Znacka aku, ZIPPY
Re: Znacka aku, ZIPPY
Mám 2 kusy Zippy 3s 2200 mAh - lítám je už třetí sezonu (hodně přes 100 cyklů) a zatím 100% spokojenost. Balancer nemám (nebalancuju) a vybíjím jak lítám, vůbec to neřeším. Nabíjím 1C.
Variace na Motorspatz (2,3m), VSO-10 (3m-Fara), Aeronca -10ccm, Symfonik -V2 (3m), VT-116 (3m-Fara),L-13 Blaník - výstavba a další..
http://aero1000.rajce.idnes.cz/
http://aero1000.rajce.idnes.cz/
Kolega raz vyslovil teóriu, že každá nová značka na hobbykingu je úplne špičková, ale keď sa stane známejšou tak sa postupne zhoršuje až možno k nepoužiteľnosti. Plus občasné náhodné výkyvy kvality..
Halovkové 450mAh zippy mi fungujú tretí rok, ale to mne akýmsi zázrakom funguje všetko, ešte aj výpredajové e-techy.. možno zato že to použijem len občas, no ale zas tých 30 nabití čo spomínate, určite majú dávno za sebou.
V tejto súvislosti som si spomenul na správu FMA Direct o nabíjaní v mraze, že nabíjanie na 4,20 lipolku práve do 30 cyklov zničí a preto má cellpro nejaký teplomer a v mraze znižuje napätie na 4,10V (to CP4s, myslím že CP10s len na 4,15V)
Halovkové 450mAh zippy mi fungujú tretí rok, ale to mne akýmsi zázrakom funguje všetko, ešte aj výpredajové e-techy.. možno zato že to použijem len občas, no ale zas tých 30 nabití čo spomínate, určite majú dávno za sebou.
V tejto súvislosti som si spomenul na správu FMA Direct o nabíjaní v mraze, že nabíjanie na 4,20 lipolku práve do 30 cyklov zničí a preto má cellpro nejaký teplomer a v mraze znižuje napätie na 4,10V (to CP4s, myslím že CP10s len na 4,15V)
A neviete mi povedat kam mam napajkovat tie dva kabliky? je to zlty a biely. aj som to skusil zhruba tam kde boli odtrhnute ale nabijacka mi pise ze balancer nieje pripojeny.dik
simonic80 píše:A neviete mi povedat kam mam napajkovat tie dva kabliky? je to zlty a biely. aj som to skusil zhruba tam kde boli odtrhnute ale nabijacka mi pise ze balancer nieje pripojeny.dik
No ale to by malo byť jasné, že to musí ísť po jednom článku porade - teda začína sa čiernym silovým a postupne sa ide po prepojoch medzi článkami, porade ako sú za sebou (vždy na prepoj jeden káblik), až k červenému silovému.
Možno si ich dal tam kde boli ale opačne? Fakt by bolo lepšie vedieť to naisto pred pripájaním do balanceru, on možno nejaké prešľapy vydrží ale keby dostal pri pokusoch naslepo nejakých 20 voltov na vstup jedného článku (stačilo by prehodiť dva kábliky na väčšej sade..), a to ešte opačnou polaritou, nikto by sa nemohol hnevať keby vyšumel.
Merák napovie! Normálne má článok cca +4V tak stačí ísť buď porade po tých 4V, alebo nechať si čierny na čiernom silovom a ísť porade po násobkoch, t.j. 4,8,12,16..... (pri vybitej 3,7 - 7,4 - 11.1 - 14,8 ...)
arda1 píše:simonic80 píše: a vsetky ostaly ako blato normalne sa daju zohybat.
To myslíš vážně s tím ohýbáním nebo ironicky? Jsou jako nafouklý nebo co? Radek
myslel som to vazne. kapacitu ako tak drzia a nafuknute niesu.
Já si myslím že je to věc náhody ve výrobě a párování . Moje první lipolky Zippy vydržely 2sezony a 2měsíce dřely snad každý den . Turnigy z drahých - šmejd , zippy 6s/20c mi vydržely měsíc potom nastal velký napětový rozdíl na článcích a začal jsem je nabíjet jako Lion a jsou v pohodě . Nikdy se mi žádná nenafoukla ani se mi nezahřívala . (Zahřála se pouze stará s větším vnitřním odporem) . Měřím nabíjím 1C .
- Vojc29
- Kontaktovat uživatele:
Ono taky je důležité baterky na začátku dobře naformátovat a zacházet s něma slušně. Musím se pokárat doteď sem to nedělal ale začnu. Moje zippy zatí mdrží a to z těch cyklů co mají byli xkrát podbité ale stejně se drží jakož takož dobře. Jinač pravidelně balancuji články a nenechávám zbytečně třeba týden nabité ležet.
Balanční konektory sem letoval podle starých zippy co jsou odlítané rozřízl se podíval a bylo.
Balanční konektory sem letoval podle starých zippy co jsou odlítané rozřízl se podíval a bylo.
