Minicorado

Větroně s pomocným elektromotorem a nejčastěji sklopnou vrtulí
Zamčeno
Zpráva
Autor
Abu
Kontaktovat uživatele:

Re: Minicorado

#256 Příspěvek od Abu »

Kridylka+klapky je skoro zbytecne. Jedine snad kdybys u nektereho z modelu chtel zvysit obratnost, kdyby ti momentalni reakce na kridylka prisla jest porad mala, tak primixovane klapky tomu trochu pomuzou. Ale myslim ze u 2m modelu to neni potreba.

Snap flap urcite vyzkousej, ja to pouzivam na 2 veci -
1) zvyseni obratnosti pri akrobacii, reakce na vyskovku se vyrazne zrychli a priostri.
2) zakriveni odtokovky pri krouzeni v termice, umoznuje to tocit mensi kruh na nizsi rychlosti a kdyz potrebuju zrychlit, preletet jinam, tak staci uvolnit vyskovku do neutralu. Ale urcite to dej na prepinac. A pro kazdy model se to muze chovat jinak, takze vyzkouset ve vetsi vysce...
Abu (Tomáš S.) - MC19 - kanál č.90 na 40MHz
PiNa
Kontaktovat uživatele:

#257 Příspěvek od PiNa »

Já jsem u MC nevymýšlel kruh a nastavil ho podle doporučení MV a maximální spokojenost.
Martin 'PiNa' Pilný
http://www.PiNa.cz
timi

#258 Příspěvek od timi »

Díky za odpovědi.

Zkusím tedy jen Snap Flap. Akorát si to asi nebude vhodný do režimu termika, když už mám i tak zakřivenou odtokovku dolů. Mám jí zatím jen na jednu polohu napevno. Po přepnutí do režimu termika se to s jednovteřinovým opožděním ohne. Neumím si vůbec představit, že bych se snažil hledat nějaký stoupák a ještě plynovou pákou nebo posuvníkem měnil velikost zakřivení. Hledání termických proudů mě zatím ještě nechytlo. Já létám nízko a poslední dobou i pomaleji. Abych na to viděl, i když oči mám zatím dobrý.

Nastavení MC dělám právě podle toho obrázkového návodu od výrobce ze tvých stránek.
PiNa
Kontaktovat uživatele:

#259 Příspěvek od PiNa »

Tak to potom děláš dobře :wink: Já jsem si to ze začátku taky vůbec nedokázal představit, ale je to jenom o cviku. Když není možné létat každý den, tak stačí trénovat třeba v AeroFly 5 a hned je to znát.
Martin 'PiNa' Pilný
timi

#260 Příspěvek od timi »

O mé četnosti létání bych měl pomlčet, páč bych se musel stydět. Ale jsem rád, že i když moc nelétám tak to vcelku zvládám. Simulátor teď žádný nepoužívám. Učil jsem se na něm především používat směrovku, a aby se mi nepletly palce.

Chtěl bych se ještě zeptat na nějaký fígl při nastavování velikosti výchylek kormidel a neutrálů. Pomáhám si čím to jde (šupléra, pravítko, plocha stulu atd..), přesto je to kolikrát trochu od oka. Především na tom V ocase. Žádnou měrku jako prodává třeba topmodel nemám.
Jak to děláte?
PiNa
Kontaktovat uživatele:

#261 Příspěvek od PiNa »

Já se to snažím nějak od oka s pomocí papírového úhloměru, ale dá se vyrobit vlastní měřidlo - "diy control surface deflection meter" přes Google.

To, co nabízí Topmodel, podle ohlasů majitelů není nic moc. Na YT jsou i videa.
Martin 'PiNa' Pilný
timi

#262 Příspěvek od timi »

PiNa píše:Já se to snažím nějak od oka s pomocí papírového úhloměru, ale dá se vyrobit vlastní měřidlo - "diy control surface deflection meter" přes Google.

Dík, koukal sem na youtube. Vypadá to zajímavě. Ale asi to udělám taky jen od oka.
graup15

#263 Příspěvek od graup15 »

PiNa píše:Já se to snažím nějak od oka s pomocí papírového úhloměru, ale dá se vyrobit vlastní měřidlo - "diy control surface deflection meter" přes Google.

Jestli by nebylo lepší nějaké hyper super laser magnetic měřidélko...co kdyby to nedej bože bylo o 0.003mm jinde s výchylkou :-) :-)
graup15

#264 Příspěvek od graup15 »

timi píše:

Dík, koukal sem na youtube. Vypadá to zajímavě. Ale asi to udělám taky jen od oka.

