Multiplex FunCub
Re: Multiplex FunCub
Ještě bych chtěl na pravou míru uvést to, proč mi to z silnějším motorem lítalo méně minut než ze slabším. Vzhledem k tomu, že ten motor byl výkonější, tak jsem za něj asi víc tahal, člověku to nedá a pak byl výsledný čas lítání necelých 5 minut. Když jsem se k němu začal chovat líp, tak jsem lítal 7 minut a teď se slabším motorem lítám přes 8 minut. Motor je slapší proto ani není třeba dávat často plný plyn, protože se letadlo stejně moc nezrychlý tím šetřím baterku a proto mě to vydrží lítat dýl. To je můj názor.
- mike97
- Kontaktovat uživatele:
Digis píše:mike97 píše:Díky Digisi. Chci se zeptat, jaká rozteč šroubů je u té přepážky ve stavebnici funcuba? Já mám rozteč 25x25mm, takže jestli to budu muset upravit.
Já tam mám dělanou přepážku z duralu, ale teď jsem to měřil na motoru i na původní přepážce a je to 25mm.
Jestli je u té plastové přepážky 25mm x 25mm, tak to je dobré. Vcelku mě to překvapilo, neboť jsem myslel, že tam podle fotek bude tak 19x19.
Graupner mx-12 HoTT + Easy glider pro, Funcub ve výstavbě
Spektrum dx3r + Xray T3 - závodní sféra
- NefroniK
- Kontaktovat uživatele:
Digis píše:...teď se slabším motorem lítám přes 8 minut...
Tak to je zvláštne, pretože mne Aurora odmerala na stopkách plynu asi 15minút (2x cca po 7) s 2600mAh baterkou, motor Turnigy 3536/8, vrtuľa APC 11x5.5 a regulátor Mystery 40A. Ten plyn som mal stále v rozsahu 1/3 až 1/1. Ale zatiaľ som bol len raz, takže ešte si to overím.
FunCub (Multiplex) 1.4m | RS 352 (RC Factory) 1m | Alpha 1500 (RCM Pelikan) 1.5m
Aurora 9 mod 2
Aurora 9 mod 2
NefroniK píše:Digis píše:...teď se slabším motorem lítám přes 8 minut...
Tak to je zvláštne, pretože mne Aurora odmerala na stopkách plynu asi 15minút (2x cca po 7) s 2600mAh baterkou, motor Turnigy 3536/8, vrtuľa APC 11x5.5 a regulátor Mystery 40A. Ten plyn som mal stále v rozsahu 1/3 až 1/1. Ale zatiaľ som bol len raz, takže ešte si to overím.
Podstatný taky je jaký máš baterie a jak ji vycucneš, já mám jetý rok starý Turnigy 2200mAh 20C a po osmi minutách mám na článku 3,8V pod to nechodím. Vím, že bych mohl lítat ještě dýl, klidně i těch 10min protože když před přistáním přidám plyn, tak vidím, že letadlo stále zabírá. Tak věřím že s tvoji 2600mAh pohodlně lítáš 14min. Zkusím si tam na zkoušku dát svoji původní vrtuli 11x5,5
Najpodstatnejšie je akú máte vrtuľu a aké to točí otáčky.
AK JE MODEL PREMOTOROVANÝ STAČÍ DAŤ MENŠIU VRTUĽU!
To aký má motor výkon, je o čomsi úplne inom - o tom koľko ZNESIE, t.j. pri akom prúde sa prehreje a zhorí. Takmer vždy to je hlavne pri strieďákoch a modeloch polomakiet čo letia dlhý čas na zapnutom motore, skorej než by bolo citeľné že nevládze točiť..
Je to zaujímavé len keď sa za cenu menšej účinnosti šetrí hmotnosť a tlačí sa malý ľahší motor do vysokého výkonu, kde už nie je dosť účinný - a robí sa to zmenou vrtule a ničím iným.
Motorček s 1200KV bude točiť vrtuľou jednoducho rýchlejšie a bude pritom samozrejme viac žrať prúd aj ťahať, než 1000KV.. A to aj keď je "slabší" - menší... (primerane - o trochu.. viď ďalej).
Je tam jedno ALE, totiž odpor vinutia tých motorov. Väčší motor s podobným KV by mal mať odpor menší, a aj motor podobných rozmerov s vyšším KV by mal mať menší odpor.
Keď tam je napr. 50miliOhm a prúd je 20A, tak sa stratí len 1 volt, a pri 3s lipo tým otáčky klesnú o 10%. Ale keby tam niekto dal motor s odporom 150miliOhm, bola by strata 3 volty t.j. 30% otáčok.
Keby sa to prehnalo a dal by sa malinký motor s odporom napr. 300mOhm, stratila by sa polovica napätia na jeho odpore, a tým by klesli otáčky vrtule aj napriek tomu že by mal o dosť vyššie KV, hlboko pod tie ktoré by dosiahol "pomalší ale výkonnejší" motor. Ano v takom prípade by šlo o slabší motor.. aj by asi zhorel.
