ZIPPY COMPACT zkušenosti?
Re: ZIPPY COMPACT zkušenosti?
Možno ti múdrejší odpovedia múdrejšie, ale podľa môjho názoru treba lipolky normálne nabiť (t.j. NIE na 4,1 V) a vybíjať ich maximálne na 80% kapacity.
Inak to vybitie na 80% vcelku zodpovedá cca 3,7V na článok. To znamená, že by si mal dobiť 2160 mAh, keby si nabíjal normálne.
Inak to vybitie na 80% vcelku zodpovedá cca 3,7V na článok. To znamená, že by si mal dobiť 2160 mAh, keby si nabíjal normálne.
Přišel mi Bixler2 s 2ks Zippy compact 2200mAh, a dvakrát jsem s nimi létal.
Ještě nemůžu říct definitivní ortel, ale zdá se, že to za tu cenu je akorát.
Jednu jsem vybíjel s citem, později jsem nabíjel 1800mAh, druhou jsem jel až nadoraz (omylem), a byla sranda přistát ve větru se sníženym výkonem motoru, když ESC zareagovalo na nižší napětí. Mám na opravdovém letadle nalétáno tak hodinu. Polil mě studený pot, protože se to stalo ne zrovna v dobrý moment, ale nakonec se zadařilo, a já přistál obstojně. Baterka byla mírně podvybitá, ale nevykazovala žádné známky zahřívání, námahy, nafukování. Nic. Teď jsem tedy na réglu nastavil vyšší cut-off napětí/soft cut off a Accucel mi ukázal, že nabil 2360mAh, což je slušné. Střední výkon není zrovna dvakrát přesvědčivý, ale tak jsou čerstvé, a od tak levného aku se asi nedají čekat zázraky.
Za tu cenu to myslím stojí.
Co se nabíjecí techniky týká, nejhorší je podvybití. Nabíjení bych jel do plnejch 4.20V, žádnou zázračně delší životnost tím nezískáte, a jak jiní poznamenali - tak po dvou sezónách se stejně musí baterky vyměnit.
Ještě nemůžu říct definitivní ortel, ale zdá se, že to za tu cenu je akorát.
Jednu jsem vybíjel s citem, později jsem nabíjel 1800mAh, druhou jsem jel až nadoraz (omylem), a byla sranda přistát ve větru se sníženym výkonem motoru, když ESC zareagovalo na nižší napětí. Mám na opravdovém letadle nalétáno tak hodinu. Polil mě studený pot, protože se to stalo ne zrovna v dobrý moment, ale nakonec se zadařilo, a já přistál obstojně. Baterka byla mírně podvybitá, ale nevykazovala žádné známky zahřívání, námahy, nafukování. Nic. Teď jsem tedy na réglu nastavil vyšší cut-off napětí/soft cut off a Accucel mi ukázal, že nabil 2360mAh, což je slušné. Střední výkon není zrovna dvakrát přesvědčivý, ale tak jsou čerstvé, a od tak levného aku se asi nedají čekat zázraky.
Za tu cenu to myslím stojí.
Co se nabíjecí techniky týká, nejhorší je podvybití. Nabíjení bych jel do plnejch 4.20V, žádnou zázračně delší životnost tím nezískáte, a jak jiní poznamenali - tak po dvou sezónách se stejně musí baterky vyměnit.
Nikon and Canon people should not get married to each other. How did you let this happen?!
Soft Cutoff je podľa mňa to najhoršie čo môžeš baterke urobiť, dorazí to baterku úplne hlboko, hlbšie ako keď vypne naraz.
S tým že to je spotrebák asi musím súhlasiť ale zabiť sa dajú aj rýchlo.
Po vypnutí jednorazovým vypnutím, stačí stiahnuť plyn a znovu pridať a e šte to potiahne, ale na soft nastavení keď zistíš že už to neletí tak nemáš čo urobiť.
S tým že to je spotrebák asi musím súhlasiť ale zabiť sa dajú aj rýchlo.
Po vypnutí jednorazovým vypnutím, stačí stiahnuť plyn a znovu pridať a e šte to potiahne, ale na soft nastavení keď zistíš že už to neletí tak nemáš čo urobiť.
No, Jelikož jsem cut-off nastavil výš o 0.2V, tak to nebude tak hrozné jak to bylo teď. Bohužel jsem začátečník, a ve výšce se mi snadno může stát, že to sám vypnu přesně v momentě cut-off baterky, nevšimnu si toho, zapnu zas abych si zalétal, no a na druhý cut-off už to pošlu někam do křoví, protože už ta baterka nebude mít co dát. Odprásknu baterku, rosekám letadlo. Prostě nikdy se nevyhneš katastrově, když se k tomu člověk neumí chovat, a já přiznám, že ještě neumím.
