SKY CLIMBER RTR 2,4GHz

Začínáte nebo chcete začít s letadlem.
Odpovědět
Zpráva
Autor
SagiCZ

Re: SKY CLIMBER RTR 2,4GHz

#451 Příspěvek od SagiCZ »

Už vše funguje jak má. Měl jsem opačně zastrčené kablíky do přijmače. Začínám se tedy potýkat s nastavením.

Jedno ze serv v krajní poloze páky na Tx trochu vrčí. Nic mu v běhu nebrání. Ubral jsem maximální výchylky na 90% a vrčí pořád.

Flaperons se mi povedlo nastavit. Dá se nějak u setového reglu nastavit brzda nebo je tam automaticky? Po ubrání plynu jde vrtulí točit ale úplně lehce teda ne.

Ještě k tomu zkroucení trupu, opravdu nemám odvahu na to, to někam kroutit zpátky, ale jaký to může mít vliv? Dá se to vytrimovat? Můžu s tím vůbec vzletět? To zkroucení je odhadem tak velké, že kraj horizontálního stabilizátoru je asi o 1cm hnutý oproti rovině křídel.
SagiCZ

#452 Příspěvek od SagiCZ »

Tak jsem po prvním letu. Vítr foukal mnohem víc, než by asi měl, asi tak 8 km/h a bylo to docela znát. Poryvy větru s letadlem dost házely.

Celkově jsem létal jen asi deset minut, tři starty a tři hladká přistání. Žádné trimování jsem neprováděl, jelikož to v tom větru ani nešlo. Nejsem si ale moc jistý jestli mám správně nastavené flaperons. Když jsem je jednou zapnul, letadlo šlo hned po čumáku k zemi. Mám to nastavené tak, že se vychýlí obě křidélka dolů, aby se zvýšil vztlak. Má to tak být? V manuálu teda je, že se mají obě vychýlit nahoru, ale to mi na dx6i nešlo nastavit.

Video: http://youtu.be/9WwAYQNNbA8
kope
Kontaktovat uživatele:

#453 Příspěvek od kope »

SagiCZ píše: Nejsem si ale moc jistý jestli mám správně nastavené flaperons. Když jsem je jednou zapnul, letadlo šlo hned po čumáku k zemi. Mám to nastavené tak, že se vychýlí obě křidélka dolů, aby se zvýšil vztlak. Má to tak být? V manuálu teda je, že se mají obě vychýlit nahoru, ale to mi na dx6i nešlo nastavit.

Počkej, chceš to na brždění při přistání nebo jako "zakřivení odtokovky" a tím pádem zvýšení vztlaku v klouzavém letu ? Já mám nastavená křidélka jako brzdy nahoru+k tomu mix výškovky a pro režim klouzavého letu je mám mírně dolů.

SagiCZ píše:...ale to mi na dx6i nešlo nastavit.

Zkoušel jsi revers serv nebo opačná znaménka u výchylek ? To by snad rádio umět mělo ne ?
Wind Dragon slow 2,4 GHz byl první...
SagiCZ

#454 Příspěvek od SagiCZ »

Aha, tak už se mi to povedlo. Jedním přepínačem zapnu flaps (křidélka dolů) a jiným zapnu spoliery (křidelka nahoru). Nevím jak se to bude chovat při letu a jak velké ty výchylky mají být, to zjistím až konečně přestane foukat! :roll:
kope
Kontaktovat uživatele:

#455 Příspěvek od kope »

SagiCZ píše:Aha, tak už se mi to povedlo. Jedním přepínačem zapnu flaps (křidélka dolů) a jiným zapnu spoliery (křidelka nahoru). Nevím jak se to bude chovat při letu a jak velké ty výchylky mají být, to zjistím až konečně přestane foukat! :roll:

Já mám křidélka nahoru na 3-polohovém spínači (používám rádio Turnigy 9x) - spínač v 0=křidélka v 0, spínač v poloze 1=křidélka 30% výchylky, spínač v poloze 2= křidélka 90 % výchylky. K tomu je přimixovaná výškovka, ale to teď z hlavy neřeknu kolik.
Na jiném, dvoupolohovém spínači mám "zakřivení odtokovky"(křidélka dolů) - spínač v 0=křidélka v 0, spínač v poloze 1 = 15% výchylky křidélek. To mám teprve chvilku, tak jsem s tím ještě nezkoušel moc laborovat, ale asi to bude chtít přimixovat výškovku, protože při prvních pokusech se projevil větší klopivý moment víc "zakřiveného" profilu.
Wind Dragon slow 2,4 GHz byl první...
SagiCZ

#456 Příspěvek od SagiCZ »

