Leteckym modelarem po "tricitce"

Začínáte nebo chcete začít s letadlem.
Odpovědět
Zpráva
Autor
Abu
Kontaktovat uživatele:

#16 Příspěvek od Abu »

Jen ho nechej Vzd., nahodou zacit od stavby z rozsypu je moc dobra skola, pokud na to ma clovek cas, trpelivost a peclivost. Ja si to odbyl uz nekdy ve 12-14ti letech, ale dodnes cerpam z toho co jsem se tehdy naucil (tehdy samozrejme zcela bez RC, par volnejch hazadel, A3 - A1, gumak a dva upoutanci na detonak 1.5). Clovek ma pri tom cas premyslet, treba proc jsou ty konce kridel tak zvednuty nahoru a navic vzadu jinak nez ve predu a tak podobne....
Kdyz si koupi nekdo WildHawka nebo EasyStara, tak lita druhy den odpoledne, ale o konstrukci, aerodynamice, opravach a spouste dalsich veci nema ani paru (v nedavne dobe jsem dve takovy era zalitaval adeptum, packama hejbat se naucili jeste ten den, ale modelari to nejsou).
Abu (Tomáš S.) - MC19 - kanál č.90 na 40MHz
tks
Kontaktovat uživatele:

#17 Příspěvek od tks »

Abu má 100% -ní pravdu!!!
pp
Kontaktovat uživatele:

#18 Příspěvek od pp »

já bych volil EPP elektro do začátku a stavbu až pak
se stavbou se budeš drbat hodně dlouho a případná rána do země by tě mohla odradit...
EPP pořídíš hned, efekt je okamžitý a můžeš se hned rozlítávat a stavět se dá v každém věku, pokud udržíš pero, balsu a moč :-)
jio

#19 Příspěvek od jio »

tks píše:Abu má 100% -ní pravdu!!!

Nemá. :-) Jsou lidi, kteří rádi staví a jsou lidi, kteří rádi jen lítají. A jsou lidi, kteří jen tak nasávají atmosféru - třeba já. ;-)
A ani jedni z nich nejsou větší modeláři než druzí. Nikde není řečeno, že ten, kdo začne něčím hotovým nemůže po seznámení s oborem časem vše dohnat.

Jinak Aleš skutečně zná snad všechny modeláře v OL a okolí a určitě bude schopen dát kontakt na někoho poblíž.
kaplik
Kontaktovat uživatele:

#20 Příspěvek od kaplik »

Abu píše:Jen ho nechej Vzd., nahodou zacit od stavby z rozsypu je moc dobra skola, pokud na to ma clovek cas, trpelivost a peclivost. Ja si to odbyl uz nekdy ve 12-14ti letech, ale dodnes cerpam z toho co jsem se tehdy naucil (tehdy samozrejme zcela bez RC, par volnejch hazadel, A3 - A1, gumak a dva upoutanci na detonak 1.5). Clovek ma pri tom cas premyslet, treba proc jsou ty konce kridel tak zvednuty nahoru a navic vzadu jinak nez ve predu a tak podobne....
Kdyz si koupi nekdo WildHawka nebo EasyStara, tak lita druhy den odpoledne, ale o konstrukci, aerodynamice, opravach a spouste dalsich veci nema ani paru (v nedavne dobe jsem dve takovy era zalitaval adeptum, packama hejbat se naucili jeste ten den, ale modelari to nejsou).

Presne tak, chci zacit modelarit. Koupit-vybalit a ono to nejak dopadne mam za sebou. Muzu jit do ARF, ale to si nepomuzu. Nemam zaklady, zadnou skolu. Potrebuju znat i teorii, vazby. Chtel bych se casem dopracovat k tomu, ze budu schopen poskladat i nejakou tu stavebnici ci dle planu neco. Mam zajem pochopit co a jak, jak model opravit, seridit apd. Jenom provoz je krasna vec, ale hledat potom nekoho na udrzbu modelu uz mam fakt za sebou ...
tks
Kontaktovat uživatele:

