Optic 6 Sport
ok.Díkas.Na dnešek jsem zkoušel nabíjet a při druhým zapnutí nabíječky jsem to musel předčasně vypnout,protože to nechtělo vypnout,jelikož jsem měl D/P 7mV a to bylo evidentně moc.Takže příště dám těch 5mV na článek.Fox píše:5mV na clanek. Cim mensi tim lepsi. kdyz ti bude vypinat pred casne tak ho zvetsis.Black píše:Fox píše:ja jsem majitelem neočesaného optica a stejné nabíječky - rvu do toho 0,2-0,3A
minimálně dvě hodiny čistého času ti to vydrží stoprocentně.
a kolik nastavuješ delta peak?Jesti tam máš NiMh
-
Abu
- Kontaktovat uživatele:
Pri nabijeni takhle malymi proudy (1/10 - 2/10 C) se delta peak nemusi vubec projevit, takze nastaveni na 5mV nemusi znamenat zadnou zmenu. Nadruhou stranu by to nemelo vadit, protoze prebijeni baterky proudem 1/10C pro ni neni nijak moc skodlive, vznikle teplo se staci vyzarit. Proste nabijet na cas, tak dlouho, dokud neni dodana kapacita asi 120-140% nominalni kapacity clanku. Pozor, pro vetsi nabijeci proudy to neplati !!!!
Raketak píše:Safra, toho jsem si ani nevšiml....není to překlep těch 7,2 to by pak mohla mít ta vysílačka menší vysílací výkon.
Navíc, že by se jim chtěl pro toho nového Optica dělat nový vysílačový modul....?
mensi vysilaci vykon mit nebude, pouze baterky min vydrzi, jak tak koukam, tak se hitec inspiroval od multiplexu
a ja se bal aby mpx nebyl po koupi ovlivnen hitecem a ono je to naopak
Ultramat je pomerne kvalitni nabijecka, ktera ma specialni algoritmus nabijeni Nixx baterii. Proto se nemusis bat na ni nabijet vysilacovy pack proudem 0,8 - 1C. Nevim, jestli ma Optic Sport moznost preklenout ochrannou diodu propojkou. Pokud ne musis to udelat kouskem dratu, aby mel nabijec moznost pri nabijeni baterii merit, proto Ti taky nezabira delta peak. Desetinou uz se dnes zadne baterie nenabiji. Daleko setrnejsi a ucinnejsi je nabijeni vetsim proudem s kontrolou napeti a vcasnym ukoncenim nabijeni.
To, ze pri nizsim napajecim napeti bude mit vysilac mensi vykon taky nemusi byt pravda. Zalezi na nastaveni koncoveho stupne. A jak dlouho vysilac vydrzi vprovozu zalezi na kapacite baterii. Pri nizsim napajecim napeti bude mit vysilac pri stejnem vykonu o neco vetsi spotrebu. Ja mel Hitec Flash a bezne jsem na original baterky 600mAh lital asi dve a pul hodiny cisteho casu. Pak jsem radeji nabijel, protoze jsem tenkrat nemel moznost zmerit co v baterkach zbylo.
To, ze pri nizsim napajecim napeti bude mit vysilac mensi vykon taky nemusi byt pravda. Zalezi na nastaveni koncoveho stupne. A jak dlouho vysilac vydrzi vprovozu zalezi na kapacite baterii. Pri nizsim napajecim napeti bude mit vysilac pri stejnem vykonu o neco vetsi spotrebu. Ja mel Hitec Flash a bezne jsem na original baterky 600mAh lital asi dve a pul hodiny cisteho casu. Pak jsem radeji nabijel, protoze jsem tenkrat nemel moznost zmerit co v baterkach zbylo.
-
Abu
- Kontaktovat uživatele:
Vita_1 píše: nemusis bat na ni nabijet vysilacovy pack proudem 0,8 - 1C. ....
Desetinou uz se dnes zadne baterie nenabiji. Daleko setrnejsi a ucinnejsi je nabijeni vetsim proudem s kontrolou napeti a vcasnym ukoncenim nabijeni.
Hmmm, pomerne radikalni a revolucni nazory. Muzes to podlozit necim vic, nez jen pohadkou o "specialnim nabijecim algoritmu"???
(nic proti Ultramatu, sam mam U12 a jsem spokojen)
To klidne muzu. Ten specialni algoritmus spociva vpodstate ve vyuziti delta peaku. V ruznych upravach ho pouzivaji skoro vsechny nabijece, krome levnych hracek od stanku. Funguje to asi takhle: Nabijec posti do baterie puls dejme tomu 1A po dobu cca 20sec. Pak nabijeni prerusi a po kratke chvili zmeri napeti baterie. Pokud se od posledniho mereni zvetsilo cyklus se opakuje. Pokud kleslo porovna je s hodnotou delta peaku a pokud je pokles vetsi, nez nastavena hodnota nabijeni ukonci. (hodnoty a proudy prosim neber jako presne slo jen o vysvetleni principu). Podrobne informace se daji vycist treba v Prakticke elektronice, nebo na internetu. Takhle nabijim vsechny svoje baterie uz dlouhou dobu a podarilo se mi touto metodou rozchodit pack, ktery uz 1/10C nesel vubec nabit. U nabijeni 1/10C se vpodstate pocita s tim ze prebijeni malym proudem baterii moc neuskodi. Dalsim problemem je i to ze pri nabijeni tak malym proudem nefunguje ukonceni na delta peak spolehlive.
