Multiplex Evo - přehrání dat přes Com
Re: Multiplex Evo - přehrání dat přes Com
Sovo,
už mně to s těma kabelama začíná být docela jasný!
Já si koupím docela drahej Multimate a u něho není žádnej kabel v příslušenství! Tudíž si ještě dokoupím super drahej kabel 85149 na přehrávání softu do něj! To pořád ještě nestačí protože ještě pořád nemám kabel na vlastní programování čidel. Ten si ubastlím anebo ho taky někde koupím za 8 stovek?
Vše mně to připadá nějaký docela divný. Když si přece koupím programovací zařízení Multimate, tak k tomu musí být i ty kabely. Chápu, že to bude s němi dražší, ale zase by to mělo být výhodnější, jak to kupovat zvlášť, nebo ne?
Obchodní politika Multiplexu je velice zajímavá. Potřebují co nejvíce peněz vyždímat z lidí !!!
Já vím, že už jsem se ptal v druhém vlákně ohledně zkušeností s Range testem dosahu. Používáš ho? Mně se zdá těch min .100m co píší v manuálu docela hodně!
Taky jsem se ptal na prográmek pomocí kterého jde na PC na programovat model a pak to poslat do EVA. Copak na to neexistuje žádnej soft?
Já si koupím docela drahej Multimate a u něho není žádnej kabel v příslušenství! Tudíž si ještě dokoupím super drahej kabel 85149 na přehrávání softu do něj! To pořád ještě nestačí protože ještě pořád nemám kabel na vlastní programování čidel. Ten si ubastlím anebo ho taky někde koupím za 8 stovek?
Vše mně to připadá nějaký docela divný. Když si přece koupím programovací zařízení Multimate, tak k tomu musí být i ty kabely. Chápu, že to bude s němi dražší, ale zase by to mělo být výhodnější, jak to kupovat zvlášť, nebo ne?
Obchodní politika Multiplexu je velice zajímavá. Potřebují co nejvíce peněz vyždímat z lidí !!!
Já vím, že už jsem se ptal v druhém vlákně ohledně zkušeností s Range testem dosahu. Používáš ho? Mně se zdá těch min .100m co píší v manuálu docela hodně!
Taky jsem se ptal na prográmek pomocí kterého jde na PC na programovat model a pak to poslat do EVA. Copak na to neexistuje žádnej soft?
- sova1
Jack 292 píše:Sovo,
Já už nevím jak bych ti to napsal. Asi každý mluvíme jinou řečí.
-- Koupíš si MULTIMate a k němu žádný kabel nepotřebuješ. Má na sobě servo konektor a přes něj k němu připojuješ všechny komponenty které chceš s ním nastavovat a které mají vývod ve formě kabelu se servokonektorem - serva, regulátory, čidla. Jediný kablík který k tomu potřebuješ je pro připojení přijímačů a to je obyč. servokabel ale se stejnýmí konektory na koncích - to je sice nestandartní ale myslím si že je pro tebe levnější a také výhodnější vzít obyč. servoprodlužovák, sundat z něj konektor do kterého se zasouvá servo a dát tam opačný který máš na druhém konci.
Když budeš potřebovat upgrade MULTImate a všech ostatních zařízení pomocí PC tak k tomu ti slouží onen zmiňovaný kabel Multiplex 85149 ale ten je pro VŠECHNY komponenty které chceš připojit k PC. Když už ho možná máš z předchozích upgrade přijímačů tak na co by jsi potřeboval další (jiný jak píšeš). Toto je naopak velmi vstřícná obchodní politika Multiplexu. Jeden stejný kabel připojí všechny Multiplex komponenty k PC (mimo vysílače který má samozřejmě jiný konektor přes který jdou ještě jiné funkce než jen DATA - je potřeba víc pinů než jen 3). A ten snad už jsi dostal s vysílačem. Psal jsi že je to COM takže předpokládám že je na seriový port. K obsluze vysílače ho můžeš bez problémů používat.
Jinak ten podle tebe drahej MULTImate slouží na letišti v podstatě ke všemu, co se soupravou můžeš dělat (jak k nastavování a kontrole serv, všech komponent, čidel Rx tak i k vyčítání údajů) a nahradí ti tahání noťase sebou. Při použivání GPS senzoru a FlightReaderu jde obsluha také pomocí MULTImate. Ještě ti připadá drahý?!
-- 100m dosah ve sníženém výkonu vysilače (Range) je zcela normální, píší to v návodech a mám to i odzkoušené. Jde to i dál. Já na rozdíl od některých modelářů bych éro do vzduchu nepustil bez kontroly dosahu - samozřejmě ne vždy ale třeba po nových instalacích, po evntl. tvrdším přistání, po delší pauze v létání - po zimě a pod. Dosah u přijimačů "Light" je psán 50 m. a to ti asi bude souhlasit s ostatními soupravami, že. Létám s těmito "Light" přijimači s kompozitem NYX 3.2m do nevidím od r. 2008 (uvedení M-Link na trh) naprosto bez jediného problému. Spolehlivost M-Linku je dobrá a tak si to výrobce může dovolit. Podmínka při testování je samozřejmě min. vzdálenost anten (vysilače i přijimače) od země 1m a současně na sebe musí anteny "vidět". To ale ostatně platí i u jiných souprav na 2,4 GHz.