#21 Příspěvek od tks »

pp píše:já bych volil EPP elektro do začátku a stavbu až pak
se stavbou se budeš drbat hodně dlouho a případná rána do země by tě mohla odradit...
EPP pořídíš hned, efekt je okamžitý a můžeš se hned rozlítávat a stavět se dá v každém věku, pokud udržíš pero, balsu a moč :-)

Píše tady že chce stavět a modelařit. Dokonce se zmiňoval o volném házedlu, tak proč ho kurnik cpát hnedka do RC? Třeba skončí u volňásků a bude úplně spokojený. Proč přeskakovat tuto fázi? To fakt nechápu - kam ten spěch...
kaplik
Kontaktovat uživatele:

#22 Příspěvek od kaplik »

tks píše:
pp píše:já bych volil EPP elektro do začátku a stavbu až pak

Píše tady že chce stavět a modelařit. Dokonce se zmiňoval o volném házedlu, tak proč ho kurnik cpát hnedka do RC? Třeba skončí u volňásků a bude úplně spokojený. Proč přeskakovat tuto fázi? To fakt nechápu - kam ten spěch...

Souhlas, myslim, ze muj prvni krok primo do RC by nadopadl. Jit do RC s tim, ze vim, ze letadlo je neco co lita (uz nevim proc a jak) mi nepripada rozumny. Potrebuju vedet, jak model seridit, opravit ...

V podstate jsem na tom, jako kdysi vy vsichni na zacatku nekde v modelarskem krouzku. Tuhle dobu jsem ja bohuzel zaspal, tak hledam jak to nahradit a zacit.
_George_
Kontaktovat uživatele:

Re: Leteckym modelarem po "tricitce"

#23 Příspěvek od _George_ »

kaplik píše:
...zajem o leteckou modelarinu, stojim na zemi tzn. zacatek od "0" od konstrukcniho hazedla, teorie, zaklady stavby leteckeho modelu, casem do sveta RC. Nic nejde hned a samo. Uvazuju opravdu rozume a nekde zacit musim... ale tohle je svet teorie, ja potrebuji praxi a radu zkusenejsiho, aby me navedl tou spravnou cestou. Jiste si vsichni asi vzpominate na sve zacatky, ktere urcite nebyly jednoduche. Samostudium je krasna vec, ale nekdy neni tou idealni volbou ...

Tomu vravim spravny postoj k modelarstvu hned od zaciatku.
http://www.galerie.rcserver.cz/index.php?sum=122
Abu
Kontaktovat uživatele:

#24 Příspěvek od Abu »

jio píše: Nemá. :-) Jsou lidi, kteří rádi staví a jsou lidi, kteří rádi jen lítají. A jsou lidi, kteří jen tak nasávají atmosféru - třeba já. ;-)
A ani jedni z nich nejsou větší modeláři než druzí. Nikde není řečeno, že ten, kdo začne něčím hotovým nemůže po seznámení s oborem časem vše dohnat.

Tak pozor, Abu ma vzdycky pravdu :D (teda az na ty pripady, kdy nema :oops: ) ...

Ja to nemyslel tak, jako ze ten kdo se nauci ridit EPP set se nikdy nestane modelarem, to neee. Jen ze po tech prvnich par startech z nej je porad jen "pilot kusu EPP na vysilacku", az to 5x rozbije, opravi, da jinej motor, pochopi co se stane kdyz posune teziste atd atd, tak se z nej zacne pomalu stavat modelar.
Nejsem zaryty staromilec co prisaha na modelspan a balzovy prach, sam uz ani klasicky z balzy skoro nestavim, ale proc cloveka, ktery chce zacit pekne od zacatku, nutit do RC EPP ? Takovych lidi je uz dnes malo, tak at si to pekne uzijou. Kazdy by hned popadnul vysilacku a lital akrobacii (ja taky absolvoval sve znovuzacatky s EPP samokridlem a ted se pomalu obloukem vracim ke stavbe a navrhum vlastnich modelu). :wink:
zdzd

#25 Příspěvek od zdzd »

Naopak, troufnu si RC vřele doporučit. Nejlépe nějaký dvoumetrový větroň s elektrickým pohonem.

