Výběr foťáku

Pokud máte chuť jen tak tlachat, tak tady je to správné místo... také sem budou admini přesouvat věci, které podle jejich názoru jinam nepatří.
Životnost vláken bude 31dní. Pokud se neobjeví nový příspěvek tak bude vlákno likvidováno.
Pravidla fóra
Pokud bude tlachání ve Smetišti zcela mimo téma modelářství, případně ohrožující pověst modelářství, bude příspěvek/téma odstraněno.
Životnost vláken bude 31dní. Pokud se neobjeví nový příspěvek tak bude vlákno likvidováno.
Odpovědět
Zpráva
Autor
FlyBear

Re: Výběr foťáku

#91 Příspěvek od FlyBear »

mihlit píše:...při zoomování motorek zoomu způsobuje slušné rušení, takže při videu jak zazoomuješ, tak ti to nahraje vrčení (ty ho neslyšíš, "slyší" ho jen ten mikrofon). Mám dojem, že tam kvůli tomu přibyla volba "při zoomování ztlumit mikrofon".

Tohle ti v této kategorii asi nikdo nevyřeší, je to všeobecný problém.
Buď rád, že Samsung tam dal alespoň to tlumení mikrofonu v době zoomu.

Tenhle problém hluku od zoom-motoru se odstraňuje dvěma základními způsoby:
- Uživatelsky externím mikrofonem, který se umístí dál od objektivu (foťák ale musí mít konektor pro externí mikrofon).
- Výrobce to pořeší na zoomu.

Výrobce to ale řeší za mnoho peněz na jiné kategorii zoomů, né u takových levných hraček. V podstatě musí použít velmi tichý pohon, což mají například ultrasonické motory nebo lineární pohony, nebo umožní ruční zoomování bez motoru. U vyšší třídy, třeba seťák 12-50 k Olympusu OMD EM-5, už to dovedli skoro k dokonalosti, mají tam jednak tichý plynulý zoom s proměnnou rychlostí a jednak možnost přejít plně do mechanického manuálu. Ale to je o jiné kvalitě a jiných penězích.
mihlit
Kontaktovat uživatele:

#92 Příspěvek od mihlit »

FlyBear píše:
mihlit píše:...při zoomování motorek zoomu způsobuje slušné rušení, takže při videu jak zazoomuješ, tak ti to nahraje vrčení (ty ho neslyšíš, "slyší" ho jen ten mikrofon). Mám dojem, že tam kvůli tomu přibyla volba "při zoomování ztlumit mikrofon".

Tohle ti v této kategorii asi nikdo nevyřeší, je to všeobecný problém.

Tak to jsi mě špatně pochopil. Já jen na to upozorňuju, nečekám, že mi to tu někdo vyřeší :) Já jsem s tím foťákem za tu cenu spokojený.

Buď rád, že Samsung tam dal alespoň to tlumení mikrofonu v době zoomu.

Tenhle problém hluku od zoom-motoru se odstraňuje dvěma základními způsoby:
- Uživatelsky externím mikrofonem, který se umístí dál od objektivu (foťák ale musí mít konektor pro externí mikrofon).
- Výrobce to pořeší na zoomu.
Špatně jsem se asi vyjádřil. Tady není hluk způsoben zvukem motorku, ale jeho generováním bordelu do napájení, které se pak projevuje vrčivými zvuky v nahraném videu. Použití externího mikrofonu nepomůže.
pepin

#93 Příspěvek od pepin »

