Vyříznutí závitu na pružinovce

Pracovní postupy, technologie, finty, grify, nástroje, poznatky jak co nejlépe něco vyrobit, opravit a tak podobně.
Zpráva
Autor
Lark

Re: Vyříznutí závitu na pružinovce

#16 Příspěvek od Lark »

S tím žíháním struny pro použití na táhlech bych byl opatrný. Hodně záleží z jakého materiálu ta struna je. Některé materiály se zakalí i při chladnutí na vzduchu, některé naopak budou hodně měkké. Pokud je to na nějaký malý model tak budiž.

to pdp7: Ty ségrovky se samozřejmě dělaj a prodávaj jen je musíš hledat jako "pojistné kroužky". Třeba tady: http://www.vkloziska.cz/pojistne-krouzky/pojistne-krouzky-trmenove.html
jio

#17 Příspěvek od jio »

Já jsem "odkaloval" tak, že po nahřátí jsem to zasunul do popela ze dřeva a nechal tam vychladnout. Jednalo se o strunovku 5 mm koupenou v modelářské prodejně. Materiál neznám.
Fungovalo to a šlo to ohnout. Takže by to mohlo fungovat i pro ten závit.
Lark

#18 Příspěvek od Lark »

Samozřejmě že po vyžíhání jde vyřezat závit, i snadno ohýbat, ale nějak mi uniká důvod, proč to dělat z pružinovky, když jí vyžíháš a bude měká. Není potom snazší to rovnou udělat z jiného materiálu? Pokud jde o táhla je myslím žádoucí aby pružnost a tuhost byla zachovaná. Takže pokud při ohýbání praská, je potřeba jí jen popustit (ne rozžhavit do červena). Jenže to je právě u pružinovky v domácích podmínkách asi nerealizovatelné. Na ty "Zetka" bych doporučil (pokud praskají) nepatrně zaoblit a vyleštit hrany přez které se ohýbá.
jio

#19 Příspěvek od jio »

Lark píše: proč to dělat z pružinovky, když jí vyžíháš a bude měkká. Není potom snazší to rovnou udělat z jiného materiálu?

Určitě to snazší je.

Problém je spíše v tom, o jaký pružný, ale přesto tvárný materiál (o kterém se zmiňuješ) se jedná. Tzn. jeho číselné označení, se kterým přijdu napsaným na papírku do maloprodeje Ferony a tam ho budou běžně mít v odběrném množství max. 1ks 3metrové tyče. V lepším případě se bude jednat o materiál, kterého mi ufiknou 1 metr. Ne o materiál, dostupný v minimálním odběrném množství vyšším než 1 tuna.

Druhý problém je v tom, že když přijdu do modelářské prodejny a tam chci co by neznalý metalurgie drát na podvozek, tak mi s největší pravděpodobností prodají právě tu strunovku popřípadě hlazenku. Přitom já, jako člověk mimo černé řemeslo rozdíl mezi těmito materiály (pokud nějaký je, ale asi je, když se používají oba tyto názvy) nepoznám. Je to pro mě jen kus drátu, který mi prodali, jako vhodný pro tento účel.

A za třetí. Když už tu strunu mám, tak ji nevyhodím, ale pokusím se ji nějak upravit, aby ji bylo možné použít. Jinak by jen zbytečně zabírala místo a rezivěla někde v koutě. Obvykle to po popuštění jde a když se pak přece jen časem ohne, tak to buď vrátím zpátky nebo to holt udělám znovu. To už je riziko toho, že člověk nemůže znát všechno.
qq
Kontaktovat uživatele:

#20 Příspěvek od qq »

pdp7 píše:Né nutně to musí být s pružinový oceli, pokud vyhoví i měkčí ocel tak pohoda. Já to nevím tak se ptám. Bude to na 14kg model!
Jaký máš průměr díry pro tu osku?
jyrry
Kontaktovat uživatele:

#21 Příspěvek od jyrry »

Na takovehle veci je vhodny polotovar - imbus sroub s pevnosti 10.9 nebo 12.9 - ma asi 2x vyssi pevnost v tahu nez ten "obycejny" a pri tom ma jeste dostatecnou tvarnost a obrobitelnost. Kdyz koupis dlouhy, ktery ma cast driku bez zavitu, mas pul prace hotovo.
Koupis po 1ks :-) To oznaceni tridy pevnosti musi byt na krabici, byva to i na hlave sroubu.
jyrry.webnode.cz
pdp7
Kontaktovat uživatele:

#22 Příspěvek od pdp7 »

jyrry píše:Na takovehle veci je vhodny polotovar - imbus sroub s pevnosti 10.9 nebo 12.9 - ma asi 2x vyssi pevnost v tahu nez ten "obycejny" a pri tom ma jeste dostatecnou tvarnost a obrobitelnost. Kdyz koupis dlouhy, ktery ma cast driku bez zavitu, mas pul prace hotovo.
Koupis po 1ks :-) To oznaceni tridy pevnosti musi byt na krabici, byva to i na hlave sroubu.

