převodovka na spalovák

Pracovní postupy, technologie, finty, grify, nástroje, poznatky jak co nejlépe něco vyrobit, opravit a tak podobně.
Zpráva
Autor
blesk
Kontaktovat uživatele:

#16 Příspěvek od blesk »

mik.plechacek píše:No dost odhadem teda podle převodovky motor točí 25000 -1:5 asi125000ot-min znáš nějaké solidní příslušenctví?mě se zdá že 40 000kč
za modelářskou turbínu je trochu moc -vyřeším to tak do 7000
-už jsem skoušel plastové převodovky kdysi na nečem menším ale max.
výdrž byla 2 min tam to tocilo polovynu co teď potřebuju

125 000ot./min ty brďo to je už úplná turbína...
tam by se ti konce lopatek už točili nadzvukovou rychlostí... :-D
mik.plechacek

#17 Příspěvek od mik.plechacek »

To mas asi pravdu ale to že někdo něco zakazal my je uplně jedno.
jinak frézy soustruh i hokinářsky by byly a člověk mi to sfoukne u vojaku
za babku ale vykoumal jsem že převodovka je zbytečně těžka a složitá
zkusím řemínek.
jo u stihačky je vrtule nezmar
je to jako sánky v létě kámo :D :D
z dmychadla strach nemám - jelikož od výrobcu ty dmychadla stojej za
starou bačkoru- myslím tím že to jsou opravdu JEN hračičky.
ja dam do středu dmychadla jap ložiska a futráli budou duralové
nemuže šmajdat a časem škrtat
Ale stále nevým do čeho to narvat nemužu najít žádný odkaz na větší prouďáky MUZETE PORADIT? všude ep nebo s plochou prdelí kam dmychadlo nejde :?
mik.plechacek

#18 Příspěvek od mik.plechacek »

hele když to pujde tak vše zveřejním.myslím že se v tom vydí moc složitostí.asi většině stačí ero takové jaké je.modelařina hezký koník
ale když člověk střáda a nemuže koupit tak jak na to.
uznejte že ceny zvláště střídáky to je přemrštěné :twisted:
DAF
Kontaktovat uživatele:

#19 Příspěvek od DAF »

mik.plechacek píše:To mas asi pravdu ale to že někdo něco zakazal my je uplně jedno.

Bude ti to jedno do prvního průseru. Pojišťovna dělá caviky pokud ty sám porušíš daná pravidla a jsou zde i další zákony. Až bude v někom zapíchnutý kus roztrhnutého kovového rotoru, budeš shánět dobrého právníka a to tě příjde určitě dráž než tovární turbína. Obávám se, že se hrneš do něčeho o čem toho moc nevíš. A nejde jen o technické problémy. Kdo chce kam...
mik.plechacek

#20 Příspěvek od mik.plechacek »

no však se nebude testovat a zalétávat v praze na náměstí.
jinak dmychadlo bude podle meho bezpečnější než plastiky jen nacvakle a
pod nemyslíš?nevím rád bych to zkusil.
nebo jestli víš o nějakém kvalitním dmychadle ktere vydrží asi 100 000ot
tak prosim hod adresku dik :oops:
Myslím že mnohem větší pruser je vyrábět turbinu
mpx
Bydliště: Praha 6 Řepy Letiště: Vypich, LMK Kladno Velká Dobrá, kanál č.88 na 40MHz

#21 Příspěvek od mpx »

Na můj vkus si trochu moc věříš a máš značné nedostaky v informacích.

1. Spalovací dmychadla u nás lítal pan Bosák - dájí se od něj dohledat i plánky.
2. Od spalovacích dmychadel se upustilo s příchodem elektrických. Ty je výkonem nahradí a navíc zde neni problém se spolehlivostí. V té spalovací se motory přehřívaly a jely stále v dost limitním stavu. Navíc problém dmychadla obecně je, že když se ti zastaví rotor, tak jdeš dolu jako šutr. A ty spalovací jsou na to poměrně náchylný.
3. Plastová dmychadla jsou jen pro malé výkony. Jinak se používají celouhlíková ( z malých vasamodel a velká například JEPE ).

Článek o "domácí" výrobě turbíny byl před pár lety v RCmodelech. Vše bylo dynamicky vyvažováno a první zkoušky probíhaly v trubce, kterou vyrobily tak, že z tlakové lahve uřízli konce. Když byla turbína stabilní tak ji testovali na volném prostranství, ale strana k obsluze byla kryta neprůstřelným sklem. Myslím, že pro bezpečnost bylo uděláno vše možné i nemožné.

K té poznámce o financích mám pro tebe jednoduchou radu. Lítej na co máš. V modelařině neni podmínkou, že musíš mít jen to nejlepší aby všichni čuměli. Modelář který to dělá pro potěšení se rád podívá i na obyčejnější modely.
Viktor
Eddie

#22 Příspěvek od Eddie »

Dmychadla na spalovák se snad pořád delají.
blacklight

#23 Příspěvek od blacklight »

I když to asi nebude vůbec jednoduché , já bych ho nechal.Dyť když to bude zkoušet doma v garáži a nikoho neohrozí (kromě sebe ,což chce akceptovat) , tak se zabaví , nikomu tím nic neudělá a ještě třeba přijde na něco zajímavého :D

Tuto diskuzi bych směřoval spíš směrem kdo něco ví ,ať mu poradí. Pro a proti se už dozvěděl a když to chce zkusit , tak ho přece nebudem odrazovat.

