Elektrické ovládání závěsů/záclon?

Pokud máte chuť jen tak tlachat, tak tady je to správné místo... také sem budou admini přesouvat věci, které podle jejich názoru jinam nepatří.
Životnost vláken bude 31dní. Pokud se neobjeví nový příspěvek tak bude vlákno likvidováno.
Pravidla fóra
Pokud bude tlachání ve Smetišti zcela mimo téma modelářství, případně ohrožující pověst modelářství, bude příspěvek/téma odstraněno.
Životnost vláken bude 31dní. Pokud se neobjeví nový příspěvek tak bude vlákno likvidováno.
Odpovědět
Zpráva
Autor
Bojkas

Elektrické ovládání závěsů/záclon?

#1 Příspěvek od Bojkas »

Ahoj,
nenapadlo mě lepší forum, ve kterém bych to mohl zkusit. :-)
Chtěl bych si v bytě udělat elektrický pohon závěsů a tady máte zkušenosti s malýma kolečky, pohony, atd..
Mám představu jak by to mělo (mohlo) fungovat, ale potřeboval bych to pořádně rozvést a zjistit, kde sehnat součástky.
Na každé okno budou čtyři ozubená kolečka (nebo kolečka ke kuličkovým řetízkům). Na každé straně po jednom a uprostřed dvě.
Na jedné straně by pak byl ke kolečku připojený elektromotorek s přijímačem. Jakmile se spustí motorek, začnou se od sebe závěsy vzdalovat (nebo přibližovat).

Můžu si koupit hotový výrobek, ale 8tKč za jedno okno je opravdu hodně.

Přikládám "schéma", které chci použít. Pokud by jste měli nějaké nápady nebo připomínky, dejte mi prosím vědět.
Mám několik důležitých otázek:
1.) může to fungovat?
2.) jaká by mohla být předpokládaná cena dílů?
3.) kde ty díly sehnat? Kuličkový řetízek není problém, ale kolečko s ďůlky už ano.

Děkuji všem předem za pomoc, třeba to někoho taky popostrčí a vyzkouší to uvést do praxe.. :-)
Přílohy
schema? :-)
schema? :-)
a.black
Kontaktovat uživatele:

Re: Elektrické ovládání závěsů/záclon?

#2 Příspěvek od a.black »

Použil bych raději předepjatý provázek dvěma závity na kolu. - Něco podobného jak bývalo ve starých rádiích na ručičce stupnice ladění. V koncových polohách pak jen koncové spínače. - Tento systém zase podobný starému cyklovači stěračů.
To vše samozřejmně důmyslně skrýt.
Spektrum DX7+Quanum telemetry, Yak 55 SP 1500mm, Mini Funtana, HK450 Pro+Tarot FBL, www.bales.ic.cz
prosek

#3 Příspěvek od prosek »

V čas. Udělej si sám byl návod k ovládání záclon i s výkresy, ovšem asi před 35 léty.
jova
Kontaktovat uživatele:

#4 Příspěvek od jova »

prosek píše:V čas. Udělej si sám byl návod k ovládání záclon i s výkresy, ovšem asi před 35 léty.

Myslíš tohle? :D
Přílohy
USS_24_13-15.pdf
(782.33 KiB) Staženo 203 x
USS_24_10-12.pdf
(995.32 KiB) Staženo 433 x
EPP samokřídla
fotky: https://mapy.cz/fotografie?fotomapy&x=15&y=49&z=8&aid=861
prosek

#5 Příspěvek od prosek »

JOVA - netušil jsem že to má ještě někdo v archivu.
jova
Kontaktovat uživatele:

#6 Příspěvek od jova »

V archivu ne, ale na disku mám 221 čísel :D
EPP samokřídla
fotky: https://mapy.cz/fotografie?fotomapy&x=15&y=49&z=8&aid=861
cilek

#7 Příspěvek od cilek »

jova píše:
prosek píše:V čas. Udělej si sám byl návod k ovládání záclon i s výkresy, ovšem asi před 35 léty.

Pěkné. Jenom je blbý, že musíš ke každé místnosti se závěsem přistavět strojovnu 8O .
Speedy
Kontaktovat uživatele:

#8 Příspěvek od Speedy »

Já bych to řešil úplně jednoduše, upravit dostatečně silný servo a udělat jednu smyčku přes celý okno. Chytit jeden závěs na provázek jdoucí na jednu stranu a druhý na opačnou. Před servem by stačilo mít průvlaky na páčce mikrospínače a na provázku malý svorky (stačil by i uzlík, ale takhle to půjde nastavovat), který se o průvlak zastavěj a stisknou mikrospínač jako koncák. Samozřejmě mikrospínače přemostit diodou, aby působily jen jednosměrně a připojit je k napájení motorku serva.

To by mohlo být malý a technicky nejjednodužší.
coro

#9 Příspěvek od coro »

Speedy, veď hej, a ked som bol malý mal som podobné urobené z Merkúru, boli tam aj kladky a pamätám si že najviac som sa trápil so šponovákom s pružinou alebo závažím..
Ale to by nebola vôbec taká sranda, ako prečítať si ten zoznam potrebného materiálu ( v tom PDF, fakt ma pobavilo že použili hádam všetky druhy kovov a ešte aj bakelit a nevemčovšetko.. a k tomu jedným riadkom funkčný komplet motor s prevodom )...
Bojkas

#10 Příspěvek od Bojkas »

jova píše:

Tak to je něco.. :D
Bojkas

#11 Příspěvek od Bojkas »

Speedy píše:Já bych to řešil úplně jednoduše, upravit dostatečně silný servo a udělat jednu smyčku přes celý okno. Chytit jeden závěs na provázek jdoucí na jednu stranu a druhý na opačnou. Před servem by stačilo mít průvlaky na páčce mikrospínače a na provázku malý svorky (stačil by i uzlík, ale takhle to půjde nastavovat), který se o průvlak zastavěj a stisknou mikrospínač jako koncák. Samozřejmě mikrospínače přemostit diodou, aby působily jen jednosměrně a připojit je k napájení motorku serva.

To by mohlo být malý a technicky nejjednodužší.

Tak nějak jsem to myslel, tu myšlenku jen se dvěma kladkama jsem už řešil na jiném serveru. Teď se snažím sehnat nějakého levného a šikovného elektrotechnika, který by to dokázal zkompletovat.

Kluci z Ebastlírny mi našli přesně to, co potřebuji, bohužel se mi pan obchodník zatím neozval. http://www.acdc-audio.cz/rjedn.html
Odpovědět

Zpět na „Smetiště“