Na další sezónu to stejně bude všecko jinak. Půjde tam svižnější motor, a ještě větší baterka.
Na další sezónu to stejně bude všecko jinak. Půjde tam svižnější motor, a ještě větší baterka.
Nikon and Canon people should not get married to each other. How did you let this happen?!
A prečo nelietaš na čas a s určitou rezervou?
To bych pochopil u nějakého hotlinera nebo jetu, ale když je to větroň, tak je sakra rozdíl jestli člověk deset minut plachtí, nebo deset minut létá na motor.
Stravuje se snad někdo na čas aby se správně najedl? Tohle u větroně prostě nemá moc smyslu, když to jde dnes ošéfovat indikací.
Stravuje se snad někdo na čas aby se správně najedl? Tohle u větroně prostě nemá moc smyslu, když to jde dnes ošéfovat indikací.
Můžeš mít stopky nastavené na kanál plynu a stopovat motorový chod. Na většině dnešních vysílaček to není nic nemyslitelného.
To by bylo príma, ale v momentě objednávání, ani před ani po, nebyl T9X dostupný (nevím jestli to umí), a já už čekal pekelně dlouho – spolu s dodáním přes dva měsíce!, až mi utekla hlavní sezóna, takže jsem objednal co bylo. 6CH hobbyking, a ten samozřejmě neumí vůbec nic.
Já asi ale poradím, a do letadla namontuju nějakou šikovnou elektroniku. Třeba zábleskovou LED, která začne blikat když napětí klesne pod nastavenou hodnotu. Pak bude dost času přistát dřív, než dojde na nějaký cut-off.
Já asi ale poradím, a do letadla namontuju nějakou šikovnou elektroniku. Třeba zábleskovou LED, která začne blikat když napětí klesne pod nastavenou hodnotu. Pak bude dost času přistát dřív, než dojde na nějaký cut-off.
Crashpc píše:To by bylo príma, ale v momentě objednávání, ani před ani po, nebyl T9X dostupný (nevím jestli to umí), a já už čekal pekelně dlouho – spolu s dodáním přes dva měsíce!, až mi utekla hlavní sezóna, takže jsem objednal co bylo. 6CH hobbyking, a ten samozřejmě neumí vůbec nic.
T9X v originálním firmware sice má stopky, ale ne ovládané plynem nýbrž pouze spínačem. Teprve po změně firmware např. na ER9X apod. už umí i stopky na plyn a dokonce je tam možnost nastavit změnu rychlosti stopek v závislosti na aktuální pozici kanálu plynu tj. čím menší výchylka plynu tím pomalejší odečítání stopek.
Kromě toho lze v T9X vyměnit originální modul za FrSky s integrovanou telemetrií a přejít na FrSky telemetrické přijímače. Pak lze mimo jiné v modelu pomocí čidla FAS-100 měřit i průběžnou spotřebu v mAh z palubního aku a buď s HW úpravou přímo v T9X pro integraci FrSky telemetrie nebo s DHT-U modulem FrSky jen možné mít nastavené různé alarmy telemetrie jako např. alarm při vyčerpání určité kapacity v mAh z palubního aku.
Hezké hračky. Jednou se tam třeba dostanu. Teď si dělám prakticky zadarmo barevnou indikaci napětí. Jakmile hodnota klesne pod libovolně nastavenou hranici, ze zelené supersvítivé LED se přepne na červenou. Snad to bude na tu dálku vidět (stejně jako začátečník daleko nelétám). Odběr do 0,5W, hmotnost v řádech jednotek gramů, velikost cca 1cm2 bez drátů. Tedy oproti motoru vlastně skoro nic. Vím že to není bůhví co, ale oproti vysílači s telemetrií a udělátkami je to pro začátečníka, který ještě nemá ten správný zájem samozřejmě lepší volba.
Crashpc píše:Hezké hračky. Jednou se tam třeba dostanu. Teď si dělám prakticky zadarmo barevnou indikaci napětí. Jakmile hodnota klesne pod libovolně nastavenou hranici, ze zelené supersvítivé LED se přepne na červenou. Snad to bude na tu dálku vidět (stejně jako začátečník daleko nelétám). Odběr do 0,5W, hmotnost v řádech jednotek gramů, velikost cca 1cm2 bez drátů. Tedy oproti motoru vlastně skoro nic. Vím že to není bůhví co, ale oproti vysílači s telemetrií a udělátkami je to pro začátečníka, který ještě nemá ten správný zájem samozřejmě lepší volba.