tak mám houby :( ledva jsem prodavači řekl,že chci samsunga wb 150 tak jsem dostal takovou sodovku,že jsem až koukal,když jsem se pokusil argumentovat,že mi jde o tu manuální clonu,tak jsem ho popudil ještě víc,že prý mi bude u kompaktu stejně k ničemu,nutil mě do canona za stejnou cenu,argumentoval lepší optikou,nějakým lepším čipem--vubec jsem mu nerozuměl,jen jsem se laicky snažil vysvětlit,že u toho současného kompaktu co mám,nemohu třeba někoho vyfotit a rozmazat pozadí,prostě že je víceméně pořád všechno zaostřené---tak mi to ale prý u žádného placatého kompaktu fungovat stejně nebude----což by pak teda opravdu postrádalo smysl,abych pořizoval něco s manuálním nastavením,když to pak stejně bude na nic a výsledek bude srovnatelný,jako když na fotáku nastavím jen předvolbu portrét.
koukal jsem tam po jeho doporučení na nějakého olympuse,takový ten kompakt vepředu už s větším klasickým objektivem,jenže to je mě na nic,veliký krám co sebou nikam tahat nebudu,mě už jde jen o nějaké nafocení letadel na kopci,umístění fotek na rajče,nebo s tím natočit nějaký model v letu ve vzduchu a seknout to na youtube,nějaká hd kvalita mě nijak moc neláká,.jen aby bylo vidět ero ve vzduchu a že letí,jestli na něm nebude vidět ostře orámování kabiny mě uplně moc nevadí----to samé nějaké zvuky během zoomování,stejně k tomu bude hrát nějaká muzika.

no prostě jak je to tedy s tou smysluplností toho nastavení priority clony,co od toho mužu čekat a jak třeba srovnat s nějakou zrcadlovkou praktika,nebo nikon 50.
jde mi v podstatě o jediné,vyfotit třeba někoho naproti u stolu,ale aby pozadí bylo rozmazané a nerušilo.
docela mě honí čas,páč bych měl v uterý ráno odjet na dovču a nějak mě to posedlo něco koupit až dnes.
mihlit
Kontaktovat uživatele:

#94 Příspěvek od mihlit »

Co je to za obchod? Když si chci nechat poradit, zeptám se. Když jsem si již vybral, chci to bez keců.
uote="pepin"]no prostě jak je to tedy s tou smysluplností toho nastavení priority clony,co od toho mužu čekat a jak třeba srovnat s nějakou zrcadlovkou praktika,nebo nikon 50.
jde mi v podstatě o jediné,vyfotit třeba někoho naproti u stolu,ale aby pozadí bylo rozmazané a nerušilo.
docela mě honí čas,páč bych měl v uterý ráno odjet na dovču a nějak mě to posedlo něco koupit až dnes.[/quote]
No, to se těžko řekne. Tam jde o hloubku ostrosti a ta je daná mimo jiné i crop faktorem (velikost čipu). Já s tím mým samsungem umím fotit tak, abych pozadí rozmazal. Není to ale snadné. Na zrcadlovce si namířím jak chci, zoom prakticky taky jaký chci, nastavím dobrou clonu a mám rozmazáno. To u kompaktu nefunguje. Tam musíš použít minimální clonu, zoom co to dá a zazoomovat nohama, aby jsi zabral, co máš v plánu. Musíš mít i větší prostor za objektem. Když bude za objektem pět a více metrů, budeš mít rozmazáno. Pokud bude jen dva metry, budeš mít jen více či méně rozostřeno, ale pozadí úplně rozmazané nebude.

Edit: když se ale snažíš, jde to vyfotit i tím samsungem
http://mihlit.cz/smetiste/kobylka.jpg
Na asfaltu si všimni, jaká je minimální hloubka ostrosti při minimální clona, maximální zoom a co nejlbíž to zaostří.
pepin

#95 Příspěvek od pepin »

o tom čipu mi prodavač taky něco říkal,ještě bych se zeptal teda jinak----jde jen o peníze,nebo prostě placatý kompakt ani za milion prostě clonit jako klasická stařičká zrcadlovka prostě nebude.zase já asi moc uměleckých snímku neudělám,ale docela mě to bavilo si s tím záběrem někdy hrát a občas se mi po tom trošku stýská.
pepin

#96 Příspěvek od pepin »

Na asfaltu si všimni, jaká je minimální hloubka ostrosti při minimální clona, maximální zoom a co nejlbíž to zaostří.[/quote]

no to je ono :D

ještě dotaz,mohu zajet přímo do prodejny megapixelu třeba do Lidické,ačkoli nemám objednáno přez internet,případně,jestli se v případě koupě přímo na prodejně neplatí více peněz,elektroworld to tak má--na prodejně třeba 4900 a přez internet 4500.
mihlit
Kontaktovat uživatele:

#97 Příspěvek od mihlit »

pepin píše:o tom čipu mi prodavač taky něco říkal,ještě bych se zeptal teda jinak----jde jen o peníze,nebo prostě placatý kompakt ani za milion prostě clonit jako klasická stařičká zrcadlovka prostě nebude.
Jde o velikost čipu. Takže ano, kompakt ani za milion tolik rozmazávat nebude. Pak jsou až kompakty s větším čipem, ale stojí jak zrcadlovka a fotky o mnoho lepší než kompakt nedělají (o něco lepší samozřejmě ano, včetně té mnohem lepší schopnosti rozmazávání). Z mého pohledu mají katastrofální poměr výkon/cena.

pepin píše:
Na asfaltu si všimni, jaká je minimální hloubka ostrosti při minimální clona, maximální zoom a co nejlbíž to zaostří.

no to je ono :D
Jen upozorňuju, že tohle není běžný výkon, ale absolutní maximum, co z toho jde vymáčknout.

ještě dotaz,mohu zajet přímo do prodejny megapixelu třeba do Lidické,ačkoli nemám objednáno přez internet,případně,jestli se v případě koupě přímo na prodejně neplatí více peněz,elektroworld to tak má--na prodejně třeba 4900 a přez internet 4500.
Pokud vím, tak v megapixelu mají stejné ceny. Ale lepší si tam zavolat. Já tam již delší dobu nenakupuju - od té doby, co jsem chtěl dát foťák na protiúčet. Za necelý rok starou canon 1000D s objektivem mi nabídli 2500,- a ještě mi dávali najevo, jak můžu být rád. Od té doby nakupuji vše v Afoto (Brno), kde jsem za ten foťák dostal přes šest tisíc.
FlyBear

#98 Příspěvek od FlyBear »

To pepin:

1) Zásada číslo jedna:
Pokud sis něco vybral na základě hlubšího zkoumání, shánění referencí a diskusí na fórech, tak si snad za tím výběrem stojíš, ne?
Snad víš co chceš a proč chceš zrovna tohle, ne?

V takovém případě si to jdeš koupit a pokud ten dealer v tom krámu nemá, tak holt půjdeš ke konurenci.

S prodavačem v supermarketu nemůžeš v takovém případě přeci diskutovat o svém výběru - on je placen od marže a né od toho, aby tobě dobře poradil. Pokud dáš na jeho rady, tak dostaneš buť šrot, kterého se potřebuje zbavit (s kompakty je obecně velký problém, trh rapidně klesl o desítky procent kvůli nástupu dostatečně kvalitních SmartPhones a i takový Canon a Nikon by to rádi doprodali) nebo si odneseš nějaký nový high-tech, který je sice dobrý, ale protože je teď cool, tak se prodává s vysokou marží. (Čest a omluva světlým výjimkám - ale ty se v marketech dlouho neohřejí, těch si budou vážit jinde a lépe :twisted: )

Zásada číslo dvě:
Pořádně si vyber, co vlastně chceš. Mám teď pocit, že v tom máš trochu schýzu.

Celou dobu chceš levný kompakt jen tak na nafocení, na rajče, neostrá kabina nevadí... Na to jsme tu spolu vybrali vhodného kandidáta, který uvedené požadavky splnil s obrovskou rezervou po všech stránkách a ještě byl za dobrý peníz.

A najednou chceš komponovat snímky s využitím malé hloubky ostrosti - a chceš to srovnávat se zrcadlovkou :evil:

Zjednodušené vysvětlení hloubky ostrosti:
- Hloubka ostrosti záleží především na použité ohniskové vzdálenosti objektivu a na nastavené cloně.
- Čím menší ohnisková vzdálenost, tím větší hloubka ostrosti.
- Čím větší clonové číslo (tedy menší díra v objektivu) tím větší hloubka ostrosti.
- Dále platí, že čím menší čip (nejde o pixely, ale o fyzickou velikost jeho uhlopříčky), tím větší bude hloubka ostrosti.

