Kdo z koho: Optic 6 x Graupner MX-12 x Eclipse 7 PRO

Pravidla fóra
Než položíte dotaz, jaký vysílač koupit, tak pročtěte zde již napsané, ať se témata neopakují.
Do názvu tématu uveďte, které vysílače zvažujete.
Myslete na to, že výběr vysílače je otázkou osobních preferencí!!!
Zpráva
Autor
Luboš ZLÍN
Kontaktovat uživatele:

Kdo z koho: Optic 6 x Graupner MX-12 x Eclipse 7 PRO

#1 Příspěvek od Luboš ZLÍN »

Ahoj,
že se pustím do RC létání, to je už jasné. Otázkou zůstává, čím to budu řídit?
Pročítám fóra a jako začátečník žasnu a nadchávám se nad kdečím. Jsou to parádní věcičky a doba "elektronická" je fajn.
V hledáčku mám 3 rádia:
Optic 6 http://www.va-models.com/eshop1/optic-6 ... -2591.html
Graupner MX-12 http://www.va-models.com/eshop1/mx12-24 ... -3786.html
Eclipse 7 PRO http://www.mgmodel.eshop-zdarma.cz/g501 ... +1%29.html

Teď trávím čas na simu a pokračovat bych chtěl na nebi s Bellanca od VA-Models a pak se uvidí, nejspíš EPP dvojplošník(VA-MODELS) a potom EPP el.větroň (GAMA 2100).

Můžete mi dle vašich zkušeností usnadnit rozhodování a poradit?
děkuji.
YT: Lubos72cz | czlusa.rajce.idnes.cz
mike97
Kontaktovat uživatele:

Re: Kdo z koho: Optic 6 x Graupner MX-12 x Eclipse 7 PRO

#2 Příspěvek od mike97 »

Ahoj, podle mého názoru bych z této trojice vybral mx-12 - tady máš nějaké vlákna
viewtopic.php?f=38&t=47645&hilit=Graupner+hott&start=180 (tady jsem vybíral stejně a nakonec jsem šel do mx-12)

Tady máš výběr vláken a něco si přečti.
search.php?st=0&sk=t&sd=d&sr=topics&keywords=Graupner+hott

Mx-12 je rozhodně lepší než optic. Má víc mixů, víc možností nastavení, podsvícený displej, v základu i nějakou telemetrii (Napětí, dosah..) a dá se dokoupit další. Další výhodou je, že si můžeš přes USB kabel aktualizovat firmware a data se ukládají na SD kartu. V počítači se klidně podíváš jak vysoko jsi letěl apod. Má ale zase drahé přijímače. Pokud bys uvažoval o eclipse, tak ten má výhodu, že má o jeden kanál víc - nemýlím-li se. Ale jestli ten kanál nebudeš potřebovat, tak bych šel do mx-12. Teď stavím funcuba, kde mám 6 serv a ještě mi jeden kanál zbyde na nějaké osvětlení nebo tak. Dávám totiž klapky a křidélka na Y kabel.
Graupner mx-12 HoTT + Easy glider pro, Funcub ve výstavbě
Spektrum dx3r + Xray T3 - závodní sféra
Milan Nes
Kontaktovat uživatele:

#3 Příspěvek od Milan Nes »

dneska bych taky hlasoval pro Graupnera, akorat jeste neni dost referenci ze je to nove na spolehlivost, respektive jeste nikdo nezacal nadavat ze mu to nejede ...

ale z tehle trojice bych asi sel do Graupnera, mel sem ho v ruce a docela vypada dobre

ta telemetrie (zakladni) je fajn akorat ta pokrocila mi prijde dost pitoma ve velikosti modulu, treba pro vetrone s malym trupem nepouzitelny ale oni casem dodaj i mensi

kazdopadne asi bych sel do toho graupnera, i sem o tom uvazoval jako o zaloznim radiu na litani na svahu a nechavani vysilacky v aute
SOVA is YouR CO-pilot
Cesta je mým cílem .......

KLM RC Sovy // KPM Model Kit Kladno
davelbc
Kontaktovat uživatele:

#4 Příspěvek od davelbc »

tato otazka zde dost mozna vyvola vasnivou diskuzi... :mrgreen: za sebe: vlastnim optic-a radio je to dobry za dva roky uzivani me zatim nezradilo. dnes bych vsak volil asi jinak. MX-o se mi libi moc a bude ve sve tride super na rozdil od optic-u ma telemtrii kterou si muzes precist a par dalsich vychytavek. ceny prijmacu neznam, ale nebudou asi o moc jinde nez hitec. eclipse ma uz taktez tele.. na displeji a k tomu kanal navic, coz bych dnes s ery se ktrerymi letam uvital. jeho design je krapet retro, ale to nemusi byt zrovna na zavadu. na zaver: pokud bych mel ero kde 6 kanal v poho staci koupil bych MX, mozna bych jen trochu zaguglil a zjistil ceny prijimacu, zda nejsou opravdu premrstene drahe... :wink:
mike97
Kontaktovat uživatele:

#5 Příspěvek od mike97 »

Jeden přijímač pro mx-12 stojí 1370 kč.
Graupner mx-12 HoTT + Easy glider pro, Funcub ve výstavbě
Spektrum dx3r + Xray T3 - závodní sféra
Frenkí

#6 Příspěvek od Frenkí »

Hlavní rozdíl je taky v displeji
Přílohy
dsc03602.jpg
optic6_2.jpg
bayerische

#7 Příspěvek od bayerische »