Graupner/SJ MZ 24 , PA CZ , VA models CZ , SU-26MM Hangar 9 2,5m
Zajímalo by mě kolik je vlastně fabrik, které vyrábějí LiPolky.
Můj odhad je:
- 3 až 5 fabrik na celém světě
- v každé 3 typy linek podle potřeby kvality
Je možné, že s novou značkou na Hobbykingu to bude kvalitně dobře
a ty akumulátory co se berou nejvíc se šupnou s kvalitou dolů - tím se začne dobře vydělávat.
A než se rozkřikne, že zaběhlá značka je už šmejd tak se vydělá balík.
Jsou to jenom domněnky, ale ekonomika je všude stejná.
Můj odhad je:
- 3 až 5 fabrik na celém světě
- v každé 3 typy linek podle potřeby kvality
Je možné, že s novou značkou na Hobbykingu to bude kvalitně dobře
a ty akumulátory co se berou nejvíc se šupnou s kvalitou dolů - tím se začne dobře vydělávat.
A než se rozkřikne, že zaběhlá značka je už šmejd tak se vydělá balík.
Jsou to jenom domněnky, ale ekonomika je všude stejná.
DX6i
Minimag, Windrider FOX, CAP 232 EPP MS Composit, Mono2, Extra 300 EPP
Minimag, Windrider FOX, CAP 232 EPP MS Composit, Mono2, Extra 300 EPP
- maroslong
- Kontaktovat uživatele:
"Formátujú" sa počítačové disky a možno aj iné veci, ale určite nie baterky. Tie sa "formovali" a to kedysi, keď sa ešte používali na pohon NiCd a NiMH. LiXX sa neformujú.Vojc29 píše:Ono taky je důležité baterky na začátku dobře naformátovat...
maroslong píše:"Formátujú" sa počítačové disky a možno aj iné veci, ale určite nie baterky. Tie sa "formovali" a to kedysi, keď sa ešte používali na pohon NiCd a NiMH. LiXX sa neformujú.
Sice se neformuji, ale vyplatilo se mi prvnich cca 10 cyklu nabijet 1C, vybijet tak do poloviny a moc jim nedavat, nez se elektrolyt "rozhybe". To same delam prvni dva nebo tri cykly po tom, co baterie treba chvili lezely. Je znatelny rozdil mezi baterkou, ktera timto prosla a mezi tou, ktera ne u dvou stejnych packu, ktere pochazi ze stejneho nakupu, tedy predpokladam, ze ze stejne vyrobni varky.
Tom
Asi by to dneska slo nazvat setronou iniciaci, ten pocatecniporces... :-)
Jinak 2 packy 5000mAh Turnigy 20C nabijene na 4.18V/clanek proudem 2C, vybijeni 10-20C (pod 10C mi to uz neleti, letovy cas 4 min.), dobijeno cca 80% kapacity. Druha sezona, malinko slabsi uz jsou, ale opravdu jen malinko (nez nova sada uplne stejna letos na jare porizena).
Jinak 2 packy 5000mAh Turnigy 20C nabijene na 4.18V/clanek proudem 2C, vybijeni 10-20C (pod 10C mi to uz neleti, letovy cas 4 min.), dobijeno cca 80% kapacity. Druha sezona, malinko slabsi uz jsou, ale opravdu jen malinko (nez nova sada uplne stejna letos na jare porizena).
jyrry.webnode.cz
Myslím si že je podstatný rozdiel či odíde jeden článok sady, alebo celá - jeden môže odísť kvoli balanceru alebo príliš hlbokému vybitiu (nikdy nie je kapacita článkov totálne rovnaká a jeden teda padá vždy najhlbšie).
Na vadný kus, nečistoty vo výrobe a podobne, moc neverím, a aj keď možno výnimočne sa vadný článok nájde, skorej by som si myslel že sa číňanovi nedarilo pri letovaní a prehrieval ten jeden článok dlhšie než ostatné. Ale na prvom mieste je to vybíjanie.
Keď ale odchádza celá sada rovnomerne, je to buď jej vlastnosť (to by odchádzali mnohím a písalo sa o tom), alebo spôsob používania (napríklad skladovania, alebo napätie na ktoré to človeku nabíja, a aj si tak myslím že napríklad pri lietaní na pol plynu je záťaž najvyššia lebo prúd je v špičke vyšší a ešte tam je nabíjacia "protišpička" až možno 30% priemerného prúdu..)
Inak dve sady Zippy 3000mAh 3s 20C čo boli podozrivo lacné, mali podozrivých tuším 100mOhm už nové - ale našťastie neboli moje.
Na vadný kus, nečistoty vo výrobe a podobne, moc neverím, a aj keď možno výnimočne sa vadný článok nájde, skorej by som si myslel že sa číňanovi nedarilo pri letovaní a prehrieval ten jeden článok dlhšie než ostatné. Ale na prvom mieste je to vybíjanie.
