Leteckym modelarem po "tricitce"

Začínáte nebo chcete začít s letadlem.
Odpovědět
Zpráva
Autor
rudavatra

?

#46 Příspěvek od rudavatra »

Pokud jak rikas vis kulovy a jelikoz jsi informatik tak vis , ze je dulezite vedet podstatne informace a ty nejlepe nastudujes s clanku v RC casopisech , doporucuji nakoupit i starsi cisla (treba CD verze) a postupne si rozsirovat teoreticke znalosti (uprimne kdo ti na poli vysvetli zaklady stavby letadel apod...........)
Navic v nich najdes spoustu planku i na hazedla apod.............a ja myslim ze hazedlo das podle planku hrave dohromady ...... a pak postupne budes zkouset jine slozitejsi veci no a az rekneme dojdes k RC letadlum je vhodne si zvolit nerozbitny stroj s treba s EPP ktere prezije opravdu drsne zachazeni a pokud vyuzijes simulator neni jednochu takove EPP samokridlo rozmasakrovat namaderu...........
Samozrejme pokud budes v kontaktu s nejakym modelarem , ktery je schopen te trochu usmernit , je to plus..............
RUDAVATRA
zdzd

#47 Příspěvek od zdzd »

Pro start je dobré si projít tyto materiály:
http://www.mojehobby.cz/diskuze/strom2. ... tec=456175

Jsou sice starší, ale principy platí pořád.

Další užitečné linky jsou v hlavičkách stránek
http://www.mojehobby.cz/diskuze/strom1.php?idforum=3
http://www.mojehobby.cz/diskuze/strom1.php?idforum=7
http://www.mojehobby.cz/magazin
rohe
Kontaktovat uživatele:

#48 Příspěvek od rohe »

Kalda píše:Pro Kaplika:
Mně je 37 let. Začal jsem lítat v únoru letošního roku.
Nic jsem o RC nevěděl................
Kdybych na začáku rozbil pár modelů z balzy, asi bych s tím praštil a vzdal to..... Jsem velmi rád za EPP modely !!!
A teď mě kamenujte .....

Přesně moje řeč. Já začal ještě o rok déle. Taky nic před tím (jen 5 měsiců RC auto) a na všechno úplně sám, od stavby EGE, až po první hod. Ale než jsem začal, tak jsem dal 50 hodin na AFPD a zatím s EGE všechno v pohodě. Jen si člověk musí připustit, co se všechno může stát...strach nemám, ale mám stále RESPEKT!!! :roll:
zz
Kontaktovat uživatele:

#49 Příspěvek od zz »

Pánové, vy kteří radíte pořád RC EPP... Vždyť on říkal, že chce pochopit základy!!!

Kaplik:Pokud si koupíš Nějaký RC set, který lítá jen díky tahu motoru, tak ze základů stavby a zákonů aerodynamiky nepochopíš nic.

Zkus to nejjednoduchší házedlo, je jedno, jestli EPP, nebo z balsy, Najdi si plácek na lítání ne hned před panelákem, ale nějakou travnatou louku nedaleko. Udělej něco pro to, aby si měl dobré podmínky pro let. Zkoušej posouvat např.těžiště, mírně ohýbat výškovku nahoru, nebo dolů, nebo směrovku do leva, nebo prava a pozorovat jak se éro chová. Pochopíš tím pádem co je třeba udělat, aby éro letělo spořádaně.

A za minimálních investic!!!
Pro začátek zkus třeba: http://www.hiesbok.com/shop/?p=products ... ame=Junior

U tohoto éra nemusíš nic potahovat, stačí jen slepit. A pak uvidíš jestli Tě to chytlo.

Vrátil jsem se k modelařině po 15 letech. Je mi 34 a mě zrovna vždycky bavilo objevovat. Nečekal jsem na rady a zkusil do toho jít sám. Když se mi něco povede postavit vlastníma rukama, tak mám o to větší radost z vítězství nad hmotou.