-- Žádný soft na programování v PC a následné přehrání do vysílače pokud je mě známo neexistuje.
Takže doufám že po téhle přednášce už snad budeš mít v otázce kabelů jasno!
Jenom přidám/nebo se zeptám ohledně toho prográmku, který hledáš.
A k čemu by to programování vlastně bylo dobré? Co by jsi tam nastavoval?
Přijde mi to zbytečné, v podstatě většinu modelů kopíruji a pak jen změním hodnoty a maximálně otočím chod serva.
Přijde mi to zbytečné, v podstatě většinu modelů kopíruji a pak jen změním hodnoty a maximálně otočím chod serva.
honz74 píše:Jenom přidám/nebo se zeptám ohledně toho prográmku, který hledáš.
Ten pográmek by se mně hodil, nastavil bych si v něm vše na PC a pak to jen vyexportoval do vysílačky. Na PC se mně to zdá přehlednější!
Docela by mně teda zajímalo, proč Multiplex má ten MPX Radio Master 2.0 ? Problém je v tom, že nepodporuje Evo!
Sovo,
ohledně těch kabelů je mně to fakt už jasný, ještě jednou dík za trpělivé a vyčerpávající vysvětlení!
Ještě si dovolím akorád naznačit, to ,že doma žádnej kabel kromě Com kabelu k vysílačce nemám! Proto teď řeším dilema zda si k jednomu telemetrikýmu přijímači s váriem mám koupit již zmiňovaný kabel 85149 anebo Multimate. Vypláznout jen tak 2500kč za oba se mně zdá v tuto chvíli už docela dost. Dal jsem 4500kč za přijímač s váriem, teď k tomu koupím za 2500kč Multimate s kabelem. Mám investici 7000kč do něčeho, o čem ani nevím jak pořádně funguje. Není to docela zjímavé????
Potřeboval byc poradit zda si koupit pro začátek jen kabel anebo Multimate?
Píšeš, že u RX-light je od výrobce uvedený snížený dosah při Range testu 50m. Před chvílí jsem se díval do manuálu u svého Rx-9 light přijímače a je tam uvedený dosah 100m!
ohledně těch kabelů je mně to fakt už jasný, ještě jednou dík za trpělivé a vyčerpávající vysvětlení!
Ještě si dovolím akorád naznačit, to ,že doma žádnej kabel kromě Com kabelu k vysílačce nemám! Proto teď řeším dilema zda si k jednomu telemetrikýmu přijímači s váriem mám koupit již zmiňovaný kabel 85149 anebo Multimate. Vypláznout jen tak 2500kč za oba se mně zdá v tuto chvíli už docela dost. Dal jsem 4500kč za přijímač s váriem, teď k tomu koupím za 2500kč Multimate s kabelem. Mám investici 7000kč do něčeho, o čem ani nevím jak pořádně funguje. Není to docela zjímavé????
Píšeš, že u RX-light je od výrobce uvedený snížený dosah při Range testu 50m. Před chvílí jsem se díval do manuálu u svého Rx-9 light přijímače a je tam uvedený dosah 100m!
Jack 292 píše:honz74 píše:Jenom přidám/nebo se zeptám ohledně toho prográmku, který hledáš.
Ten pográmek by se mně hodil, nastavil bych si v něm vše na PC a pak to jen vyexportoval do vysílačky. Na PC se mně to zdá přehlednější!
Docela by mně teda zajímalo, proč Multiplex má ten MPX Radio Master 2.0 ? Problém je v tom, že nepodporuje Evo!
Hmm, stále nechápu, k čemu by ti to bylo. Každé servo je jiné, každá páka jinak dlouhá(jinak zalepená), tam už máš odlišnosti a stejně to musíš napípat najemno na rádiu. Například dvě poloviny výškovky, když musíš sladit aby chodily stejně, tak to musíš dělat na modelu a ne někde v PC a pak exportovat. Opakuju, že napípání jednoduchého modelu nebo zkopírování jiného a upravení je otázka 5-ti minut, tak proč se s tím drbat na PC, do kterýho čumím někdy až moc(třeba nyní
Jack 292 píše:
Například u RX-5 je to 40m
Die Reichweite des Empfängertyps RX-5 light M-LINK muss
beim Reichweitentest mit reduzierter Sendeleistung 40 Meter
betragen. Die Reichweitengrenze ist erreicht, wenn die
Servos ruckartig („stufig“) zu laufen beginnen.
Pro začátek ti stačí pořídit si jenom kabel,ten budeš stejně potřebovat,například pro přehrání nových verzí firmware(například pro 1.26 z důvodů chyby u použití dvou přijímačů). Multimate můžes dokoupit později, nebo je na něj někde později podívat/vyzkoušet.
- sova1
Jack 292 píše:
Máš to trochu zmatené. Rx 9 light neexistuje!!!
