DX6i
- TomasC
- Site Admin
- Kontaktovat uživatele:
Re: Funcub +Dx6i-nastavení klapek + létání s klapkami
Stavěl jsem FunCuba pro kamaráda, co má Dx6i.
Já jsem reverzovat jedno servo klapek, protože je to jen 6kanál a serva klapek jsem dal na V-kabel.
Na klapky jsem využíval GEAR = jen dvě polohy. Možná jde i více poloh, ale rádio jsem nestudoval a triky nehledal. Je třeba si s tím pohrát a promyslet ještě před zalepením serv.
Volným mixem, pak přidat mix GEAR - VOP.
Možnost mít křidélka na V-kabelu a klapky zvlášť jsem odmítl. Diferenciace je mnohem zajímavější funkce.
Já jsem reverzovat jedno servo klapek, protože je to jen 6kanál a serva klapek jsem dal na V-kabel.
Na klapky jsem využíval GEAR = jen dvě polohy. Možná jde i více poloh, ale rádio jsem nestudoval a triky nehledal. Je třeba si s tím pohrát a promyslet ještě před zalepením serv.
Volným mixem, pak přidat mix GEAR - VOP.
Možnost mít křidélka na V-kabelu a klapky zvlášť jsem odmítl. Diferenciace je mnohem zajímavější funkce.
do klapek jde pres volny mix mixovat podvozek nebo naopak, tj lze teoreticky docilit az ctyr poloh - ty se ale za letu spatne prepinaji (mezi druhou a treti polohou je potreba prepnout idealne zaroven jeden prepinac na jednu stranu a druhy na druhou), tj lepsi mit polohy jen tri.
Ano klapky se daji nastavit. Mel jsem 3 polohy na dvou dvoupolohovych spinacich...
Jedno servo.musis reverzovat na y kabelu.
S klapkami se lita fajn ikdyz si zacatecnik... pouzivam je hlavne na pristavani kdy po ubrani plynu a zapnuti klapek model pekne doplachti do travy...
Na vzket je zatim nepouzivam
Jedno servo.musis reverzovat na y kabelu.
S klapkami se lita fajn ikdyz si zacatecnik... pouzivam je hlavne na pristavani kdy po ubrani plynu a zapnuti klapek model pekne doplachti do travy...
Na vzket je zatim nepouzivam
Klapky mám na přepínači GEAR - 60° pro přistání a pomalé průlety, mixováno s výškovkou na potlačení vlivu klapek a na ELEV - 25° pro start. U FUN CUBu je ale v podstatě nepotřebuješ, lítá to samo
Jinak tady máš pár fotek a postřehů http://bradbury.rajce.idnes.cz/FUNCUB
Klapky na Funcubovi používam na štart s výchylkou cca. 10°, na pristávanie a pomalý let s výchylkou cca 60°. Pred prvým použitím adekvátne domixuj výškovku - ale určite radšej vo väčšej výške, aby ťa to neprekvapilo.
Ale je fakt, že na funcubovi klapky ani netreba, lietal by rovnako aj bez nich.
Vždy rozmýšľam prečo pri motoráku mnohí najprv vypnú motor a na plných klapkách idú na pristátie z väčšej výšky plachtením, podľa mňa vztlak vytvárajú klapky väčší aspoň pri minimálnom ofukovaní točiacou sa vrtuľou, preto pristávam na plných klapkách pri 1/4 plyne a motor vypnem až tesne nad zemou, je to oveľa bezpečnejšie a ak sa malo jednať iba o brzdenie klapkami tak namiesto klapiek by bol asi výhodnejší vystreľovací padák, alebo butterfly mix ... proste klapky treba využiť tak ako treba. Dúfam, že sa nemýlim. Prajem pekný deň. Ľ.
Ale je fakt, že na funcubovi klapky ani netreba, lietal by rovnako aj bez nich.
