Vyvažovaní coptera
Vyvažovaní coptera
Mam xcoptera aktualne v takovedle situaci :
3 motory vyvazene tak ze i pri scale 10 v MultiWii conf se cara drzi velmi blizko stredu (kontroluju jen cary gyroskopu)
U 4teho motoru to ale tak ruzove neni a trochu to skace (cca do pulky rozsahu scale 10) i kdyz tri lista vrtule je vyvazena
na magneticke vyvazovacce drzi prakticky v libovolne pozici.
Takze resim jak vyvazit motor resp. zda to vubec resit.
vzhledem k tomu ze vrtule je vyvazena bych asi nevolil metodu otaceni vrtule vuci motoru ale spis zkusim na motor nalepit izolacku jako zavazi.
Co vy ? Kontrolujete vyvazeni gyrem nebo jen vyvazujete vrtule ?
Nemam to na nataceni videa (zatim) ale nejak me zlobila stabilizace tak jsem nevedel zda to neni nevyvazenim (let jsem nezkousel ale vrtule jsem vyvazil drsne, jeden list dostal na konec barvu a jiny list dostal zbrouseny konec, vse GWS HD 3 listy a vsechny vyvazene prakticky identicky, asi maj chybicku ve forme)
3 motory vyvazene tak ze i pri scale 10 v MultiWii conf se cara drzi velmi blizko stredu (kontroluju jen cary gyroskopu)
U 4teho motoru to ale tak ruzove neni a trochu to skace (cca do pulky rozsahu scale 10) i kdyz tri lista vrtule je vyvazena
na magneticke vyvazovacce drzi prakticky v libovolne pozici.
Takze resim jak vyvazit motor resp. zda to vubec resit.
vzhledem k tomu ze vrtule je vyvazena bych asi nevolil metodu otaceni vrtule vuci motoru ale spis zkusim na motor nalepit izolacku jako zavazi.
Co vy ? Kontrolujete vyvazeni gyrem nebo jen vyvazujete vrtule ?
Nemam to na nataceni videa (zatim) ale nejak me zlobila stabilizace tak jsem nevedel zda to neni nevyvazenim (let jsem nezkousel ale vrtule jsem vyvazil drsne, jeden list dostal na konec barvu a jiny list dostal zbrouseny konec, vse GWS HD 3 listy a vsechny vyvazene prakticky identicky, asi maj chybicku ve forme)
coptery@FrSky X9E, 3.4m Go-3,EPP Spartan,SkySurfX8,SE.5,MPX Extra 300s@Jeti DC-16
Re: Vyvazovani coptera
Mně se nejvíc osvědčilo vyvažování vrtulí přímo na motoru. Vždycky roztočím a zkusmo nalepuju kousky izolepy. Jenom to sleduju a poslouchám, žádný přístroj nepoužívám. Samostatné vyvažování vrtulí a motorů mi nepřineslo dobré výsledky - asi nemám moc kvalitní unašeče. 
Naprosto souhlasím s Cilekem dělám to také tak.
Pak to vypadá takto.
A obraz je perfektní kameru mám natvrdo na rámu bez antivybračních blbinců a obraz mám perfektní.
Pak to vypadá takto.
A obraz je perfektní kameru mám natvrdo na rámu bez antivybračních blbinců a obraz mám perfektní.
Nikdy nikomu nevěř, pak budeš věřit všem stejně....
Amper píše:...vrtule jsem vyvazil drsne, jeden list dostal na konec barvu a jiny list dostal zbrouseny konec, ...
Když vyvažuješ vrtule, tak lepší metoda je dávat závaží do těžiště listu než na konec.
Unasece pouzivam MPJet a do GWS davam krouzky nahoru i dolu. Vyvazovacku magnetickou od Megy.
U tri motoru je vysledek perfektni takze si pohraju jen s jednim motorem a zustanu u vyvazovani vrtuli, je to rychlejsi
U tri motoru je vysledek perfektni takze si pohraju jen s jednim motorem a zustanu u vyvazovani vrtuli, je to rychlejsi
coptery@FrSky X9E, 3.4m Go-3,EPP Spartan,SkySurfX8,SE.5,MPX Extra 300s@Jeti DC-16
- koulinek
- Kontaktovat uživatele:
Zase se dá říci "it depends" protože dle mojich zkušeností je rozdíl zda-li se používají motory z kategorie "běžná čína" nebo už něco kvalitnějšího, protože tím je prakticky už z výroby obvykle zajištěno poměrně slušné vyvážení a také kvalita ložisek, unašeče a v takových případech netřeba dále do celku zasahovat a nezaznamenal jsem problémy když vyvažuji pouze vrtule (na magnetické vyvažovačce od Megy). Pokud se bavíme o běžném čínském motorku tak unšeče sem měnil za MPJet, vyvážil vrtule a doladil vyvážení celku na poslech a pohmat ramene s roztočeným motorkem.
T14SG, PhoenixRC 5, Hexacopter Y6, GoPro 3 Black, FPV
QAV250, TF2, SWIFT2, TREX450, FunCub, SuperCub
QAV250, TF2, SWIFT2, TREX450, FunCub, SuperCub
Ja to robím týmto spôsobom. Najprv vrtulu vyvážim čo najlepšie na magnetickej vyvažovačke, potom dynamicky vyvážim motor pomocou es-ka pásky. Potom nasadím vrtulu a skúšam rôzne pozície (otočenia) voči motoru, až nájdem pozíciu v ktorej to vibruje najmenej. No a na koniec to doladím otáčaním tej istej es-ka pásky ktorou som vyvážil motor až kým vibrácie takmer úplne nezmiznú... Takto sa mi to osvedčilo najlepšie
Mimo toho všetkého, ako základ je mať čo najpevnejšie upevnený motor na ramene, tak aby keď ho skúsite vychíliť rukou, bol pohyb takmer nulový.
