Lepení EPP

Pracovní postupy, technologie, finty, grify, nástroje, poznatky jak co nejlépe něco vyrobit, opravit a tak podobně.
Zpráva
Autor
Matouš

Lepení EPP

#1 Příspěvek od Matouš »

Zdravím zkušené lepiče nejen EPP :D , mám teď takové dilema. Čeká na mě LOOP od VA models a trochu mě zmátl návod ohledně lepidel. Zatím jsem lepil modely od Multiplexu (elapor) a Hacker model (EPP) a vždy jsem si vystačil s CA řídké a střední. U Multiplexu jsem použil doporučovaný Zacki, ale tuším, že je to asi v podstatě také CA. V manuálu na LOPPA doporučují LA lepidlo. Nějak moc netuším jaký je mezi LA a CA rozdíl. LA = STYRO??? A pokud ano jaký je rozdíl mezi STYRO a CA?

Může mi to prosím někdo objasnit? Nějak na webu nemůžu nic dohledat.
Mám se tím LA vůbec zabývat nebo mám tak jako u předešlích modelů z EPP použít na lepení LOOPa CA střední hustoty?

Díky. Matouš
arda1
Kontaktovat uživatele:

Re: Lepení EPP

#2 Příspěvek od arda1 »

LA asi myslí La tmel- lepidlo na bázi tuším lihu. Dnes už existují i lepší tyto kontaktní lepidla (tedy naneseš na obě plochy - necháš odvětrat a přitlačíš k sobě)- asi nejlepší je UHU Por. Jinak klidně to CA vem. Radek
ICQ 638556901
MarthiR

#3 Příspěvek od MarthiR »

Kolega to lepil epoxidem a hned ho prodal protože na extrém 3D to nemá , koupil místo toho extru 300 od extrem fli a je maximalně spokojený ale neodrazuji tě od toho loopa , podle jeho slov byla stavba nezáludná a vše sedělo tak se neboj, jinak klidně můžeš použít střední CA sekundák a aktivátor
Minulost: T9X,Graupner MZ 24 Hoot, Futaba T10J
Součastnost : Návrat k Graupner MZ 24 Hoot
corsair
Kontaktovat uživatele:

#4 Příspěvek od corsair »

LA tmel stejně jako Uhupor-máš pouze jeden pokus na sestavení, pak už tím bez rozlepení nehneš, takže Ca je lepší,máš trochu času na usazení dílů
Vojc29
Kontaktovat uživatele:

#5 Příspěvek od Vojc29 »

[quote="MarthiR"]Kolega to lepil epoxidem a hned ho prodal protože na extrém 3D to nemá , koupil místo toho extru 300 od extrem fli a je maximalně spokojený ale neodrazuji tě od toho loopa , podle jeho slov byla stavba nezáludná a vše sedělo tak se neboj, jinak klidně můžeš použít střední CA sekundák a aktivátor[/quote

No tak to si nemyslím že na 3D to nemá :D :D....
Graupner/SJ MZ 24 , PA CZ , VA models CZ , SU-26MM Hangar 9 2,5m
Vojc29
Kontaktovat uživatele:

#6 Příspěvek od Vojc29 »

Proboha proč lepit EPP epoxidem to snad nemyslíš vážně ne?
MarthiR

#7 Příspěvek od MarthiR »

Proč ne? je to dvousložkové na EPP tak co ty zase máš? a krom toho já to tak nelepil :!:
BTW tam kde to slepíš se to neurve, spíš vedle spoje :-)
Minulost: T9X,Graupner MZ 24 Hoot, Futaba T10J
Součastnost : Návrat k Graupner MZ 24 Hoot
Bradbury
Kontaktovat uživatele:

#8 Příspěvek od Bradbury »

Já lepil UHU PORem, super lepidlo. Jen cana v obchodě (baumax) a u distributora je síla. Vteřiňák používám řídký, stejně je z něj časem střední :-) Vteřiňákem jen jistím spoje abych to nemusel držel, nebo jistit. Spoje lepené UHU jsou pevné ale průžné, oproti vteřiňáku.
Vojc29
Kontaktovat uživatele:

#9 Příspěvek od Vojc29 »

MarthiR píše:Proč ne? je to dvousložkové na EPP tak co ty zase máš? a krom toho já to tak nelepil :!:
BTW tam kde to slepíš se to neurve, spíš vedle spoje :-)

