Tarot 3 Axis gyro ZYX

Motory, gyra, serva, regulátory, stabilizátory, ale i ložiska a jiné obecné technické problémy
Odpovědět
Zpráva
Autor
a.black
Kontaktovat uživatele:

Re: Tarot 3 Axis gyro ZYX

#241 Příspěvek od a.black »

OPR píše:
Maxipes píše: "Kdyz je to pomale zvys P, kdyz je tam chyba zvys I, kdyz kmita zvys D" Tot obecne teorie PID regulace (toto bezpadlo nemam)

Ahoj
Ač Tvého vzdělání nemám, moje věda výzkum hovoří o tom, že naopak je potřeba se derivační složky z celého systému pokud možno vyvyrovat, nebo ji ze systému odstranit na tak dlouho, dokud to nejde lépe vyladit pomocí pouhého PI převodníku. Nicméňe se nebráním kritice, taky se mile rád přiučím něčemu novému.

PS:
Nevím kde sebral kolaCZek hodnoty pro cykliku P-80 I-100 D-30

Ale mne se na tom něco nezdá. Kolega, Maxipes, je v oboru vzdělána, asi dokázal o tom říci víc ale tyhle hodnoty se mi nezdají jako zdravé. Pokud je tak uvedeno v návodu jsou možné dvě varianty. Buď je to šmejd co líp pomocí PI nejde doladit A ještě hodnoty P a I jsou nějako divoké, nebo oni sami o tom ví kulový. :(

Něco na tom je.
Když jsme vyvíjeli topné systémy začínali jsme s PID, ale nakonec skončili s PI regulací. Tam jsme ale neřešili to, že se cílená hodnota měnila několikrát za sekundu (jako páčkování u RC modelů).
Konkrétní hodnoty PID u ZYX se pak ještě upravují celkovým ziskem u každé osy. Tedy můžou být vysoké, ale sníží se pak globální hodnotou zisku na hlavní stránce.
Spektrum DX7+Quanum telemetry, Yak 55 SP 1500mm, Mini Funtana, HK450 Pro+Tarot FBL, www.bales.ic.cz
OPR
Kontaktovat uživatele:

#242 Příspěvek od OPR »

Mne by spíš zajímalo, kde kolaCZek sebral to že tam má nastavit zrovna tyhle hodnoty.
Naposledy upravil(a) OPR dne pon 18.06.2012 14:47, celkem upraveno 1 x.
a.black
Kontaktovat uživatele:

#243 Příspěvek od a.black »

Píše že je to přednastaveno v tom nastavovacím programu. Teď z hlavy nevím jaký je maximální rozsah hodnot.
Spektrum DX7+Quanum telemetry, Yak 55 SP 1500mm, Mini Funtana, HK450 Pro+Tarot FBL, www.bales.ic.cz
kolaCZek

#244 Příspěvek od kolaCZek »

Sebral jsem je kliknutim na preset Soft3D v nastavovacim softiku. :wink: Pak uz jsem jenom poladil celkovy zisk, aby se to chovalo co nejlepe. Kazdopadne s tim I ziskem mate nejspis naprostou pravdu. V presetu F3C, co jsem tam mel predtim je PID=80;120;0 a na Soft3D PID=80;100;30. Takze nedostatek I zisku by odpovidal. Vecer na to hodim oko a zkusim si s tim trochu pohrat... Diky moc vsem.
SuperZoom 4D, Blade mCP X BL, SAB Goblin 500 @ Spirit
Spektrum DX8, PhoenixRC
OPR
Kontaktovat uživatele:

#245 Příspěvek od OPR »

No, se změnou hodnot nikam nespěchej. Pokud PID převodník má fungovat a je všude stejný v různých aplikaci. Pak I by mělo být nižší než hodnota P.

A pokud píšou v návodu něco jiného, pak buď jednotliví složky nedělají to co mají a nebo nevim ....
Maxipes

#246 Příspěvek od Maxipes »

Ano D slozky je nejlepsi mit co nejmin. D slozka totiz "nekonecne" zesiluje vysoke frekvence - vibrace a sum. Dobrej postreh OPRe :-)

OPR: vim ze si potrpis na spravnou terminologii - "PID prevodnik" je kravina, je to "PID regulator" :-)
Jeste pozor na porovnavani konstant s ruznejma bezpadlama, muzou byt uplne jine. "Pak I by mělo být nižší než hodnota P." nemusi byt vubec pravda. Ty tri konstanty se pouzivaji dvojim zpusobem: P+I+D nebo P*(1+I+D) (zjednodusene). V bezpadlech je tam jeste dalsi zisk kterej to cely dal upravuje. Proto nema cenu porovnavat
T-Rex 600N Spirit, Tx Aurora.
kolaCZek

#247 Příspěvek od kolaCZek »

A ja si zvysim I a stahnu D. A basta... :lol:
Spektrum DX8, PhoenixRC
OPR
Kontaktovat uživatele:

#248 Příspěvek od OPR »

