Ale tu americkou vlajku nechapu - ty mas k Americe nejaky vztah?
Minicorado
Re: Minicorado
Hezky Dalibore 
Hezky vymyslena ceska vlajka by sedla lepe. Jak te znam, tak tam prijde neco ala mega s kirou nebo rovnou neu.
Doktor píše:Jelikož se teď tak trochu nudim (přechod oblačnosti), tak si hraju s DC.
Ať si hraju jak si hraju, tak nic lepšího ohledně Gs2218-10 bohužel nevymyslim.
Mohl bys prosímtě alepoň slovně porovna Hyp. a Axi? Jiné značky oběžek nepoužívám a tak by mě to zajímalo. Tabulkově vychází nej hyperion. Ale vsadil bych stejně na axi. Vážně jsou axíci jedny z nej oběžek na světě?
creagel píše:Hezky Dalibore
Ale tu americkou vlajku nechapu - ty mas k Americe nejaky vztah?Hezky vymyslena ceska vlajka by sedla lepe. Jak te znam, tak tam prijde neco ala mega s kirou nebo rovnou neu.
Nemám...je mi volná, stejně jako ta naše. Jen prostě mizerové mají hezkou vlajku.
-
warhawk
- Kontaktovat uživatele:
Doktor píše:Jelikož se teď tak trochu nudim (přechod oblačnosti), tak si hraju s DC.
Ať si hraju jak si hraju, tak nic lepšího ohledně Gs2218-10 bohužel nevymyslim.
Na 3S to vypadá asi takto:
HPGs2218-10 @ 3S (v grafu použita vrtule Ae. 10/8)
Samotné hodnoty V/A/RPM vcelku sedí s naměřenými hodnotami V/A/RPM výrobce. I0 použito dle tabulky výrobce. Pokud mohu zhodnotit samotný model motoru, tak je to celkem věrohodné a myslim že realita nebude nijak moc daleko. Co však ale nesedí jsou uvedené typy vrtulí s kterými to bylo naměřeno vs. hodnoty V/A/RPM. Jako kdyby to bylo měřeno sice staticky, ale v nezanedbatelném "průvanu" kdy se VŠECHNY vrtule točí daleko rychleji než by bylo záhodno při dosahovaném výkonu motoru s ohledem na jejich N100W.
Pro zajímavost při 55A jež výrobce udává jako max current padá eff už k hranici 50%!!!
A aby bylo i trochu srandy, tak takové malé srovnání dvou podobných motorů jak váhově tak s obdobným KV s dost rozdílnou cenou ale i kvalitou zpracování:
HPGs2218-10 vs. TGY R&B 2836-"1000" @ 3S @ Ae. 10/8.
Na levnou čínu slušnej výsledek. Každopádně je pro oba motory vrtule 10/8 už celkem dost velkej záhul s bídnou eff. Ta 9/7 je takovej asi ideální kompromis mezi tahem/rychlostí a přijatelnou eff, kdy se ještě lze bavit o "el. motoru". Pokud ale někdo nemá problém s pohonem kterej se staticky sbírá někde nad 60% eff, tak no problém.
Já jsem vrtuli vybíral také dle katalogu hyperionu a mám při stejné konfiguraci o 100W méně. Příčin může být několik. Hraje v tom roli poměrně malý trámec (30mm kužel), levné baterky (nemám potřebu je měnit) a taky chyba měření
Budu se snažit dodat nějaká měření HiBoxem. Ale nebude to hned.
-
warhawk
- Kontaktovat uživatele:
creagel píše:Tak to kdyz jsou si ty serva tak podobny, tak bych nemel mit problem to s tezsi baterkou a reglem dovazit. V kridle budu mit hyperiony DS09, ale to by se na tezisti nemelo tak projevit.
Nevidel jsem fotky spodku kridla - mas tahla kridelek schovany v kridle jako JF nebo si to udelal klasickou cestou (tzn. tahla venku a krytka)?
Muj kousek dorazi cca za 14 dni a vyslo to na moji dovolenou, tak se nemuzu dockat
Křídla jsou dělány klasickou cestou. Přiznám se, že chybějící fotka zespodu má důvod:
dodělával jsem model na jednu akci a skončil jsem o půl jedné ráno - ve dvanáct byl zálet. Nezbyl čas na ořezávaní krytek a páky serva, takže jsem je přilepil izolepou
Ale to se poddá. Všechno bude
-
warhawk
- Kontaktovat uživatele:
graup15 píše:warhawk píše:Ještě k organizaci v trupu - pěkně také vypadá, když na jednotlivé servokabely nasunu kousek (5-7mm) smršťovačky (je třeba oddělat černý plast), zasmrštím a pak v těchto bodech lepím kabel v trupu CA lepidlem nebo chemoprenem transparent (tím je třeba přidělána debilní Hitec anténa).