Měření napětí lipolky a z toho odvozování aktuální úrovně vybití za provozu je o něco lepší než létání jen na čas, ale je to pořád výrazněji nepřesnější záležitost než měření spotřeby v mAh. Pro měření spotřeby se obvykle v různých udělátkách používají proudové HAL senzory jako je třeba ASC756 apod. ve spojení s nějakým jednočipem, který průběžně v čase načítá spotřebu a při dosažení nějaké nastavitelné meze, kterou lze měnit podle použité lipolky, pak může signalizovat ať už světelně nebo zvukově apod.
Pokles napětí lipolky je závislý na řadě faktorů jako je kondice té či oné lipolky, aktuální proudový odběr modelu apod. Pokud zařízení namísto spotřeby měří napětí pak je problém s tím, že za provozu při různých situacích dochází k nepravidelným poklesům napětí a je často problém nastavit barevnou, světelnou či zvukovou indikaci a zvyknout si na ni vhodně reagovat tak, aby se buď nevybíjelo příliš málo tj. zbytečné zkrácený provoz na jedno nabití a nevyužitá větší část kapacity nebo naopak příliš moc přes 80% jmenovité kapacity příslušné lipolky. Když už má člověk pocit, že to jakž takž odladil tak stačí když lipolka zestárne a zhorší svou kondici nebo se začnou používat s modelem různé lipolky s různou kondicí nebo se změní styl provozování (např. jiný styl létání apod) a dříve odladěné nastavení i zvyklost reakce na něj se stane zase víc nepřesnou.
I to bude ošéfované schmitovým klopným obvodem s nastavitelnou hysterezí a časovým zpožděním, takže nějaký proudový peak spřažený s logickým úbytkem napětí baterky při záběru motoru a serv (třeba najednou) indikaci neoblbne. Ale budu si hrát a ladit. Samozřejmě to bude kdykoli přeladitelné, takže si občas vemu ssebou multimetr, a na vybité baterce zkontroluju, zda to funguje jak má. Po nabití s Accucel se ověří i ta kapacita.
Ošemetné je úplně všechno. I kapacita samotná. Ta tam také za nějakou dobu nemusí být, a proto by bylo potřeba monitorovat všecko najednou. Tam už se vyplatí nějaký ten procesůrek, ale programovat tyhle hračky už neumím. To by mi nakonec mohl taky na modelu letadla za dva tisíce běžet PHP server, a když už, tak bych z toho udělal doslova mobilní AP/router
No, nechme toho...
Ošemetné je úplně všechno. I kapacita samotná. Ta tam také za nějakou dobu nemusí být, a proto by bylo potřeba monitorovat všecko najednou. Tam už se vyplatí nějaký ten procesůrek, ale programovat tyhle hračky už neumím. To by mi nakonec mohl taky na modelu letadla za dva tisíce běžet PHP server, a když už, tak bych z toho udělal doslova mobilní AP/router
Crashpc píše:Tam už se vyplatí nějaký ten procesůrek, ale programovat tyhle hračky už neumím. To by mi nakonec mohl taky na modelu letadla za dva tisíce běžet PHP server, a když už, tak bych z toho udělal doslova mobilní AP/routerNo, nechme toho...
Není třeba zas přehánět. Na tyhle triviální záležitosti jako je měření odběru s proudovým HAL senzorem a s výstupní signalizací třeba přes LED apod. často stačí i velmi jednoduchý procesor jako je picaxe apod., ke kterému existuje spousta popisů i různých příkladů viz tento odkaz a programovací jazyk na úrovni basicu tj. pro bastlíře obvykle není velký problém to zvládnout.
No, keď nemáš stopky na plyne, tak to je naozaj problém.Crashpc píše:... takže jsem objednal co bylo. 6CH hobbyking, a ten samozřejmě neumí vůbec nic ...
Ale chcel by som podotknúť, že práve pri vetroňoch sa dá perfektne lietať na čas - predpokladám, že motoruješ na plný plyn.
Jak říkám, indikaci nabití baterky si vyrobím snad zítra, takže to problém moc nebude. Zatím si s tím jen hraju naprosto všemi způsoby. Někdy jen tak pomalinku proletuju na motor nad zemí, jindy na plný knedlík vynesu letadlo a nechám plachtit bez motoru. Podle místa a nálady