Například když objektiv s ohniskovkou 10mm zacloníš na pouhých 2.8, tak už i na FF zrcadlovce Nikon D700 bude ostré všchno od nevidim do nevidim.

Rada na závěr:
- Znovu ze zamysli, co chceš.
- Pokud se tvé priority nezměnily, kup si ten Samsung někde jinde. Nebo si sestav žebříček z toho, co jsme tu vybírali a kup to, co seženeš.
- Pokud se změnily a ty pokukuješ po ovládání hloubky ostrosti, pak se pořádně podívej na to, jakou skutečnou ohniskovou vzdálenost mají objektivy v těch kompaktech a jak mají velký čip. Srovnej si výsledek s tím Nikonem a vysvětlením u toho. A pořiď daleko větší prasátko :)

Cenově nejbližší foťáky schopné nějak smysluplně využít hloubku ostrosti jsou high-tech kompakty Olympus XZ-1 nebo Fuji-X10. Ještě lépe na tom pak budou například PEN od Olympusu. Teda pokud nechceš používat jedině metodu, kterou tu - pěkně a úspěšně - použil mihlit :D

V tomhle měl možná nakonec ten prodavač pravdu. Na hrátky s hloubkou ostrosti si kup ten nejmenší a nejlevnější Olympus řady PEN, tedy E-PM1 se setovým objektivem 14-42mm. Časem k němu přiber nějaké pevné delší ohnisko s vysokou světelností, dnes se prodává třeba vynikající 45mm/1.8.

Přestože PEN vypadá jako kompakt, není to kompakt. Má velký čip systému m4/3 (polovina z uhlopříčky FF, crop faktor 2) a jeho výstup je srovnatelný s normální zrcadlovkou.
pepin

#99 Příspěvek od pepin »

kluci díky za rady,já se o ty digy fotáky nikdy nijak moc nezajímal,normální rodinné fotky jsem stejně chtěl mít na papíru v albu tak nebyl duvod jančit dokud se dá ještě koupit kinofilm a zrcadlovky na něj na své potřeby mám,žádný zázrak,ale to nastavení a pohrání se záběrem,co by zájmová činnost mi to umožnuje a u toho kompaktu co mám ted mi to chybí,zase je ale mrnavej a to se mi právě líbí,vím,že digitální zrcadlovku já už pravděpodobně nikdy nekoupím,prostě to není věc,kterou hodim do batohu vedle vysílačky a ani o tom nevim,že jí v tom batohu tahám už tejden do práce,takže výsledek tak jak to u mě funguje ted---občas si řeknu,škoda,že dnes a ted tu nemám zrcadlovku,to by byl určitě super záběr a tím kompaktem co v batohu mám to nemá smysl fotit---samsung st 30----chtěl jsem něco mrnavého a vubec si nejak osahat co znamená digitální kompakt,nijak zpruzelej z toho fotáčku nejsem,je to mrnavý a jak třeba opravuji ero s tím nafotit jde,zrovna tak i natočit trošku nějaké video,ale málo to přibližuje,tak jsem pouvažoval o jiném lepším kompaktu,ale určitě mi chybí ta možnost i té manuální clony,když chci právě něco fotit jen tak pro zábavu,co z toho vyleze----třeba právě jako to saranče,tady jsem to z toho svého fotáku nedostal----ostatně ani u toho svého kinofilmového nikona a standartním objeklivem jsem nedostal to,co z pevné 135ky objektivu na praktice,tím se právě ty rozmazanbé poizadí dělali velice dobře.

nechám si to projít asi ještě hlavou ,konec koncu ted jak mám odjíždět létat do alp bude určitě někdo nějaké slušnější fotáky a kamery mít,tak si zkusím něco vyzkoušet,pokud mi zítra nebouchnou saze a nepojedu opravdu nakonec koupit tu 150f ku.myslím,že bych ale byl spokojený,je mi líto,že mi to ten prodavač opravdu velice znechutil i když asi měl určitě možná pravdu že to,na co se já těším tam nedostanu ani náhodou.
to saranče mě ale přesvědčilo o opaku,potřeboval bych si to v klidu někde vyzkoušet :(
FlyBear

#100 Příspěvek od FlyBear »

No dobře, tak zkus přidat na ropočtu!