Vždy rozmýšľam prečo pri motoráku mnohí najprv vypnú motor a na plných klapkách idú na pristátie z väčšej výšky plachtením, podľa mňa vztlak vytvárajú klapky väčší aspoň pri minimálnom ofukovaní točiacou sa vrtuľou, preto pristávam na plných klapkách pri 1/4 plyne a motor vypnem až tesne nad zemou, je to oveľa bezpečnejšie a ak sa malo jednať iba o brzdenie klapkami tak namiesto klapiek by bol asi výhodnejší vystreľovací padák, alebo butterfly mix ... proste klapky treba využiť tak ako treba. Dúfam, že sa nemýlim. Prajem pekný deň. Ľ.
- jan.perina
Dobrý deň. K prvej otázke, Dx6i poznám len zbežne, používam MC-19. Takže k nastaveniu konkrétne na vysielači veľa nepomôžem, ale ako už písali predo mnou, je lepšie mať klapky cez V-kabel a mať diferenciáciu na krídelkách, v mojom prípade je to cca 55%. Lepšie točí zákruty, ale používa hlavne smerovku a krídelkami kontrujem do opačnej strany, aby netočil ušami kolmo k zemi.
K druhej otázke. Prosím nesmiať sa, ale ja mám klapky na ťahovom ovládači a používam celý rozsah na blbnutie. na štart stačí naozaj 10 -15°, potom u mňa cca 1/2 plynu a model letí sám asi tak minútu, potom stiahnem plyn a plachtím, komplet štart so všetkým plne samo lietadlo, žiadne zásahy do riadenia. Na pristátie je podľa mňa lepšie mať výchylku tak 45-50°, teda čosi viac ako polovičné klapky, lebo na plných už brzdí ako ďas a sadá takmer kolmo dole bez nárastu rýchlosti. Je to efektné, ale treba trafiť bod podrovnania, aby to moc neprepružilo na podvozku. S plavákmi mám vyskúšané taktiež pristátie na polovičných klapkách, je to lepšie ako na plných cca 80°, to klesá ako sekera bez poriska. štart aj s plavákmi je radosť sama, trochu klapky, motor a už len pozerám , ako sa sám odlepí, proste krása. S Cub-om je radosť sa hrať, kamaráti si zo mňa uťahujú, že nelietam, ale len vzlietam a pristávam
. Ale mňa to tak baví, že o chvíľu zošúcham kolieska. Motor mám 3536/8 1000kV, esc 40A a vrtuľa graupner 11/5, výdrž na 3s/2600 je cca 25 minút. S Funcom vlekám Blaníka od LM-model s váhou 800g. Ideálny by bol mentor, ten je ťažší a blaník by s ním nekýval, ale to už som OT. Takže result, keď dve polohy tak 15° a 50°, to je až až. Mám tiež nastavené potlačenie VOP o cca 10°, to treba odladiť, aby model klesal pod miernym uhlom ustálenou rýchlosťou. Snáď som trochu pomohol.
K druhej otázke. Prosím nesmiať sa, ale ja mám klapky na ťahovom ovládači a používam celý rozsah na blbnutie. na štart stačí naozaj 10 -15°, potom u mňa cca 1/2 plynu a model letí sám asi tak minútu, potom stiahnem plyn a plachtím, komplet štart so všetkým plne samo lietadlo, žiadne zásahy do riadenia. Na pristátie je podľa mňa lepšie mať výchylku tak 45-50°, teda čosi viac ako polovičné klapky, lebo na plných už brzdí ako ďas a sadá takmer kolmo dole bez nárastu rýchlosti. Je to efektné, ale treba trafiť bod podrovnania, aby to moc neprepružilo na podvozku. S plavákmi mám vyskúšané taktiež pristátie na polovičných klapkách, je to lepšie ako na plných cca 80°, to klesá ako sekera bez poriska. štart aj s plavákmi je radosť sama, trochu klapky, motor a už len pozerám , ako sa sám odlepí, proste krása. S Cub-om je radosť sa hrať, kamaráti si zo mňa uťahujú, že nelietam, ale len vzlietam a pristávam
Lietanie je nádherné. A s vetroňom v termike alebo na svahu ešte viac.