O to nejde ale váhově jako nabereš zbytečně moc...dle mě. Pak to na 3D asi nebude mít no
L.Bily
Kontaktovat uživatele:

#10 Příspěvek od L.Bily »

MarthiR píše:Kolega to lepil epoxidem a hned ho prodal protože na extrém 3D to nemá , koupil místo toho extru 300 od extrem fli a je maximalně spokojený ale neodrazuji tě od toho loopa , podle jeho slov byla stavba nezáludná a vše sedělo tak se neboj, jinak klidně můžeš použít střední CA sekundák a aktivátor

ale ta extra extrem flight bola konstrukcna nie? vzdy sme epp lepili sekundakom riedkym, stredne riedkym a teraz uhuporom, tie spoje su pekne gumove nie tvrde ako u ca
Extra 300 60´ EXP Extreme Flight , Thunder 3D Krill 1,92, S-BACH 342 29% RC-PILOT 2,2m
Vojc29
Kontaktovat uživatele:

#11 Příspěvek od Vojc29 »

Přesně tak uhupor vynikajíci je pružný:) A porovnávat LOOPA a letadla konsktukční od EF to asi nejde no.
Kissman
Kontaktovat uživatele:

#12 Příspěvek od Kissman »

corsair píše:LA tmel stejně jako Uhupor-máš pouze jeden pokus na sestavení, pak už tím bez rozlepení nehneš, takže Ca je lepší,máš trochu času na usazení dílů
to je nesmysl ;) staci dily prilozit k sobe o trochu driv a muzes usazovat treba minutu a nic se nedeje ;) kdyz pak vydrzis drzet do spojoveho zatvrdnuti - par minut.

Na veskere EPP pouzivam UHU Por, dela pruzne spoje a lepe se s nim pracuje. Jedina nevyhoda je, ze v prilisnem horku se rozlepuje. Vterinak uz skoro nepouzivam, jen kdyz potrebuju zakapnout nejakou hranu atp... 3D EPP lepim jen a pouze UHU.
Jeti DC-16 | „Chytrý napadne špatný názor, hloupý jeho autora“
Bartn
Kontaktovat uživatele:

#13 Příspěvek od Bartn »

Na lepení EPP a jiných "kuliček" používám Kontaktceys - v návodu napsáno, že kromě jiných materiálů lepí i pěnový polystyrén. Proti vteřinovým lepidlům má výhodu v tom, že spoj je pružný. Při lepení větších ploch je nutná velmi odpovědná příprava. Po zavadnutí natřených ploch nelze prakticky vůbec jejich vzájemnou polohu korigovat, snad jen při velmi mírném zavadnutí. Ale potom je nutno delší dobu lepené díly držet pod tlakem. Lepil jsem tímto lepidlem 3 trupy. Nejstarší před 2 1/2 rokem, lepidlo stále dobře drží a není na něm znát žádná degenerace. Pouze v jednom případě, kdy jsem pomocí monofilu lepil křidélka tak po více jak roce se v místech lepení začala vytvářet jakási krupička a monofil povoloval, zřejmě způsobeno vlivem slunečního záření. Pokud jde o cenu: 30ml = 55 Kč.
Tomasino

#14 Příspěvek od Tomasino »

Mně na UHU Poru nejvíc imponuje to, že i zaschlé spoje jsou velmi dobře rozebíratelné, ale přitom paradoxně jím lepené spoje výborně drží.
Taky potvrzuju, že se během lepení dá se spojem dobře manipulovat.
No a na závěr mi vyhovuje to, že náhodné skvrny se dají navinout na jehlu a pohodlně odstranit.
:)
corsair
Kontaktovat uživatele:

#15 Příspěvek od corsair »

Kissman píše:to je nesmysl ;) staci dily prilozit k sobe o trochu driv a muzes usazovat treba minutu a nic se nedeje ;) kdyz pak vydrzis drzet do spojoveho zatvrdnuti - par minut.
Nesmysl to samozřejmě není v kontextu toho, že se někdo ptát čím lepit epp ,já poradím uhupor,on ho koupí a použije dle uvedeného návodu.
Takže příště si dej tu práci a napiš, že pokud se lepí uhuporem a nepočká se uvedený čas dle návodu , ale naopak se to přiloží k sobě dříve lze s díly pohybovat.
Odpovědět

Zpět na „Dílna“