Tohle máš na výběr v hi-tech kompaktech, je to malé, hloubku ostrosti to umí, výsledky IMHO vynikající (už se blíží k normálním zrcadlovkám). Ten Olympus je fakt mrňavý jako každý kompakt, ten Fuji zase má krásně klasické retro ovládání a kromě displeje i normální průhledový hledáček. Oba jsem zkoušel, každý má něco do sebe.

http://www.dpreview.com/previews/fujifilmx10/1

Jsou tam fotky těch aparátů vždy s vysunutým objektivem v zoomu - tím se nenech mýlit, pro přenášení z toho ty zoomy nijak moc neční.

Třeba pak tu starou filmovou zrcadlovku nakonec odložíš...
http://www.dpreview.com/galleries/reviewsamples/photos/1542478/dscf1278?inalbum=fujifilm-x10-preview-samples
mihlit
Kontaktovat uživatele:

#101 Příspěvek od mihlit »

To je již ta kategorie, kde to stojí jako zrcadlovka, ale stále to není zrcadlovka. U foťáků se málo kdo shodne. Je to horší jak výběr vysílaček, protože parametrů je víc a různých typů taktéž. Radit by se dalo hodně dlouho a stejně se nikdo neshodne. Přidám tedy svůj poslední komentář, protože radit je na prd, ty musíš vědět co chceš.

Záleží na co to chceš použít. Pokud na nějakou "lepší tvorbu", je na to výborná zrcadlovka. Pokud nějakou kvalitnější fotografii, tak možná by se teoreticky hodily ty profikompakty s výměnnými objektivy a velkými čipy, ale dáš tam za to hromadu peněz. Pokud chceš ale jen "prostě fotit" a sem tam si hrát (s tím, že prostě moc z toho nevykouzlíš), je na to obyč kompakt lepší. Já když si koupil svou druhou lepší zrcadlovku, tak jsem ji párkrát půjčil přítelkyni, abych se pochlubil. Ve výsledku jsem místo ocenění, za skvěle vybraný foťák dělající supr fotky, sklidil akorát tak kritiku. Je to velké, je to těžké a nastavuje se tam hromada kravin. Ano, lepší foťák udělá lepší fotku, ale je to těžší s ním použitelnou fotku udělat. Opět se dostanu k hloubce ostrosti závisející na velikosti čipu. Mobily s pidičipem skoro neostří, protože u nich je hloubka ostrosti tak velká, že se tam vejde prakticky všechno. Stejně tak kompakty, udělat s nimi rozmazanou fotku dá práci (myslím rozostřenou, ne rozmazanou pohybem). Jejich hloubka ostrosti je velká. Naproti tomu foťáky s větším čipem naopak mají hloubku ostrosti malou, takže tam se naopak musíš dost snažit, aby ti z toho ostrá fotka vylezla. Jedna z hodně používaných úprav ať již ve foťáku nebo ve specializovaném softwaru je právě doostření. Ostrosti není nikdy dost.

Také si vem, co chceš s foťákem fotit normálně. Chceš lepší kompakt na hraní nebo něco pro celou rodinu? Rozmazávání je hezké na portréty, ale jak často je fotíš? Většinou se fotí "dokumentární fotografie" a tam chceš vidět, že jsi stál na dovolené s manželkou a tchýní před hradem a chcete, abyste byli ostří vy i ten hrad v pozadí. Tady malou hloubku ostrosti neocenníš.

