Odporová pila - zdroje, regulátory, dráty, konstrukce

Pracovní postupy, technologie, finty, grify, nástroje, poznatky jak co nejlépe něco vyrobit, opravit a tak podobně.
Odpovědět
Zpráva
Autor
Lubor

Re: kde koupit strunu na řezání knedlíků

#76 Příspěvek od Lubor »

Tak jsem zkoušel Kanthal 0.5 i 0.18 (oba v GES za 25,-/m). Ten tenčí (51ohm/m) řeže krásně slabý řez, ale je to tenoučký drátek, a mám strach, že ho časem přeškubnu. Ta 0.5 je lepší, ale má malý odpor (cca 7ohm/m) a stačí tak na řezy do 50cm (s mým zdrojem).

Dnes jsem "ulovil" knedlíkovou strunu - odpor 12,7ohm a to je jiný kafe. Umožní mi to dělat řezy více než 1m na délku.

... když porovnám kanthal na Internetu za 80,- /5m proti "knedlostruně" za 55,-/4m, kterou koupím za barákem, tak mi knedlíkový speciál vychází lépe v každém směru.

pozn. podotýkám s použitým drátem, který mám - někomu jinému se může zdát optimální jiná kombinace protože má jiný drát. Těch strun bude asi existovat více, protože ta moje začíná červeně žhnout už při 2.2A a to je pro běžné použití moc, protože nebude mít potřebnou pevnost.

Už mám v hlavě krásnou pilu na XPS/EPP - jen to dát dokupy.

Nevíte, kde by se dala sehnat rovná světlá plastová/silonová deska (tl.cca 5mm), která by sloužila jako vrchní pracovní deska pro pilu?
jova
Kontaktovat uživatele:

#77 Příspěvek od jova »

Lubor píše:...
Nevíte, kde by se dala sehnat rovná světlá plastová/silonová deska (tl.cca 5mm), která by sloužila jako vrchní pracovní deska pro pilu?

Skus místního výrobce čističek a bazenů.
EPP samokřídla
fotky: https://mapy.cz/fotografie?fotomapy&x=15&y=49&z=8&aid=861
cassiopeus
Kontaktovat uživatele:

#78 Příspěvek od cassiopeus »

Lubor píše:Tak jsem zkoušel Kanthal 0.5 i 0.18 (oba v GES za 25,-/m). Ten tenčí (51ohm/m) řeže krásně slabý řez, ale je to tenoučký drátek, a mám strach, že ho časem přeškubnu. Ta 0.5 je lepší, ale má malý odpor (cca 7ohm/m) a stačí tak na řezy do 50cm (s mým zdrojem).

Dnes jsem "ulovil" knedlíkovou strunu - odpor 12,7ohm a to je jiný kafe. Umožní mi to dělat řezy více než 1m na délku.

... když porovnám kanthal na Internetu za 80,- /5m proti "knedlostruně" za 55,-/4m, kterou koupím za barákem, tak mi knedlíkový speciál vychází lépe v každém směru.

pozn. podotýkám s použitým drátem, který mám - někomu jinému se může zdát optimální jiná kombinace protože má jiný drát. Těch strun bude asi existovat více, protože ta moje začíná červeně žhnout už při 2.2A a to je pro běžné použití moc, protože nebude mít potřebnou pevnost.

Už mám v hlavě krásnou pilu na XPS/EPP - jen to dát dokupy.

Jaké máš napětí zdroje?
jyrry
Kontaktovat uživatele:

#79 Příspěvek od jyrry »

Lubor píše:.....

pracovni deska na valeni testa... ??? Nabizej ruzny jakoteflonovy neprilnavy, to by mohlo pekne klouzat...
jyrry.webnode.cz
Lubor

#80 Příspěvek od Lubor »

cassiopeus píše:Jaké máš napětí zdroje?
napětí zdroje se mění v závislosti na délce drátu, tj. prodloužíš o pár cm a změní se ti. Směrodatný je proud, který se pro daný typ odporového drátu dá experimentálně určit, a pak dopředu nastavit na zdroji jako strop.
Lubor

#81 Příspěvek od Lubor »

jova píše:Skus místního výrobce čističek a bazenů.
... jo to by mohlo zafungovat - poohlédnu se a rozhodím sítě - děkuji

jyrry píše:pracovni deska na valeni testa... ??? Nabizej ruzny jakoteflonovy neprilnavy, to by mohlo pekne klouzat...
... podívám se v obchodě - díky za tip.
cassiopeus
Kontaktovat uživatele:

#82 Příspěvek od cassiopeus »

Lubor píše:
cassiopeus píše:Jaké máš napětí zdroje?
napětí zdroje se mění v závislosti na délce drátu, tj. prodloužíš o pár cm a změní se ti. Směrodatný je proud, který se pro daný typ odporového drátu dá experimentálně určit, a pak dopředu nastavit na zdroji jako strop.