- Andrews
- Kontaktovat uživatele:
Re: Spektrum DX6i
ALF-gs píše:Rx ma jen jednu antenku,takze jak pises mozne to je.Co se tyce nastaveni D/R&EXPO nikdo nic?
Pokus číslo dva. Koukni na 6:00 tohoto videa, kde to ukazuje expo na pohybu páky/serva : http://www.youtube.com/watch?v=PoNtTVs9 ... re=related
Nereálné udáje, ale snad pomůže: Pokud nepoužiješ EXPO tak 2mm pohybu kniplu na vysílačce bude znamenat 2mm výchylky serva a teď si představ, že potřebuješ pohnout jenom o 1mm a to už se trefuje kniplem poměrně blbě. EXPO umožní, aby 2mm byly 1mm na servu či méně. Jinak se dá použít EXPO i obráceně na "zostření". EXPO se neuplatňuje lineárně, protože by si přišel o rozsah serva. Takhle pokud pokud budeš šmrdlat kolem středu, tak děláš nepatrné (dle míry EXPA) výchylky, ale můžeš hrábnout až na kraj a hned je servo nadoraz.
Andrews píše: EXPO se neuplatňuje lineárně, ...
SPEKTRUM DX6i
Zdravím pánové,
je možné u tohoto vysílače přehodit Mody 1a2 a má tento vysílač stopky.
Díky
je možné u tohoto vysílače přehodit Mody 1a2 a má tento vysílač stopky.
Díky
davos & EasyCub, Swift II, Optic6
Re: SPEKTRUM DX6i
Ahoj - namátkou - viewtopic.php?f=38&t=52324&hilit=dx+6+p%C5%99ed%C4%9Bl%C3%A1n%C3%AD+m%C3%B3du - stopky má ale pouze na "čudlík" - tedy ne na páce plynu - dá se to řešit spešl modulem - zde máš komplet manuál - http://vozar.ic.cz/files/SPM6600_DX6i_Manual_CZ.pdf -Radek
ICQ 638556901
kucííí pomoc.dnes se mi povedlo upustit vysílačku asi z 10cm,fakt nechtěně.a rozbil se mi přepinač změny výchylek směrovky D&R vs.EXPO Rudder.dá se nějak nahradit?zkoušel jsem hledat přepinač a nenašel jsem takový.poraďte
Pokial viem tak ASTRA predava aj ND vratane vypinacov.
Axial SCX10 Dingo/Tamiya TA-02T F150/HobbyZone Champ/EasyStar/QuadCopter
Fotky:bratko.rajce.idnes.cz
Fotky:bratko.rajce.idnes.cz
Vaillante píše:kucííí pomoc.dnes se mi povedlo upustit vysílačku asi z 10cm,fakt nechtěně.a rozbil se mi přepinač změny výchylek směrovky D&R vs.EXPO Rudder.dá se nějak nahradit?zkoušel jsem hledat přepinač a nenašel jsem takový.poraďte
http://www.gme.cz/packove-spinace-do-pa ... -p631-396/
Zdravím, pořídil jsem si Spektrum DX6i. Podle návodu jsem spároval příjmač z vysílačem. Mám ale takový to problém:
jde ovládat pouze serva, motor nejede. Zkoušel jsem to i z cadetem, a s tím to jede v pohodě(motor se točí).
Nevíte, kde je problém? Děkuji za odpověď. (celé jsem to tady pročetl, a nic takového jsem tady nenašel)
jde ovládat pouze serva, motor nejede. Zkoušel jsem to i z cadetem, a s tím to jede v pohodě(motor se točí).
Nevíte, kde je problém? Děkuji za odpověď. (celé jsem to tady pročetl, a nic takového jsem tady nenašel)