Gelovka cca 8Ah pro "polní nabíjení" - má to smysl?
- kope
- Kontaktovat uživatele:
Gelovka cca 8Ah pro "polní nabíjení" - má to smysl?
Chtěl bych si koupit nějakou gelovku pro polní dobíjení LiPo (2S a 3S od 1000 do 2200 mAh, nabíječka, kterou mám, nabíjí proudem max 4A). Je pro nabíjení výše zmíněných baterií použitelná gelovka o kapacitě 8Ah nebo z toho ty články nabiju max jednou a jdu domů?
Wind Dragon slow 2,4 GHz byl první...
-
Abu
- Kontaktovat uživatele:
Re: gelovka cca 8Ah pro "polní nabíjení" - má to smysl?
8Ah je docela malo. V rezimu v jakym to budes provozovat z te gelovky dostanes jen o neco malo vic nez polovinu kapacity, tzn nejakych 4-5Ah. Kolikrat z toho co nabijes si uz snadno spocitas.
Ja ma gelovku 24Ah, to uz je docela rozumne, ale je dost tezka. Zase z ni nekolikrat nabiju i velke 6ti clanky. Pak mam 2x7Ah spojene paralelne, lehci a mensi, vpohode staci na nabijeni 2 a 3 clanku.
Rozhodne bych nekupoval novou gelovku za ty nekrestanske penize. Da se lehce sehnat nejaka z repasovanych zdroju, vetsinou stara 2 roky (vsechny moje jsou z druhe ruky), cena pak vyjde 0 - 50kc za kus.
Ja ma gelovku 24Ah, to uz je docela rozumne, ale je dost tezka. Zase z ni nekolikrat nabiju i velke 6ti clanky. Pak mam 2x7Ah spojene paralelne, lehci a mensi, vpohode staci na nabijeni 2 a 3 clanku.
Rozhodne bych nekupoval novou gelovku za ty nekrestanske penize. Da se lehce sehnat nejaka z repasovanych zdroju, vetsinou stara 2 roky (vsechny moje jsou z druhe ruky), cena pak vyjde 0 - 50kc za kus.
Abu (Tomáš S.) - MC19 - kanál č.90 na 40MHz
Kde se dají ty repasy sehnat?
- kope
- Kontaktovat uživatele:
2 Abu: No právě že ceny nových gelovek mne odrazují od nákupu nějeké s vyšší kapacitou
. Donesl jsem si domů před nějakou dobu dvě gelovky z UPS, ale jak se ukázalo, obě jsou kaput...
8Ah je velmi malo, to sa fakt neoplati. Ja mam 17Ah a to, co z nej realne dostanem, sa k tym 17Ah ani zdaleka neblizi
.
KASAMA Srimok 90N CYBERHEAD + SPIRIT
TREX 450PRO + Beast
Futaba T14SG 2,4GHz
TREX 450PRO + Beast
Futaba T14SG 2,4GHz
mravecm1 píše:8Ah je velmi malo, to sa fakt neoplati. Ja mam 17Ah a to, co z nej realne dostanem, sa k tym 17Ah ani zdaleka neblizi.
Je nová? Při jakém napětí ukončuješ nabíjení?
Asi lepsi polni reseni je proste zapojit v aute na autobaterii. At uz pres 'zapalovac' a nebo radeji naprimo na baterku. Samozdrejme za predpokladu ze na louku dojedu autem. Ale popravde ja to delam tak abych mel dostatek baterek ktere nabijim az doma.
Naposledy upravil(a) tony26 dne pon 17.09.2012 14:07, celkem upraveno 2 x.
- kope
- Kontaktovat uživatele:
tony26 píše:...Samozdrejme za predpokladu ze na louku dojedu autem.
No právě-pokud můžu až na louku dojet autem... A to ne vždy lze
cilek píše:Je nová? Při jakém napětí ukončuješ nabíjení?
no teraz uz samozrejme neni nova
Ak sa nemylim, tak koncim asi pri 10,5 V.