Taky jsem vybíral rádio Spektrum X Futaba X Graupner
Koupil jsem Futabu T7CP-špatně-leží v krabici
Koupil jsem Graupner MX-12 a je to super, intuitivní programování, podpora přes PC a hlavně plně přiřaditelné přepínače a ty křivky-super, perfektně zpracovaný český velký návod (až na německé obrázky pro ty co používají ENG)
Můžu jen doporučit
A ty přijímače jsou sice drahé-relativně, ale mám koupené dva - šest LÍTADEL, tak jsem si jednoduše označil konektory a když chci, tak to předělám-minuta.
Stejně nelítáš se všema naráz
Mikrokopter OctoXL2, HEXACOPTER s Wookong, EDGE 540 RedBull,GRAUPNER HOTT
robotmz

#8 Příspěvek od robotmz »

stále zapájať a odpájať tiež nie je bohviečo...
Optic 6 nemá telemetriu, tým pádom displej je plne vyhovujúci a dostačujúci, to, čo sa na ňom zobrazuje je pekne čitateľné aj na slnku a hlavne znaky sú dostatočne veľké. Ak by Graupner nemal telemetriu, v tom prípade by som praktickejší displej hodnotil u Optica /asi vyšší kontrast a väčšie čísla a písmena - hodnotím podľa uvedenej fotky/...
jyrry
Kontaktovat uživatele:

#9 Příspěvek od jyrry »

Citelnost displeje Optic na slunicku neni nic moc (mam a znam), to spis bych vsadil na podsviceny displej (MX nemam,ale podsviceny mam na zobrazovaci telemetrie).

Jinak z tech tri radii bych sel do Eclipse, ale starsi verze, soft Palik ( http://jiri.palik.sweb.cz/ ) a prenosovy system FrSky.
jyrry.webnode.cz
coro

#10 Příspěvek od coro »

Do tohto mometu som si myslel že Optic má normálny grafický displej s pochopiteľným textom.
Fotka ma šokovala, spomenul som si na Eclipse..
Tak to sorry.. ale to odteraz všetkých čo nadávajú na Turnigy 9x a radia nováčikom radšej Optic, úprimne vysmejem.
Nejte o čitateľnosť za slnka a v slnečných brýloch, a ani v noci za úplnej tmy - ale o to či sa dá pochopiť čo sa tam píše.
mior
Kontaktovat uživatele:

#11 Příspěvek od mior »

Ja by som šiel do Eclipse. Mám ju - ešte s tej staršej verzii so softom od p. Palíka a je to oproti Optiku o dve triedy vyššie plus dva kanály naviac!

Len neviem, či je možné do tejto novej Pro ešte nejako naládovať PalikSoft...
Realistické RC modely - http://rcmodely.cevaro.sk
jyrry
Kontaktovat uživatele:

#12 Příspěvek od jyrry »

coro píše:....Fotka ma šokovala....

no ja nevim, mam jak Optic tak Eclipse a co je na displeji mi staci :-) Je to o zvyku, nic jineho. Kdyby tam na pozadi nejakeho WinCE tancovaly hole baby a RC soft pri tom byl naprd, nesel bych do toho... :-)))
jyrry.webnode.cz
mihlit
Kontaktovat uživatele:

#13 Příspěvek od mihlit »

Čím větší výběr, tím hůř se vybírá. Dřív to bylo snažší :)
Nejvíc asi záleží na tom, jak moc máš našlapanou prkenici :) MX-12 se mi zdá z těch tří nejlepší, ale na mě by byly ty přijímače moc drahé. Nevím jak pro tebe, pokud je pro tebe jejich cena v pohodě, tak vem tu. Já mám optica 6+frsky (a gruvin9x hw+frsky). Za sebe bych koupil ne optica, ale eclipse (reverzovat servo klapek je otrava). Pro učení na začátku jeden vysílač a jeden přijímač v jednom letadle stačí. Když už se rozmyslíš, že tě to chytlo a že chceš postoupit dál, hodil bych tam frsky.

Jinak k vyměňování přijímačů - to jsem dělal naposledy před tak pěti a více lety. V dnešní době odmítám. Jednak pro konektory to nebude úplně ideální. Anténky mají celkem dlouhé tenké drátky a ještě kdybych měl přehazovat čidla telemetrie... to by byl spíš masochismus. Navíc to není jen hodit přijímač nějak do trupu letadla. Instalace by měla mít nějakou úroveň, správně rozmístěné antény a podobně, takže to není jen práce na minutu dvě. Můj názor.

K displeji optica - to co je na něm potřeba zobrazit, to zobrazí. Funkce jsou označené zkratkami názvů a naprosto bez problémů pochopitelné, takže v displeji podstatný problém nevidím.
mior
Kontaktovat uživatele:

#14 Příspěvek od mior »

Úplne súhlasím!!!
A čo sa týka prijímačov, tak som to zrovna popisoval v tomto vlákne:
http://www.rcmania.cz/viewtopic.php?f=118&t=49640&p=831101#p831101
Realistické RC modely - http://rcmodely.cevaro.sk
semi
Kontaktovat uživatele:

#15 Příspěvek od semi »

Jednoznačně Graupner, protože je dále z čeho vybírat pro případný modelářský růst - MX16,20,32 a přijímače Vám zůstanou. O telemetrii se ani nezmiňuji, už teď jsou radia bez ní méně prodejná.
KMX, Edge RCF, Veloxity, MC, DF
DS-14
Odpovědět

Zpět na „Výběr vysílače“