FPV - data na displeji

Létání na výlety s přenosem obrazu je tu. Vysílače, přijímače, kamery či video-brýle. Pokus te se co nejvíce dodržovat zákony ČR. Samozřejmě, že i natáčení z modelů, výběr kamer a foťáků. Prostě věci související.
Zpráva
Autor
koulinek
Kontaktovat uživatele:

Re: FPV - data na displeji

#16 Příspěvek od koulinek »

Ona je i cesta jak na to s rozumem, není třeba honit dosah vysílačem s přepáleným výkonem. Bohužel je to však cesta dražší a počítá s provozováním anténího systému pozemní stanice s dvojicí antén kdy všesměrová pokrývá oblast kousek kolem a směrová míří pomocí antena trackeru za modelem. Nečekat však závratné vzdálenosti, to je oč tu běží.
T14SG, PhoenixRC 5, Hexacopter Y6, GoPro 3 Black, FPV
QAV250, TF2, SWIFT2, TREX450, FunCub, SuperCub
johny107

#17 Příspěvek od johny107 »

Tak potom vsetci FPVckari vysielaju resp provozuju svoje vysielace nacierno...
Neni inej cesty..To aby si zostrojil velmi lahky TV vysielac a vysielat niekde v TV pasme..Uz by tam nemalo byt nic..
A co potom system LRS s dlhym dosahom??
johny107

#18 Příspěvek od johny107 »

Doufám, že vysíláš v pásmu 962MHz-1213MHz pásmo DME. Řízení letového provozu a navigace pomocí Galilea :-D
Good Luck a velkou pojisku :wink:[/quote]

Skusim ho nainstalovat na barak na autobaterku..Ma 400mW,tak snad to vydrzi par dni...
Potom zistim,ci su schopny najst co sa aj da,v tom nevidim problem..Ale ci si to aj niekto vsimne,to by ma skor zaujimalo...:)))
Drondys

#19 Příspěvek od Drondys »

johny107 píše:Skusim ho nainstalovat na barak na autobaterku..Ma 400mW,tak snad to vydrzi par dni... Potom zistim,ci su schopny najst co sa aj da,v tom nevidim problem..Ale ci si to aj niekto vsimne,to by ma skor zaujimalo...:)))

Jen, aby to pak v tom baráku chvíli po tom zapnutí nevypadalo podobně jako na začátku toho videa, ale na rozdíl od toho fake v reálu. :lol: :lol: :lol:

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=VVKdGrStISg[/youtube]
johny107

#20 Příspěvek od johny107 »

Ze chvilu,uz som to mal dlhsie zapate a v poho...zase ten signal neleze na niekolko km ...ze by to nekoho obmedzovalo..A tych co maju 5,8GHz tak takych je tu namraky...Snad sa nebude niekto vracat c 2,4GHZ RC supravy na 35MHz aby mohol legalne vysielat FPV na 2,4GHz. NA ne?
pedy
Kontaktovat uživatele:

#21 Příspěvek od pedy »

Chlapi, ja este nekouknul do FPV brejlí, a už mám pocit že mně zatkli :D :) :( přece to má nějaký řešení
Xaircraft V8, Hexa DJI, Spektrum 8, Gopro 2,3 Black...
Drondys

#22 Příspěvek od Drondys »

johny107 píše:Ze chvilu,uz som to mal dlhsie zapate a v poho...zase ten signal neleze na niekolko km ...ze by to nekoho obmedzovalo..A tych co maju 5,8GHz tak takych je tu namraky...Snad sa nebude niekto vracat c 2,4GHZ RC supravy na 35MHz aby mohol legalne vysielat FPV na 2,4GHz. NA ne?

Ono je to celkem šum a fuk, protože v ČR je u těchto analogových FPV systémů stejně legálních jen 25 mW, a to jak na 2.4GHz tak i na 5,8GHz. Pokud máš video vysílač s vyšším výkonem a když tě pak nějaký věci znalý "dobrý přitel" nabonzuje a borci pověření z ČTÚ si na tebe někde kde se vyskytuješ pravidelně pak počíhají tak se ani moc nemusí snažit a budou tě mít raz dva i s tím zařízením, které si od tebe vezmou na proměření a ty se pak budeš akorát modlit, aby pokuta nebyla moc vysoká. :lol:
Drondys

#23 Příspěvek od Drondys »

pedy píše:Chlapi, ja este nekouknul do FPV brejlí, a už mám pocit že mně zatkli :D :) :( přece to má nějaký řešení

Podle současné legislativy v ČR z hlediska video přenosů obecně to má levné a zatím legální řešení asi takové, že budeš litat FPV leda tak okolo hlavy do vzdálenosti pár set metrů s výkonem do 25 mW. Dražší řešení již zmínil koulinek a pak ještě dražší řešení, které vyjde cca okolo 100 litrů je zmíněno viz tento odkaz.

Většina ostatních levných řešení je v něčem nelegální a ta jejich levnost může být jen dočasná v tom smyslu než tě jednoho krásného dne někdo napráská a pak tě vyhmátnou a budeš-li mít smůlu tak tě to potom v konečném důsledku může přijít na víc peněz než to nejdražší zde zmíněné legální řešení. :D
pedy
Kontaktovat uživatele:

#24 Příspěvek od pedy »

Je tady někdo kdo to používá a poradí jak si dobře s FPV zalítat, i když na hraně zákona? Mám pocit, že se tady jenom straší........
Xaircraft V8, Hexa DJI, Spektrum 8, Gopro 2,3 Black...
Drondys

#25 Příspěvek od Drondys »

pedy píše:Je tady někdo kdo to používá a poradí jak si dobře s FPV zalítat, i když na hraně zákona? Mám pocit, že se tady jenom straší...

