Napájení vysílače Turnigy T9X
Napájení vysílače Turnigy T9X
Zdravím ,
dnes jsem byl létat a měl jsem problémy s napájením vysílače. Používám NiCd baterie v originál držáku co je dodáván ve vysílači.
Během lítání mi dvakrát vypadlo napájení , nejspíše vlivem špatného kontaktu. Nadchází víkend , rád bych šel lítat , ale mám obavu z opětovného výpadku napájení. Přemýšlel jsem jak z toho dočasně "vybruslit, " napadlo mě použít LiPol 3S - 800 mAh, které se tam v pohodě vejdou. Dříve jsem je používal v modelu ASW 17 od Pelikána.
Teď Ten dotaz : Nestane se nic vysílači, když je použiji pro jeho napájení ??
Díky moc za odpověď Mirek
dnes jsem byl létat a měl jsem problémy s napájením vysílače. Používám NiCd baterie v originál držáku co je dodáván ve vysílači.
Během lítání mi dvakrát vypadlo napájení , nejspíše vlivem špatného kontaktu. Nadchází víkend , rád bych šel lítat , ale mám obavu z opětovného výpadku napájení. Přemýšlel jsem jak z toho dočasně "vybruslit, " napadlo mě použít LiPol 3S - 800 mAh, které se tam v pohodě vejdou. Dříve jsem je používal v modelu ASW 17 od Pelikána.
Teď Ten dotaz : Nestane se nic vysílači, když je použiji pro jeho napájení ??
Díky moc za odpověď Mirek
Hrom do vrtule !!
Re: Napájení vysílače Turnigy T9X
ja 3S LiPol v t9x pouzivam a nemam problem
keď ich neprepóluješ, nestane sa nič (prekvapivo mnohí to zapojili naopak a usmažili si rádio...)
Jedine že by si mal náhodou jeden z kusov 9x, čo mali 10V kondík na vstupe, ten by možno vybuchol - stačí vymeniť, lietať sa dá dočasne aj s buchnutým..
Ale modelár by mal vlastniť a byť schopný použiť letovačku - sadu AA článkov si zletovať by nemal byť žiaden problém, hlavne ak použiješ normálny (fungujúci) olovnatý cín.
Jedine že by si mal náhodou jeden z kusov 9x, čo mali 10V kondík na vstupe, ten by možno vybuchol - stačí vymeniť, lietať sa dá dočasne aj s buchnutým..
Ale modelár by mal vlastniť a byť schopný použiť letovačku - sadu AA článkov si zletovať by nemal byť žiaden problém, hlavne ak použiješ normálny (fungujúci) olovnatý cín.
To mě taky napadlo, sletovat ty baterky dohromady , ale čím je potom nabiju ?? Mám na nabíjení dvě nabíječky , každou pro 4 tužkové baterie .
Mirek
Mirek
Hrom do vrtule !!
- MarthiR
na boku T9x je nabijeci konektor
snad sem to napsal srozumitelně
Minulost: T9X,Graupner MZ 24 Hoot, Futaba T10J
Součastnost : Návrat k Graupner MZ 24 Hoot
Součastnost : Návrat k Graupner MZ 24 Hoot
Alebo si zaobstarat lipolku priamo s konektorom pre Flysky.
http://www.ebay.co.uk/itm/AKKU-11-1V-22 ... 3cc592a674
Ja som ju kupil pred rokom a som spokojny. V tom case mal v ponuke len 1500mah.
http://www.ebay.co.uk/itm/AKKU-11-1V-22 ... 3cc592a674
Ja som ju kupil pred rokom a som spokojny. V tom case mal v ponuke len 1500mah.
MarthiR píše:na boku T9x je nabijeci konektorsnad sem to napsal srozumitelně
Vím , že na boku je nabíjecí konektor , jenže teď je začátek víkendu a tak asi těžko seženu hned nabíječku a nebo patřičnou baterii. Chtěl jsem tu LiPolku 3S - 800 mAh použít do vysílače jen jako nouzovku přes nastávající ( má být velmi hezké počasí ) víkend a snad také na začátek příštího týdne.
Jako laika neelektrikáře mě ale zarazil nepoměr průměrů drátů z LiPolky a drátů které jsou vyvedeny z té " originál klece " pro tužkové baterie. Baterie LiPol mají ten průměr mnohem větší , určitě proto, že dávají větší proud a o to mi jde ... abych nepoškodil tím proudem něco ve vysílači. Pokud si vysílač bere z té LiPolky jen to co sám potřebuje , tak to bude v pořádku a já ji tam mohu bez obav použít.( připájet ty dva dráty , na konektor , tak abych nezaměnil polaritu umím )
Mirek
Hrom do vrtule !!
Nabíjaj to mimo vysielač aby si mohol použiť aj servisný konektor (balancer).
Lipolku nemá význam nabíjať malým prúdom ako nikláky, takže ani by som neradil cez vysielač hnať čo len tých 800mA, aj keď to by asi ešte mal zvládnuť - načo si preťažovať cestičky a spoje od ktorých chceš hlavne aby bezchybne fungovali za letu..
