RC souprava pro větroně
RC souprava pro větroně
Jaky vysilac doporucujete pro letani s termickymi vetroni - pro plne vyuziti 4 a vice serv v kridle? Cenova relace cca do 20tisic.
Mam spektrum DX8 a do budoucna uvazuju o zmnene.
- TomasC
- Site Admin
- Kontaktovat uživatele:
Re: RC souprava pro větroně
Mohu říci, co jsem si delší dobu zkusil.
Graupner MC-22 - s omezením
Futaba T-14MZ - bez problémů
JETI DC-16 - bez problémů
Osobně doporučuji detailně promyslet, CO PŘESNĚ CHCEŠ. Na to se dá odpovědět mnohem snadněji.
Graupner MC-22 - s omezením
Futaba T-14MZ - bez problémů
JETI DC-16 - bez problémů
Osobně doporučuji detailně promyslet, CO PŘESNĚ CHCEŠ. Na to se dá odpovědět mnohem snadněji.
větroňářský rádio Airtronics SD-10G
http://www.pina.cz/2012/04/25/sanwa-sd- ... ual-v-pdf/
http://www.pina.cz/2012/04/25/sanwa-sd- ... ual-v-pdf/
-
Polynom
- Kontaktovat uživatele:
připojuji odzkoušené
T12FG a T12Z
T12FG a T12Z
Tchor píše:Jaky vysilac doporucujete pro letani s termickymi vetroni - pro plne vyuziti 4 a vice serv v kridle? Cenova relace cca do 20tisic.
jestli budu měnit a pokud budu ochotný uvažovat o cca 20000,asi nejspíš jeti dx 16,jestli nevyplavou nějaké problémy,jde u ní nastavit do předvolby přepinatelná diferenciace,i když v běžném létání né všude nutnost,určitě se tím usnadní seřizování během záletu.
jinak vzhledem k tomu,že na běžné létání mi stačí i graupner 19,ta si myslím,že s 22kou bych to taky už do hrobu dotáhnul.futabu neznám,ale na větroně bych dnes vysílač bez telemetrie nechtěl.
spíš mě ale táhnou makety,takže to nastavování režimu letu zase tak náročné na možnosti nepotřebuji.
20K Kč je velmi slušný rozpočet, ale proč utrácet, když Airtronics/Sanwa vyjde se dvěma přijímači na polovinu a ohledně programování větroňů nabízí všechno, na co si vzpomeneš. To, že se pro ní rozhodl Pavel Marek po x letech s Futabou v kategorii F3B, hovoří celkem jasně. Absenci telemetrie, pokud bys ji potřeboval, pořešíš externím variem s PMR vysílačkou.
Taky jsi nenapsal, jestli pult, nebo palec - SD-10G je palcovka. EDIT: DX8 - takže asi palcovka
Taky jsi nenapsal, jestli pult, nebo palec - SD-10G je palcovka. EDIT: DX8 - takže asi palcovka
Martin 'PiNa' Pilný
http://www.PiNa.cz
Jedna se mi o termicke litani s kopozitovejma vetronema (mam vyhlidnutyho volkana od Valenty http://www.valentamodel.cz/volcano.htm ) Ackoli chci letat rekreacne rad bych vyuzil vsechny moznosti ktery to umoznuje. Telemetrii predpokladam zvlast SkyAssistant.
PiNa píše:20K Kč je velmi slušný rozpočet, ale proč utrácet, když Airtronics/Sanwa vyjde se dvěma přijímači na polovinu a ohledně programování větroňů nabízí všechno, na co si vzpomeneš. To, že se pro ní rozhodl Pavel Marek po x letech s Futabou v kategorii F3B, hovoří celkem jasně. Absenci telemetrie, pokud bys ji potřeboval, pořešíš externím variem s PMR vysílačkou.
Ta SD -10G se mi docela libi uvidim je to otazka pristich cca pul roku, zjistuju dopredu.
Tchor píše:.......Jaky vysilac doporucujete pro letani s termickymi vetroni - pro plne vyuziti 4 a vice serv v kridle? Cenova relace cca do 20tisic.
Pokud to pojmeš takhle, tak potom musíš opustit Airtronics SD-10G a všechny desetikanály.
(Pro velké větroně je minimum 12k a plnohodnotné letové režimy)
Za současného stavu bych Ti doporučil asi Futabu T12 FG. Jeti je parametrově ještě lepší, ale není k dispozici zatím v palcové verzi a ani pultová zatím není v provozu, aby s tím bylo dostatek zkušenností. Zbývá Graupner, JR. Mám MX 22, ale na větroně to není nejlepší.
Pokud to nekupuješ hned, tak se můžeš těšit, že tak do roka by mohly být k dispozici nové Futaby s telemetrií (cenově někde kolem Tvého rozpočtu) a určitě bych zvažoval i Jeti.
(Pokud bych já za současného stavu měl pořizovat TX na větroně, tak bych určitě preferoval kompaktní systém telemetrie.)
