T9x problém s rychlou výchylkou serva
T9x problém s rychlou výchylkou serva
Ahoj,
Turnigy T9x mám již skoro rok, před týdnem jsem jí flashnul na Open9x. Nyní při zkouškách s novým firmwarem jsem zjistil, že když rychle přesunu knipl křidélek doleva, dojde k pouze malé výchylce. Nevím, jestli jsem třeba něco neprovedl, když jsem pájel kabel k flashnutí...Vysvětluju si to tak, že potenciometr na kniplu dojde asi za krajní polohu a rychlým přesunem nedojde k maximálnímu vychýlení serva. Protože, když vrátím knipl lehce zpět, křidélka ihned skočí do maximální výchylky. Nevím jestli neříkám blbost, že mám špatný potenciometr, tak radši pro lepší představu přikládám video.
Děkuji za rady
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=vZKN1YdrnZw[/youtube]
Turnigy T9x mám již skoro rok, před týdnem jsem jí flashnul na Open9x. Nyní při zkouškách s novým firmwarem jsem zjistil, že když rychle přesunu knipl křidélek doleva, dojde k pouze malé výchylce. Nevím, jestli jsem třeba něco neprovedl, když jsem pájel kabel k flashnutí...Vysvětluju si to tak, že potenciometr na kniplu dojde asi za krajní polohu a rychlým přesunem nedojde k maximálnímu vychýlení serva. Protože, když vrátím knipl lehce zpět, křidélka ihned skočí do maximální výchylky. Nevím jestli neříkám blbost, že mám špatný potenciometr, tak radši pro lepší představu přikládám video.
Děkuji za rady
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=vZKN1YdrnZw[/youtube]
Turnigy T9x-Frsky Open9x, Beta 1400 v3.0, Mustang P-51 EPP
Re: T9x problém s rychlou výchylkou serva
zkusil bych prohodit křidélka(kabely) na přijímači. jestly to dělá na druhy to same, je to ve vysílaci. Pokud ne tak to muze byt i jen vadny servo.
Open9x, Ultimate lrs, I like open system :-) on copters.
Právě, že když dojde k male výchylce, udělají ji obě serva! Ne jen jedno..
Jak to vypadá na displeji? Chodí ta páka v celém rozsahu?
Po změně firmware je třeba udělat kalibraci analogů - je to v menu rádia.
Po změně firmware je třeba udělat kalibraci analogů - je to v menu rádia.
www.opentx.cz
- Earl
- Kontaktovat uživatele:
Nejdříve bych zkusil kalibraci.
Vyzkouším dnes večer ještě jednou, kalibraci jsem už zkoušel. Předtím na originálním firmware kalibrace nebyla, tak jestli jsem jí neprovedl špatně. Je to ten postup, že se nastaví všechny páky na střed a stiskne se MENU, pak se s níma zahýbe a znovu se stikne MENU. Dělal jsem to jednou, protože středy jsem měl u všech kniplů rozházené. A byl to kumšt udržet to na místě, protože jsem měl všechny středy nesmyslně ujetý... nejsem chobotnice
jen mi přišlo, že pokud jsem v druhém kroku kalibrace vyzkoušel každý knipl vícekrát do stran, tak se mi středy stejně nesrovnaly... je podmínka pouze jednou nebo lze i vícekrát pohnout kniplem do stran ve druhém kroku kalibrace? Díky
jen mi přišlo, že pokud jsem v druhém kroku kalibrace vyzkoušel každý knipl vícekrát do stran, tak se mi středy stejně nesrovnaly... je podmínka pouze jednou nebo lze i vícekrát pohnout kniplem do stran ve druhém kroku kalibrace? Díky
To vypadá, že jsi při kalibraci nedojel kniplem až na doraz. Pokud teď jsi pod tím limitem, servo se hýbe. Pokud ale zajedeš až za něj, vysílač si řekne, že je něco špatně a knipl začne ignorovat.
Necháš to v strede mechanicky (plyn a poťáky ručne), a ono sa to naučí kde ten stred je!
Pri tom druhom kroku sa to naučí, pokiaľ až kniple (aj poťáky) maximálne chodia (na stred to už nemá vplyv). Práve tu by mohol byť problém, že by si rýchlym pohybom dostal knipel ďalej, než pri kalibrácii. Ale nejak sa mi to nezdá byť pravdepodobné..
Napríklad knipel plynu si kalibrujem naschvál na milimeter nad nulu (podložím si sirku...)