Sakra, to jsem se rozepsal, Jsem z Val.Mezu, pokud bys měl zájem, tak se stavebnicí klidně stav a proberem co potřebuješ.

"ZZ"
Hoki
Kontaktovat uživatele:

#50 Příspěvek od Hoki »

To ZZ, taky jsem psal ať si na ošahání klasické stavby postaví házedlo či volného větroně. Ale na první krok stejně doporučuju např toho Easy Stara. Naučí se éro vodit a pochopí způsoby a potřeby pro lítání. A během tohoto výcviku s ES si může stavět nějaké balsové éro, napapříklad neco takového jednoduchého a hlavně lítajícího (je to pátý vývojový typ) :
http://www.hokana.wz.cz/foto_fotka.php?fid=86&gal=7
http://www.hokana.wz.cz/foto_fotka.php?fid=87&gal=7
Pokud si ale takový model postaví a půjde lítat, je možné, že za chvíli bude stavět nový model. Proč si dělat škodu na vlastnoručně postaveném éru, když mě naučit mohou odolnější modely? Toť můj názor a takto postupuju při učení nových adeptů a zatím mi všichni dali za pravdu. Takže mluvím jen z vlastní praxe a zkušeností.
zz
Kontaktovat uživatele:

#51 Příspěvek od zz »

Hoki, a myslíš, že zvládne jen tak, bez pomoci postavit takovýto konstrukčně složitý elektrovětroň, když nikdy nevyřezal ani žebro?

(viz Tema: Zacit s leteckym modelarsvim, bez toho, abych v mladi prosel nejakym krouzkem ci klubem, nemam za sebou postaveny jediny model.
Zkusenosti s modelarinou od r. 1998 (RC lode, RC buggy, vse stavba na zakazku!!!) Zkusenosti s provozem RC mam (nikoliv se stavbou, pojmy z oblasti RC modelariny znam).
Hoki
Kontaktovat uživatele:

#52 Příspěvek od Hoki »

zz píše:Hoki, a myslíš, že zvládne jen tak, bez pomoci postavit takovýto konstrukčně složitý elektrovětroň, když nikdy nevyřezal ani žebro?

Čti mé statě celé. Vždyť jsem psal jasně, ať si začne nějakým házedlem či volným větroněm. Až bude umět, bude pokračovat dál ve stavbě dalších modelů. Může to být příští rok v létě či za další rok. Snad jsem nikde nezmiňoval termín stavby. Jinak ten větroň není tak složitý na stavbu. Trup + SOP + VOP - balsa-3mm, žebra křídla balsa 1-1,5mm. 14dní i s nažehlením. Radit se dá i přes maily či ICQ, pokud v okolí někoho nenajde na pomoc. Pokud najde, tak ten model opět není složitý. 8)
Vzduchoplavec
Kontaktovat uživatele:

#53 Příspěvek od Vzduchoplavec »

ZZ: Juuu, to jsou pekna hazedylka! Ze bych si nejake koupil a postavil ho jen tak pro radost, ze jsem take dokazal neco slepit? :P
Hoki
Kontaktovat uživatele:

#54 Příspěvek od Hoki »

Jo ZZ umí, jeho stránky znám a jeho modely se mi líbí. Nejvíce ten Rorýs. Teď jsem jednomu naň posílal plánek a třeba si ho jednou sám postavím. Ale to teď nehrozí.
dusi
Kontaktovat uživatele:

#55 Příspěvek od dusi »

Základy stavby a konstrukce modelu a současně rychle do vzduchu a naučit se létat je možno i stavbou Depronového modelu.

U nás kluci v kroužku začínají balzovými házedly pana Čížka, aby se naučili klasické práci s klasickými materiály, malá spotřeba materiálu, nízká cena a rychle do vzduchu, pokud ho poškodí, malá škoda anebo rychlá oprava.