Proč RC? Protože sehnat dneska plochu na volňásky je docela problém.

Proč větroň té velikosti ? Protože je dobře vidět, létá pomalu a je dost času na reakce.

Proč elektrizovaný? Protože se tím velmi zjednodušuje jeho dostání do vzduchu.

Když to bude účelová mašina z EPP nebo podobných bublinek, omezí se možnost poškození a strach z létání.

Podobně funguje i nějaké elektrizované samokřídlo typu minitornádo a podobně, je ale hůř vidět a náročnější na pilotáž. Na druhou stranu svahové kombatové samokřídlo je jako pokračovací stroj naprosto super. Za odpoledne x hodin ve vzduchu, bez obav o nějaké poškození, pokud se lidí sejde více, dá se pilovat pilotáž velmi záživným způsobem.

A abych nezapomněl: Simulátor na PC je také velmi přínosný.
Abu
Kontaktovat uživatele:

#26 Příspěvek od Abu »

Ale Kaplik psal ze se chce naucit stavet modely a ne ridit RC (zatim). Stavba 2m RC elektrovetrone bude urcite zdlouhavejsi a narocnejsi na znalosti i finance, nez stavba 1m volnyho hazedla.
jio

#27 Příspěvek od jio »

Abu píše:
jio píše: Nemá. :-) Jsou lidi, kteří rádi staví a jsou lidi, kteří rádi jen lítají. A jsou lidi, kteří jen tak nasávají atmosféru - třeba já. ;-)

Tak pozor, Abu ma vzdycky pravdu :D (teda az na ty pripady, kdy nema :oops: ) ...

....

ja taky absolvoval sve znovuzacatky s EPP samokridlem a ted se pomalu obloukem vracim ke stavbe a navrhum vlastnich modelu. :wink:

Kouzlo nechtěného? :-)
kaplik
Kontaktovat uživatele:

#28 Příspěvek od kaplik »

Chlapi, pokladam pro me zasadni otazku. RC, super parada, ale ... Co kdyz model bude potrebovat muj zasah ... opravu, serizeni ... porad se opakuji o leteckych modelech vim kulovy. Koho budu potom otravovat? Bohuzel moje zkusenosti jsou takove.
Abu
Kontaktovat uživatele:

#29 Příspěvek od Abu »

jio píše:Kouzlo nechtěného? :-)

Ted jsem trochu mimo, o co jde? O tu neskodnou slovni hricku :oops: ??
Nebo o to, ze kdyz jsem se po 24 letech znovu vracel k modelarine, tak jsem moc moc touzil po RC, ktere jsem za komousu a sve skolni dochazky proste nemel sanci mit? To se snad nijak nevylucuje s tim, ze jsem si kdysi absolvoval vsechno to pizlani zeber rasplovou interpolaci, potahovani mikelantou (fuj) a modelspanem a behani za Ajednickou po poli a lezeni po stromech.
paf
Kontaktovat uživatele:

#30 Příspěvek od paf »

Ahoj,

hlasím se jako další začátečník, informatik, kolem třicítky :D
Začal jsem minulý rok. Chtěl jsem sice vrtulníček, ale po přečtení všeho možného (hlavně varování) jsem začal u letadel. Tak jsem koupil Sky Lady a zkoušel - tak 3-5 letů a už nebyl čas. Létání jsem oživil opět před měsícem. Pár hodin mám odlétaných a chystám se na Toro 900.

Jen do té stavby se tolik neženu, času je žalostně málo a než abych ho trávil večer v dílně jsem radši s rodinou. Zůstanu asi u eps/epp elektro stavebnic. Zatím toho umím málo abych se hnal dál.

Takže bych se toho nebál. Google určitě ovládáš a pokud znáš i nějakého schopného modeláře osobně (já zatím ne a opřitom mám Lipence tak blízko...) tak máš vyhráno.
Odpovědět

Zpět na „Letadla - začátečník“