Výhodou je, že po demolici modelu se dá vše sundat, bužírka se odřízne a kabely vypadají jako nové a jsou nepoškozené.
Pěkné to mívá Graup, nicméně se stěhováním do prahy jsem pozbyl kvalitní dílny a nemohu si vymýšlet.
No..ono už je to nějaký čas upečené, ale proč to nezveřejnit
Dlouho,dlouho jsem přemýšlel nad něčím doplňkovým k novému Vikouškovi (bude cca do konce roku)...Tak aby na příští Alpy bylo řádně nazbrojíno a taky pro takové to rychlovkové polétání (neb s tím klidně vylezu za barák k Tescu):-)
Dokonce jsem zvažoval nějakou gumovku, ale nakonec jak na to šáhnu, zvedne se mi žaludek a prostě do toho nejdu.
A tak jsem vybral...vracím se po létech ke Coradu.
Zatím jsou ve hře dva návrhy a je to tak 51%/49/ ve prospěch bílého. Samo že zespoda bude černý pohledový uhlík.
PS pohon pořeším až později ...Ale oběžka to nebude ...
Za mě určitě vyhrává červené schéma, ale celkově si myslím,že by se dalo vybrat něco lepšího (a to mám k USA osobní vztah).
Mi se třeba velmi líbí něco sladěného : http://svico.webnode.com/images/2000064 ... blic/6.jpg
-
Doktor
- Kontaktovat uživatele:
>timi
Já Ti sem můžu klidně hodit graf HP+TGY+Axi @ 3S. Nejblíž téhle dvojce má asi typ 2217/12. Ale, jsou to sice tři podobné motory, ale né stejné. TGY má KV asi 1250, HP asi 1320 a Axi asi 1450. Takže už z toho lze usuzovat, že Axi na tom bude co týká odporu vinutí nejlépe a TGY nejhůř. To taky potvrzuje graf, kdy se s rostoucím proudem dere kupředu Axi. Zda je ale nejlepší se asi říct nedá, neboť ty motory nejsou ohledně KV a tedy odporu "stejný". Axi tedy těží z nejnižšího odporu, ale zároveň nejvyššího KV což je nevýhoda pro volbu vrtule. Navíc je třeba brát graf s rezervou, neboť ty motory neměřil jeden člověk a stejným zařízením. Graf ale odpovídá teorii.
Já si pro pohony které pracují impulsně stanovil rozumnou zátěž takovou, kdy se ztrátový statický výkon rovná dvounásobku hmotnosti motoru.
Když to převedem na čísla, tak:
-nejpomalejší TGY s asi 80g může protopit 160W. To se při napájení z aku 3S (11,1V) rovná příkonu asi 420W při eff kolem 62%. Tedy nic moc.
-středně rychlej HP s asi taky 80g může protopit taky 160W. Toho se docílí z příkonu asi 440W při eff asi 63%. Taky nic moc.
-nejrychlejší Axi s asi 70g může protopit asi 140W. Tady bude k dispozici příkon asi 455W při eff kolem 69%.
Rozdíly v použitelných příkonech nejsou tedy nijak závratné. Rozdíl v eff je už větší, ale optimum to rozhodně není. Snad jedině v případě Axi lze mluvit o přijatelné eff.
Takže rozdíly mezi samotnými motory můžou být menší než by se na první pohled zdálo. Investice do Axi tedy může přinést jen asi 35W příkonu navíc oproti TGY a 15W oproti HP.
Celkově tedy lze říct, že používat tyto motory na nějaké limitní bezpečné hranici je celkem energeticky nevýhodné protože při použitelné výkonové ztrátě odevzdají omezený výkon díky špatné eff.
Pokud by byl požadavek na vyšší výkon a lepší energetickou účinnost, tak se musí jít nahoru s napětím tedy na aku 4S. To by pak mohlo vypadat asi takhle:
HP+TGY+Axi @ 4S (Tenhle graf brát s ještě větší rezervou)
Nicméně pokud budem vycházet opět z použitelného ztrátového výkonu = dvounásobek hmotnosti motoru, tak při napájení z aku 4S (14,8V):
-TGY se ztr. 160W bude možné zatížit příkonem téměř 540W při eff asi 70%.