Navyše výkon vrtule klesá či rastie s treťou mocninou otáčok čiže o dosť výraznejšie než je zmena otáčok, pekne to vidno už len ako rozdiel medzi staršou a novšou baterkou..
Takže ak 3536 motor znesie 35A, a s vrtuľou čo používate točí 10000rpm pri 25A, je to OK, a 3542 motor rovnakého KV by mal zniesť napríklad 50A (a to ani nevadí ale tu ani nič neznamená), mal by točiť 10600rpm (len o trošku viac) a žrať by mal nejakých 24-27A (ťažko povedať či viac alebo menej, mal by byť o nejaké drobné účinnejší čiže žrať menej, ale točí sa trochu rýchlejšie čiže potrebuje aj dodá viac výkonu - samozrejme len na plný plyn, ubrať sa dá vždy.).
AK JE MODEL PREMOTOROVANÝ STAČÍ DAŤ MENŠIU VRTUĽU!
To aký má motor výkon, je o čomsi úplne inom - o tom koľko ZNESIE, t.j. pri akom prúde sa prehreje a zhorí. Takmer vždy to je hlavne pri strieďákoch a modeloch polomakiet čo letia dlhý čas na zapnutom motore, skorej než by bolo citeľné že nevládze točiť..
Je to zaujímavé len keď sa za cenu menšej účinnosti šetrí hmotnosť a tlačí sa malý ľahší motor do vysokého výkonu, kde už nie je dosť účinný - a robí sa to zmenou vrtule a ničím iným.
Motorček s 1200KV bude točiť vrtuľou jednoducho rýchlejšie a bude pritom samozrejme viac žrať prúd aj ťahať, než 1000KV.. A to aj keď je "slabší" - menší... (primerane - o trochu.. viď ďalej).
Je tam jedno ALE, totiž odpor vinutia tých motorov. Väčší motor s podobným KV by mal mať odpor menší, a aj motor podobných rozmerov s vyšším KV by mal mať menší odpor.
Keď tam je napr. 50miliOhm a prúd je 20A, tak sa stratí len 1 volt, a pri 3s lipo tým otáčky klesnú o 10%. Ale keby tam niekto dal motor s odporom 150miliOhm, bola by strata 3 volty t.j. 30% otáčok.
Keby sa to prehnalo a dal by sa malinký motor s odporom napr. 300mOhm, stratila by sa polovica napätia na jeho odpore, a tým by klesli otáčky vrtule aj napriek tomu že by mal o dosť vyššie KV, hlboko pod tie ktoré by dosiahol "pomalší ale výkonnejší" motor. Ano v takom prípade by šlo o slabší motor.. aj by asi zhorel.
Navyše výkon vrtule klesá či rastie s treťou mocninou otáčok čiže o dosť výraznejšie než je zmena otáčok, pekne to vidno už len ako rozdiel medzi staršou a novšou baterkou..
Takže ak 3536 motor znesie 35A, a s vrtuľou čo používate točí 10000rpm pri 25A, je to OK, a 3542 motor rovnakého KV by mal zniesť napríklad 50A (a to ani nevadí ale tu ani nič neznamená), mal by točiť 10600rpm (len o trošku viac) a žrať by mal nejakých 24-27A (ťažko povedať či viac alebo menej, mal by byť o nejaké drobné účinnejší čiže žrať menej, ale točí sa trochu rýchlejšie čiže potrebuje aj dodá viac výkonu - samozrejme len na plný plyn, ubrať sa dá vždy.).
- mike97
- Kontaktovat uživatele:
Supr příspěvek coro. .) U easy glidera jsem měl myslím ka22-20l power HD a kolmo nahoru mi to šlo něco přes půl plynu. Teď mám ray 3530
a musím to mít pořád na plno aby to jakžtakž jelo. Po chvilce se to zahřeje a je to ještě horší. A jak tahám toho raye za plný plyn, tak mi žere skoro dvakrát víc energie než ten power HD.
Jo, ještě jsem se chtěl zeptat, kolik lepidla budu na toho funcuba potřebovat? Mám jednu lahvičku zacki a jedu zítra do Prahy, tak bych se stavil u pecky. Stejně tam ještě musím vzít unašeč.
Jo, ještě jsem se chtěl zeptat, kolik lepidla budu na toho funcuba potřebovat? Mám jednu lahvičku zacki a jedu zítra do Prahy, tak bych se stavil u pecky. Stejně tam ještě musím vzít unašeč.
- mike97
- Kontaktovat uživatele:
Omlouvám se za double post, ale potřebuju radu co nejdřív. řešíte někdo diferenciaci křidélek? V návodu mají doporučených nějakých 22 mm. Tak se rozhoduji jestli to dát na y kabel bez diferenciace nebo normalně zapojit s diferenciací. Jestli to udělá něco extrémě s letovým projevem.
Mam diferenciaci normalne na radiu a kridelka pres extra kanaly, ale muzes ji klidne udelat na v-kablu po staru (mechanicky). Pravdepodobne ji trochu jeste zvetsim, obcas mi jedno kridlo vyplave...ale to az me prestane bavit delat blbiny a bude se mi chtit laborovat
Ucinek diferenciace je rozhodne poznat.