Na 0:19 vidno že ani keď je plná výchylka (reakcia správna), tak to nejaký milimeter od dorazu akoby nereagovalo - to by mohlo znamenať výrazne zlú kalibráciu a efekt ako napísal zdzd (neplatný vstup = ignoruje ho).
Ešte pozri a napíš nám, ako máš nastavený AD vo vysielači (SINGle, FILTrovaný alebo OwerSaMPle - podľa mňa jediný správny je OSMP ale možno niekto má dôvod chcieť iný), môžme to ľahko vyskúšať na svojich (kto si bude chcieť svoj vysielač najprv zle nakalibrovať aby mohol skúšať)
Ešte pozri a napíš nám, ako máš nastavený AD vo vysielači (SINGle, FILTrovaný alebo OwerSaMPle - podľa mňa jediný správny je OSMP ale možno niekto má dôvod chcieť iný), môžme to ľahko vyskúšať na svojich (kto si bude chcieť svoj vysielač najprv zle nakalibrovať aby mohol skúšať)
u AD mám určitě nasteveno SING. Při shlédnutí videa od Rimra, kde říkal, že pokud někdo neví co to znamená, ať tam nechá co tam je
takže u toho jsem si nebyl jistý, tak jsem nechal originální nastavení. Nikdo si to nerozhazujte
vyzkouším, až budu večer sám, pouze s tou mojí... T9x
a dám vědět jak jsem dopadl, ať nedopadnete jako já 
- Earl
- Kontaktovat uživatele:
Přijde mi to, že jsi špatně provedl kalibraci. Přesně jak píše coro. Kniply nastavíš na střed potom nastavíš výchylky a konec nikde nic nehoníš a ani nepotřebuješ být chobotnice.
tak jsem provedl kalibraci... všechno jsem nechal na středech, dodal jsem páku plynu a potenciometry na středy stiskl MENU a poté vyzkoušel rozsahy, doleva, doprava, nahoru, dolu a stiskl MENU. Na tom diagramu serv chodí oba rozsahy krásně do krajních poloh, úplně přesně. Přesto se stále objevuje chyba při vychýlení páky doleva. Při kmitání s pákou v koncové poloze serva vůbec nereagují. Na druhou stranu reagují bez problému. Ještě jsem neuvedl že mám jedno křidélko CH1 a druhé pomocí mixu CH6, ale to snad nemá vliv...
tak nějak přemýšlím, že tím potenciometrem to nebude, protože to by se v krajních polohách už nehýbal ten graf v diagramu serv, ten krásně roste i v krajních polohách, nereagují jen serva
to je zase špek...
Aha? takže na monitore serv na displeji, to je správne, len servá zastanú??
Skontroluj časovanie PPM, koľko serv (PPM8), periódu (20ms musí stačiť), šírka pulzu (neviem čo je správne, mám 300us).
Nepoužívaš extended range ? Štandard je rozsah pohybu serv 1000 až 2000 (cca) so stredom 1500 (cca, Futaba vraj 1520us) , a extend by pustil kraje niekde k 800 a 2200 (neviem presne, nikdy som to nepoužil ani ma to nezaujímalo).
Skontroluj časovanie PPM, koľko serv (PPM8), periódu (20ms musí stačiť), šírka pulzu (neviem čo je správne, mám 300us).
Nepoužívaš extended range ? Štandard je rozsah pohybu serv 1000 až 2000 (cca) so stredom 1500 (cca, Futaba vraj 1520us) , a extend by pustil kraje niekde k 800 a 2200 (neviem presne, nikdy som to nepoužil ani ma to nezaujímalo).
Nastavení:
Protokol PPM 16CH // neptejte se proč tak to bylo...
PPM frame 22.5ms 300u + // nevím k čemu je to plus jde změnit na minus
extended range (rozšířený rozsah jestli dobre chápu) nepoužívám, popravdě ani nevím kde nastavit
Protokol PPM 16CH // neptejte se proč tak to bylo...
PPM frame 22.5ms 300u + // nevím k čemu je to plus jde změnit na minus
extended range (rozšířený rozsah jestli dobre chápu) nepoužívám, popravdě ani nevím kde nastavit
přepnul jsem protokol PPM 16CH na 8CH a vše šlape jako hodinky! to jsem tedy netušil, že to bude mít takový vliv... každopádně velký dík a děkuji COROvi