-HP se ztr. 160W bude možné zatížit příkonem téměř 580W při eff asi 72%.
-Axi se ztr. 140W bude možné zatížit příkonem asi 550W při eff asi 74%.
Rozdíly mezi samotnými motory opět celkem velmi malé, ale v porovnání s napájením 3S je napájení 4S energeticky daleko účinnější a navíc při vyšším dostupném výkonu. Nevýhodou bude nutnost použít asi o 1" menší vrtuli, ale samotná výkonová ztráta na motorech při napájení z aku 3S bude daleko citelnější.
Sice je to jen teorie, ale praxe tomu vzdálená moc nebude.
Já Ti sem můžu klidně hodit graf HP+TGY+Axi @ 3S. Nejblíž téhle dvojce má asi typ 2217/12. Ale, jsou to sice tři podobné motory, ale né stejné. TGY má KV asi 1250, HP asi 1320 a Axi asi 1450. Takže už z toho lze usuzovat, že Axi na tom bude co týká odporu vinutí nejlépe a TGY nejhůř. To taky potvrzuje graf, kdy se s rostoucím proudem dere kupředu Axi. Zda je ale nejlepší se asi říct nedá, neboť ty motory nejsou ohledně KV a tedy odporu "stejný". Axi tedy těží z nejnižšího odporu, ale zároveň nejvyššího KV což je nevýhoda pro volbu vrtule. Navíc je třeba brát graf s rezervou, neboť ty motory neměřil jeden člověk a stejným zařízením. Graf ale odpovídá teorii.
Já si pro pohony které pracují impulsně stanovil rozumnou zátěž takovou, kdy se ztrátový statický výkon rovná dvounásobku hmotnosti motoru.
Když to převedem na čísla, tak:
-nejpomalejší TGY s asi 80g může protopit 160W. To se při napájení z aku 3S (11,1V) rovná příkonu asi 420W při eff kolem 62%. Tedy nic moc.
-středně rychlej HP s asi taky 80g může protopit taky 160W. Toho se docílí z příkonu asi 440W při eff asi 63%. Taky nic moc.
-nejrychlejší Axi s asi 70g může protopit asi 140W. Tady bude k dispozici příkon asi 455W při eff kolem 69%.
Rozdíly v použitelných příkonech nejsou tedy nijak závratné. Rozdíl v eff je už větší, ale optimum to rozhodně není. Snad jedině v případě Axi lze mluvit o přijatelné eff.
Takže rozdíly mezi samotnými motory můžou být menší než by se na první pohled zdálo. Investice do Axi tedy může přinést jen asi 35W příkonu navíc oproti TGY a 15W oproti HP.
Celkově tedy lze říct, že používat tyto motory na nějaké limitní bezpečné hranici je celkem energeticky nevýhodné protože při použitelné výkonové ztrátě odevzdají omezený výkon díky špatné eff.
Pokud by byl požadavek na vyšší výkon a lepší energetickou účinnost, tak se musí jít nahoru s napětím tedy na aku 4S. To by pak mohlo vypadat asi takhle:
HP+TGY+Axi @ 4S (Tenhle graf brát s ještě větší rezervou)
Nicméně pokud budem vycházet opět z použitelného ztrátového výkonu = dvounásobek hmotnosti motoru, tak při napájení z aku 4S (14,8V):
Rozdíly mezi samotnými motory opět celkem velmi malé, ale v porovnání s napájením 3S je napájení 4S energeticky daleko účinnější a navíc při vyšším dostupném výkonu. Nevýhodou bude nutnost použít asi o 1" menší vrtuli, ale samotná výkonová ztráta na motorech při napájení z aku 3S bude daleko citelnější.
Sice je to jen teorie, ale praxe tomu vzdálená moc nebude.
Díky Doktore za podrobné teoretické srovnání. To si mě překvapil.
Jen drobnost, AXI 2217/12 by snad měl mít 1380 rpm.
Jak moc bude praxe odlišná od teorie si netroufnu odhadnout. Z toho co píšeš si říkám, že bych se měl vykašlat na drahý axi a létat levnější čínu. Jenže ty jejich motory sou tak pěkný
Stejně mi nejvíc efektivitu pohonu snižuje to, že se nedostanu na louku a nevyletím.
Jen drobnost, AXI 2217/12 by snad měl mít 1380 rpm.