Maxipes píše:Ano D slozky je nejlepsi mit co nejmin. D slozka totiz "nekonecne" zesiluje vysoke frekvence - vibrace a sum. Dobrej postreh OPRe :-)

OPR: vim ze si potrpis na spravnou terminologii - "PID prevodnik" je kravina, je to "PID regulator" :-)
Jeste pozor na porovnavani konstant s ruznejma bezpadlama, muzou byt uplne jine. "Pak I by mělo být nižší než hodnota P." nemusi byt vubec pravda. Ty tri konstanty se pouzivaji dvojim zpusobem: P+I+D nebo P*(1+I+D) (zjednodusene). V bezpadlech je tam jeste dalsi zisk kterej to cely dal upravuje. Proto nema cenu porovnavat

Dik za upozorneni.
kolaCZek

#249 Příspěvek od kolaCZek »

Tak jsem zvysil I, snizil D a jeste trochu pridal na celkovym zisku. A slape to bezvadne... :D
Diky moc za posoupnuti spravnym smerem. :wink:
Spektrum DX8, PhoenixRC
a.black
Kontaktovat uživatele:

#250 Příspěvek od a.black »

kolaCZek píše:Rychlym prepinanim mezi HL a Normal spustis znovu kalibraci gyra. Stejne, jako pri zapnuti. :wink:

A ted jeden dotazik ohledne nastaveni zisku.
Mam na hlave nasteveny zisk P: 80 I: 100 D: 30 (preset soft 3D) a pri rychlem letu dopredu se ma halina tendenci rovnat do vodorovne polohy... S jakym ziskem kam hnout, aby to nedelala a drzela stale stejny naklon?

Ahoj, tak na jiném foru jsem se dozvěděl, že v ZYX jde o bug při rychlém přepínaní. Prý to pak samo skáče na druhý CONDITION i když je nastavena změna modu a ne přepínaní CONDITION.
Ono by to tomu odpovídalo, co to udělalo, protože jsem pouzival jen jedno nastavení a druhému jsem se nevěnoval.
Co myslíte? :?
kolaCZek

#251 Příspěvek od kolaCZek »

a.black: Tak reseni je jednoduche... Rychle neprepinej. :P A pro jistotu si nastav oba condition naprosto stejne. :wink:
Spektrum DX8, PhoenixRC
OPR
Kontaktovat uživatele:

#252 Příspěvek od OPR »

Maxipes píše:..........Ty tri konstanty se pouzivaji dvojim zpusobem: P+I+D nebo P*(1+I+D) (zjednodusene). ......

Ahoj

Jen nadhození támatu. Vím že od stolu to nemůžu hodnotit, když jsem s tím neletěl, ale prostě se mi to nezdá. Kdyby to bylo dle Tvého druhého popisu (P*(1+I+D)), hodnotu derivační složky kterou doporučujou mít na "30" se mi jeví jako nesmyslná. Buť tam mají ještě něco jinak, nebo to je fakt blbost.
a.black
Kontaktovat uživatele:

#253 Příspěvek od a.black »

Já bych si nebyl úplně jistý, že používají klasickou PID regulaci. To, že mají konstanty pojmenované PID může být jen pro zjednodušení.
Viz. např. Olliw firmware pro Assan GA-250, používá sice PID regulátor, ale s trošku jiným přístupem, než je obecně zvykem.
OPR
Kontaktovat uživatele:

#254 Příspěvek od OPR »

No hezký. :)
Maxipes

#255 Příspěvek od Maxipes »

OPR píše:
Maxipes píše:..........Ty tri konstanty se pouzivaji dvojim zpusobem: P+I+D nebo P*(1+I+D) (zjednodusene). ......

Ahoj

Jen nadhození támatu. Vím že od stolu to nemůžu hodnotit, když jsem s tím neletěl, ale prostě se mi to nezdá. Kdyby to bylo dle Tvého druhého popisu (P*(1+I+D)), hodnotu derivační složky kterou doporučujou mít na "30" se mi jeví jako nesmyslná. Buť tam mají ještě něco jinak, nebo to je fakt blbost.

Prave proto jsem psal ze je to napsany zjednodusene, mas pravdu neplati to. Napsal jsem to jenom jako priklad ze kteryho je videt ze ty cisla muzou mit jiny vyznam. U PID se casto filtruje D slozka (prave kuli sumu a vibracim) a pak to cislo zase bude uplne jine. Taky si neumim predstavit jak by to mohl byt PID, pravdepodobne to bude PSD (proporcionalne - sumacne - diferencni) je to obdoba PID ale v diskretni verzi (digitalni). Rikaji tomu PID aby to bylo pro lidi prehlednejsi, protoze pravidla pro oba plati podobne. Takze vubec nema cenu resit smyslnost cisel podle nejakych obecnych pravidel. Jedine nastavovat stylem: dela to tohle - zvys tohle

kolaCZek: Gratuluju k uspechu :-)
T-Rex 600N Spirit, Tx Aurora.
Odpovědět

Zpět na „Heli - technika“