Edit: Dokonce o tom existuje clanek tady - http://ostarek.blogspot.com/2005/10/diferenciace-kdlek-vlivem-posunu-pky.html, v malovani se mi to nechce kreslit
Edit 2: Tam se to pise jen s umistenim paky ovladane plochy, ale stejneho vysledku jde docilit umistenim paky na servo pod jinym nez pravym uhlem k tahlu.
Edit: Dokonce o tom existuje clanek tady - http://ostarek.blogspot.com/2005/10/diferenciace-kdlek-vlivem-posunu-pky.html, v malovani se mi to nechce kreslit
Edit 2: Tam se to pise jen s umistenim paky ovladane plochy, ale stejneho vysledku jde docilit umistenim paky na servo pod jinym nez pravym uhlem k tahlu.
Tom
- mike97
- Kontaktovat uživatele:
Díky, ještě si to promyslím. Asi to udělám digitálně.
A ještě k tomu, jak si psal o té páce kolmé na servo. Já nemám páku na servech kolmou nikde, jelikož to dělám tak, že si najdu neutrál na vysílačce a poté nasadím páku co nejpřesněji, ale nikdy není ve středu - není kolmá. Případné dotrimování nedělám, tak jestli je můj postup správný?
A ještě k tomu, jak si psal o té páce kolmé na servo. Já nemám páku na servech kolmou nikde, jelikož to dělám tak, že si najdu neutrál na vysílačce a poté nasadím páku co nejpřesněji, ale nikdy není ve středu - není kolmá. Případné dotrimování nedělám, tak jestli je můj postup správný?
Prosím o radu s AXIkem. Pořídil jsem si FunCuba a protože jsem zatížem na motory AXi, tak půjde i do tohoto éra. Výrobce doporučuje AXI 2814/20 840 RMP/V, ale co jsem tu přelouskal snad vše k tomuto éru, tak se všichni přiklánějí raději k AXI 2814/16 1035 RMP/V. Styl létání si představuji, jako takové to akro blbnutí v pomalejším letu včetně visení. Sám si myslím, že k této vrtuli a stylu létání budou vhodnější menší otáčky, ale než to rozseknu, tak bych si nechal poradit
setup:
AXI 2814/?
APC 13x4
Hobbywing 40A
Hobbywing U-BEC 5A 6V
Power X5 2200 3S 25C (50C)
Díky za info
setup:
AXI 2814/?
APC 13x4
Hobbywing 40A
Hobbywing U-BEC 5A 6V
Power X5 2200 3S 25C (50C)
Díky za info
Hitec Aurora 9, Aero Fly Prof.
Katana S 120E, Mini Corado, FunCub, SU 29 EPP (1,2m), Griffin 450
- koulinek
- Kontaktovat uživatele:
Mám pro něj nachystanýho právě toho AXI 2814/20 a 13x4 APC poleno, s tím /16 by to bylo na plnej knedlík poněkud přetěžované ten motor, to leda tak s APC 12x3.8 ale zase statickej tah 1100 oproti 1600g jestli se vůbec toho využije, to ten plnej knedlik snad ani nehrozi.
T14SG, PhoenixRC 5, Hexacopter Y6, GoPro 3 Black, FPV
QAV250, TF2, SWIFT2, TREX450, FunCub, SuperCub
QAV250, TF2, SWIFT2, TREX450, FunCub, SuperCub
Zkousel nekdo na funcuba dat stabilizacni system fy-20a nebo fy-30a? Vanoce se blizi a ten system se mi moc libi - hlavne by to mohlo stabilizovat letadlo pri nahravani kamerou...
Diky za odpovedi a za rady...
Btw muj setup :
hitec serva, jedno s kovovyma prevodama na smerovku
Motor jsem mel foxe ale dal jsem tam nakonec turnigy sk3 3536 1050kv + turnigy plush 60a esc
Telemetrie spektrum+cidla na teplotu a voltaz, 2200mah aku, osvetleni ala multiplex ovladatelne pres vysilac, zpomalovac serv s reverzem na klapky
Diky za odpovedi a za rady...
Btw muj setup :
hitec serva, jedno s kovovyma prevodama na smerovku
Motor jsem mel foxe ale dal jsem tam nakonec turnigy sk3 3536 1050kv + turnigy plush 60a esc
Telemetrie spektrum+cidla na teplotu a voltaz, 2200mah aku, osvetleni ala multiplex ovladatelne pres vysilac, zpomalovac serv s reverzem na klapky
koulinek píše:Mám pro něj nachystanýho právě toho AXI 2814/20 a 13x4 APC poleno, s tím /16 by to bylo na plnej knedlík poněkud přetěžované ten motor, to leda tak s APC 12x3.8 ale zase statickej tah 1100 oproti 1600g jestli se vůbec toho využije, to ten plnej knedlik snad ani nehrozi.
OK díky moc. Nebudu vymýšlet ptákoviny a dám tam tedy to, co doporučuje výrobce
Hitec Aurora 9, Aero Fly Prof.