Pokud seženu takový akorátní imbus pak je to jednoduchý, to jsem pochopil. Takže se podívám a uvidím.
FX-30
condor magic evo4, slipso 400 - stavi se, čmelák na 60ccm - ve stavbě
blesk
Kontaktovat uživatele:

#23 Příspěvek od blesk »

a co použít Quick-lock podložku?
Lark

#24 Příspěvek od Lark »

to jio: Souhlas, máš pravdu. Sehnat dnes jako maloodběratel pružinovku definovaných vlastností je docela velký problém a v modelářských prodejnách mají pokaždé něco jiného. Takže pak nezbývá než experimentovat. Chtěl jsem jen upozornit na možná rizika při tepelném zpracování pružinovky.

to pdp7: Jestli jsem správně pochopil, tak ta oska je do vidlice ostruhy. Takže tam asi při průměru 4mm nemusíš vůbec řešit nějakou pevnost, protože bude namáhaná jen na střih, a to vydrží i "bláto".

Ještě k těm imbusům: problém je, že pokud neseženeš "přesné šrouby", tělo bez závitu nemá přesný průměr(je lisovaný), a když se k tomu přidá vůle otvoru v kole, bude tam "vakl jako prase".
Osobně to řeším tak, že otvor v kole převrtám na větší průměr (podle čepu), nebo do zvětšené díry zalepím pouzdro s přesnější dírou. Je mi ale jasné, že ne každý má vybavení a zkušenosti. Jestli ti to pomůže, tak na čmeldu (zhruba poloviční váhy než tvoje) mám ostruhu dělanou tak, že v kolečku mám otvor převrtaný na průměr 5mm a čep kola tvoří rozpěrný sloupek (mosazná trubička) ztažený natvrdo mezi ramena ostruhy šroubem (viz obrázek). Myslím, že 14kg éro už si zaslouží trochu solidnější vybavení :D
Přílohy
Podvozek.jpg
Rez.png
pdp7
Kontaktovat uživatele:

#25 Příspěvek od pdp7 »

Lark píše:to jio: Souhlas, máš pravdu. Sehnat dnes jako maloodběratel pružinovku definovaných vlastností je docela velký problém a v modelářských prodejnách mají pokaždé něco jiného. Takže pak nezbývá než experimentovat. Chtěl jsem jen upozornit na možná rizika při tepelném zpracování pružinovky.

to pdp7: Jestli jsem správně pochopil, tak ta oska je do vidlice ostruhy. Takže tam asi při průměru 4mm nemusíš vůbec řešit nějakou pevnost, protože bude namáhaná jen na střih, a to vydrží i "bláto".

Ještě k těm imbusům: problém je, že pokud neseženeš "přesné šrouby", tělo bez závitu nemá přesný průměr(je lisovaný), a když se k tomu přidá vůle otvoru v kole, bude tam "vakl jako prase".
Osobně to řeším tak, že otvor v kole převrtám na větší průměr (podle čepu), nebo do zvětšené díry zalepím pouzdro s přesnější dírou. Je mi ale jasné, že ne každý má vybavení a zkušenosti. Jestli ti to pomůže, tak na čmeldu (zhruba poloviční váhy než tvoje) mám ostruhu dělanou tak, že v kolečku mám otvor převrtaný na průměr 5mm a čep kola tvoří rozpěrný sloupek (mosazná trubička) ztažený natvrdo mezi ramena ostruhy šroubem (viz obrázek). Myslím, že 14kg éro už si zaslouží trochu solidnější vybavení :D

A to kolečko, se ti na té mosazné trubičce teda točí, když je pevně sevřená? Jak tedy máš v tomhle případě vymezenou pozici kolečka aby ti necestovalo od ramene k ramenu? Podložkama? V obrázku je nevidím.
FX-30
condor magic evo4, slipso 400 - stavi se, čmelák na 60ccm - ve stavbě
Lark

#26 Příspěvek od Lark »

Jo, to kolečko se otáčí na tom rozpěrném sloupku a boční vůle kolečka je vymezená podložkama a úpravou délky rozpěrného sloupku. Protože ale běžný podložky jsou lisovaný a bývají i prohnutý, tak jsem je napřed vyrovnal a přebrousil na brousku :D
mior
Kontaktovat uživatele:

#27 Příspěvek od mior »

pdp7 píše:Ne chci udělat osičku na ostruhový kolo a na koncích osičky udělat závity na samojistný matičky M4

Tú ostuhu budeš robiť z jedného kusu?

Lebo ak áno - tak tu pružinu bez "odpružinovania" ohriatím aj tak neohneš - praskne. A ak ju už budeš ohrievať, tak urobáš aj závit a potom to znova zakalíš...
A ak to má byť len osička - tak tam netreba pružinový drôt, stačí tvrdší obyčajný, kde už záviť narežeš.
Realistické RC modely - http://rcmodely.cevaro.sk
Lark

#28 Příspěvek od Lark »

to mior: když budeš kalit pružinovku "podoma", je nebezpečí že to pak praskne :!:
mior
Kontaktovat uživatele:

#29 Příspěvek od mior »

Úplný súhlas - chce to vedieť a hlavne strážiť teplotu ....
Realistické RC modely - http://rcmodely.cevaro.sk
qq
Kontaktovat uživatele:

#30 Příspěvek od qq »

??
Obrázek
Odpovědět

Zpět na „Dílna“