Light verze přijimačů končí u 7mi kanalu. Vícekanálové Rx jsou všechny telemetrické. Čau a pěkný Nový rok. Sova1.
55816 Empfänger RX-9-DR light
- sova1
honz74 píše:55816 Empfänger RX-9-DR light
Omlouvám se, máš pravdu, je v katalogu. Ale pro mne až do dnešního dne neexistoval
V době kdy jsem kupoval Rx "Light" tak řada končila u 7miček a jelikož při dalších nákupech jsem již bral výhradně telemetrické Rx tak jsem nezkoumal celý sortiment. No a dojem ze sortimentu mě v hlavě zůstal. Utvrdil mne v tom faktu i jejich orig. návod který byl pro "Rx DR 6,7 Light". Navíc Pelikán ho neměl v nabídce. Díval jsem se na stránky Multiplexu a nenašel jsem tam popis té devítky "Light". Mohl by jsi mne prosím dát odkaz, máš-li ho?
http://www.multiplex-rc.de/produkte/kat ... 6&type=333
Návod ke stažení tam není, ale podle mě použiješ RX-6/7-DR light, je to stejná řada příjímačů
Viz obrázek, kde je přehled všech přijímačů
Návod ke stažení tam není, ale podle mě použiješ RX-6/7-DR light, je to stejná řada příjímačů
- sova1
honz74 píše:http://www.multiplex-rc.de/produkte/kategorien/produkte/detailansicht/productgroup/sonstiges/productcategory/empfaenger-m-link-light/product/empfaenger-rx-9-dr-light-m-link-24-ghz-1.html?tx_lwshopitems_pi1%5Baction%5D=show&tx_lwshopitems_pi1%5Bcontroller%5D=Product&cHash=93b5d01356c4de97f380813d5d2e4336&type=333
Já jsem ho tam právě také nenašel. Ten katalog mám, v něm jsem zjistil že máš pravdu.
Chtěl jsem se jenom podívat jak tam uvádějí dosah při "Range testu". Bylo mě divný že by u stejné řady uváděli různé dosahy. Leda že by ten údaj o 50m přehodnotili a začali udávat též 100m jako u ostatních telemetrických Rx.
Možné by to bylo protože když se podíváš na vstupní obvody v Rx Light a telemetrických Rx tak jsou podle mne stejné. Je tam stejný chip a zapojení vypadá dtto (podrobně jsem to nezkoumal). Rozdíl je jen v "PRO" přijimačích, tam je před každým vstupem předřazen ještě jeden chip - zřejmě předzesilovač.?.?
Před vánočními svátky jsem koupil Multimate a uvedený kabel (délka asi 30 cm, servokonektor na obou stranách - modrý) byl již v příslušenství.
Pánové,
netušil jsem, že tady mým dotazem na dosah tady rozpoutám takovou polemiku?
Přijímač Rx-9-DR-light jsem koupil dokonce 2x před vánocemi u Lindingera za cenu 60 euro za kus. Byla na ně sleva 40 euro sleva. Díky téhle slevě jsem se definitivně rozhodl přejít n M-link.
Ze skenu manuaálu je zřejmé, že dosah uvádějí při RANGE testu 100m.
Docela se však vymiká mému rozumu, že někdy uvádějí 50m a někdy 100m! Výrobce si dovolí laškovat s takovou záležitostí, která může ohrozit bezpečnost provozu ???
Stejně je mně divný, proč Multiplex nesnížil ještě trochu výkon, aby ten dosah při RANGE testu byl třebas jen 50m. Těch 100m ně na zkoušení připadá už docela dost!!!
Když si vzpomenu na lítání na 35Mhz, tak jsem míval ze zataženou anténou dosah vždy přes 50 m na rozdíl od Hiteců, který měli doporučený dosah na zemi jen 10m a více.
Zřejmě to byl taky jeden z důvodů, že jsem s Evem odlítal za 8 let ve vzduchu asi 300 hod. bez sebemších problémů !!!
netušil jsem, že tady mým dotazem na dosah tady rozpoutám takovou polemiku?
Přijímač Rx-9-DR-light jsem koupil dokonce 2x před vánocemi u Lindingera za cenu 60 euro za kus. Byla na ně sleva 40 euro sleva. Díky téhle slevě jsem se definitivně rozhodl přejít n M-link.
Ze skenu manuaálu je zřejmé, že dosah uvádějí při RANGE testu 100m.
Docela se však vymiká mému rozumu, že někdy uvádějí 50m a někdy 100m! Výrobce si dovolí laškovat s takovou záležitostí, která může ohrozit bezpečnost provozu ???
Stejně je mně divný, proč Multiplex nesnížil ještě trochu výkon, aby ten dosah při RANGE testu byl třebas jen 50m. Těch 100m ně na zkoušení připadá už docela dost!!!
Když si vzpomenu na lítání na 35Mhz, tak jsem míval ze zataženou anténou dosah vždy přes 50 m na rozdíl od Hiteců, který měli doporučený dosah na zemi jen 10m a více.
Zřejmě to byl taky jeden z důvodů, že jsem s Evem odlítal za 8 let ve vzduchu asi 300 hod. bez sebemších problémů !!!