádku v obrazovce SERVO ASSIGN místo původního orig. plynu vyměním svůj mix plyn (kde se přičítá výchylka k původnímu plynu), tak se z nabídky CONTROL tenhle mix ztratí a já už se nedostanu na expo plynu!
Nechápu, co můžu dělat blbě?
Pokud na řádku v obrazovce SERVO ASSIGN místo původního orig. plynu vyměním svůj mix plyn (kde se přičítá výchylka k původnímu plynu), tak se z nabídky CONTROL tenhle mix ztratí a já už se nedostanu na expo plynu!
- sova1
Jack 292 píše:V obrazovce CONTROL, mohu běžně nastavovat expo křidélek, výškovky, směrovky i plynu.
A máš ve svém zkonstruovaném mixu PLYN jeden vstup "Throttle" - "ON" ? V upravené EVO 7 FW v.3.46 tam EXPO je. V Royal PRO 9 se stejným FW také. Zobrazují se jen všechny POUŽITÉ mixy.
Popis presne ten tvuj mix,nebo to radeji vyfot,at se na to mrknem. Pravda je,ze se zobrazuji pouze vybrane mixy,ale nastaveni expa je v menu Control.Nemas vybranej treba pro ovladac misto paky prepinac? Tam bych pochopil,ze by expo nebylo mozne nastavit.
honz74 píše:Popis presne ten tvuj mix,nebo to radeji vyfot,at se na to mrknem. Pravda je,ze se zobrazuji pouze vybrane mixy,ale nastaveni expa je v menu Control.Nemas vybranej treba pro ovladac misto paky prepinac? Tam bych pochopil,ze by expo nebylo mozne nastavit.
Dík za snahu mně pomoci. Posílám nafocený nastavení def. mixu i přiřazení přepínače mixu. Doufám, že víc hlav něco vymyslí. Omlouvám se za nekvalitu fotky, nechce se mně s tím hrát.
Hmm, tam zadnej problem ohledne expa nevidim, sice tam je fotka jen prirazeni prepinacu. Zkusil jsem si priradit k ovladani plynu prepinac a stejne v menu Control tam to expo mam take. Co takhle jeste fotka toho menu Geber-pouzivam nemcinu (angl.asi Control) pro plyn.
honz74 píše:Hmm, tam zadnej problem ohledne expa nevidim, sice tam je fotka jen prirazeni prepinacu. Zkusil jsem si priradit k ovladani plynu prepinac a stejne v menu Control tam to expo mam take. Co takhle jeste fotka toho menu Geber-pouzivam nemcinu (angl.asi Control) pro plyn.
Přikládám tady foto ještě dalšího nastavení. Zajímavý je, že když do ASSIGN přidám ještě jeden plyn TROTTLE na jiný kanál,souběžně s mixem plynu, tak ten se pak v menu CONTROL objeví. Nechce se ta objevit jen ten přimixovanej, tak fak nevím co s tím?
- sova1
Jack 292 píše:honz74 píše:Hmm, tam zadnej problem ohledne expa nevidim, sice tam je fotka jen prirazeni prepinacu. Zkusil jsem si priradit k ovladani plynu prepinac a stejne v menu Control tam to expo mam take. Co takhle jeste fotka toho menu Geber-pouzivam nemcinu (angl.asi Control) pro plyn.
Přikládám tady foto ještě dalšího nastavení. Zajímavý je, že když do ASSIGN přidám ještě jeden plyn TROTTLE na jiný kanál,souběžně s mixem plynu, tak ten se pak v menu CONTROL objeví. Nechce se ta objevit jen ten přimixovanej, tak fak nevím co s tím?
Na to aby se ti v menu CONTROL objevila obrazovka pro nastavení plynu musíš při definování mixu PLYN v první položce zadat "Thorottle" a ne "Thr -tr" ono to není stejné a aby se to zobrazovalo MUSÍ být použito výhradně "Throttle"
Viz můj příspěvek dříve!!