Jak moc bude praxe odlišná od teorie si netroufnu odhadnout. Z toho co píšeš si říkám, že bych se měl vykašlat na drahý axi a létat levnější čínu. Jenže ty jejich motory sou tak pěkný
Stejně mi nejvíc efektivitu pohonu snižuje to, že se nedostanu na louku a nevyletím.
-
Doktor
- Kontaktovat uživatele:
Těch asi 1450KV u toho Axi vyšlo při měření. Zda je to standard nebo nějaká vyjímka Ti asi nikdo neřekne. Každopádně rozdíl v KV 70 je ještě v pohodě. Horší je to třeba u toho TGY. Ten se prodává jako KV 1000 a má o 250 víc.
Používání motorů Axi Ti samozřejmě rozmlouvat nebudu. Jsou to kvalitní motory a dobře zpracované. Čína se s tím po mechanické stránce rovnat nedá. Ta cena musí být prostě něčím vykoupena. Pokud někdo hledá solidní a kvalitně zpracovaný motor, tak u Axi vedle fakt nešáhne.
Používání motorů Axi Ti samozřejmě rozmlouvat nebudu. Jsou to kvalitní motory a dobře zpracované. Čína se s tím po mechanické stránce rovnat nedá. Ta cena musí být prostě něčím vykoupena. Pokud někdo hledá solidní a kvalitně zpracovaný motor, tak u Axi vedle fakt nešáhne.
Blizi se termin, kdy by melo minicorado dorazit (uz je vyrobene, jupi), tak davam dohromady dily. Dorazil konecne kuzel od pohodaletu. Nasadil jsem do nej aeronatku ale je tam dost vule. Ne na cepu, ale na tramci (vrtule jezdi nepatrne po cepu nahoru/dolu). Je to ani ne 0,5mm ale "bimba". Co s tim? Naseparovat tramec, na jednu stranu korenu vrtule nanest epoxy a vsunout do tramce? Bude to drzet?
Kuzel je parametrove 100% pro danou vrtuli (tramec, cep, ...), meril jsem ho suplerou a je to fakt ok. Ale ten koren aeronautky je nepatrne mensi, nez se udava (njn, cena je fakt nekde znat)
Kuzel je parametrove 100% pro danou vrtuli (tramec, cep, ...), meril jsem ho suplerou a je to fakt ok. Ale ten koren aeronautky je nepatrne mensi, nez se udava (njn, cena je fakt nekde znat)
podlozka nebo stahnout lehce vic tramec, pri tomhle vykonu je to jedno ... 0,5 mm
ale jde to resit podlozkou nebo dotazenim vic na fest ...
kdyz nemas takhle tl. podlozku tak zbrousena je raz dva, taky sem si to delal ale ve vetsi aplikaci
kdyz nemas takhle tl. podlozku tak zbrousena je raz dva, taky sem si to delal ale ve vetsi aplikaci
SOVA is YouR CO-pilot
Cesta je mým cílem .......
KLM RC Sovy // KPM Model Kit Kladno
Milan Nes píše:podlozka nebo stahnout lehce vic tramec, pri tomhle vykonu je to jedno ... 0,5 mm
Koukam ze me napadaji podobne napady, ale radsi jsem je tu neventyloval
Ta aeronautka ma nepatrne vybrani v miste, kde doseda tramec. Kdyby tam to vybrani nebylo, vule by tam nebyla (nebo byla minimalni).
ono nevim jak ty ale ja nakonec musel i na miru frezovat probrani na vrtuli aby si listy hezky priplacly na trup
ale tim se clovek uz vubec nechlubi radsi na verejnosti
SOVA is YouR CO-pilot
Ahoj, jaká konkrétní vrtule je tedy použitelná pro TGY na 4S ? Děkuji
Sice je to jen teorie, ale praxe tomu vzdálená moc nebude.[/quote]
Sice je to jen teorie, ale praxe tomu vzdálená moc nebude.[/quote]
-
Doktor
- Kontaktovat uživatele:
>Ryba
Prubnul bych rovnou Ae. 8/7. To bude asi maximum co se na to bude moct na 4S pověsit. Vrtule 9" budou muset mít menší stoupání kvůli odběru a bude tam scházet rychlost.
Prubnul bych rovnou Ae. 8/7. To bude asi maximum co se na to bude moct na 4S pověsit. Vrtule 9" budou muset mít menší stoupání kvůli odběru a bude tam scházet rychlost.