Gemini (Multiplex)

Budoucnost klepe na dveře. Zde se diskutuje o různých aspektech elektropohonu - motorech, akumulátorech a regulátorech, klidně i o převodovkách a vrtulích.
Zpráva
Autor
Raketak

Gemini (Multiplex)

#1 Příspěvek od Raketak »

Tak jsem si poslepoval Gemini od Multiplexu, je to takový menší dvojplošník, který bez problému zvládne i spoustu prvků F3A, stavba je bezproblémová a vše krásně na sebe pasuje…. Letový projev byl pro mě naprostou novinkou, jelikož jsem byl odkojen větroni (Accipiter Badius a následně pohodovým Easy Fly), kde když jsem si chtěl s EF zalítat divočeji tak se ji do toho moc nechtělo, ale Gemini lítá zatím mnou vyzkoušené výkruty, přemety, lety na zádech úplně sám a je dosti citlivý, takže jinak než s polovičními výchylkami se zatím lítat neodvažuji a i přesto je to pěkná „adrenalinovka“ ale k tomu co mě trápí:

Nejdou mi moc přistání, mám namysli příliš velkou přistávací rychlost, kdy téměř vždy to končí po kontaktu se zemí převrácením na záda, (je pravda že kolečka tam jsou relativně malá 53mm, ale trávník je tam sečený na nízko a starty jsou celkem bez problémů) a tak bych prosil nějaké rady jak co nejlépe snížit přistávací rychlost. Model má jen křidýlka, takže nejde požít mix butterfly (křidýlka – klapky), jediné kdy se přistávací rychlost sníží na bezproblémovou je při větším větru, ale za bezvětří je to prostě příliš rychlé…
Accipiter Badius + tuning s Roton 100W
Easy Fly, Gemini, Proxima II
Abu
Kontaktovat uživatele:

#2 Příspěvek od Abu »

Kolik to vazi? Takovyhle EPP akro dvojplochy mivaj maly plosny zatizeni a tim padem i nizkou minimalku, takze by se dalo pristavat opravdu krokem i bez pouziti nejakejch klapek. Mam Sharka 1000 a s tim se da pristat az nechutne pomalu, prakticky to v pomalym mirne pretazenym letu kecne na zem na tri body (ten treti je ostruha, ne vrtule). Zkus nad zemi nestahovat uplne plyn ale trosku si vrtuli foukat "pod kridla" a rychlost brzdit pritazenim vyskovky.
Abu (Tomáš S.) - MC19 - kanál č.90 na 40MHz
Hobbit

#3 Příspěvek od Hobbit »

Aby se ti snizila pristavaci (padova) rychlost, potrebujes bezpodminecne zvysit vztlak na kridle => kridylka na obou stranach vyklopit dolu. Nejde o brzdy, takze to vyklopeni nebude obrovsky - zacal bych nekde okolo 15 stupnu a uvidis jak se to bude chovat - testni to nejdriv v bezpecny vejsce. Pocitej s tim, ze pri "vysunuti" vztlaku ten model zacne klopit na cumak, takze ve vysledku budes muset primixovat trochu pritazeni na vejskovce.

stejne mi to pride divny, ze dvojploch pristava na vysoky rychlosti....
Abu
Kontaktovat uživatele:

#4 Příspěvek od Abu »

S timhle (kridylka dolu) jsem si samozrejme uz hral u Sharka, vysledek je ze s tim pak prakticky nejde pristat, vztlaku je tolik, ze se model porad drzi ve vzduchu a hranice mezi letem a padem je tak ostra, ze pri maximalnim zpomaleni se vicemene zastavi a pak sesype k zemi :D
Ale mam to na prepinaci a pouzivam pri startu z travy, kdyz je malo mista na rozjezd.
Raketak

#5 Příspěvek od Raketak »

Model mě váží cca 960g (rozpětí 920mm), zatím jsem přistával vždy tak, že ve výšce cca 3m jsem vypnul motor a vlastně doplachtil, samozřejmě že jsem už při přiblížení na přistání jel tak na čtvrt plynu a ten postupně stahoval, ale pak ho vždycky vypnu a snažím se doplachtit…
Zkusím to s tím malým plynem….jo a to vyklopení klapek dolu jsem si na TX nastavil jako přistávací konfiguraci, ale protože to při zapnutí mírně bočilo (klopení jsem měl vyrovnané mixlou výškovkou) tak jsem to raději zatím nepoužil.
Abu
Kontaktovat uživatele:

#6 Příspěvek od Abu »

Je to docela tezky.... teda na tenhle typ letadla, Shark ma asi 770g, rozpeti 1m a 200W motor a to uz na nem je spousta vterinaku a purexu navic.