Udělej..ono totiž na rekreační létání jde o hov...:-) Časem jak se s modelem sžiješ, poznáš co chce a přestavíš si nastavení na fajnovku.
coro

#265 Příspěvek od coro »

Ja som teda mal v návode výchylky v milimetroch, a tie meriam na odtokovke úplne triviálne príložníkom (či ako sa to volá, taký pravý uhol s pravítkom : http://www.rucni-naradi.cz/stanley-tesarsky-uhelnik ). Možno by sa dalo polemizovať aj o správnosti či uhol alebo milimetre - keby bolo jedno kormidlo širšie než druhé (no to hádam nehrozí... :) )
Neutrál ten predsa vidím z diaľky, veď nech nadväzuje kormidlo na odtokovku na konci aj v strede...
timi

#266 Příspěvek od timi »

to graup, coro:
Souhlasím, máte pravdu. Udělám od oka pravítkem či šuplérou. Na odtokvce se to měří velmi pěkně. O malinko hůře se to měří na V ocase, ale taky to jde.

Pořád řeším takové teoretické kokoťárny místo abych létal, které se určitě prakticky ukážou jako nevýznamné. Třeba v režimu brzdění jsem vynechal Ail.dif a expo (které mám stejně jen 10%). Jenže pak si říkám, že občas na přistání "klopím" již v režimu Landing ještě bez aktivovaného butterfly mixu a tím pádem to musí točit blbě. Vysílač umožnuje v mixu Ail.dif zapnout fci., že dokud jsou klapky v 0 tak differenciace křidélek chodí, jakmile se nepatrně přibrzdí, už diff. nechodí. Asi to zkusím.
coro

#267 Příspěvek od coro »

Pri meraní mi teda vôbec nešlo o veľkosť výchylky to robím od oka či podľa mechaniky - ale o to aby obe strany chodili rovnako, pri náklone to nie je až tak zaujímavé ale hlavne pri brzdení nech to je rovnako a teda model zostane rovno..
Diferenciácia mi v prípade že sú obe krídelká nad neutrálom, pripadá nezmyselne, a keď jedno prejde pod neutrál tak sa diff prejaví už len keď je nastaven menšia výchylka dolu.. Skorej som mal problém nastaviť, že keď sú oe naozaj naplno hore tak na knipel krídeliek jedno už nutne stojí bez zmeny (to robí evo ako samozrejmosť) a aspoň druhé aby chodilo dostatočne, t.j. v podstate len dolu.
Stačí mi ale že chodí po neutrálnu polohu, na korekciu pri pristávaní to stačí - len to si treba opatrne vyskúšať vo výške lebo pri prehnanej výchylke brzdy to môže efekt náklonu aj zreverzovať.
timi

#268 Příspěvek od timi »

Správný nastavení diferenciace kř. u modelu větroně, který nemá směrovku, by jí přeci tak trochu mělo nahrazovat. Ono to určitě bude složitější, ale já si to takto jednoduše vysvětluji sám pro sebe. Pokud budu točit (nebo lepé rečeno křidélky klopit) celé kolo na přistáni a obě křidélka půjdou dolů i nahoru stejně, budu to točit jinak.
Takže podle mě je jednouché rešení kliknout na režim landing až budu nasměrovaný rovně na dráhu a né dřív.
Nebo to zkusit takto sw obejít, jak to evo zdá se umí, a kliknout si na to klidně v době kdy začnu mít myšlenky na přistání.
PiNa
Kontaktovat uživatele:

#269 Příspěvek od PiNa »

timi píše:Pořád řeším takové teoretické kokoťárny místo abych létal, které se určitě prakticky ukážou jako nevýznamné.

Je to tak, já se k nastavení alá MV dostal až po roce a něco létání s MC jen tak bez pořádných letových režimů, bez mixu směrovky do křidýlek atd. Na začátek stačí mít v pořádku těžiště a výchylky tak nějak od oka ... stejně je to nakonec jenom doleva/doprava, nahoru/dolů. MC létá dobře samo o sobě, programovací orgie můžeš podstoupit až ve chvíli, kdy z něho chceš vymáčknout opravdu maximum.
Martin 'PiNa' Pilný
timi

#270 Příspěvek od timi »

to Pina:
MC jsem zakoupil starší a velmi pěkně osazené. Jelikož máš zajímavé stránky, tak na ně vcelku pravidelně chodím. Vzpoměl jsem si, že tam byl článek o nastavení MC a hned ho stáhnul.
Když jsem to začal pípat do rádia všimnul si, že na V ocase jsou vcelku velké výchylky v mm. Dokonce se na ně snad ani nedostanu a neumím si moc představit, jak by to muselo být napákovaný, aby to šlo. Vlastně mě napadá způsob. Nedát serva kolmo, ale podélně nebo pod úhlem na trup a udělat delší páky.

Jelikož nemám tolik zkušeností a s MC jsem ještě neletěl, tak se zatím jen hádám. Když jsem si ale na Slim Termik od LS zkoušel zvětšit výchylku na výškovce a pak to v rychlejším letu přitáhnout, model udělá parádní kotrmelec. Vypadá to vcelku pěkně, ale neodvážil jsem se ve veliké rychlosti, aby něco neruplo. A to je houby výchylka proti tomu co je uvedeno u MC na Vocase. Tuším že tam bylo kolem 13mm, ale vlastně pro směrovku.
Zamčeno

Zpět na „Elektrovětroně“