Ako si urobíš konektory/redukcie je samozrejme úplne jedno, ale piny na doske vysielača kam sa pripája baterka sú krátke na servokonektor, konektor čo bol na držiaku na články tiež nebol nijaká oslnivá kvalita, tak možno by nebol zlý nápad ani naletovať do vysielača protikus k tým silovým káblom čo máš na baterke.
Ano prúd čo dokáže dať baterka nie je zaujímavý ak je vyšší ako potrebuje spotrebič (vysielač), podstatné je správne napätie. 3s lipo má trošku viac než 8článok nikel, ale je to v norme a 9x to znáša v pohode.
Nezabudni že lipoku netreba vybiť príliš hlboko, cca 10,5V je správne minimum pri tak malom prúde.
Ale zisti si ako ukazuje meranie napätia vysielača, často kecá o dosť veľa (t.j. ukazuje menej alebo viac. Rozsah plná/prázdna je u Lipo len 12,6V po 10,5 a teda dosť malá zmena. Po upgrade firmwaru by sa dalo to meranie nastaviť v kalibrácii ale neviem či to chystáš, asi aspoň zatiaĺ máš len originál firmware.
Lipolku nemá význam nabíjať malým prúdom ako nikláky, takže ani by som neradil cez vysielač hnať čo len tých 800mA, aj keď to by asi ešte mal zvládnuť - načo si preťažovať cestičky a spoje od ktorých chceš hlavne aby bezchybne fungovali za letu..
Ako si urobíš konektory/redukcie je samozrejme úplne jedno, ale piny na doske vysielača kam sa pripája baterka sú krátke na servokonektor, konektor čo bol na držiaku na články tiež nebol nijaká oslnivá kvalita, tak možno by nebol zlý nápad ani naletovať do vysielača protikus k tým silovým káblom čo máš na baterke.
Ano prúd čo dokáže dať baterka nie je zaujímavý ak je vyšší ako potrebuje spotrebič (vysielač), podstatné je správne napätie. 3s lipo má trošku viac než 8článok nikel, ale je to v norme a 9x to znáša v pohode.
Nezabudni že lipoku netreba vybiť príliš hlboko, cca 10,5V je správne minimum pri tak malom prúde.
Ale zisti si ako ukazuje meranie napätia vysielača, často kecá o dosť veľa (t.j. ukazuje menej alebo viac. Rozsah plná/prázdna je u Lipo len 12,6V po 10,5 a teda dosť malá zmena. Po upgrade firmwaru by sa dalo to meranie nastaviť v kalibrácii ale neviem či to chystáš, asi aspoň zatiaĺ máš len originál firmware.
Díky uživateli " Coro " za jeho odpověď . To je přesně to , co jsem potřeboval vědět.
Jdu na to , udělám si redukci z LiPol na vysílač . A za hoďku už lítam
Mirek
Jdu na to , udělám si redukci z LiPol na vysílač . A za hoďku už lítam
Mirek
Hrom do vrtule !!
- Earl
- Kontaktovat uživatele:
Ahoj, já jsem to řešil takto:
http://www.rcmodelreviews.com/tendollarbattery.shtml
http://www.rcmodelreviews.com/tendollarbattery2.shtml
http://www.rcmodelreviews.com/tendollarbattery3.shtml
http://www.rcmodelreviews.com/tendollarbattery4.shtml
a firmwarem Open9x, ne že by mi nestačil originální, ale líbilo se mi na něm, že má název modelu velkými písmeny a prostě podle mě vypadá líp a taky se u něho dá nastavit vstupní napětí, stopky na plynu, letový čas a také je česky. Synovec ho tam měl také a nakonec se vrátil k originálnímu. Sice nemám ele vzdělání a moji první pájku jsem si koupil, když jsem se po xxx letech vrátil k modelaření, nakonec jsem si sám připojil programátor do vysílačky a udělal různé úpravy. Jen jde o to na kolik si věříš

http://www.rcmodelreviews.com/tendollarbattery.shtml
http://www.rcmodelreviews.com/tendollarbattery2.shtml
http://www.rcmodelreviews.com/tendollarbattery3.shtml
http://www.rcmodelreviews.com/tendollarbattery4.shtml
a firmwarem Open9x, ne že by mi nestačil originální, ale líbilo se mi na něm, že má název modelu velkými písmeny a prostě podle mě vypadá líp a taky se u něho dá nastavit vstupní napětí, stopky na plynu, letový čas a také je česky. Synovec ho tam měl také a nakonec se vrátil k originálnímu. Sice nemám ele vzdělání a moji první pájku jsem si koupil, když jsem se po xxx letech vrátil k modelaření, nakonec jsem si sám připojil programátor do vysílačky a udělal různé úpravy. Jen jde o to na kolik si věříš
Naposledy upravil(a) Earl dne sob 30.06.2012 8:14, celkem upraveno 1 x.