A u těch spoilerů má být výškovka nahoru nebo dolu? :lol: Bohužel 3 polohový přepínač nemám, ale to neva, asi to půjde tak jak to mám. :)
PEO
Kontaktovat uživatele:

#457 Příspěvek od PEO »

Dneska jsem se věnoval mému A 200 ( Sky Climberovi ) . Bylo nutné přidat 4g olova do levé půlky křídla,jelikož éro pořád utíkalo doprava,brzdy vyklápěné naplno dolů, přehodím na výchylky naplno nahoru a pak uvidím co bude lepší.
Jinak je to pohodové éro,zdá se mi citlivější na poryvy větru,což se vzhledem k nízké hmotnosti dalo čekat,nicméně je to pro mě jedno z nejlepší setových EPPčkových modelů ( Multiplex nepočítám,ten je jednička ) :wink:
Přílohy
A 200.JPG
Dej blbci funkci,on vymyslí lejstro!!!
http://www.peomodel.websnadno.cz/
SagiCZ

#458 Příspěvek od SagiCZ »

Jaké ochranné prostředky jste použili na vašem Sky Climberovi? Je to mé první letadlo a bylo to pro mě celkem dost peněz, tak bych chtěl aby chvíli vydrželo.

Na náběžnou hranu jsem použil 2cm širokou sklopásku, je samozřejmě o něco tlustší než orig. polepy, myslíte, že to hodně ovlivňuje let?
Ještě jsem sklopáskou polepil břicho letadla, skoro všude kde se může dotknout při přistání, vypadá to vlastně i dost dobře.
Zdola křídel jsem nalepil jednoduché vzory z červeného oratrimu abych letadlo viděl i ve velké výšce.

Lámu si ale hlavu nad tím čím ochránit spodní plochu křídel. Po dvou přistáních do hrubě posekané trávy jsou dost poškrábaná v jednom je do konce asi půl centimetru hluboká díra. Má cenu to nějak třeba lakovat? Nerad bych nějak zničil letové vlastnosti :(

Rozhodně bych asi měl najít lepší, měkčí trávníček na přistání a nebo se naučit přistávat do ruky. :roll:
Crashpc

#459 Příspěvek od Crashpc »

Nebo podvozek :-) Stačí lehounké lyžinky na dotekové plochy....
Nikon and Canon people should not get married to each other. How did you let this happen?!
Luboš ZLÍN
Kontaktovat uživatele:

#460 Příspěvek od Luboš ZLÍN »

měl bys fotku těch lyžinek?
YT: Lubos72cz | czlusa.rajce.idnes.cz
Crashpc

#461 Příspěvek od Crashpc »

Prosím, nemám, teprve to budu vyrábět na Bixlera. Prostě si vyměřím kde se křídlo dotýká země, a pak vypiluju z 1cm tlustého plastu (takové ty na billboardy) nějaký nízký lyžinový tvar, aby křídlo/trup při přistání na asfalt drhlo/klouzalo o tento, a ne o křídlo. Žádnou vědu v tom nehledej.
Nikon and Canon people should not get married to each other. How did you let this happen?!
Bumpy_SK
Kontaktovat uživatele:

#462 Příspěvek od Bumpy_SK »

Crashpc

#463 Příspěvek od Crashpc »

Aha… No to je moc škoda, mohl jsem to vzít při objednávce toho Bixe...
petr64
Kontaktovat uživatele:

#464 Příspěvek od petr64 »

SagiCZ píše:Jaké ochranné prostředky jste použili ... použil 2cm širokou sklopásku ... sklopáskou polepil břicho letadla

Sklopáska vypadá zprvopočátku dobře, ale UV záření ji zlividuje. Stejně nakonec skončíš u laminace trupu.

Vrypy v křídle? Neřeš. Pokud nemůžeš spát, tak to přetáhni šlehaným tmelem a případně stříkni. Je letadlo na lítání, ne ? :)
milan_k

#465 Příspěvek od milan_k »

Ahoj, měnili jste již někdo uhlikovou trubku, která vyztužuje křídla u Skyclimbera ?
U modelu je uhliková trubka délky 110 cm průmer vnejší průměr 9 mm vnitřní 7 mm. Co jsem se dival tam ve většine modelařských webů maji uhlíkové trubky jen délky 100cm a průmery 8 a pak 10mm.
Jak jste pak případně řešili zajistení trubky tj. frezovaní otvoru a zajištovací plastové kolíčky? Nejdou zakoupit zavlášť jako nahradní dil, jaké jste volili jiné řešení?
Vyrábel někdo nebo sehnal vhodné zajištovací kolíčky ?
Jako náhradní dil lze zakoupit celá křídla i s uhlíkovou trubkou a zajištovacími kolíčky - cena cca 800Kč.

Díky za odpovědi.
Milan
Odpovědět

Zpět na „Letadla - začátečník“