jedno nebo dvě serva na křidélka u pěnovýho éra rozp. 850mm
-
JohnyPes
- Kontaktovat uživatele:
jedno nebo dvě serva na křidélka u pěnovýho éra rozp. 850mm
Zdarec, nenašel jsem odověď v žádném tématu, tak sorry, pokud jsem blbě hledal. Mám éro z EPP a dělám mu nové křídlo s velkými křidélky, R i L = 850mm, m = 270g. Mám v plánu tam dát na K jedno servo E-Max 8,5g a hotovo (vychytávky s inteligentní RC neřeším). Dá se říci od boku, zda to bude mít dost výkonu? případně pokud ne, jak se to projeví? Lítám s tím (amatérskou chaotickou) akrobacii. Díkes. Johny
lítám pěnový deskolety 70 - 90cm
Re: jedno nebo dvě serva na křidélka u pěnovýho éra rozp. 85
U dvou svých letadel (mini angel 90 cm, challenger 85 cm - oba akrobati) mám také pouze jedno servo na křidélka a funguje to bez problémů. Mám tam obyčejné mikroservo a utáhne to, takže bych se tohoto řešení nebál.
osobne doporucuji dve serva... minimalne uz kvuli diferenciaci kridelek
jedno servo se me neosvedcilo (napr. v EPA), davam vsude dve 
Jeti DC-16 | „Chytrý napadne špatný názor, hloupý jeho autora“
- zero_ozero
Mam jedno i na větších érech a v pohodě, samo že dvě jsou lepší, ale s timhle rozpětím bych volil jedno 
Nahoru nepoletím, dole mě najdou!
Rád opravuju to, co ostatní vyhazujou. Nevyhazuj to - prodej mi to
Rád opravuju to, co ostatní vyhazujou. Nevyhazuj to - prodej mi to
U malých modelů a tam kde není potřeba mixovat (např. klapky) tak stačí bohatě jedno servo.
Mám to i na kolovém metrovém dvouplochu a naprosto v pohodě. Na EPP bych to ani neřešil.
Mimochodem i diferenciace výchylek se dá jednoduše udělat mechanicky s jední servem.
Na 1m EPP Belance:

Na 1m dvouplochu:

Mám to i na kolovém metrovém dvouplochu a naprosto v pohodě. Na EPP bych to ani neřešil.
Mimochodem i diferenciace výchylek se dá jednoduše udělat mechanicky s jední servem.
Na 1m EPP Belance:

Na 1m dvouplochu:

Fyziku respektuji, ale nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) 2018/1139 NE = už nelítám
JohnyPes píše:... Dá se říci od boku, zda to bude mít dost výkonu? případně pokud ne, jak se to projeví? Lítám s tím (amatérskou chaotickou) akrobacii. Díkes. Johny
Jedno servo má výhodu že prípadné aerodynamické sily ho v podstate nezaťažujú (jeho motor či elektroniku), lebo pôsobia proti sebe. Jediné čo tam musí držať(prenášať sily) je uchytenie celého serva a jeho výstupná hriadeľ.
Samozrejme zamávanie kniplom sa na kormidlá prenesie len takou silou a zároveň rýchlosťou, ako dá to servo (a v parametroch býva rýchlosť naprázdno a sila kedy stojí...).
Najhorší prejav podľa mňa je ale menšia rýchlosť reakcie či roll rate.
Keď sú dve servá tak musia držať časť vztlaku obe svojou vlastnou silou. Ak by napríklad pri loopingu neudržali, tak by povolili určite každé trochu inak a model by sa prevalil na stranu (druhá možnosť je že prdnú prevody).
Ale z pohľadu možného mixovania, zakrivovania a podobných vecí, je to jasné že dve je viac. Aj nastavenie rovnakých výchyliek..
Ešte drobnosť, mne akosi chodí aj na "Y" kábli každé servo trošku inak, tak bez nastavenia z vysielača by som musel trochu zložito mechanicky nastavovať dĺžku pák, aby to chodilo rovnako - takže aj keď to moc nevadí (náklon ako náklon aj keď pri poruche chodí len jedna strana), je najhoršia možnosť Y kábel a dve servá, to radšej len jedno.
Niečo je lepšie mať zladené mechanicky, niečo je lepšie cez vysielač (iné napákovanie aby boli rovnaké výchylky, znamená cez ten prevod inú silu, zaťaženie, rýchlosť - a teda môže zvýrazniť napr. spomínané možné vybočenie pri loopingu....)
Ale ani nie je v každom modeli jednoduché dať servo do stredu..
A na záver dlhých rečí o ničom - ak dáš servá po 3 doláre a máš kanál na príjmači, daj ich dve. Ak dáš kvalitné servo a zdá sa Ti na daný model zbytočná cena za dve také a hrozilo by to použitím horších, daj jedno spoločné jedno.. alebo ak nemáš kanál na príjmači/vysielači.
Mám jedno servo na SUčku 800mm a jede to jak drak!Stejně na akrobatu diferenciace,alespon já,nee!!A ještě máš 9g,na případnou opravu 
LOOP,Su27/Gripen 70EDF/ViperJet 9OEDF/Mig29 2x64EDF/Ardea3m/P51 mz18_hott/
-
JohnyPes
- Kontaktovat uživatele:
kluci, díky za odpovědi, hodně mi to pomohlo, vzhledem k obyč servu, obyč éru a mému akrobatickému neumu tedy volím jedno servo (což jsem i měl v plánu, ale nebyl jsem si jist..). Johny
lítám pěnový deskolety 70 - 90cm