Motorizace větroně Asterix

Větroně s pomocným elektromotorem a nejčastěji sklopnou vrtulí
Zpráva
Autor
LSoft

Motorizace větroně Asterix

#1 Příspěvek od LSoft »

Zdravím!
Prosím kolegy modeláře o doporučení pohonu pro motorizaci 20 let starého větroně Asterix. Rozpětí 2 m (profil E205), hmotnost trupu, křídel a ocasních ploch mám dohromady 800 g (váženo bez jakékoliv elektroinstalace). Řiditelné pouze SOP a VOP (VOP plovoucí).
Děkuji za náměty!
kroxigor

Re: Motorizace větroně Asterix

#2 Příspěvek od kroxigor »

Má to být elektro nebo spalovák?
Do čumáku nebo na pylon?

Pro inspiraci podobně velká Tracy-e:
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=P3GdBcf2aSU[/youtube]
Serva: 2x HS-81
Motor: Turnigy 2836/1000
Regulátor: Turnigy Push 30A
Baterie: Rhino Li-Pol 1750mAh 3S1P
Fyziku respektuji, ale nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) 2018/1139 NE = už nelítám
Zba
Kontaktovat uživatele:

#3 Příspěvek od Zba »

Mám na něm na pylonu nějaký levný stříďák z HC, ale lepší by to bylo dát do čumáku. Pylon má opravdu velký čelní odpor. Sám se na přestavbu na sklopku chystám.
Naposledy upravil(a) Zba dne stř 15.08.2012 14:42, celkem upraveno 1 x.
veka1
Kontaktovat uživatele:

#4 Příspěvek od veka1 »

LSoft píše:Zdravím!
Prosím kolegy modeláře o doporučení pohonu pro motorizaci 20 let starého větroně Asterix. Rozpětí 2 m (profil E205), hmotnost trupu, křídel a ocasních ploch mám dohromady 800 g (váženo bez jakékoliv elektroinstalace). Řiditelné pouze SOP a VOP (VOP plovoucí).
Děkuji za náměty!

.. něco málo informací najdeš např. zde v tomto vlákně : viewtopic.php?f=118&t=45117&start=105

Jak se kdysi řešila motorizace modelů podobné velikosti jako Asterix, najdeš třeba zde ( tzv. kategorie Houlberg) : http://www.vekamodel.cz/soubory/dilna/avp/pylonv.pdf

Trochu mimo téma: do Asterixe po malých úpravách osadíš pohon i do čumáku,ále .... když dostaneš nápad , že omotoruješ a zradiovatíš starou A2 ( r.1964)
eagle_kluzák001.jpg

a nechceš motorizací a RC vybavením moc zasáhnout do původné koncepce a konstrukce,nastáva hukot v šišoidu a dumáš jak to provést :?
Vyřešil jsem to stařičkým PJS 550, pylonem a baterkou na sucháči z boku trupu.
eagle _ pylon001.jpg

Pozn.tužkový 4 článek pro napájení přijímače vozím v trupu i když letím s motorem - místo olova . Kdo by ho futrt tahal ven ,že ...
Takže letová hmotnost motorizované verze je cca 875g, oproti RC kluzáku, který váží 630g, případně volné verzi o hmotnosti cca480g.
Kromě trošku většího opadání se letové vlastnosti v porovnání s čistým kluzákem až tak moc nezhoršili + motorizace to bohatě vykompenzovala. Na 4min motoru se pták (s pevnou zabržděnou vrtulí na pylonu) šourá dolu cca 20-30min.
Myslím ,že na tak starý typ modelu a použitý profil to celkem ujde.

veka1
LSoft

#5 Příspěvek od LSoft »

Do čumáku nebo na pylon?

Má to být elektro a do čumáku :)
Díky!
tomashr

#6 Příspěvek od tomashr »

LSoft píše:
Do čumáku nebo na pylon?

Má to být elektro a do čumáku :)
Díky!

Řekl bych, že montážně nejjednoduší a výkonem dostatečné bude MVVS 2/1120 -http://www.mvvs.cz/elektromotory.html . Ale není to volba s úplně minimální cenou...
Jiri

#7 Příspěvek od Jiri »

Asterix ... kdysi jsem drobně spolupracoval na konstrukci, stavěl prototyp a psal recenzi do Modeláře... to už je fakt hodně let :-).
Zadáním (asi stranickým) bylo navrhnout éro jako českou stavebnici v rozsypu pro nějaké výrobní družstvo (tuším IGRA) s minimem použité balsy (víceméně z tuzemských materiálů). Proto ta konstrukce křídla bez torzky, žbrdlíkový trup apod. (aspoň v originální stavebnici). Je to vošklivý, ale hodný a vcelku lítavý éro.

