J-3 Cub Ultra Micro Electric

Začínáte nebo chcete začít s letadlem.
Zpráva
Autor
petr.zikmund

J-3 Cub Ultra Micro Electric

#1 Příspěvek od petr.zikmund »

Ahoj/Dobrý den,
už dlouho pokukuju po RC letadlech a teď, když jsem složil státnice bych si za odměnu nějaké pořídil :) Pročítal jsem fórum od shora dolu a od SkyLady přes Cessnu 480, Betu 1400 a EasyStara jsem se dostal až k letadýlku Mini Aeronca Champ Electric.

Při shánění po obchodech jsem ale narazil na prakticky stejné J-3 Cub Ultra Micro Electric. Tady na fóru jsem o něm nic nenašel, přitom jsou na něj lépe dostupné díly, jak jsem koukal (např. jen samotný motor bez převodovky atd.).

Myslíte, že je to dobrá volba? Moje požadavky:
Chci letadýlko na relax, odpočinek po celém dni od počítače v práci. Cenovka za komplet i s nabíječkou do sítě 230V, aby nepřesáhla 5000Kč (proto jsem zavrhl zmíněnou Betu i EasyStara). Jelikož RC modelům - elektronice v nich zatím skoro nerozumím (jsem strojař, já spíš tu konstrukci :) ), chtěl bych raději hotové řešení RTF v módu 1. Zkušenosti mám pouze s RC autíčky a několik nalétaných hodin na simulátoru na iPadu (RC-AirSim)

Nebo byste mi doporučili úplně jiný model? Děkuju moc za rady.
Kovboj

Re: J-3 Cub Ultra Micro Electric

#2 Příspěvek od Kovboj »

Beta 1400 RTF + nabijecka treba Imax B6 a jsi na te sve cene a nemusis vzdy cekat na bezvetri.
2952

#3 Příspěvek od 2952 »

Mini Aeronca Champ Electric...řeknu Ti, jak to dopadne...Bude to daleko a nízko , zakončené ránou do země...
Malé modely nepovažuji za vhodné pro začátečníky....

Ale Tvůj boj :-) Ať se daří :-) H.
oplu
Kontaktovat uživatele:

#4 Příspěvek od oplu »

anebo ještě jedna cesta :-) zajít do modelářského klubu, jestli nějaký v okolí máš :-) já dostal do ruky optica, 1,5m ušatýho kuličkového větroně s pidimotůrkem a už jsem dělal kolečka, osmičky a povel k noze :-)
2952

#5 Příspěvek od 2952 »

Ano...moje řeč...nezačínat sám...to je trnitá cesta.....
Jardátor

#6 Příspěvek od Jardátor »

Měl jsem obě letadla,Aeronca je tošku větší,hodnější,Piper moc nevydržel.Na relax zy domem je to celkem fajn,ale bohužel,musí být prakticky bezvětří,a ty stejnosm.motorky moc nevydrží.Jsou to oba jen 3-kanál.letadla,navíc cena za celý set je šílená.Raději něco trošku většího a třeba staršího z bazaru.Nebo Bellancu od Hackera a dokoupit k ní vybavení.Když jsem viděl,co s ní dělá 9-letý kluk,ty strašné pády a letěla dál,tak už jsem ji objednal taky!
petr.zikmund

#7 Příspěvek od petr.zikmund »

Jardátor píše:Měl jsem obě letadla,Aeronca je tošku větší,hodnější,Piper moc nevydržel.Na relax zy domem je to celkem fajn,ale bohužel,musí být prakticky bezvětří,a ty stejnosm.motorky moc nevydrží.Jsou to oba jen 3-kanál.letadla,navíc cena za celý set je šílená.Raději něco trošku většího a třeba staršího z bazaru.Nebo Bellancu od Hackera a dokoupit k ní vybavení.Když jsem viděl,co s ní dělá 9-letý kluk,ty strašné pády a letěla dál,tak už jsem ji objednal taky!

K motorkum: Nevydrží znamená asi jak dlouho? Co jsem četl, tak někdo vylítá i 4 baterie najednou. To věřím, že to jde velmi rychle.
oplu
Kontaktovat uživatele:

#8 Příspěvek od oplu »

Ono to může denně vylítat i 10 baterek... ale ten motor brzo odejde...opeče, uvaří, udusí, cokoliv. Jedná se o stejnosměrný komutátorový motor. Ten mechanický komutátor tam dostává na prdel jak prase. Vyleze ti jeden kontakt rotoru trochu víc a rozpráší ti to packu komutátoru během chvilinky.
Radíme ti dobře, co si máš pořídit nebo co máš udělat, protože to je modeláři jako Modeláři všechno odzkoušené. Buď si necháš poradit a zjistíš, že modelařina je krásná, leč mnohdy drahá nádherná zábava. nebo si poradit nenecháš, a v nejlepším případě to bude drahá zkušenost, kterou se pokusíš předat dál.