-
Abu
- Kontaktovat uživatele:
No tak to mi neprijde jako nejakej super algoritmus, ale uplne obycejne mereni napeti naprazdno a hlidani dU/dT...To prece delaj uplne vsechny rozumny nabijecky, na tom neni vubec nic specialniho.
Cekal jsem ze mi treba vysvetlis, jak presne chodi ta automatika, ktera na U12 ridi nabijeci proud podle toho kolik jsou clanky jeste schopny prijmout?? Proud tam leze postupne od 0.1A nahoru a nabijecka pridava nejak podle momentalniho stavu akumulatoru.
A uz vubec to nevysvetluje, proc by melo byt rychlonabijeni lepsi a setrnejsi k Tx packum, tedy k aku. od kterych nechci velke proudy ale naopak me extremne zajima nizke samovybijeni.
Zustavam u 1/10C
Cekal jsem ze mi treba vysvetlis, jak presne chodi ta automatika, ktera na U12 ridi nabijeci proud podle toho kolik jsou clanky jeste schopny prijmout?? Proud tam leze postupne od 0.1A nahoru a nabijecka pridava nejak podle momentalniho stavu akumulatoru.
A uz vubec to nevysvetluje, proc by melo byt rychlonabijeni lepsi a setrnejsi k Tx packum, tedy k aku. od kterych nechci velke proudy ale naopak me extremne zajima nizke samovybijeni.
Zustavam u 1/10C
Abu (Tomáš S.) - MC19 - kanál č.90 na 40MHz
Tak to bohuzel vysvetlit nemuzu. To jsou veci, ktery si kazdej vyrobce vymysli sam a taky si poradne hlida, aby mu informace o tom neunikly. Bude to souviset s pocitanim dodane kapacity a narustu napeti. Jinak Te nenutim abys nabijel jinak jenom kvuli me. Pro me je ale lepsi nabit baterky ve vysilaci hodinu pred litanim, nez premyslet jake bude za dva dny pocasi, jestli nahodou nemam zacit nabijet. Prijdu z prace, hodim baterky na nabijecku a nez se najim a nachystam model mam je naslapany. Samovybijeni resim tak, ze pokud delsi dobu nelitam hodim baterky na nabijecku a na letisti mam jistotu, ze jsou plny. Je to podle me lepsi, nez pocitat jestli se mi samovybily o 100, nebo 200mAh. 
Teprve teď koukám na stránky pelikána, že ten Optic Sport nemá výměnný VF modul, takže ta moje úvaha o slabším výkonu je blbost, jelikož ho navrhnou s ohledem na nižší napětí, ale spíše mě překvapuje, že Hitec raději nedá prachy a energii do vývoje nástupce Eclipse...už by to asi bylo záhodno, i když já jsem s ním zatím navýsost spokojen.
Accipiter Badius + tuning s Roton 100W
Easy Fly, Gemini, Proxima II
Já s modulem zatím žádný problém neměl, ale je jasný, že co je napevno nemůže zlobit, kvůli ztrátě kontaktu, ale zase je to míň variabilní, když chceš třeba lodičku a použít 40Mhz.
Jinak ten MPX Cockpit SX je spíš čistokrevnej Multiplex prodávaný Hitecem, který ho koupil ne.....
Jinak ten MPX Cockpit SX je spíš čistokrevnej Multiplex prodávaný Hitecem, který ho koupil ne.....
Accipiter Badius + tuning s Roton 100W
Chtěl jsem se zeptat, jak moc velkej rozdíl kromě ceny je v porovnání s klasickým Opticem 6? Tady je sice srovnání http://www.rcm-pelikan.cz/index.php?kat ... zbozi=1895 ale nejsem stavu jako začátečník kvalifikovaně posoudit, za jak dlouho a jestli vůbec bych litoval, že jsem nepřiplatil 1000 Kč a nekoupil si klasickej Optic 6? Zatím lítám větroně, ale do budoucna je možný všechno 
-
Abu
- Kontaktovat uživatele:
Pribi píše: Zatím lítám větroně, ale do budoucna je možný všechno
Pokud to myslis s vetronema vazne, tak zapomen na Optika sport nesport a porid minimalne Futabu Fx18 nebo Graupner Mx16, Mc19, nebo samozrejme neco vyssiho. I s tim "lepsim Opticem" budes mit trochu problem treba u elektrovetrone se 4ma servama v kridle, bude ti chybet jeden kanal a budes muset delat kompromisy a ustupky....