Podla mna sa vobec neoplatilo tu baterku kupovat. To uz je 100x lepsie nabijat z auta s beziacim motorom, ale teraz uz ani nenabijam, ale iba vylietam, to co si donesiem nabite z domu.
KASAMA Srimok 90N CYBERHEAD + SPIRIT
TREX 450PRO + Beast
Futaba T14SG 2,4GHz
TREX 450PRO + Beast
Futaba T14SG 2,4GHz
Bohužel, je to přesně jak píšeš.
Tyhle gelovky jsou dobré akorát tak pro nabíjení malých aku do nějakých haloletů, když není elektrika.
Ak mozem, jedine rozumne riesenie ku ktoremu som s polnym akumulatorom dospel je LIFE v nejakej podobe, na vyber je toho dost, da sa to odniest, da sa toho naskladat akukolvek kapacitu, da sa to bez straty zivotnosti vyzmykat skoro do tla (na rozdiel od 50% u olova), nehori to, netecie z toho kyselina, v 4s sa to chova ako normalny oloveny akumulator ... pouzivam zavodne 5 rokov, predtym so masochyzdil s olovom 
- Skazik
- Kontaktovat uživatele:
Neřekl bych že ceny gelovek jsou nějak extrémní. Podívej se co stojí aku do auta. Já jsem třeba koupil gelovku mám pocij někde kolem 2k od Biďáka v Satrii a má myslím 64 Ah. Je sice hezé, že tam přijedu autem, ale v autě hold nemám trakční baterii, takže bych nedoporučoval nabíjet z aku v autě. Za prvé po celém dnu na letišti nemusíš odjet
, a za druhé ničíš baterii v autě. Není stavěná na vybíjení. Je stavěná na hovadskej proud při startu a potom hned dobít z altiku. Trakční je dělaná na hloubkové pomalé vybíjení. Ovšem taky něco váží, takže to určitě není, že bych si bo báglu hodil 35kg těžkou gelovku a šel na špacír do lesa a tam nabíjel. Ale pokud jdu někam pěšky, tak si radši vezmu 4 lipo sebou než táhnout baterku a nabíječku. Bych řekl, že je lepší koupit ještě 2 baterky, než 1 gelovku
Auta: REVO 3,3, Schumacher Cougar SV, HPI Bullet ST FLUX, Himoto
Letadla: Pioneer
Lodě: Micro Magic
Letadla: Pioneer
Lodě: Micro Magic
kope píše:Chtěl bych si koupit nějakou gelovku pro polní dobíjení LiPo (2S a 3S od 1000 do 2200 mAh, nabíječka, kterou mám, nabíjí proudem max 4A). Je pro nabíjení výše zmíněných baterií použitelná gelovka o kapacitě 8Ah nebo z toho ty články nabiju max jednou a jdu domů?
Problem geloviek a nabijania Lipoliek je najlepsie riesit komplexne a tiez je dane aj "dispozicnym riesenim" letiska. Vsetko nasvedcuje tomu ze to co je technicky realizovatelne, este nemusi byt v praxi relativne pohodlne pouzivatelne. Mam na mysli to ze era narocne na energiu, cize velke su sice v elektroverzii realizovatelne a aj s velmi dobrymi letovymi vlastnostami (napr akrobat aj s 2,0 m rozpatim) ale problematicky prevadzkovatelne.
Dlhsie lietam z 3 cl Lipol. Gelovku mam v poslednej dobe 12 Ah uz druhu sezonu. Pouzivam minimalne 3 Lipolky, takze pri 6-8 letoch to celkom dobre funguje pri nabijacich prudoch 2,5-3,0 A a gelovka to stiha. Este zvyknem odchadzat domov aj s 1-2 nabitimi baterkami ktore uz kvoli tme nestihnem vylietat
Problem zacina pre 4cl a najma kapacitach nad 3000 mAh. Tam to tlaci uz do olova. Z gelovky 12 Ah nenabijem 4cl /4000 mAh ani raz. Chce to uz klasicke olovo 40 Ah a viac. Nie som zastanca nabijania z auta ani so spustenym motorom, lebo uz koluju info aj o tom ze za takejto situacie zhorel alternator pri viaclankovych bateriach. Ja nabijam z auta bez spusteneho motoru len nudzovo 1-2 Lipolky 4cl. Alebo chodit na letisko s prepojovacim akumulatorovymi kablami.