Leč shledávám, že zkušenosti se začínáním v tomto koníčku jsou asi nepřenositelné a každý si chce nabít hubu ;-)

Radíme ti tu dobře, nejjistější je zajít do modelářského klubu. V každém, který trochu déle funguje zjistili, že se hodí mít 1-2 erární vysílačky pro nováčky s pár vyřazenýma letadýlkama tzv. vozembouchama. Když tam dojdeš na letiště a zeptáš se, jestli není v klubu někdo, kdo by si vzal na krk kluka/ogaru/chlapa co chce začít létat, tak se vždycky někdo najde ;-). Je to cesta, na které tě čeká nejmenší investice do oprav a navíc se nebudeš vztekat, že to nefunguje s tím, ale když to vyměníš to nefunguje zase s dalším ;-)
Jardátor

#9 Příspěvek od Jardátor »

Tu Aeroncu jsem si koupil loni v létě,bylo to moje první éro,nějaké základy se na ní naučit dají,ale opravdu musíš počítat s tím,že se dá lítat jenom za opravdu mírného vánku.Přikoupil jsem ještě 3-baterie a nabíječku celectra na 220V.Lítali jsme se synem jak jen to trošku šlo,takže dostala dost zabrat a taky začaly poruchy.Ty motorky nevydrží ani jednu sezonu,postupně nám odešly 2.Takže pokud budeš lítat hodně,připrav si další penízky.Je to fakt jen hračka na občasné polítání.Taky se mi při trošku divočejším manévru přepůlilo křídlo za letu,a serva taky moc nevydrží.Těch poruch přibývalo,postupně jsem více opravoval a kupoval náhr.díly než lítal.Je to dobrá,ale hodně drahá hračka!
oplu
Kontaktovat uživatele:

#10 Příspěvek od oplu »

Jardátor píše:postupně jsem více opravoval a kupoval náhr.díly než lítal.Je to dobrá,ale hodně drahá hračka!

Drahá určitě, ale jestli víc opravuješ jak lítáš, tak dobrá opravdu není ;-)
Jardátor

#11 Příspěvek od Jardátor »

oplu píše:
Jardátor píše:postupně jsem více opravoval a kupoval náhr.díly než lítal.Je to dobrá,ale hodně drahá hračka!

Drahá určitě, ale jestli víc opravuješ jak lítáš, tak dobrá opravdu není ;-)

Už neopravuju,je uložená v "archívu",ten minimotorek stojí přes 400Kč,to je strašná cena.Mám teď už trošku lepší éra,i když pořád jen začátečnická.Jsem samouk,na té Aeronce jsem se snad trošku něco naučil,a ty opravy mají taky něco do sebe.
oplu
Kontaktovat uživatele:

#12 Příspěvek od oplu »

Tak ono jde se učit sám, ale je to takové, strastiplnější. Podle mě je lepší nějaký ten klub. Člověk dostane aspoň nějaké to zázemí a když si neví rady tak zavolá anebo nejlépe dojde mu to někdo ukázat. A hlavně ušetří víc peněz. Člověk pak nemusí dávat za stejnosměrný piďi motorek 400Kč, ale objedná z číny 100x "kvalitnější" (valitnější jako fakt, ale pořád nic moc) a za polovičku. Tady jde prostě vidět ta masáž od prodejců, kdy se nejlépe prodávají předražené, ale horší modely (některé totálně na hovno, přiznejme to), které jsou spíš hračky. Když to přeženu, je to jako se chtít učit řídit auto v tom maličkém elektroautě pro děti.

Neříkám, že to ta Aeronka je, ale trošku mi to tak přijde :-)
Jardátor

#13 Příspěvek od Jardátor »

Určitě máš pravdu,že je nejlepší za někým zkušenějším zajít a vyptávat se.Taky jsem to zkoušel,ale bohužel jsem moc nepochodil.Ne že bych se setkal s nezájmem,ale spíše s nedostatkem času.Tak jsem se do toho pustil sám.Netvrdím,že umím lítat,pořád se učím,zkušenější maníci by to možná za lítání asi nepovažovali,ale já si prostě lítám a hlavně nepadám a baví mě to čím dál víc.Ale než jsem se do toho pustil,"nastudoval" jsem o lítání vše,co se dalo vyhledat.A taky je určitě pravda,že málokterý začátečník dá zkušenějším za pravdu.A taky je to potom samozřejmě dražší.Ale vo to to je,penízky se mají točit,je potřeba je utrácet a podpořit /čínskou?/ekonomiku :D
petr.zikmund

#14 Příspěvek od petr.zikmund »

Jardátor píše:Už neopravuju,je uložená v "archívu",ten minimotorek stojí přes 400Kč,to je strašná cena.Mám teď už trošku lepší éra,i když pořád jen začátečnická.Jsem samouk,na té Aeronce jsem se snad trošku něco naučil,a ty opravy mají taky něco do sebe.

Popravde motorku jsem cekal vetsi spotrebu nez 2 rocne :) co ted mate za letadlo? Aeronca mi je svymi rozmery velmi sympaticka, at uz kvuli preprave nebo skladovani. Kdyby bylo neco motorove trvanlivejsiho a hodneho jako prave Aeronca klidne bych si i priplatil.

Chci se vydat stejnou cestou - mimo kluby. Klub neni to co bych si predstavoval, asi spatna zkusenost s rybarskym svazem :lol:
Jardátor

#15 Příspěvek od Jardátor »

Teď proháním Minimaga,Bellancu od Va-models,a jak jsem psal,mám objednanou Bellancu od Hackera pro pohodové polítání za barákem.Je to skoro nesmrtelné éro,a střídavý motor vydrží roky.U toho micro Pipera jsou strašně křehké hřídelky na vrtuli,stačí trošku ťuknout a je po ní.Aeronca je trošku pevnější,ale pokud s ní budeš začínat,čeká tě spoustu lepení a opravování a čekání na bezvětrný den.Taky jde o to,jak velkou plochu na lítání máš k dispozici.Dnes už bych si ji za ty peníze určitě nekoupil.Na modelbazaru je mimimag s nabíječkou i s vysílačkou za 2900Kč.A určitě si s ním polítáš víc jak s aeroncou.Ale pro prvních pár letů to fakt chce někoho,kdo ti s tím trošku pomůže.Já do toho šel sám a fakt to bolelo.Mě teda ne,ale to letadlo určitě! :lol:
Odpovědět

Zpět na „Letadla - začátečník“