Pro pohon by úplně stačil nějaký CF 2822 (jinde FC 2822) 1200kv, k dostání na HC asi za 6 babek, nebo i tady do 300,- (Bel, Pecka...), regl 18A a k tomu nějaký tříčlánek LiPo 1000-1300 a sklopka 230/120. Uříznout hlavici a na zkrácenou (nebo nahrazenou překližkovou přepážkou), namontovat tenhle motor, mělo by to vcelku vyjít i s těžištěm - do čumáku se dával kus olova.
S jedním Asterixem (zmíněný prototyp) dodnes příležitostně létá táta na kopci, když je menší vítr. Pokud se tam dají menší serva (12g), a dnešní vybavení nevyjde to výrazně těžší než originál bez pohonu, který měl 2x 50g servo, 45g přijímač, 90g tužkové baterky pro napájení (4xNiCd 450mAh z DDR) a ještě (nezvážený) bazmek olova v rypáku.
Símův axiom: Každý signál se zlepší, připojíme - li anténu
tomashr

#8 Příspěvek od tomashr »

Jiri píše:Asterix ... kdysi jsem drobně spolupracoval na konstrukci, stavěl prototyp a psal recenzi do Modeláře... to už je fakt hodně let :-).
Zadáním (asi stranickým) bylo navrhnout éro jako českou stavebnici v rozsypu pro nějaké výrobní družstvo (tuším IGRA) s minimem použité balsy (víceméně z tuzemských materiálů). Proto ta konstrukce křídla bez torzky, žbrdlíkový trup apod. (aspoň v originální stavebnici). Je to vošklivý, ale hodný a vcelku lítavý éro.

Cenou za to zadání byla ovšem hodně zvedlá hmotnost... Můj originál vážil asi 1200g, teď nedávno jsem stavěl jako retro nový podle plánu, kde jsem pouze udělal balsový trup (tvarově totožný) a u křídla udělal balsovou náběžku a odtokovku, výsledkem byla vzletovka 750g. RC výbava je přitom u nového lehčí tak maximálně o 80g - serva jsem měl cca 30g kus (původně 55g), RX 25g (starý Acoms měl 45g), baterky stejné (4xAA), většina váhové úspory jde tedy na vrub odbourání té hromady smrku a překližky z trupu...
Jiri

#9 Příspěvek od Jiri »

tomashr píše:... výsledkem byla vzletovka 750g. ...

Schválně zkusím poprosit tátu, aby ho zvážil. On už je to takovej ...dost veterán, přitom má stále původní potah (!) místy pospravovaný, z flekaté nažehlovací fólie z DDR. Role 2mx60cm tehdy stála tuším 17 východních marek :-), dělal to někdo na koleně, protože v rozích byly vždycky nenabarvené kousky s otisky palce, jak to máčeli v barvě :-). Ta fólie je dodneška celkem pevná, ani nijak zásadně nezkřehla. Je fakt, že Asterix normálně bydlí v přepravním pytli někde pod gaučem, takže na něj nejde světlo.
LSoft

#10 Příspěvek od LSoft »

Tak jsem nakonec pořídil (na námět Jiriho):

motor NTM 28-26A 1200kV
regl MAYTECH MTA 30A ESC - BEC 2A/5V
sklopka Aeronaut 11x6" CAMCarbon
baterka KYPOM 3S1P 1,3 Ah 30C

Dám pak vědět jak to lítalo :)
Jiri

#11 Příspěvek od Jiri »

LSoft píše:Tak jsem nakonec pořídil (na námět Jiriho):

motor NTM 28-26A 1200kV

Ta vrtule je IMHO moc velká, myslím, že by úplně stačila 9/6. Asi by to stoupalo skoro kolmo, ale abys to neutavil. Doporučoval bych změřit na zemi, co to žere.
LSoft

#12 Příspěvek od LSoft »

Jiri píše:
LSoft píše:Tak jsem nakonec pořídil (na námět Jiriho):

motor NTM 28-26A 1200kV

Ta vrtule je IMHO moc velká, myslím, že by úplně stačila 9/6. Asi by to stoupalo skoro kolmo, ale abys to neutavil. Doporučoval bych změřit na zemi, co to žere.

Tak tak, změřím, díky za připomínku :)
LSoft

#13 Příspěvek od LSoft »

Tak s vrtulí 11x6" má motor odběr 27 A, s vrtulí 8x4" 14 A. Takže jsem tam zatím nechal 8x4". Otáčky jsem nezměřil, už byla tma a mám otáčkoměr funkční jen za denního světla, jinak měří kmitočet žárovky...
Jiri

#14 Příspěvek od Jiri »

Ve vzduchu to bude míň, takže uvidíš, jestli 8/4 bude dost nebo jestli by byla lepší ta 9/6.
Ty hmotnosti původníhoi (prototypového) Asterixe:
Trup (včetně 50g serv, přijímače Acoms) 471g
Křídlo 340g
VOP 34g
baterie 113g
celkem cca 950g (návod uváděl 970g)
LSoft

#15 Příspěvek od LSoft »

Tak s vrtulí 8x4" to točí 11000 ot/min. Připojuji obrázek upraveného čumáku, seříznuto, dolepena motorová přepážka z březové překližky tl. 3 mm, vyoseno "od oka" dolů a doprava.

Obrázek
Odpovědět

Zpět na „Elektrovětroně“