Zdravím všechny, mohl by mi nekdo vysvetlit co se stalo, nebo lépe, proč se to stalo?
Baterii jsem zasunul s dalšímy dvěma do charge boardu
který ještě nebyl připojen k nabíječce a stalo se tohle:
EDIT: foto v příloze
po kliknuti by se mel obrazek zvetsit
jedná se o baterie ZIPPY Flightmax 2200mAh 3S1P 25C, do této chvíle bez problému (mam je na doporuceni kuli nekolika letému pouzivani bez problemu)
Vznícení vyrovnávacího kabelu baterie
Vznícení vyrovnávacího kabelu baterie
Naposledy upravil(a) Brode dne úte 07.08.2012 12:04, celkem upraveno 2 x.
Re: Vznícení vyrovnávacího kabelu baterie
Obrázok nevidieť, ale z vlastnej skúsenosti - raz sa mi podarilo privrznúť konektor lipolky do kufra s rádiom. Proste trčal von a nevšimol som si to. Na pohľad sa nič nestalo, no stačilo to vopchať do nabíjačky... Dva uvoľnené konektory sa spojili a už to čmudelo. Čo je najhoršie - ak máte v skrate silové konektory, dajú sa uvoľniť alebo rýchlo odhoria, ale s týmto sa nedalo robiť fakt nič, len som to šupol do pripraveného keramického kochlíka na kvety a čakal som, či to buchne alebo nie... Našťastie sa to upražilo skôr, ako sa stalo niečo vážnejšie.
Take my love, take my land, take me where I cannot stand
I don't care, I'm still free, you can't take the sky from me...
I don't care, I'm still free, you can't take the sky from me...
ten board je parallel charge board - baterie jsou vsechny spojene paralelne. Zmer si napeti jednotlivych clanku a uvidis, proc to blaflo - jeden z clanku bude mit min nebo vic nez jine a ty jine se proste museli pokusit vyrovnat rozdil v napetich - a to jde jen proudem, lipolky umeji dat velky proud a balancni kabliky na nej nemusi byt stavene - ani samotne baterky na nej nemusi byt stavene, paralelni spojeni baterii s ruznymi napetimi se naramne podoba zkratu. Bud rad ze jsi nevyhorel a nejlepe se te paralelne nabijeci desky zbav. Nebo si dukladne overuj pred kazdym zapojenim napeti kazdeho z clanku kazde baterie a pri rozdilnem napeti je paralelne nezapojuj. A nebo se pak nediv, ze to hori 
Lipolky síce dajú veľký prúd ale pri jasne danom napätí, pričom rozdiel medzi úplne naplno nabitým a úplne vybitým ale ešte nepoškodeným článkom je 0,6 voltu a to bez prúdu - na nabíjanej stúpne a na vybíjanej klesne takže by sa aspoň teoreticky nemali v žiadnom prípade poškodiť vysokým prúdom.
Leda že by tam bol podvybitý článok?
Potom skorej nejaký odpor v servisných káblikoch obmedzil prúd na dosť malú hodnotu ktorá ešte neprepálila káblik, ale len ho pomaly ohrievala až opadala izolácia a vtedy mohlo dôjsť aj ku skratu.
Zaujímali by ma napätia článkov teraz, hlavne tej sady kde zhorel káblik, a aj tých dvoch sád čo boli s ňou. Paralelné nabíjanie považujem za úplne bezpečnú vec, tak by bolo dobre nájsť príčinu.. Nemohol sa ten servisný konektor zapojiť posunutý alebo na iné miesto?
Ak tá sada nebola zničená pred incidentom, a niekde to neprepálilo pytlík článku dotykom s horúcim káblikom, malo by stačiť vymeniť serviský káblik a baterke sa nemalo nič stať.
Obrázok nevidím, prečo špekuluješ s nejakým i2.cz, rcmania má vlastný upload obrázkov ktorý funguje..
Leda že by tam bol podvybitý článok?
Potom skorej nejaký odpor v servisných káblikoch obmedzil prúd na dosť malú hodnotu ktorá ešte neprepálila káblik, ale len ho pomaly ohrievala až opadala izolácia a vtedy mohlo dôjsť aj ku skratu.
Zaujímali by ma napätia článkov teraz, hlavne tej sady kde zhorel káblik, a aj tých dvoch sád čo boli s ňou. Paralelné nabíjanie považujem za úplne bezpečnú vec, tak by bolo dobre nájsť príčinu.. Nemohol sa ten servisný konektor zapojiť posunutý alebo na iné miesto?
Ak tá sada nebola zničená pred incidentom, a niekde to neprepálilo pytlík článku dotykom s horúcim káblikom, malo by stačiť vymeniť serviský káblik a baterke sa nemalo nič stať.
Obrázok nevidím, prečo špekuluješ s nejakým i2.cz, rcmania má vlastný upload obrázkov ktorý funguje..
Tipnul bych si špatně zapojenej servisní konektor, kterej po připojení spojil články do skratu. Shořelo to u špatně zapojený baterky, protože ty další 2 byly paraelně=poloviční proudy. Míň pravděpodoblá možnost je poškozená izolace kablíků a zkrat způsobený dotykem při ohýbání a pootáčení servisního konektoru při zapojování. Vyrovnávací proud je nesmysl, pokud nebyl některý článek úplně vadný (vnitřní zkrat).
- pkotatko
- Kontaktovat uživatele:
Paralelne nabijim baterky uz nejakou dobu. V navodu k PowerLab8 se vylozene pise, ze je jedno jak vybite nebo nabite ty baterky jsou. Mohou mit i rozdilne kapacity. Jen musi byt zachovan stejny pocet clanku.
Pri zapojovani spojuji nejprve silove kabely a pak teprve balancni konektory.
Vetsinou probehne zajiskreni pri pripojeni silovych kabelu prvni baterie k nabijecce. Pri pripojovani dalsich uz pak nikdy nic.
Taky bych se vsadil, ze jsi zapojil konektor jinam, nebo spatne, posunuty o jeden pin apod.
Pri zapojovani spojuji nejprve silove kabely a pak teprve balancni konektory.
Vetsinou probehne zajiskreni pri pripojeni silovych kabelu prvni baterie k nabijecce. Pri pripojovani dalsich uz pak nikdy nic.
Taky bych se vsadil, ze jsi zapojil konektor jinam, nebo spatne, posunuty o jeden pin apod.
Bell 206, Mi-8, nejaka letadla, Jeti DS-16
Brode píše:mohl by mi nekdo vysvetlit co se stalo, nebo lépe, proč se to stalo?
stal se zkrat, nic jiného to nebylo, pravděpodobně špatná bal. deska, to už se taky někomu stalo.