Ty to napájíš zdrojem konstantního proudu?
Upřesním tedy otázku, jaké napětí běžne používáš / jake je max. napětí tvého zdroje.
Lark

#83 Příspěvek od Lark »

cassiopeus jestli můžu doporučit, pročti si tohle vlákno
http://www.rcmania.cz/viewtopic.php?f=40&t=19752
Lubor

#84 Příspěvek od Lubor »

Lark píše:cassiopeus jestli můžu doporučit, pročti si tohle vlákno
http://www.rcmania.cz/viewtopic.php?f=40&t=19752
... doporučuje 5 z 5 pilařů :wink:

Jinak mám laboratorní zdroj 0-3A, 0-30V plynule nastavitelné s indikací po desetinách a možností omezení (shora) obojího.

... jinak koukal jsem po krájecích deskách a v Makru mají 50x30cm za 360CZK - to je dost

Šťastné a veselé ... !
Ald

Re: Odporová pila - vhodnost zdroje a proudového regulátoru

#85 Příspěvek od Ald »

Zdravím, měl bych dotaz, chtěl bych vytvořit velkou řezačku s délkou drátu asi 120 cm. Pročetl jsem si forum a z něj mi vyplynulo koupit triakovou regulaci do primáru od Tipy http://www.tipa.eu/cz/stavebnice-tipa-p ... a/d-84580/ a toroidní transformátor 450 VA, 24/18,75. I když budu mít regulaci na max. potečou v sekundáru trafa jen 2A resp. necelých 50W. Myslíte, že takový výkon stačí k rozžhavení drátu? A nebude lepší regulace do sekundáru, kde by se lépe využil výkon trafa? Takto vůbec nevyužiji výkon trafa, navíc výkon je opravdu malý. Díky moc za jakoukoli poznámku
jyrry
Kontaktovat uživatele:

#86 Příspěvek od jyrry »

Vykon trafa, tedy vykon trafem preneseny, je dan predevsim tim, jak ho zatizis, ne tim na ktere strane ho regulujes.
Je znamo, ze I=U/R a tedy pokud mas dane maximalni U, musis zmensovat R abys dostal vetsi proud.
Pripadne P=U*U/R - tedy cim mensi odpor pri danem napeti, tim vyssi vykon na tom odporu.
Vim o pile s dratem dlouhym asi 1,5m a napajenim toroidnim trafem 29V. Co vim, tak drat se pouzival 0,6mm kanthal.
Pokud tvoje stavajici trafo naohreje slaby drat, dej drat silnejsi. Tedy pokud to trafo proudove snese.

Jak jsi prisel na ty 2A ? Znas odpor dratu?
jyrry.webnode.cz
jakvok
Kontaktovat uživatele:

#87 Příspěvek od jakvok »

Vysvětlil by někdo strojařovi :? , jaký je rozdíl ve vlastnostech klasického a toroidního trafa? Konstrukčně to vidím, ale je toroidní trafo vhodné jako zdroj pro pilu?
Když kouknu na GME nebo GES apod., tak se to tam toroidama jen hemží a klasické trafo s vhodnýma vlastnostma žádné.

Už mi nebaví si pilu furt pučovat a ten způsob s regulací primáru se mi líbí.
http://jakvok.rajce.idnes.cz/
jyrry
Kontaktovat uživatele:

#88 Příspěvek od jyrry »

http://diskuse.elektrika.cz/index.php/t ... .html/view

a jako strojar ti jen povim ze to funguje, treba v jedne (pro mne nedaleke) modelarske firme jedou na rezackach 4 toridy denodenne...
jyrry.webnode.cz
jakvok
Kontaktovat uživatele:

#89 Příspěvek od jakvok »

Dikes. Použiju toroidní 80VA, tam by podle toho odkazu moh být náběhový proud ještě OK. A budu doufat, že mě to nepraští při zkratu mezi vinutíma. :D :D
http://jakvok.rajce.idnes.cz/
ludicek
Kontaktovat uživatele:

#90 Příspěvek od ludicek »

Ahoj.
Poradí mi niekto aký prúd a aké napätie nastaviť na rezanie EPP odporovým drôtom priemeru 0,85mm, R 2,49 ohm/m, dĺžky 1meter.
Ako zdroj použijem iCharger 1010B+.
Ďakujem.
Odpovědět

Zpět na „Dílna“