Yak 55 Rc-Factory

Taky vás už nebaví jen tak poletovat? Zkuste létat akrobacii nebo si o tom aspoň tady povídat.
Odpovědět
Zpráva
Autor
Robinsson

Re: Yak 55 Rc-Factory

#256 Příspěvek od Robinsson »

Jaký je rozdíl mezi vrtulema APC E a APC SF ? Koupil jsem 10x5 APC E ale nevím jestli nebude moc těžká(váhově). Ale zase SF se dělá jen 10x4.7 takže s ní bude i menší tah což mi tu hmotnost asi nevykompenzuje. Nebo mám koupit GWS ta je zas jak žvejkačka ?? :(
Honza.V

#257 Příspěvek od Honza.V »

určitě bych koupil tu 10x4.7 Slow Flyer. Je lehčí a má lepší tvar na Yaka. Tah bude nastejno, SF verze má lepší jak to říct akceleraci, že třeba z visu odletí letadlo rychlejším tempem.
honz74
Kontaktovat uživatele:

#258 Příspěvek od honz74 »

Pánové, jaký způsob uchycení baterie používáte? Chápu, že nejlepší z důvodu přičného vyvážení je nejlepší těsný výřez v trupu. Máte nějaký fígl, když používáte více druhu baterií o různém rozměru. Nyní mám baterie uchycené na boku trupu, ale je třeba dovážit model v příčné ose. Napadlo mě třeba vyříznout větší otvor než baterie na horní straně trupu třeba o 1cm a baterii uchytit na suchý zip na horní plochu trupu. Nebo máte jinej tip?
pikus 1
Kontaktovat uživatele:

#259 Příspěvek od pikus 1 »

Fígl je nepoužívat více druhů baterií.
Tříčlánek kolem 1Ah nestojí majlant, aby si musel vymýšlet uchycení jiné velikosti
asi i hmotnosti aku a tím související jinou polohu těžiště....
K létání nepotřebuji mít v dosahu trafostanici...
ludicek
Kontaktovat uživatele:

#260 Příspěvek od ludicek »

Po 20 letových hodinách sa rozpadlo uchytenie krídelok a riadiacej plochy výškovky, takže musím nalepiť pánty, dúfam že s hmotnosťou nebude problém.
Viem že to už niekde na fóre bolo rozoberané, ale kde zoženiem lankové náhony na VOP a SOP?
Ďakujem.
pikus 1
Kontaktovat uživatele:

#261 Příspěvek od pikus 1 »

Žádný panty tam nedávej. Není ani kam je pořádně zalepit (mimo směrovky).
Křidélka a výškovku přilep zpět UHUporem nebo tu byly návody s tavným lepidlem...
Lanko na ovl. ocasních ploch je u takového to éra zbytečné.
Dej tam kevlarovou nit jako je to od výrobce. Koupíš jí v každých rybářských potřebách :wink:
honz74
Kontaktovat uživatele:

#262 Příspěvek od honz74 »

pikus 1 píše:Fígl je nepoužívat více druhů baterií.
Tříčlánek kolem 1Ah nestojí majlant, aby si musel vymýšlet uchycení jiné velikosti
asi i hmotnosti aku a tím související jinou polohu těžiště....

Jedny baterie je asi nejlepší řešení. Stavím ale Sbach 1,2 m, kde budou 3S 2200. Měl jsem SU od Telinku, kde jsem je měl zaříznutý v trupu ale časem jak se otvor vymačkal, tak se mě stalo, že baterky nedržely. Proto jsem měl ten dotaz ohledně uchycení bateriií, který s tímto taky souvisel. Současně s tímto mám dotaz pro zkušenější. Ráno jsem létal s YAK-54 od RCF, baterie přilepené na sucháč na horní straně boku trupu. Letadlo je vyvážené v podélné ose, v nožovém letu(v obou směrech) se mi éro přetáčí horním křídlem směrem ke kabině, tj. tam kde jsou baterky. Souvisí to tedy s tím, že jsou baterky moc nahoře? Tím že baterie zaříznu na placato do trupu problém odstraním?
ludicek
Kontaktovat uživatele:

#263 Příspěvek od ludicek »

Asi nezmeníš. Viem že učiť sa lietať nožák s korekciou krídelkami a výškovkou asi nie je správny návyk, no ale celkom rovné na yakovi nie nič, chvost sa príšerne ohýba a smer letu je výrazne ovplyvnený aj sebemenším závanom vetra či pridaním plynu. Ja zas bojujem s kývaním zo strany na stranu v harrieri, v harrieri na chrbtce sa nekýve zasa vôbec, tak neviem.
TomasC
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

#264 Příspěvek od TomasC »

Přendej akumulátory pod křídlo. Mělo by to pomoct.
honz74
Kontaktovat uživatele:

#265 Příspěvek od honz74 »

Dík, zkusím.
honz74
Kontaktovat uživatele:

#266 Příspěvek od honz74 »

Tak jsem dal baterie pod křídlo a pomohlo to. Dík za radu.
TomasC
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

#267 Příspěvek od TomasC »

Super. Těžiště je prostě bod s 3mi souřadnicemi. A při zalétání musí být nalezena jeho ideální poloha ve všech třech osách.

Někdy to jde jednoduše posouvat jen podélně a musí se mixovat, ale někdy to jde.
Robinsson

#268 Příspěvek od Robinsson »

Tak jsem po problémech se servy (nekupujte DS65HB to byla poslední kapka se servy PowerHD veškerý serva co jsem od nich kdy měl se pos...), konečně zalétal yaka.
Těžiště vypadá dobře, možná by mohlo malinko dozadu, když letím normálně trochu tahám, na zádech zas skoro vůbec. Ale teď dotaz v noži mi to trochu utíká za podvozkem. Zkusil jsem subtrimem přizvednout křidelka, moc to nepomohlo a nechce se mi zas zvedat křidélka příliš. Ted mám konce křidélek v neutrálu malinko nad prostředkem páteře. Zkusím ještě přitrimovat výškovku, jen se bojím aby to při střemhlavem letu nezačlo vybírat.

Jinak překvapení bylo jak tu někdo psal, jak jsou kormidla účinná, tak směrovka mi teda nepřijde nejak extra účinná sneslo by to víc. Musí to být opravdu na mechanický dorazy a ještě naexpit.
pikus 1
Kontaktovat uživatele:

#269 Příspěvek od pikus 1 »

Robinsson píše:
když letím normálně trochu tahám, na zádech zas skoro vůbec.

Tak jednou tukni do trimu výškovky do "nataženo" a vodorovný let by měl být v poho a tím by se mělo zlepšit to "utíkání" za podvozkem...
I když to trimování u toho to typu materiálu vlivem teplot je jednou sem -jednou tam. Prostě neverending story :)
Taky mi utíkal... taky jsem zkoušel přizvedávat křidélka..., ale vyřešil to až lehký mix směrovka=výškovka.
H1N1
Kontaktovat uživatele:

#270 Příspěvek od H1N1 »

Zdar,

mám problém:-D jelikož se mě vleče stavba Veloxe, tak jsem dneska postavil Yaka, mám ale problém náhonem ocasek přes nitě, občas mě servo v neutrálu klepe jako kráva... prostě samo hejbe kormidlama +-2mm. Nítě mám vypnuté a instalované podle návodu, nevíte co stím? Navíc to klepe jen někdy a né stále.

Díky
http://lee93.rajce.idnes.cz/Cabarna_13.6.08/
Odpovědět

Zpět na „Akrobacie a 3D létání“