Keď ale odchádza celá sada rovnomerne, je to buď jej vlastnosť (to by odchádzali mnohím a písalo sa o tom), alebo spôsob používania (napríklad skladovania, alebo napätie na ktoré to človeku nabíja, a aj si tak myslím že napríklad pri lietaní na pol plynu je záťaž najvyššia lebo prúd je v špičke vyšší a ešte tam je nabíjacia "protišpička" až možno 30% priemerného prúdu..)
Inak dve sady Zippy 3000mAh 3s 20C čo boli podozrivo lacné, mali podozrivých tuším 100mOhm už nové - ale našťastie neboli moje.
- Vojc29
- Kontaktovat uživatele:
baui píše:maroslong píše:"Formátujú" sa počítačové disky a možno aj iné veci, ale určite nie baterky. Tie sa "formovali" a to kedysi, keď sa ešte používali na pohon NiCd a NiMH. LiXX sa neformujú.
Sice se neformuji, ale vyplatilo se mi prvnich cca 10 cyklu nabijet 1C, vybijet tak do poloviny a moc jim nedavat, nez se elektrolyt "rozhybe". To same delam prvni dva nebo tri cykly po tom, co baterie treba chvili lezely. Je znatelny rozdil mezi baterkou, ktera timto prosla a mezi tou, ktera ne u dvou stejnych packu, ktere pochazi ze stejneho nakupu, tedy predpokladam, ze ze stejne vyrobni varky.
Moc se ti omlouvám že jsem se přepsal
Graupner/SJ MZ 24 , PA CZ , VA models CZ , SU-26MM Hangar 9 2,5m
- RiMr
- Kontaktovat uživatele:
Já mám teď pár nových Zippy Compact, mají zatím tak po třiceti/čtyřiceti cyklech a jsou zatím tvrdé jak šutr!
Tyto:
http://www.hobbyking.com/hobbyking/stor ... duct=21403
http://www.hobbyking.com/hobbyking/stor ... duct=21394
U těch 3,3Ah, které lítám víc, tak je vybíjecí koleno strmé jak prase. Létám je i v EDF - dobrý dobrý a najednou je "po ní". Teď už si na to dávám pozor a raději přistávám dřív, ale pokud je vybiju víc než je mým zvykem (cca 3,4V, raději mám tak 3,6V), tak dobíjím 3250mAh. V Dannym (takový rychlejší 2M elektrovětroň co jsem koupil z pozůstalosti) s pohonem co tam je, z nové nabité Turnigy 2,2Ah 3S 20C dostanu max. 250W. Ta Zippy Compact 3S 3,3Ah 35C dá ve stejném "setupu" 350W...
Z toho čtyřčlánku 2,2Ah beru nárazově (během stoupání 3m větroně) k 60A - taky zatím drží. Žádné nafukování, zatím vše OK. ANo, je to jen přes 25C, ale zatím bez nějakého negativního vlivu na accu. COž se o jiných 35C accu říct nedá a nemusejí to být jen accu z Číny...
Takže tyto zatím dobrý. Jasně, jako u všech čínských accu to neznamená že stejné accu objednané za půl roku budou taky takové a navíc mám na nich zatím jen pár desítek cyklů. Ale zatím jsou vynikající...
Tyto:
http://www.hobbyking.com/hobbyking/stor ... duct=21403
http://www.hobbyking.com/hobbyking/stor ... duct=21394
U těch 3,3Ah, které lítám víc, tak je vybíjecí koleno strmé jak prase. Létám je i v EDF - dobrý dobrý a najednou je "po ní". Teď už si na to dávám pozor a raději přistávám dřív, ale pokud je vybiju víc než je mým zvykem (cca 3,4V, raději mám tak 3,6V), tak dobíjím 3250mAh. V Dannym (takový rychlejší 2M elektrovětroň co jsem koupil z pozůstalosti) s pohonem co tam je, z nové nabité Turnigy 2,2Ah 3S 20C dostanu max. 250W. Ta Zippy Compact 3S 3,3Ah 35C dá ve stejném "setupu" 350W...
Z toho čtyřčlánku 2,2Ah beru nárazově (během stoupání 3m větroně) k 60A - taky zatím drží. Žádné nafukování, zatím vše OK. ANo, je to jen přes 25C, ale zatím bez nějakého negativního vlivu na accu. COž se o jiných 35C accu říct nedá a nemusejí to být jen accu z Číny...
Takže tyto zatím dobrý. Jasně, jako u všech čínských accu to neznamená že stejné accu objednané za půl roku budou taky takové a navíc mám na nich zatím jen pár desítek cyklů. Ale zatím jsou vynikající...
simonic80 píše:myslel som to vazne. kapacitu ako tak drzia a nafuknute niesu.
No jo ale ty jsi to napsal jako by změkly mechanicky(šly uhnout jako žvejkačka) -Radek
ICQ 638556901