Minicorado

Větroně s pomocným elektromotorem a nejčastěji sklopnou vrtulí
Zamčeno
Zpráva
Autor
coro

Re: Minicorado

#271 Příspěvek od coro »

MC nemám, ale na chvoste miniellipse mám na V výchylku výškovky ešte menej než návodom odporúčané +- 4mm, a otočí sa na pár metroch (až na tlačený premet, ale to asi kvoli profilu). Ale smerovka je málo účinná - ale načo aj, nožák to nelieta :)
timi

#272 Příspěvek od timi »

MC má 8mm nahoru a 9mm dolů u Vocasu pro výškovu. Trochu sem byl překvapený, že dolů je větší hodnota, ale to bude asi pro let na zádech. Jen v režimu rychlosti je to zmenšeno na 6.
Hrubým odhadem mám na SlimT. od LS +-5mm a docela mi to stačí.
Na zálet to buď zmenším a nebo přestože nepoužívám moc fci. expo, tak tam nějaké dám a nechám dle návodu.
timi

#273 Příspěvek od timi »

Dnes jsem byl s MC na louce. Mám pár poznatků. Mohu porovnávat jen se Slim Termikem od LS. Létám nízko a nyní jitž pomaleji. Trochu funělo, tak sem se do záletu musel dost přemnlouvat. Model jsem měl cca 1,5 hodiny ve vzduchu.

- umí létat velmi pomalu. Proti větru se dá neuvěřitelně zpomalit.
- namixovaná směrovka do křidélek mě spíše obtěžovala. Ze zvyku jí tam stejně pořád dávám ručně. A nízko nad zemí mi to při klopení šlo často až příliš čumákem dolů. Asi jí nechám jen pro režim temika, jestli se jí někdy pokusím létat.
- výchylky na V ocase mi přišli dost velký, používám jen 10% expo na kormidlech.
- domnival jsem se, že jsem měl shodné těžiště pro 1800 i 2200 3s LiPol. Prvně sem létal s menšími a paráda. Pak dal těžší a při stejném nastavení mi to víc klesalo. Buď nemám skutečně těžiště stejně a nebo se těžší model jinak chová.
- vyklesání při plných klapkách je báječný. Znám s IONa, ale MC letí ještě pomaleji.
- ve Slim T. mám axi 2215/12 (1380kv) a s vrtulí AE 9x7 je to svižný. V MC je hyperion 2218/10 (1337kv) a s tou samou vrtulí to letí výrazně pomaleji. Navíc se mi občas zasekne pod kabinku a neroztočí. Půjde tam větší na kterou je to stavěný. Asi 10x7.

Takže budu muset znovu mrknout na těžiště a asi i na výchylky na ocase a sehnat jinou vrtuli a v úterý snad znovu poletí.
Jinak fajn polétání.
Naposledy upravil(a) timi dne ned 22.07.2012 20:14, celkem upraveno 2 x.
creagel

#274 Příspěvek od creagel »

Smerovku do vyskovky? To ctu poprve a ani nevim, k cemu by to bylo. To si mel zkusit t snapflapy ;)
timi

#275 Příspěvek od timi »

creagel píše:Smerovku do vyskovky? To ctu poprve a ani nevim, k cemu by to bylo. To si mel zkusit t snapflapy ;)

Dopr... jsem to špatně napsal, směroku do křidélek dle návodu. Jdu to opravit.
Genagen
Kontaktovat uživatele:

#276 Příspěvek od Genagen »

timi píše:Dopr... jsem to špatně napsal, směroku do křidélek dle návodu. Jdu to opravit.

Kridelka do smerovky
timi

#277 Příspěvek od timi »

Ach jo, co sem zase napsal blbě? Nebo to mám špatně nastavený?
Mám nastaveno, že když pohnu kniplem pro křidélka, tak po dobu klopení se mi aktivuje směrovka stočí i ocas. Takže mám namixovanou směrovku do křidélek.
Vůbec mě to nenapadlo opačně. Představa, že točím model směrovkou a po celou dobu točení se mi bude model klopit křidélky mi přišla nesmyslná.

Mám to tedy dobře nebo špatně?

