Prosba o pomoc s výběrem větroně

Název je dostatečně samovysvětlující...
Zpráva
Autor
BlueDragonFS

Prosba o pomoc s výběrem větroně

#1 Příspěvek od BlueDragonFS »

Dobrý večer,
Je po Vánocích a já obdržel finance na nějaký pěkný model a volba padla na větroně. Bude to první větroň, takže bych možná volil nějaký s motorem, ač nerad. :D Koukal jsem na nějaké modely, ale pelikánovy větroně prý moc nelítají (myslím Foxe 2300, ASW28 a ASK21. Na hobbykingu jsem koukal na DG1000 http://www.hobbyking.com/hobbyking/stor ... _ARF_.html Ale ten mě trochu děsí, prý je to s ním složité
A pak jsem narazil na něco takovéhleho:
http://www.va-models.com/eshop1/ventus- ... -1387.html
http://www.va-models.com/eshop1/habicht ... -3708.html
http://www.va-models.com/eshop1/discus- ... -3709.html
A tam už totálně netuším :D
Nemáte s některým z nich pozitivní, nebo negativní zkušenosti? Co se jiných tipů týče, tak jsem otevřen nápadům, ale přeci jen, rád bych něco, co má reálnou předlohu a ne Gamu, protože tu mají v klubu už snad 4 lidé a na akcích by jsme si je pletli :D

Díky
martin z

Re: Prosba o pomoc s výběrem větroně

#2 Příspěvek od martin z »

Můj kamarád létající s vlastoručně stavěnými jety na dmychadlo se spalovákem a maketou vrtulníku s Vario mechanikou si ode mě párkrát půjčil easyglidera a bavilo ho to. Bohužel si nenechal poradit a koupil rovnou polomaketu větroně - známý Discus od CMP. Nějaký starty uskutečnil, ale po pár dnech ho zrušil na padrť a na větroně v podstatě zanevřel. Dodnes toho lituju a chybu vidím jednoznačně ve výběru modelu, ale rozumím tomu že lidi si nedají vždy poradit. Jak říká hybrid z Battlestar Galaktica "stane se to znovu a znovu a znovu"... :(
Máza

#3 Příspěvek od Máza »

Ahoj,na Discuse a Ventuse zapomen šel bych cestou EPP.
Hitec Aurora 9x ,asw-27 1:3,6.Sonic,Blizzárd-Reichárd,Xtreme-Azero
VencaP
Kontaktovat uživatele:

#4 Příspěvek od VencaP »

Fox, ASW jsou pěkny fofrníci. Na začátek bych volil něco pomalejšího.
jipav

#5 Příspěvek od jipav »

Ahoj.

Já osobně, pokud je to Tvůj první větroň bych asi zapoměl na všechny, co jsi tam vypsal. Myslím, že jako první větroň je rozpětí 2,6 m docela dost a také jednoduché vzepětí není nejvhodnější. Já osobně mladší kluky učím létat s Filipy různých provedení a nějak moc neopravujeme. Měl jsem snad všechny typy křídel, co se vyrábí a podle mě je to velice hodný model a naučilo se na něm létat už dost mladých modelářů.
Doporučil bych Filipy ":
http://www.kostkamodelcentrum.cz/obchod ... olozek=288
Pokud v každém případě máte zájem o něco většího a dražšího, tak "ELEGANT 700 ARF 2660mm ":
Případně dvoumetrovku za celkem dobrou cenu "Liberty elektrovětroň 2000mm GL01":
Všechno je to klasická konstrukce s laminátovým trupem, jenom Liberty má myslím trup konstrukční, dokončení je otázkou několika hodin a létání spolehlivé, docela slušná odolnost. S EPP nemám zkušenosti, neb s nimi nelétám.
jipav

#6 Příspěvek od jipav »

A ještě zmiňovaný "Discus od CMP" létá taky dobře, ale je mnohem náchylnější na chyby pilotáže, které neodpouští.
JFV

#7 Příspěvek od JFV »

jipav - naprostý souhlas. Také bych zvolil pro začátek elektrovětroň s křídlem lomeným do U případně do W. Zde je daleko větší předpoklad klidného relaxačního polétání :wink:
pdp7
Kontaktovat uživatele:

#8 Příspěvek od pdp7 »

Co pak o to, i stím Discusem od CMP se létat dá, pokud ovšem člověk má nějakou praxi v řízení větronů, záhy ale zjistí, že čím větší, tím lepší, a to zrovna u těhle letadel se štíhlýma křídlama a malou plochou platí dvojnásob.
FX-30
condor magic evo4, slipso 400 - stavi se, čmelák na 60ccm - ve stavbě
BlueDragonFS

#9 Příspěvek od BlueDragonFS »

Dobrá, kouknu na ně, ale ty školní modely, umožní taky něco víc? Protože bych celkem nerad vydal peníze za model, který by pak ležel doma jen kvůli tomu, že je s ním nuda :D
Milan Nes
Kontaktovat uživatele:

#10 Příspěvek od Milan Nes »

osobne doporucuji jako prvni easz glider, pohoda letadlo, co hodne nauci a i dal s nim clovek bude litat

jako Discuce od CMP si myslim ze bych dokazal v klidu zrusit i ted po par letech co litam :)
ty letadla co si psal opravdu vhodna nejsou, i kdyz ja se pred lety ucil na ASW 28 a to byla celkem sila ale taky to slo, ale to byla ta epp takze to slo pak poslepovat dohromady :)
SOVA is YouR CO-pilot
Cesta je mým cílem .......