Mne to vychadza tak ze nie je velmi stastne sa pustat do eroplanov s viacclankami ako 4-5. To sa da este utiahnut klasickym olovom. Hodne lietam akrobaty a tam sa mi to javi tak ze je vhodne rozpatia max 1,4-1,5m a k tomu viacej dobre vybranych Lipoliek kupovanych v HK (optimalne 3 ks na ero). Vacsie era (najma pokial je to rekreacne lietanie) na akrobaciu mi vychadzaju rozumnejsie so spalovakmi.
Nike II (hotliner), SU29 EPP (RCfactory), FOX 2300 EPP, Stryker FQ27, Yak 54 CZ, Eclipse 7
nemám sice praktické zkušenosti s nabíjení modelářských aku v přírodě (i když mám nabíječku a kabel do autozásuvky) ale de fakto souhlasím s tím co napsal Skazik. Mám osobní zkušenosti s řešením "jak nabíjet u vody" z rybařiny. Kolegové na dobíjení aku k lodnímu elektromotoru postupně od nabíjení pomocí aku auta, samostatné pB autobaterie, centrála se spalovacím motorem přešli k solárnímu napájení..někteří, kteří to myslí vážně a mají peníze (to hlavně) na rybařinu se používají trakční nebo líp gelovky 80-120 Ah...já tohle neřeším, mám prozatím ruce na vesla a pak i spalovací motor...
PB akumulatory maju v tomto rezime problemy 2:
1/ deklarovana kapacita je vytahatelna len pri malom prude, takze gelovka 8Ah ti lahne daleko pred ich dodanim, zalezi od typu gelovky a prude, ale kludne to moze byt uz pri 4Ah
2/ PB baterka ti pri kazdom hlbokom vybiti o maly kusok umrie, ak to nie je deep cycle baterka tak dokonca o hodny a meratelny kus
takze za mna, pokial nosit so sebou akumulator na nabijanie, tak jedine LiFe ... 20 Ah 12V akumulator riesi oba hore uvedene problemy a vazi okolo 3kg ... tipol by som si rovnako ako ta 8Ah gelovka
sam osobne pouzivam 2 x 20Ah life akumulatory nafurt zamontovane v bedni od modelu prepojene paralelne, podla potreby mozem rozmontovat a jeden nechat nabijat druhy pouzivat a v priebehu dna prehodit (pokial je kde nabijat) ... z paralelne spojenych (cize 12V 40Ah) nabijem 6 clanok LiPo 2600 spolahlivo 8x (vybijaci prud lifecka je 25A) ... robim to tak uz 3 rok na lifecku to nie je poznat
no yo no ... stoji to peniaze, ale funguje to :- ))
1/ deklarovana kapacita je vytahatelna len pri malom prude, takze gelovka 8Ah ti lahne daleko pred ich dodanim, zalezi od typu gelovky a prude, ale kludne to moze byt uz pri 4Ah
2/ PB baterka ti pri kazdom hlbokom vybiti o maly kusok umrie, ak to nie je deep cycle baterka tak dokonca o hodny a meratelny kus
takze za mna, pokial nosit so sebou akumulator na nabijanie, tak jedine LiFe ... 20 Ah 12V akumulator riesi oba hore uvedene problemy a vazi okolo 3kg ... tipol by som si rovnako ako ta 8Ah gelovka
sam osobne pouzivam 2 x 20Ah life akumulatory nafurt zamontovane v bedni od modelu prepojene paralelne, podla potreby mozem rozmontovat a jeden nechat nabijat druhy pouzivat a v priebehu dna prehodit (pokial je kde nabijat) ... z paralelne spojenych (cize 12V 40Ah) nabijem 6 clanok LiPo 2600 spolahlivo 8x (vybijaci prud lifecka je 25A) ... robim to tak uz 3 rok na lifecku to nie je poznat
no yo no ... stoji to peniaze, ale funguje to :- ))