A3/A1 u nás nevedeme, jednak pro docela náročnou stavbu ale i provoz, získané znalosti se jinde těžko upotřebí. To už radši jednodušší gumáčky. Anebo vystřelovací modely :wink:

Klasické RC větroně ne, kdo by to vlekal, to spíš nějakou plechovku do něj a NiMH (blbuvzdorné aku s lacinou nabíječkou pro začátek), ale až po zvládnutí létání a opravy deproňáků. Ty vyjdou levněji, než balza/laminát.

Stavebnice u nás nestavíme, zato plánků máme hafo. Už jen času a dostatek purexu :lol:

Dost info o kuličkách mám na webu nebo mi napiš na ICQ. Jako RC elektrikář mám zkušeností dost, jako letecký RC modelář se pořád považuju za nováčka.
Ďusi
DepronTeam
Taranis X9D+ (TGY-i6, FC-16),TopmodelCZ Astra, EPP JAK-7, Algol, E-III, B-25
zthom

#56 Příspěvek od zthom »

Je mě 17 let a bydlím s rodiči v paneláku. Dílnu nepotřebuju, protože máme zasklený balkón. Lakuji v kuchyni u otevřeného okna.
kaplik
Kontaktovat uživatele:

Rozhodnuto

#57 Příspěvek od kaplik »

Touto cestou chlapy diky vsem za prispevky a rady k tomuto tematu. Nekterymi radami se ridit budu, nekterymi ne ... na neco mam svoji hlavu. Tak to je.

Definitivne jsem se rozhodl zacit od piky ... jsem uz proste takovej. Tzn. momentalne za pomoci jednoho kolegu modelare pomalu zarizuji doma malou dilnu (ke stesti, mam ve svem panel. byte pro ni vyhrazenou jednu celou mistnost) a prvnim modelem bude opravdu celobalzovy skolni model (s pomoci kolegu).

Rozhodl jsem se takto pro to, ze si chci opravdu celou touto cestou projit. Nemam kam spechat (pres zimu) a po zvladnuti klasicke stavby verim, ze i na toho EASYSTARA, jako prvniho RC modelu urcite brzy dojde.

Doufam, ze jsem se rozhodl dobre, jelikoz si to chci opravdu vsechno osahat!

Thx.
Kaplik, Olomouc
Hoki
Kontaktovat uživatele:

#58 Příspěvek od Hoki »

Škoda že nejseš poblíž. Já rád stavím si své modely sám a tak bych mohl něco předat, co jsem se málo za ty roky naučil. Já totiž smekám před modeláři, kteří chtějí a sami si stavějí modely a je jedno z čehokoliv. Já vím, že někdo na to nemá čas a nebo prostor. Však jim to nevyčítám a chápu to. Ale prostě mě to baví a jsem rád, že se najdou další tišší blázni. Tak ať se Ti daří 8) 8) 8)
kaplik
Kontaktovat uživatele:

#59 Příspěvek od kaplik »

Hoki píše:Škoda že nejseš poblíž. Já rád stavím si své modely sám a tak bych mohl něco předat, co jsem se málo za ty roky naučil. Já totiž smekám před modeláři, kteří chtějí a sami si stavějí modely a je jedno z čehokoliv. Já vím, že někdo na to nemá čas a nebo prostor. Však jim to nevyčítám a chápu to. Ale prostě mě to baví a jsem rád, že se najdou další tišší blázni. Tak ať se Ti daří 8) 8) 8)

No Pardubice nejsou sice za rohem, ale neresitelne to neni ... mozna bych mohl dojet na "jedno" :!:
Libor.
Kontaktovat uživatele:

#60 Příspěvek od Libor. »

Buď v pohodě, já začal lítat v pětatřiceti a myslím, že nikdy není pozdě. Mám jasno, jak si budu užívat důchod. ( tedy pokud se ho dožiju) :lol:
Odpovědět

Zpět na „Letadla - začátečník“