Jinak s temahle motorakama se pristava jinak nez s vetronema, ta roztocena vrtule to nema ani tak tahnout dopredu ale hlavne ofukovat cast kridla a ridici plochy a zachovat tak ovladatelnost era na minimalce. Ve Fligh Simulatoru je v "lekcich letectvi" napsano, ze pri pristani se skutecnym motorakem se rychlost reguluje vyskovkou a klesani se ridi otackama motoru, neco na tom je.
Raketak

#7 Příspěvek od Raketak »

Je pravda, že je to těžší, nežli by to asi mělo být, ale ne o moc, mám to v čumáku dovážené asi 30g a navíc jsem si všechny náběžné hrany vyztužil sklolaminátovou páskou, ale oproti návodu to není moc.
Z návodu:
Rozpětí: 920mm
Délka: 920mm
Plocha křídla: 34dm
Ploš. zatížení: 25g/dm
Celková váha (min.): 940g

Mám tam, ale zase místo doporučeného 200W (Himax C 2816-0890) motoru 250W (Dualsky XM3530CA-12) s vrtulí APC 9x4,5E, ale váhově je ten motor stejný.
Abu
Kontaktovat uživatele:

#8 Příspěvek od Abu »

No to je docela "rychlej" motor s malou vrtuli, to je spis na rychlejsi ero, chtelo by to motor s mensim kv a dat vetsi vrtuli s malym stoupanim, ero by se zpomalilo a mel bys vyssi statickej tah. S touhle se to asi sotva uvisi :(
Zkusil bych tam dat APC 9x3.8 SF bude aspon o neco vetsi statickej tah a zlepsi se chovani pri pomalym letu. Samozrejme by byla lepsi nejaka 10", ale s tou by uz motor asi moc zral (ja mam na Pot 200 11"x4.7" SF).
Raketak

#9 Příspěvek od Raketak »

Variant pohonu by se dalo zkoušet asi víc, já si dal rači menší vrtuli abych po přechodu z větroně to zvládl.
Třeba Multiplex má i „tuningovou“ úpravu, kde doporučuje 350W motor Himax C 3516-1130 (váha 134g) + APC10x5E (nebo 11x5,5E) a baterie Li-Pol 2500 mAh (190g), takže taky rychlý motor a navíc to i dost ztěžkne.
Abu
Kontaktovat uživatele:

#10 Příspěvek od Abu »

No ona vetsi vrtule neznamena ze by to bylo nejaky zly a nezvladatelny... spis na kazdej styl litani se hodi jina vrtule. Na pomalejsi litani to chce vetsi vrtuli s mensim stoupanim, na rychlost mensi vrtuli s velkym stoupanim. Mala vrtulka na dvojplosniku je dost zvlastni reseni, nevim proc to Multiplexove chtej honit na rychlosti, mozna jsou si vedomi ze to ero nelita dobre pomalu?? Nevim, jsou to jen dohady, nikdy jem Gemini litat nevidel.
jakas
Kontaktovat uživatele:

#11 Příspěvek od jakas »

To Abu: Vim ze to neni jako to videt nazivo ale :

http://youtube.com/results?search_query=multiplex+gemini&search=Search
TomasC
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

#12 Příspěvek od TomasC »

Ahoj,

přistávej s motorem tak, aby model pomalu klesal. Těsně nad zemí mírně přitáhni a vypni motor. Spíše na rychlosti a malé klesavosti.

Křidélka v ŽÁDNÉM případě nevychyluj dolů, jako klapky. Budeš mít sice více vztlaku, ale letadlo bude náchylnější k pádu po křídle, což bude mít v malé výšce fatální následky.

Prostě je to potřeba natrénovat.

TomasC
Čop
Kontaktovat uživatele:

#13 Příspěvek od Čop »

Já se do něj taky zamiloval. Jen mi ho nějakej vořech ( :D ) vyfouk na výstavě před nosem. A to doslova!

Abu, co tam dát Dualsky XM3536 CA/8?
Spíš lítač než stavěč...
Abu
Kontaktovat uživatele:

#14 Příspěvek od Abu »

Čop píše:Abu, co tam dát Dualsky XM3536 CA/8?

No vykonu urcite vic nez dost, jen nevim jestli nebude tezkej a k tomu nejaky baterky co by ho ukrmily budou taky neco vazit.... ale asi jo. Aspon to nebude hrickou vetru.
Čop
Kontaktovat uživatele:

#15 Příspěvek od Čop »

Baterky 3s1p 2250mAh mají kolem 190g...
Spíš lítač než stavěč...
Odpovědět

Zpět na „Elektropohon“