- Earl
- Kontaktovat uživatele:
po ránu mi to nějak nemyslí
-
czpredseda
Jak je to s napájením NiMH Eneloopkama - kolik je ještě bezpečné napětí pro lítání? Mám na ně starou nabíječku bez funkce vybití před nabíjením a nechci je dobíjet když budou ještě zpoloviny nabitý a nechce se mi je vybíjet v něčem jiným ani nic takovýho nemám jen blesk do foťáku, ale to je pakárna
Díky.
Eneloop ako každé NiMH, napätím síce čosi ukazujú ale zistiť zostatková kapacita či percento vybitia, sa z toho nedá. Skorej dosiahneš použiteĺný teplomer (aj na teplote sady závisí napätie...).
Vidíš len, keď už napätie začne klesať - napr že klesne na 1,2V na článok (9,6V sada).. Vtedy platí že ak ich nabíjavaš pomaly, tak potom máš ešte dosť času napríklad vyše hodiny aj dvoch, lietania.. (keď mrzne tak to posúvam na 1,1V/článok)..
Ale podľa mňa, nemá zmysel Eneloop vybíjať a ani odkladať nabíjanie.. Majú byť "stále pripravené" a to znamená stále naplno nabité.. je to ich výhoda..
Aspoň ja to nabíjam hocikedy (a to či už sú nabité odhadujem podľa toho či pri 200mA už hrejú, alebo podľa grafu na nabíjačke, alebo aj nabíjam 500mA na normálne vypnutie DP (a plus k tomu považujem teplomer nabíjača za nutnú poistku).
9x funguje spoľahlivo do cca 7,5V. Pri poklese ešte hlbšie ale začne ukazovať čoraz vyššie napätie a tým môže spáchať škaredý podraz (v origo fw, v ER9x/Open9x to ošetrili)
Vidíš len, keď už napätie začne klesať - napr že klesne na 1,2V na článok (9,6V sada).. Vtedy platí že ak ich nabíjavaš pomaly, tak potom máš ešte dosť času napríklad vyše hodiny aj dvoch, lietania.. (keď mrzne tak to posúvam na 1,1V/článok)..
Ale podľa mňa, nemá zmysel Eneloop vybíjať a ani odkladať nabíjanie.. Majú byť "stále pripravené" a to znamená stále naplno nabité.. je to ich výhoda..
Aspoň ja to nabíjam hocikedy (a to či už sú nabité odhadujem podľa toho či pri 200mA už hrejú, alebo podľa grafu na nabíjačke, alebo aj nabíjam 500mA na normálne vypnutie DP (a plus k tomu považujem teplomer nabíjača za nutnú poistku).
9x funguje spoľahlivo do cca 7,5V. Pri poklese ešte hlbšie ale začne ukazovať čoraz vyššie napätie a tým môže spáchať škaredý podraz (v origo fw, v ER9x/Open9x to ošetrili)
-
czpredseda
Aha, to znamená, že NiMH aku se nemusí pro zvýšení - zachování životnosti a počtu nabíjecích cyklů úplně vybíjet pokaždé, ale jen jednou za čas? V tomhle článku jsem se dočetl, že při nabíjení nevybitýho článku malým proudem vznikne paměťový efekt. Moje nabíječka na NIMH dává jen 0,3A na 2 články a 0,15 A na 4
http://www.google.cz/url?sa=t&rct=j&q=z ... bg&cad=rja
http://www.google.cz/url?sa=t&rct=j&q=z ... bg&cad=rja
Pamäťový efekt síce existuje, ale na družici vo vesmíre keď 1000x obletí zem a v tieni je vždy rovnaký čas takže sa vybije presne rovnaká kapacita.. A prejaví sa tak že potom v tom bode klesne pri vybíjaní napätie až o 0,1V.. Ale vylieči sa tak že sa raz vybije hlbšie a tým zas na takú pamäť zabudne..
Je to jednoducho mýtus, snaha povedať človeku čo kúpil nejaké 2500mAh NiMH a prišiel ich predajcovi otrepať o hlavu lebo na ne urobí 15 fotiek a vypne sa mu to že vybité.. povedať mu niečo iné ako "sorry je to fakt šmejd ale máme toho plný sklad tak čo s tým..."
Eneloop je niečo iné, hlavne preto že normálne fungujú (asi ako kedysi NiMH keď mali 1500 - 1600mAh), ale aj preto že fakt môžu byť stále nabité a nevadí.
Je to jednoducho mýtus, snaha povedať človeku čo kúpil nejaké 2500mAh NiMH a prišiel ich predajcovi otrepať o hlavu lebo na ne urobí 15 fotiek a vypne sa mu to že vybité.. povedať mu niečo iné ako "sorry je to fakt šmejd ale máme toho plný sklad tak čo s tým..."
Eneloop je niečo iné, hlavne preto že normálne fungujú (asi ako kedysi NiMH keď mali 1500 - 1600mAh), ale aj preto že fakt môžu byť stále nabité a nevadí.