Plán na první konstrukční letadlo
Re: Plán na první konstrukční letadlo
Doufám že nebudu nosit sovy do athén ale na žebra bych doporučil rašplovou interpolaci a potom najednou zjistíš že to moc velká otrava není. největší otrava je vysát po sobě piliny.
-
bundes
- Kontaktovat uživatele:
kure87 píše:Doufám že nebudu nosit sovy do athén ale na žebra bych doporučil rašplovou interpolaci a potom najednou zjistíš že to moc velká otrava není. největší otrava je vysát po sobě piliny.
S tím počítám...
Letuschopno: Diablotin 8,5 ccm, Mig 7 (EPA kombat)
fotka Tomboye, nic moc stavba ,lítá to 
Jsem pořád malej kluk,kterej má radost z toho, že mu jeho výtvor občas letí.
A jak ten čas letí :-(
Jestli ještě mohu , tak jedna česká klasika 
Satyr bude taky pohodovka
jak se spalovákem tak s elektrikou ( ta tam, ale nepatří )
Satyr bude taky pohodovka
- Přílohy
-
- Satyr.pdf
- (714.22 KiB) Staženo 405 x
Zaznělo tady mnoho rad, kde většina je toho názoru, že bys měl v první řadě koupit nějakou stavebnici v rozsypu a postavit tak první letadlo. Určitě s tím souhlasím.
Je to nejlepší cesta, protože taková stavebnice krom jiného obsahuje i velice podrobný návod a mnoho dílů je předzpracovaných.
Ale i když jsem v podstatě téhož názoru, jako tá většina rádců, stejně mám pocit, že nikdo z diskutujících tady nedal odpověď na původní požadavek - tedy kde a jak sehnat plánky?
Já totiž nevylučuji ani to, že při dostatečné podpoře zkušeného okolí, lze začít se stavbou i jenom podle plánku.
Třeba já sám taky tak začínal, kdy po ne příliš úspěšné samostané stavbě jedné stavebnice (bez porady se zkušenými) jsem se naštěstí k opravdu zkušeným nakonec dostal a další moje éro (RC M1 - jednokanálový motorák) bylo pod dohledem a radami zkušeného kamaráda stavěno podle plánu, který mi on sám nakreslil speciálně pro mne tužkou na arch balícího papíru. A opravdu to létalo a bylo to velice blbuvzdorné a stabilní. A ten kamarád se rozhodně nejmenoval Fara
nýbrž Libor Vyhnal, který tenkrát končil studium leteckého inženýra a byl to aktivní modelář a pilot a dodnes ním zůstal.
Ono totiž při dodržení jistých zásad, není problém takové letadlo zkonstruovat. Tedy nejakého trenéra aby to hlavně stabilně létalo. Když se ale požadují špičkové výkony - to už tak snadné není.
Od samostatné stavby konstrukčního modelu bych nikoho neodrazoval. Stavba pro mnohé může být totiž ještě větší požitek než následné létáni. Ono asi v dnešní zkomercionalizované době, když většina modelářů (spíš jen pilotů modelů) ty svoje modely kupuje, to může znít divně, ale je to tak. A kdyby nebylo těch co staví a projektují modely, tak by nebylo co kupovat.
A asi mě teď napadne mnoho oponentů, když řeknu, že skutečnými modeláři jsou jen Ti co nějaké modely dovedou sami postavit.
Není větší radost než když se vznese do vzduchu a dobře létá něco co člověk sám postavil neřku i vyprojektoval.
Bohužel má to i druhou stranu mince - obrovský smutek a frustrace, když takový model skončí jako hromada třísek.
Takže k meritu věci a odpovědi na původní otázku vlákna.
Já osobně bych pro začátek doporučil starší plánky z edice časopisu Modelář, které jsou velice podrobné, mají standartně vysokou kvalitu zpracování a jsou doplněny podrobnými stavebními návody. Ty se dají i dnes koupit třeba na http://eshop.rcrevue.cz/index.php?optio ... 6&Itemid=1
Novější plánky z RCrevue, kde je už ta kvalita zpracování různá, ale zas je tam už i mnoho modernějších modelů (na elektrický pohon), jsou na http://eshop.rcrevue.cz/index.php?optio ... 9&Itemid=1.
Další z míst, kde se dají objednat plánky je http://obchod.modelmagazin.cz/stavebni-plany/
A určitě se na webu najde i mnoho jiných míst, kde se dají různé plánky sehnat.
Tak hodně štěstí při výběru modelu, stavbě a létání.

Ale i když jsem v podstatě téhož názoru, jako tá většina rádců, stejně mám pocit, že nikdo z diskutujících tady nedal odpověď na původní požadavek - tedy kde a jak sehnat plánky?
Já totiž nevylučuji ani to, že při dostatečné podpoře zkušeného okolí, lze začít se stavbou i jenom podle plánku.