Jak říkám , kdyby tady nebyli lidi jako on tak , ještě není hodně věcí , jako třeba letadlo , kolo , auto , motor , žárovka. To všechno začínalo šíleným nápadem. :D
Katana 3m ZDZ160 a další 3m v přípravě
DAF
Kontaktovat uživatele:

#24 Příspěvek od DAF »

blacklight píše:Jak říkám , kdyby tady nebyli lidi jako on tak , ještě není hodně věcí , jako třeba letadlo , kolo , auto , motor , žárovka. To všechno začínalo šíleným nápadem. :D

Obávám se, že ten člověk (mik.plechacek) neví o čem mluví. Jak už zde padlo i v jiných příspěvcích, pohybujeme se v otáčkách, kde obvod dmychadla by se mohl pohybovat rychlostí zvuku, při průměru dmychadla 100mm a otáčkách 100.000/min vychází obvodová rychlost kolem 1880 km/h, tedy cca 1,5M. a s průměrem poroste třeba na 2M. Rychlost u kořene podzvuková, na konci nadzvuková, to bude bordel v proudění! Různé laboratoře na světě se touto problematikou zabývají dlouho a není to jednoduchá věc. Na jednu stranu má "černosvětelník" pravdu, ale vše s rozumem. Plechacku jaké máš v tomto oboru vzdělání?, co víš o proudění, aerodynamice, materiálech, pevnosti, pružnosti, dokážeš odhadnout napěťové špičky, víš jak je odstranit? I ten řemen se bude pohybovat obrovskou rychlostí (cca 400km/h, dokážeš spočítat jestli se neroztrhne? Víš co s ním udělá odstředivá síla? Nevím odkud jsi, ale dojeď si na nejbližší VŠ technického směru, zajdi např. na katedru leteckou, spalovacích motorů, zjisti si něco z hydrodymaniky, popř. termomechaniky a pak uvidíš co to obnáší. Skutečně to není tak jednoduché. Vím, že čmelák létá proto, že nezná fyzikální zákony, ale ty se obejít skutečně nedají. Tohle fakt není LEGO, ani Merkur!!!!! Navíc uvažuje o éru kolem 5 kg, takže slušný motor, tak 25ccm a výš, výkon kolem 4 - 5 kobylek. Hmm, to bude sranda!
Navíc jak jsi ukázal výše, nějaká "pravidla hry" ti zas tak moc neříkají(bezpečnost sebe a okolí atd). Dělej jak umíš, ale pak si nestěžuj.
blacklight

#25 Příspěvek od blacklight »

No já jsem o tom nemluvil odborně hlavně proto že by mě to jednak v životě nanapadlo a taky této problematice nějak moc nerozumím.

Jediné co k tomu tak můžu říct je , že ty díly toho budou muset být sakra vyvážené aby se to neroztrhalo těma otáčkama. Taky to bude pravděpodobně těžké jako prase a nespolehlivé jako všechny nové věci.

Pokud tomu dotyčný nerozumí tak škoda. Jinak jestli tomu rozumí a ví co dělá tak třeba nedosáhne takových parametrů , ale něco vymyslí a hlavně se nebude nudit. Hodně z cest co vedly k různým vynálzeům bylo slepých.A třeba zjistí že je slepá i ta jeho , ale ten pokua ať klidně udělá pokud to nebude nebezpečné pro ostatní.
Katana 3m ZDZ160 a další 3m v přípravě
diablotin

#26 Příspěvek od diablotin »

rotor by bylo nejlepsi sehnat hotovej a vyvazenej(jeden se mi valy doma ale ten bude podle mne k nicemu)ale jinak s tema rychlostma je to pravda jenze jeste si vem co to vsechno bude vazit????a pravdepodobne to nebude ani moc vykony a navic pro otacky kolem 100 000 ti uz nestaci obycejna loziska a navic pokavat na ne vytvoris jeste bocni slozku v podobe napnuteho remene tak budes mnenit loziska po kazdym letu.a jinak to podle mne bude mit nepouzitelne malej vykon
Naděje umírá až po nás.
mik.plechacek

#27 Příspěvek od mik.plechacek »

ahoj hosi trochu moc agrese ne?
cíl je mýt solidni stíhačku s dmychadlem ale ne na baterie.
Mužeš mi prosim spočítat 10 cm dmychadlo a motor jen pres hřídel
dejme tomu že bude mýt 20 000 ot ?
a kolik kg tahu? 8O
diablotin

#28 Příspěvek od diablotin »

to neni tak jednoduchy to zalezi na tom jak bude postavenej rotor jakou to bude mit vytokovou trysku ale ja osobne bych to na litani s 5kg stihackou moc nevydel jeste se podivam do nejakejch starejch casopisu a tam bylo dmychadlo na pohon spalovakem ale myslim ze to zase tak moc vykonu nedavalo
Naděje umírá až po nás.
diablotin

#29 Příspěvek od diablotin »

tak sem nasel jedno takovy dmychadlo na spalovak :
bylo to na 10ku motor prumer rotoru asi 150 a staticky tah 2,5kg pri 14000 otackach a vyrabela to nejaka firma Krick(dystak ti to muzu oskenovat je to z mdelare z roku 79 :twisted: :twisted: :twisted: :twisted:
Naděje umírá až po nás.
diablotin

#30 Příspěvek od diablotin »

http://www.krick-modell.de/frameset.html
dystak tohle by mely byt stranky vyrobce bouzel o nemcine nemam ani poneti takze si to budes muset najit sam :cry: :cry: :cry:
Naděje umírá až po nás.
Odpovědět

Zpět na „Dílna“