KLM RC Sovy // KPM Model Kit Kladno
BlueDragonFS

#11 Příspěvek od BlueDragonFS »

Dobře, poohlédnu se jinde.

To by člověk nečekal, že ty větroně jsou o tolik jiné, než obyč letadla :D
jipav

#12 Příspěvek od jipav »

pdp7:
Co pak o to, i stím Discusem od CMP se létat dá, pokud ovšem člověk má nějakou praxi v řízení větronů, záhy ale zjistí, že čím větší, tím lepší, a to zrovna u těhle letadel se štíhlýma křídlama a malou plochou platí dvojnásob.

Nějakou dobu už větroně létám a za 40 roků jsem jich měl spousty. Největší byl ASW 15 o rozpětí 5m, Blaník o rozpětí téměř 4m, několik 3,5 metrovek a samozřejmě vím, že větší rozpětí je lepší, nicméně, kluci, kteří běžně přistávají s Filipem, s ASW, případně Blaníkem zkrátka nepřistanou. Měl jsem upravenýho Standarda na rozpětí 3m, s křídélkama a s poměrně malým vzepětím a hoch, který s ním přistával už alespoň desetkrát pod dohledem trošku zazmatkoval a spadl s ním na ztrátu rychlosti v poslední zatáčce před přistáním a Standard byl na šrot. To by se s dvoumetrovým Filipem nestalo a pokud ano, tak bez větších ztrát (tak maximálně zaražená motorová přepážka).
Samozřejmě je na každém, na co se cítí, nikomu nic nevymlouvám, ale podle mne je na učení ten Filip, nebo něco podobného do rozpětí 2m ideální a případné škody se lépe opravují než na podstatně těžších letadlech s větším rozpětím.
Genagen
Kontaktovat uživatele:

#13 Příspěvek od Genagen »

Jde o to, jak umis nebo neumis letat :-) Pokud jde o prvniho vetrone, ale akrobata honis po obloze s jistotu - jdi do neceho nepenoveho - doporucim neco od LS model. Leosovi napis co by si chtel nebo nechtel a on ti poradi opravdu dobre.

Pokud je to o tom, ze tak nejak honis po obloze samokridlo a s jistotou pristavas na stejne louce na ktere startujes - tak jdi do easyglidera.
jipav

#14 Příspěvek od jipav »

BlueDragonFS:
To by člověk nečekal, že ty větroně jsou o tolik jiné, než obyč letadla

Si snad děláš srandu, nebo se mýlím? Pokud létáš akrobaty, tak potom ty rady jsou pro Tebe zbytečné, i když nějaký rozdíl v tom bude.
lubo1
Kontaktovat uživatele:

#15 Příspěvek od lubo1 »

BlueDragonFS píše:Dobře, poohlédnu se jinde.

To by člověk nečekal, že ty větroně jsou o tolik jiné, než obyč letadla :D
....
Neviem. prečo chceš akurát vetroňa..... Rozdiel voči ostatným éram je v tom, ako vysoko, ako ďaleko....
3D EPP lieta 50m vysoko, 50 m ďaleko... lieta tak, ako ho riadiš - keď pošleš kolmo dole - letí kolmo dole...... ale celý čas éro vidíš, éro riadiš
Vetroň do 2m bežne lieta 200 m vysoko, 200m ďaleko.... na oblohe vidíš už len malú bodku, ťažko rozpoznáš, ktorým smerom leti..... preto musí letieť sám .... a najlepšie letí, keď ho neriadíš ..... :lol: Nejde o to, či to zaletí premet, mnohokrát vôbec nie.... Ide o to, koľko sa udrží vo vzduchu....
Pokiaľ by to mala byť nuda, potom choď skôr do akrobatov..... :oops:
Mňa to vodenie vetroňa po oblohe neomrzelo ani po mnohých rokoch.....
Adrenalín sa objavuje, len pokiaľ sa niečo zvrtlo..... Ale ja pri tom fantasticky relaxujem..... no a pokiaľ potrebujem adrenalín - beriem akrobata.....
http://lubo111.rajce.idnes.cz
Odpovědět

Zpět na „Větroně“