Zatracovaný zoom. Dobrý objektiv s velkým rozsahem je drahý. Dobrý objektiv s hodně velkým rozsahem neexistuje. Proto jsou většinou zoomy docela malé(rozsahem). Někde se dají vyměňovat objektivy. Budeš se s nimi chtít tahat? Nebo chceš jen něco vrazit do batohu a jít? Dal jsem si s přítelkyní "soutěž" při focení v zoo, kdo udělá zajímavější fotky. Já si vzal zrcadlovku, přítelkyně samsunga. Asi je jasné, že jsem prohrál, když to sem píšu. Když mi chodí tygr dva metry za sklem, potřebuji menší ohnisko. Když chci vzít hlavu žirafy, potřebuji dlouhé ohnisko. Musím měnit objektiv. Jen když se chceš srovnat s kompaktem, měníš objektiv potřetí a přítelkyně se vrací po nafocené celé zoo a to si stihla dát i zmrzlinu (jasně že tady trochu přeháním, výměna objektivů tě nezdrží, protože je měnit chtít nebudeš a tak nějaké fotky prostě nebudeš moci udělat). Profi kompakty mají zoom poměrně malý nebo musíš mít výměnné objektivy. Nevím jak tebe, ale mě poměrně naštve, když mám špatný objektiv (a nemám sebou ten správný) a kvůli tomu mě kamarád se svým laciným kompaktem strčí do kapsy, protože já to přiblížení k dispozici prostě nemám a ne vždy lze popojít.

No a poslední věc. Když si rodiče před časem koupili foťák, tak si libovali, že mají kompakt ne od 28-. ale od 24- mm ohniska. Ono se to nezdá, ale ukázalo se, že dost často je to ten rozdíl, kdy vyfotíš při narozeninové oslavě v bytě oslavence se zástupem gratulantů a nemusíš couvat skrz zeď, aby se ti tam všichni vešli. Původně jsem to bral jako zbytečnost, než podstatnou výhodu, ale docela se to hodí.

Zkrátka. Hlavně si vyber co s tím chceš fotit a popřemýšlej, co s tím budeš fotit nejčastěji. Je hezké moci si s foťákem hrát, ale je otázka, jestli to využiješ a jestli není lepší se zaměřit na to, co bude pro tebe 90 % fotek, co uděláš.

Tak a já se jdu zase věnovat letadýlkům :wink:
pepin

#102 Příspěvek od pepin »

ten Fuji se mi líbí strašně moc,rád bych aby pokud možno měl ten foták právě takovou tu bouli na levé straně,dobře se mi to pak drží,ten perforovanej jakoby koženkovej povlak jako u praktik je taky super,hledáček super pomocník---že nekoukám přímo přez objektiv by mi vubec nevadilo a pokud by šel objektiv vyndavat ,tělo zaslepit krytkou a objektivy mít vedle v jiném pouzdře,tak by to i pořešilo tu skladnost---kuli skladnosti jsem i u těch klasických zrcadlovek co mám zustal u standartně nasazeném nějakém základním objektivu a větší objektiv měl vedle v pouzdře,ty ruzné tamrony mi přišli na pouze občasně využitelné focení vzdálených předmětu šíleně obrovské na to,abych to měl na fotáku nasazené imrvére.v podstatě bych asi nejraději foták,který bude v základu co nejvíc kreslit jako pevný objektiv 24---135 kuli těm portrétním fotkám---to zase zoomovej standartní nikor 80---200 neuměl ,a pokud bych zbytek přiblížil nějak použitelně pouze elektronickým zoomem,asi bych si chrochtal blahem.pro foták okolo deseti určitě zítra nepoběžím,ale pokud mi pomužete se k něčemu referenčnímu nakonec dobrat,budu rád.pořád platí,že ten samsung se mi opravdu líbí,sednul mi okamžitě do ruky a určitě by mi stačil,jen by to byli vyhozený peníze,pokud bych šel za týden koupit nakonec něco lepšího.

prostě velikost základně použitelného fotáku bych velice rád udržel s ohledem na velikost kapsy u kalhot----aby se tam vešel,což je s většími nároky problém
pepin