Třeba já sám taky tak začínal, kdy po ne příliš úspěšné samostané stavbě jedné stavebnice (bez porady se zkušenými) jsem se naštěstí k opravdu zkušeným nakonec dostal a další moje éro (RC M1 - jednokanálový motorák) bylo pod dohledem a radami zkušeného kamaráda stavěno podle plánu, který mi on sám nakreslil speciálně pro mne tužkou na arch balícího papíru. A opravdu to létalo a bylo to velice blbuvzdorné a stabilní. A ten kamarád se rozhodně nejmenoval Fara
Ono totiž při dodržení jistých zásad, není problém takové letadlo zkonstruovat. Tedy nejakého trenéra aby to hlavně stabilně létalo. Když se ale požadují špičkové výkony - to už tak snadné není.
Od samostatné stavby konstrukčního modelu bych nikoho neodrazoval. Stavba pro mnohé může být totiž ještě větší požitek než následné létáni. Ono asi v dnešní zkomercionalizované době, když většina modelářů (spíš jen pilotů modelů) ty svoje modely kupuje, to může znít divně, ale je to tak. A kdyby nebylo těch co staví a projektují modely, tak by nebylo co kupovat.
A asi mě teď napadne mnoho oponentů, když řeknu, že skutečnými modeláři jsou jen Ti co nějaké modely dovedou sami postavit.
Není větší radost než když se vznese do vzduchu a dobře létá něco co člověk sám postavil neřku i vyprojektoval.
Bohužel má to i druhou stranu mince - obrovský smutek a frustrace, když takový model skončí jako hromada třísek.
Takže k meritu věci a odpovědi na původní otázku vlákna.
Já osobně bych pro začátek doporučil starší plánky z edice časopisu Modelář, které jsou velice podrobné, mají standartně vysokou kvalitu zpracování a jsou doplněny podrobnými stavebními návody. Ty se dají i dnes koupit třeba na http://eshop.rcrevue.cz/index.php?optio ... 6&Itemid=1
Novější plánky z RCrevue, kde je už ta kvalita zpracování různá, ale zas je tam už i mnoho modernějších modelů (na elektrický pohon), jsou na http://eshop.rcrevue.cz/index.php?optio ... 9&Itemid=1.
Další z míst, kde se dají objednat plánky je http://obchod.modelmagazin.cz/stavebni-plany/
A určitě se na webu najde i mnoho jiných míst, kde se dají různé plánky sehnat.
Tak hodně štěstí při výběru modelu, stavbě a létání.
Neviem byť stručný :(, ale mnohé myšlienky sa dvoma slovami povedať nedajú :)
-
bundes
- Kontaktovat uživatele:
VTjr píše:...
Mnohokráte děkuji za cenné rady!!! Jinak bych chtěl upřesnit ještě pár věcí, a to tu, že v mém případě si troufám říci že nebude problém co se pilotní stránky týče - létám sice krátce, ale snažím se zdokonalovat a celkem se mi to daří.
Co se plánků týče, o RC revue vím, o tom druhém jsem nevěděl. Jinak co se týče mojí představy o modelu, tak se mi zatím zamlouvaly tyto modely:
1) http://eshop.rcrevue.cz/index.php?page= ... t&Itemid=1
2) http://eshop.rcrevue.cz/index.php?page= ... t&Itemid=1
3) http://eshop.rcrevue.cz/index.php?page= ... t&Itemid=1 Tahle F2 má výhodu v tom, že na ní má kamarád doma originální plán a mohl by mi ho půjčit
A nebo se mě zalíbil model Tomboy, který mi doporučoval Honza1621
Co vy na to?
PS: všiml jsem si že bydlíš v Žilině, a i v podpisu máš slovenštinu, ale naprosto dokonale píšeš česky
Tak abych přispěl svou kapkou do moře , přidávám odkaz na stránku, kde je nepřeberné množství plánů . Od jednoduchých gumáčků po velké rc makety
http://www.outerzone.co.uk/index.asp
Ti jenž vládnou angličtinou to mají jednodušší , a my ostatní se musíme proklikat
Většina je volně ........
Ti jenž vládnou angličtinou to mají jednodušší , a my ostatní se musíme proklikat
-
bundes
- Kontaktovat uživatele:
Měl bych na vás ještě jeden dotaz a to ten, jakou kvalitu by musel mít ten plán aby se dal vytisknout v požadované velikosti a dalo se to podle toho stavět? Jako příklad uvedu plán Tomboye zveřejňovaného Honzou, ten by se dal?
- Přílohy
-
- Tomboy 2.pdf
- (483.44 KiB) Staženo 201 x
bundes píše:Měl bych na vás ještě jeden dotaz a to ten, jakou kvalitu by musel mít ten plán aby se dal vytisknout v požadované velikosti a dalo se to podle toho stavět? Jako příklad uvedu plán Tomboye zveřejňovaného Honzou, ten by se dal?
plán je upraven dle autorů do skutečné velikosti , stačí v adobe dát tisk a v tabulce zadat tisk plakátu a tento konkrétní plánek se vytiskne ve skutečné velikosti.