Je to můj první model kdy používám takový mix. V začátcích sem se učil zatáčet jen s křidélky a výškovou přestože model směrovku měl. Pak mi dalo dost úsilí se naučit jak na břiše tak na zádech jí používat. Od té doby jí tam dávám ručně.
Jenže jsem četl, že u větroňovitého modelu se tento mix používá. Připouštím, že je to asi blbost mixovat ručně, když je model vysoko a není tolik vidět odezva na kniply. Tak jsem to taky chtěl zkusit.
Doktor
Kontaktovat uživatele:

#278 Příspěvek od Doktor »

Tak já mixuju směrovku ke křidélkům za využití mixu A->R a určuju hodnotu mixu pro Sop.
coro

#279 Příspěvek od coro »

Doktor píše:Tak já mixuju směrovku ke křidélkům za využití mixu A->R a určuju hodnotu mixu pro Sop.

A to A znamená Rudder (smerovka) a R znamená Aileron(krídelká), hej?
keď už A->R
... niekde bolo vlákno kde sa to riešilo, podľa mňa to je dosť odveci.
Ale ja tomu hovorím tiež krídelká do smerovky, lebo do mixu pre VTail pripočítam knipel krídeliek
LV
Kontaktovat uživatele:

#280 Příspěvek od LV »

Genagen píše:Kridelka do smerovky

:idea: ic ňú :idea:
To akože smerovka je Master?
Nie som zlý.... iba rýpem
www.elektromodely.sk
Doktor
Kontaktovat uživatele:

#281 Příspěvek od Doktor »

>coro
To záleží jenom na tom, jak si A->R vyložíš!
Já si to vyložím tak, že A ovládá zároveň R. Tudíž mix křidélka-směrovka.
LV
Kontaktovat uživatele:

#282 Příspěvek od LV »

timi píše:
Jenže jsem četl, že u větroňovitého modelu se tento mix používá. Připouštím, že je to asi blbost mixovat ručně, když je model vysoko a není tolik vidět odezva na kniply. Tak jsem to taky chtěl zkusit.

Tiež to nelietam s mixom ale hlavou. Podľa mňa pokiaľ nelietaš (neplánuješ) súťažne kde záleží na sekundách tak mix používať nemusíš.
Oni väčšinou vetroňári smerovku hýbať poväčšine nevedia a preto mixujú...
www.elektromodely.sk
LV
Kontaktovat uživatele:

#283 Příspěvek od LV »

Doktor píše:>coro
To záleží jenom na tom, jak si A->R vyložíš!
Já si to vyložím tak, že A ovládá zároveň R. Tudíž mix křidélka-směrovka.

Ak niekto napíše smerovku do krídeliek tak u mňa to znamená že krídelká sú hlavné...
Ak si dáva niekto cukor do kávy tak káva je to hlavné...
www.elektromodely.sk
PiNa
Kontaktovat uživatele:

#284 Příspěvek od PiNa »

timi píše:- namixovaná směrovka do křidélek mě spíše obtěžovala. Ze zvyku jí tam stejně pořád dávám ručně. A nízko nad zemí mi to při klopení šlo často až příliš čumákem dolů. Asi jí nechám jen pro režim temika, jestli se jí někdy pokusím létat.

Tenhle mix se používá většinou jenom v režimu termika a jeho smyslem je snadnější zalétnutí ploché zatáčky ve stoupáku. Kdo umí, může samozřejmě létat bez mixu a jde to, ale pro nás ostatní je to vítaná pomoc při páčkování.
Martin 'PiNa' Pilný
http://www.PiNa.cz
timi

#285 Příspěvek od timi »

coro píše:Ale ja tomu hovorím tiež krídelká do smerovky, lebo do mixu pre VTail pripočítam knipel krídeliek

Ano, souhlasím. Jen já nakonec využil jak se říkalo "Ásijiského mixu" Combi sw. a to pro to, abych to mohl mít v některých letových režimech aktivní a v jiných ne. Nakonec to asi vyhodím ze všech a budu si to tam zase míchat rukama. Je to pro mě přirozenější.

A nejspíš máte všichni pravdu, protože je v tom Combi sw. napsáno ailerot > rudder, což jsou křidélka do směrovky.
Jen já si to pojmenoval nesprávně smerovka do křidélek.
Zamčeno

Zpět na „Elektrovětroně“