#103 Příspěvek od pepin »

kluci dík,možná to vypadá,že nevím co chci---ano,řeším to od dnešního odpoledne a nechci to uplně uspěchat když mě už teda odradili v té prodejně od toho samsunga o kterém jsem navíc opravdu stále přesvědčený,že by to bylo v mém případě ta nejrozumější koupě--sáhnu po tom,fotím jak to umí a nic neřeším.
a ano,také jsem o spoustu záběru přišel třeba jen proto,že než jsem nasadil ten správný objektiv,seřídil polarizační filtr,tak už po mě bohužel z cikánského slovenského geta házeli kamení a hnala se za mnou horda dětí,já místo focení musel zdrhat abych přežil,kdybych měl kompakt,měl bych spoustu fotek i jak za mnou létají ty kameny :D takhle mám je osobní vzpomínky :D
FlyBear

#104 Příspěvek od FlyBear »

Tak si to vem tak, že ten Samsung se ti líbí a stačí a chceš ho. Jen ještě váháš. Nech si ho tedy v záloze - když se nerozhodneš jinak, půjdeš si pro něj (a prodavači dáš do zobáku nebo ho aspoň sprostě seřveš - teď už jsi na to snad připraven :mrgreen: ).

No a zatím navštiv jiný obchod. Udělej si cestu do Prahy a navštiv (skoro)na rohu Václaváku a Vodičkovy obchod Škoda Foto. Tam je pravděpodobné, že uvedené aparáty mají skladem a jsou tedy k předvedení:
- Vem si ten Fuji X10 do ruky a osahej si. UPOZORNĚNÍ: pokud budeš s sebou mít dost peněz, asi ho hned koupíš, tak bacha :twisted:
- Zkus si taky ten Olympus XZ1, není sice tak nádherně ovladatelnej jako Fuji, ale je mrňavej! Kvalitu fotek mají oba shodnou.
- Zkus si vzít do ruky, jen tak ze zvědavosti, i nějaký ten malý PEN, buď E-PM1 nebo E-PL3... Ale to už je systémem někde jinde.

Jinak u PENu se nenech mýlit tvarem a velikostí. Je to malé jako kompakt, ale není to kompakt! Je to systém s výměnnými objektivy, plnohodnotným čipem se standardní velikostí (jeden ze tří dnešních standardů) naprosto stejně, jako zrcadlovka. Akorát to má oproti klasické zrcadlovce jiný menší tvar, protože to nemá zrcadlo a prizmatický hledáček.

Pak se rozhodni.
pepin

#105 Příspěvek od pepin »

díky,už jsem se v podstatě rozhodnul,myslím,že pro mé potřeby je vhodnější ten kompakt samsung
v podstatě vzhledem k tomu,že už nijak moc necestuji,není toho zase příliš mnoho,co bych chtěl vyfotit s nějakým cílem trošku si s tím záběrem dle mých schopností pohrát---kompozice,clony,filtry.svuj model si asi těžko sám v letu nafilmuji sebelepším fotákem,nebo kamerou,takže na občasné zmáčknutí spouště je asi zbytečný přepych si pořizovat v základu něco okolo deseti tisíc s vědomím,že touto cenou to jen začne a pak budu dokupovat jiné objektivy,jen abych si v podstatě udělal radost tím objektivem,bez vize nějak smysluplně ho nakonec použít.
možná i ten samsung je příliš veliký přepych na nafocení nějaké opravy modelu,jen mi občas v terénu chybí ta možnost něco přiblížit tím co mám ted.
v sobotu jsem filmoval zásah záchranářského vrtulníku,jenže z toho byla moucha a nic v podstatě nebylo vidět,tak jsem to hned smazal,jako nepoužitelné---pak jsem právě vznesl svuj dotaz na kloudnější foták sem.
Zatím ještě váhám a probírám si v hlavě,jestli mi ty cca 4000 tisíce nebudou chybět jinde a jestli jen zbytečně nepotřebuji vyčistit kapsu od peněz,ale vcelku rozumné to zakoupení použitelného kompaktu mi přijde.ten samsung 150 by pak určitě byl jasná volba.
nic dražšího ale pořizovat určitě nebudu,pak už je to opravdu dost peněz na to,že stačí jen trochu připlatit a vždy bude něco ještě lepšího.Tím se dostanu na nesmyslnou cenu a zase pojedu od začátku.
Odpovědět

Zpět na „Smetiště“