OPR píše:zdzd píše: ....Buď jsi něco nepochopil ty, nebo já nechápu, co jsi vlastně chtěl sdělit...
Zkus to přečíst ještě jednou ...![]()
Nepomáhá...
Co má co dělat tuhost utažení listů s ránami?
OPR píše:zdzd píše: ....Buď jsi něco nepochopil ty, nebo já nechápu, co jsi vlastně chtěl sdělit...
Zkus to přečíst ještě jednou ...![]()
zdzd píše: ... Nepomáhá...
Co má co dělat tuhost utažení listů s ránami?
zdzd píše:Co má co dělat tuhost utažení listů s ránami?
prikrylm píše:zdzd píše:Co má co dělat tuhost utažení listů s ránami?
Špatný termín. Prostě když se zrovna potřebuje list kývnout dopředu nebo dozadu a tuhost v závěsu mu to neumožní, tak to pohne celým vrtulníkem.
zdzd píše:Jenže ono jaksi z principu je nutné, aby se ten list mohl hýbat. Nechceš si o tom raději něco nastudovat?
prikrylm píše:zdzd píše:Jenže ono jaksi z principu je nutné, aby se ten list mohl hýbat. Nechceš si o tom raději něco nastudovat?
Možná jsem malinko pomalejší. Možná se špatně vyjadřuju (ale trénuju, třeba tady). Ale jako první jsem psal, že listy mají být co nejvolnější, s tím, že pohyb se musí trochu tlumit. O "docela pevném dotahování" tu psal někdo jiný. Argumentoval tím, že když se ve vzduchu listy zastaví může to dělat neplechu. S tím se dá souhlasit. Možná by pomohly nějaké dorazy...
Jako ješitný chlap si navíc myslím, že toho o dynamice letu vrtulníku vím víc jak 95% zdejších přispěvatelů.
Prosím, neberte to jako útok na vaše ega. Ale když mi někdo napíše, abych si o tom něco přečetl, tak se musím aspoň trochu bránit.
Nic méně toho zbytku 5-ti procent bych se zeptal. Víte jak spočítat, kdy se mění vertikální obtékání na šikmé?
OPR píše:Šikmé obtékání rotoru může nastat i při visu. A naopak, svislé obtékání rotorového disku může nastat během dopředného letu.
prikrylm píše:OPR píše:Šikmé obtékání rotoru může nastat i při visu. A naopak, svislé obtékání rotorového disku může nastat během dopředného letu.
A to kdy?
zdzd píše:Šikmé obtékání rotoru může nastat i při visu. A naopak, svislé obtékání rotorového disku může nastat během dopředného letu.
A to kdy?
Četl jsi ten můj odkaz?
prikrylm píše: Víte jak spočítat, kdy se mění vertikální obtékání na šikmé?
prikrylm píše:OPR píše:Šikmé obtékání rotoru může nastat i při visu. A naopak, svislé obtékání rotorového disku může nastat během dopředného letu.
A to kdy?
OPR píše: Tím se netrap a létej co ruce a hlava dovolí.Jde bez toho létat velmi dobře.