Nebuď troškař. Když už tak ne na hranici, ale pořádně za hranicí viz tento odkaz (v ČR je ideální kanál 1280MHz, který je v části spektra primárně určené pro radarové a navigační systémy + družicovvou navigaci a sekundárně využívané sporadicky radioamatéry pro ATV) a pokud tě s tím chytnou tak dělej jako, že si v USA a třeba ti to projde. :lol:
johny107

#26 Příspěvek od johny107 »

ČR je ideální kanál 1280MHz, který je v části spektra primárně určené pro radarové a navigační systémy + družicovvou navigaci a sekundárně využívané sporadicky radioamatéry pro ATV) a pokud tě s tím chytnou tak dělej jako, že si v USA a třeba ti to projde. :lol:[/quote]

Ked je uz tento kanal 1280MHz primarne urceny pre nejake radarove a nav.systemy, tak ako je mozne ze tam mozu liest radioamatery??A chces povedat ze nejakych 400mW dokazu zachytit na 50km? na 15 minut polietania?Ak by aj,tak ja uz budem davno doma nabijat baterky:)
A jak je to vlastne na SK?Plati to iste?
A potom na akej hrane zakona sa pohybuje ten vas FPV-ckar co tu mal ten odkaz,ked si lieta na 8km?
Ten asi nejde na 25mW,to by muslen mat antenu jak sputnik alebo voyager...
chastra
Kontaktovat uživatele:

#27 Příspěvek od chastra »

johny107 píše:Skusim ho nainstalovat na barak na autobaterku..Ma 400mW,tak snad to vydrzi par dni... Potom zistim,ci su schopny najst co sa aj da,v tom nevidim problem..Ale ci si to aj niekto vsimne,to by ma skor zaujimalo...:)))

Eště že přes Slovensko nelítám :-D
Imho legslativa upravující frekvenční pásma by měla býti synchronizovaná s Evropskými směrnicemi. Toš teoreticky co funguje u nás - bude fungovat i u vás :-D
Jameson
Kontaktovat uživatele:

#28 Příspěvek od Jameson »

Ľudia, aby ste neuškodili sebe a iným, treba v prvom rade:

1) poznať legislatívu
2) poznať jednotlivé frekvencie a ich využitie
3) použiť zdravý rozum

Ak idete do obchodu kradnúť, tiež neprídete v zlatom kostýme C3PO, lebo budete trošku nápadní. Ak chcete smažiť v nepovolenom výkone, tak nie je dobré ísť na frekvencie, ktoré sú vyhradené pre leteckú navigáciu či pre mobilných operátorov, lebo tam budete trošku nápadní. V bordeli 2,4GHz vysielačov sa ten trošičku silnejší stratí (500mW je 5x silnejší ako 100mW, používané na Wifi, tj. dosah je cca 3x väčší - takže budete "svietiť" iba ako 3x bližšie umiestnený hotspot, čo zasa až tak extra zlé nie je). Ale ak budete smažiť video ako tí mamľasi v Anglicku, čo nemali problém rušiť DME s 1,2GHz vysielačom, nemôžete sa diviť, ak vám dakto zaklepe na dvere ako v tomto prípade: http://legacy.icao.int/anb/panels/acp/W ... erence.doc

Preto moja rada: ak VIETE PRESNE, čo robíte, tak si vysielajte na frekvencii, na akej len chcete. Ak neviete, použite na video 2,4GHz a riadenie 40/35MHz (PCM prijímač, dosah pár kilometrov, avšak riziko zo zarušenia RC) alebo 5,8GHz a riadenie na 2,4GHz (dosah okolo kilometra).
Take my love, take my land, take me where I cannot stand
I don't care, I'm still free, you can't take the sky from me...
nosense
Kontaktovat uživatele:

#29 Příspěvek od nosense »

Drondys píše:(v ČR je ideální kanál 1280MHz, který je v části spektra primárně určené pro radarové a navigační systémy + družicovvou navigaci a sekundárně využívané sporadicky radioamatéry pro ATV) a pokud tě s tím chytnou tak dělej jako, že si v USA a třeba ti to projde. :lol:

To bych úplně netvrdil. Zásadním problémem je rušení 2,4 GHz RC přijímače druhou harmonickou. Dostal se mi na zkoušku do ruky systém 1.2-1.3 GHz. Při testech na tricoptere jsem spadnul ve vzdálenosti cca 400m na failsafe (JETI DUPLEX), dokonce ani alarm slabého signálu mě nevaroval. Další nepříjemností je velikost a hmotnost antén a samotného video vysílače.

Podle mě je nejvhodnější 5,8Ghz s rozumným výkonem (už nechám na každém co si pod tím představí).
MX16s + Duplex | T9x + Frsky @ Open9x
Tricopter | FreeBee | Swift | Sirius
Více na http://nosense.cz
Jameson
Kontaktovat uživatele:

#30 Příspěvek od Jameson »

Súhlasím, mal som podobnú skúsenosť, na rozdiel od trikoptéry som takto zrušil Twinstar 8). Okrem toho 1280MHz ruší aj GPS a servá. Ale presne preto som písal, čo som písal: kto vie, o čo ide a čo to obnáša (podmienky, frekvencie, riziká, problémy a ich riešenie), nech si lieta na čom chce. Kto nie, nech lieta na 2,4/5,8GHz, inak s tým bude mať len trable - a aj si ich zaslúži! :twisted:
Take my love, take my land, take me where I cannot stand
I don't care, I'm still free, you can't take the sky from me...
Odpovědět

Zpět na „FPV, točení videa a focení“