Mimo toho všetkého, ako základ je mať čo najpevnejšie upevnený motor na ramene, tak aby keď ho skúsite vychíliť rukou, bol pohyb takmer nulový.
Modely: Hexacopter, Tricopter a nejaké tie lietadielka :) FPV: 5.8GHz + 8"monitor + FPV Goggles
Jonit píše:... potom dynamicky vyvážim motor pomocou es-ka pásky. ...
S tímto se hraju už druhý den a pořád se mi nedaří vyvážit žádný ze 4 motorů RcTimer 2830-11. Už jsem vyměnil v motorech i ložiska a pořád je to o ničem. Na rameni mám i položený telefon s aplikací na měření vibrací, ale posouváním pásky, nebo nalepováním kousku izolačky po obvodu rotoru mám vibrace pořád stejné. Motory mám na DJI ramenech (vím že hodně přenáší vibrace), ale nějaká změna by snad měla být patrná ne?
Phantom 4 + Nvidia Shield K1
http://www.youtube.com/user/zskalfpv
zskal píše:S tímto se hraju už druhý den a pořád se mi nedaří vyvážit žádný ze 4 motorů RcTimer 2830-11. Už jsem vyměnil v motorech i ložiska a pořád je to o ničem. Na rameni mám i položený telefon s aplikací na měření vibrací, ale posouváním pásky, nebo nalepováním kousku izolačky po obvodu rotoru mám vibrace pořád stejné. Motory mám na DJI ramenech (vím že hodně přenáší vibrace), ale nějaká změna by snad měla být patrná ne?
Ahoj Zdenek
skúšal si to aj s viacerými páskami? Možno tie motory ich potrebujú viac. Napr. ja som musel použiť na jeden motor až 5 pásiek, pretože celý rotor motora bol značne vykrivený.
Modely: Hexacopter, Tricopter a nejaké tie lietadielka :) FPV: 5.8GHz + 8"monitor + FPV Goggles
Jonit píše:Ahoj Zdenek![]()
skúšal si to aj s viacerými páskami? Možno tie motory ich potrebujú viac. Napr. ja som musel použiť na jeden motor až 5 pásiek, pretože celý rotor motora bol značne vykrivený.
Ahoj Janči
no s více navrstvenými páskami to asi půjde, ale to mám zase obavu, že to brzo za letu uletí. Já už jsem se dost vytočil po výměně těch ložisek. Doufal jsem že uslyším trošku hladší zvuk těch motorů, ale zvuk byl skoro horší než před výměnou. Pravděpodobně RcTimer prodává ne moc kvalitní ložiska. Já se pokusím sehnat nějaké lepší někde u nás...Zkusím ty pásky ještě navrstvit, snad to neuletí. Ale otáčením stahovací pásky na rotoru žádnou změnu nepozoruju tak se mi dost blbě hledá místo kam lepící pásky lepit...
zskal píše:Jonit píše:... potom dynamicky vyvážim motor pomocou es-ka pásky. ...
S tímto se hraju už druhý den a pořád se mi nedaří vyvážit žádný ze 4 motorů RcTimer 2830-11. Už jsem vyměnil v motorech i ložiska a pořád je to o ničem. Na rameni mám i položený telefon s aplikací na měření vibrací, ale posouváním pásky, nebo nalepováním kousku izolačky po obvodu rotoru mám vibrace pořád stejné. Motory mám na DJI ramenech (vím že hodně přenáší vibrace), ale nějaká změna by snad měla být patrná ne?
Jakou konkrétní aplikaci v telefonu používáš?
sebior píše:Jakou konkrétní aplikaci v telefonu používáš?
Mám Android a asi nejlepší na to je buď "Vibrometer" nebo "iSeismometer"...
zskal píše:no s více navrstvenými páskami to asi půjde, ale to mám zase obavu, že to brzo za letu uletí.
Mne sa ešte nestalo, že by mi tá páska uletela. Treba to len poriadne stiahnúť
Pouzivas opravdu es-ka pasku ? Tj. takova ta kovova co se pouziva na hadice a ma na jedne strane masivni zeleznej sroub ??
Nevim co mas teda za motor ale prijde me ze motor ktery pujde vyvazit timdle bude bud fakt hodne velkej a nebo totaln v kyblu
Nemyslel jsi spis kabel bindry ? Tj. plastove pasky s "racnou" ?
Nevim co mas teda za motor ale prijde me ze motor ktery pujde vyvazit timdle bude bud fakt hodne velkej a nebo totaln v kyblu
Nemyslel jsi spis kabel bindry ? Tj. plastove pasky s "racnou" ?
Jonit píše:Mne sa ešte nestalo, že by mi tá páska uletela. Treba to len poriadne stiahnúť.
Jasně, ta stahovací páska neuletí...já jsem myslel nalepené pásky izolačky navrstvené na sebe. Ty asi nevydrží vyšší otáčky. Jen stahovací páska mi na vyvážení motoru nestačí.