Pokud cokoliv v této diskusi hodnotím, nebo se k něčemu vyjadřuji, je to jen má domněnka
JMalik píše:Tchor píše:.......Jaky vysilac doporucujete pro letani s termickymi vetroni - pro plne vyuziti 4 a vice serv v kridle? Cenova relace cca do 20tisic.
Pokud to pojmeš takhle, tak potom musíš opustit Airtronics SD-10G a všechny desetikanály.
(Pro velké větroně je minimum 12k a plnohodnotné letové režimy)
Za současného stavu bych Ti doporučil asi Futabu T12 FG. Jeti je parametrově ještě lepší, ale není k dispozici zatím v palcové verzi a ani pultová zatím není v provozu, aby s tím bylo dostatek zkušenností. Zbývá Graupner, JR. Mám MX 22, ale na větroně to není nejlepší.
Pokud to nekupuješ hned, tak se můžeš těšit, že tak do roka by mohly být k dispozici nové Futaby s telemetrií (cenově někde kolem Tvého rozpočtu) a určitě bych zvažoval i Jeti.
Hned to urcite nepotrebuju, ucim se znova litat po dvacetilety prestavce, zatim s cularisem a jeste letos chci objednat neco od Reicharda - asi sirius. Volkano planuju na pristi sezonu a az s nim budu potrebovat novy radio. Ta jeti mne laka i proto ze je cesky - hlasovou telemetrii v anglictine bych urcite nepobral.
Naposledy upravil(a) Tchor dne stř 30.05.2012 15:50, celkem upraveno 1 x.
Tchor píše:
Hned to urcite nepotrebuju, ucim se znova litat po dvacetilety prestavce, zatim s cularisem a jeste letos chci objednat neco od Reicharda - asi sirius. Volkano planuju na pristi sezonu a az s nim budu potrebovat novy radio.
Za tohoto stavu bych určitě počkal na Jeti a nové Futaby s telemetrií.
Pokud cokoliv v této diskusi hodnotím, nebo se k něčemu vyjadřuji, je to jen má domněnka
Chtěl bych trochu zneužít toto téma k jednomu osobnímu dotazu, obzvláště na ty, kteří již větroňaří. Už to tu i bylo trochu nakousnuto...
Pro větroň - palcovku nebo pultovku?
Pokud se nad tím zamyslím, z hlediska ergonomie bude nejspíš lepší pultovka - bez motoru vydrží letadlo ve vzduchu desítky minut a proto neustále svírat vysílačku v ruce pro palcové ovládání mi přijde nešikovné. Jak to vidíte vy ostatní?
Pokud se nad tím zamyslím, z hlediska ergonomie bude nejspíš lepší pultovka - bez motoru vydrží letadlo ve vzduchu desítky minut a proto neustále svírat vysílačku v ruce pro palcové ovládání mi přijde nešikovné. Jak to vidíte vy ostatní?
Keltek píše:Chtěl bych trochu zneužít toto téma k jednomu osobnímu dotazu, obzvláště na ty, kteří již větroňaří. Už to tu i bylo trochu nakousnuto...
myslim že je to jedno,u palcovky asi máš rovnou vyřešeno,kam dát jaký přepínač a většina palcovkářu ti řekne,že s pultovkou už se dneska nelítá a je to přežitek,přestože tu svoji palcovku má nakonec 90% lidí v pultu
osobně si myslím,že na odhoz větroně je příjemnější pultovka---prostě rádio v pultu-----PŘÍJEMNĚJŠÍ---- naučíš se jíst i bez rukou.
Naposledy upravil(a) pepin dne stř 30.05.2012 16:45, celkem upraveno 1 x.
Keltek píše:Chtěl bych trochu zneužít toto téma k jednomu osobnímu dotazu, obzvláště na ty, kteří již větroňaří. Už to tu i bylo trochu nakousnuto...
No myslím, že je to věc názoru a zkušeností. Spousta špičkových pilotů F3B létá palcovky - třeba Jirka Baudis, pultovky samozřejmě také - třeba Lomcovák, ale osobně mi na soutěžích přišlo, že převládají palcovky. Přeučit se z pultovky na palcovku a obráceně jde, ale je to problém a zbytečný krok. Na začátku se F3B lítalo hlavně s pultovkama, ale to bylo dané tím, že odpovídající palcovky s možností programování pro F3B prostě nebyly.
Zkušení harcovníci zastávají názor, že když páčkuješ palcem a ukazováčkem, tak máš mnohem citlivější ovládání ... ale to spíš bude mýtus, nebo zvyk
Pokud máš palcovku, lítej palcovku. Pokud máš pultovku, lítej pultovku.
A ještě k té době ve vzduchu - v termice za ideálních podmínek vydržíš i hodiny, respektive tak dlouho, kolik ti baterky dovolí. I palcovku můžeš mít na krku a je to právě krk, který tě začne bolet bez ohledu na to, jestli máš palcovku, nebo pultovku
Martin 'PiNa' Pilný