Návod v angličtině zde: http://www.outerzone.co.uk/faq.asp#printoutplan pan google přeloží
Co se týče kvality ostatních formátů ,tak záleží jen na tobě jak velikou máš fantazii a na co si troufneš
Na fotkách Tomboye je vidět plán modelu Eros, ze stránek uvedených výše, vytištěný na inkoustové tiskárně na A4 a poslepován
-
bundes
- Kontaktovat uživatele:
Děkuji moc za cenné rady, během pár dnů se ho dodlám tisknout 
honza1621 píše:Tak abych přispěl svou kapkou do moře , přidávám odkaz na stránku, kde je nepřeberné množství plánů . Od jednoduchých gumáčků po velké rc makety![]()
Tak to je opravdu fantastická databáze
bundes píše:Měl bych na vás ještě jeden dotaz a to ten, jakou kvalitu by musel mít ten plán aby se dal vytisknout v požadované velikosti a dalo se to podle toho stavět? Jako příklad uvedu plán Tomboye zveřejňovaného Honzou, ten by se dal?
Mne osobně se ten Tomboy příliš nelíbí. Ja bych dal spíš přednost tomu Taylor-Cupu od J. Fary, ale samozřejmě je to na Tobě. Já ten plánek dokonce mám. Kdysi před 30 lety jsem ho koupil, a i když jsem ho zatím nepostavil, ale uvažuji o tom.
Jinak ale kvalita plánku Tomboy je dostatečná.
Nakonec ono se dá stavět opravdu i podle velice skrovných podkladů. Byly doby, kde jsem běžně stavěl modely, které byly v Modeláři zveřejněny jen na jedné A4, jako takový třípohledový výkres. No co, překreslil jsem si to tužkou na arch balícího papíru do 1:1 a stavěl.
Nedávno jsem opravil téměř 30 let starý model Pony (rozbitý čumák až po křídlo a to bylo taky vejpůj). Plánek jsem kdysi měl, ale jak už to býva, někomu jsem ho půjčil a už zpět nedostal.
Tak aby se to trošku ujasnilo. Jako kámoš tady Bundese si osobně myslím že se stavbou od úplného začátku nebude problém a pro něj to bude nejlepší - nestavim letadla přece kvůli tomu že zajdu do obchodu koupim si díly vyřezaný na CNC a slepim jak cvičená opice, ale kvůli tomu že se chci něco naučit. Co by to bylo za modelařinu kdyby všichni lepily díly, pak se div světe že nikdo nic neumí a všichni jsou úplně levý. Jen ať se pěkně naučí s nožem, lupinkovou pilkou, brousit atd. S tím, že mu bude stavba chvíli trvat a že si bude muset kupovat všechny drobnosti nebude zas takovej problém. V našem případě sednem na kolo nebo na Babettu a za pár minut jsme v řekl bych dost obstojné prodejně s materiálama, bižutkou a všim co k letadlum patří, takže s tim stavěním pěkně od začátku a že shání nějakej plánek to myslel vážně. Samozřejmě stavebnice neodsuzuji, pro modeláře, kteří nikdy nedrželi už výše zmiňované věci v ruce tak je to asi nejlepší ale když už základní a myslim že dostatečné zkušenosti pro stavbu letadla od začátku Bundes má a má i velké zastoupení dost zkušených modelářů tak si myslim že není vůbec žádný problém. To asi už všechno...
TYDY píše:Tak aby se to trošku ujasnilo. Jako kámoš tady Bundese si osobně myslím že se stavbou od úplného začátku nebude problém a pro něj to bude nejlepší - nestavim letadla přece kvůli tomu že zajdu do obchodu koupim si díly vyřezaný na CNC a slepim jak cvičená opice, ale kvůli tomu že se chci něco naučit. Co by to bylo za modelařinu kdyby všichni lepily díly, pak se div světe že nikdo nic neumí a všichni jsou úplně levý.
...
S tím mohu jen souhlasit. Nakonec v mém prvním příspěvku odznělo to samé, i když koupi stavebnice jsem zase tak úplně neodsuzoval.
Když má někdo snahu stavět model od píky, tak je ho třeba vc tom podpořit a ne mu to vymlouvat.
Příjemný slunečný létavý víkend, všem.
TYDY píše: .......- nestavim letadla přece kvůli tomu že zajdu do obchodu koupim si díly vyřezaný na CNC a slepim jak cvičená opice........
kdyby alespon takhle to fungovalo ... jen velmi malo lidi si koupi stavebnici v rozsypu ... uz za to bych je nenazyval cvicenou opici; videl jsi nekdy opravdu poradny rozsyp? To by asi ta opice mela co delat ...
jyrry.webnode.cz