Škubání/cukání serv

Přijímače, serva, regulátory, BEC, palubní napájení, ale i telemetrie
Odpovědět
Zpráva
Autor
Michal Matějka
Kontaktovat uživatele:

Re: Cukání serv

#121 Příspěvek od Michal Matějka »

Nemesis píše:Toho jsem se bál servo vyhodit :) je to Hextronik HXT-900 za pár korun tak to nebude taková ztráta ;-) ... zkusím ještě vyčistit ten potenciometr. Díky ;-)

To servo nestojí nové ani 50kč, já bych se s tím nečistil a vyměnil ho.
renous

#122 Příspěvek od renous »

HXT-900 to dělají běžně. Nemá cenu rozebírat a čistit. Rovnou vyměnit celé. I tak jsou to za ty prašule dobré serva.
DX6i, HK-450GT, HK-450TT PRO
http://renous01.rajce.idnes.cz/helinehody
maroslong
Kontaktovat uživatele:

#123 Příspěvek od maroslong »

Nemesis píše:Nevěděl by někdo jak tento problém vyrešit?
Kúpiť si nejaké normálne servá aspoň strednej triedy. :wink: Inak aby to nevyznelo len ako rýpanie, čítal aj počul som že sú to "vzhľadom k cene" veľmi dobré servá. Nehádam sa, je to možné, osobne by som neveril že servo za tú cenu vôbec môže fungovať. Ale kupovať niečo s tým že "za tú cenu je to super", v preklade "je to síce na hovno, ale aspoň je to lacné" nie je moja parketa a tento princíp myslenia absolútne nechápem. :?
MarthiR

#124 Příspěvek od MarthiR »

HXT900 sou dobré serva ale jak už bylo napsáno, jestli takhle blbnou sou už vychozené a je lepší je nahradit
Tyhle serva používam do EPP a nemůžu si stěžovat, Kolega z klubu koupil rychlé digitalní "značkové" a odešli dřív než levné HXTčka :-)
Samodřejmě bych je do éra z balzy atd nedával, tam už mám Graupner
Minulost: T9X,Graupner MZ 24 Hoot, Futaba T10J
Součastnost : Návrat k Graupner MZ 24 Hoot
coro

#125 Příspěvek od coro »

HXT900 nehoria, že by človeka nechali vo vzduchu napríklad bez výškovky, a dokonca sa vracajú na stred. A ni nelámu prevody nejak extra - sú identické s GWS Naro (pasujú vzájomne a mám to použité oboma smermi a nie je rozdiel).
To že možno to je vďaka tomu že sú trochu slabšie a motorček ani elektroniku si teda nepreťažujú, na mnohých modeloch naozaj nevadí..
K tomu či vyhodiť alebo vyčistiť, to je ťažké rozhodnutie. Mne osobne sa viac pozdáva taký kompromis - skontrolovať a prípadne vyradiť či vyčistiť tie servá už ako nové pred použitím, no a keby začali blbnúť tak vyhodiť.. (alebo urobiť z elektroniky spínač na ledku osvetlenia, a prevody si nechať ako sadu náhradných pre prípad že za vylámu - ak to nerobí preto že už je vylomený niektorý zúbok).
timi

#126 Příspěvek od timi »

Při plynulém pohybu kniplu mi cukají serva jakoby kolem polohy ve které mají zrovna být.
Serva GWS naro pro
Vysílač MPX pro 9
přijímač Duplex 6 a Duplex 8

Jedná se o kolem 5ti let stará serva, která sem používal ve svých začátcích. Mají velmi málo naběháno. Z důvodu užití šuplíkových zásob jsem použil do houboletu (MPX Funjet) 4 do křídla.
Když jsem je používal s Graupnerem MX16 na 35Mhz nikdy sem si nevšiml, že se chovají divně.
Naopak o minulém víkendu jsem vytáhl Stingera od LS model. Na výškovce sem bohužel objevil nějaké modré HXT9 (asi). A to se chovalo podobně. Po delším prohýbání to jakoby ustalo.

Tušíte někdo v čem může být problém?
Podepsalo se na nich stáří?
Mechanicky odešel potenciometr uvnitř?
Mohl by být někde skrytý problém v nastavení ve vysilači?

Začínám se bát nejhoršího, že je budu muset vykuchat.
coro

#127 Příspěvek od coro »

Najčastejšie je nečistota na potenciometri - ak tam dlho stál bežec a možno sa striedala nejaká vlhkosť alebo čo.. Ideálne je to vyčistiť (ale nemazať tým siikonom na prevody, lebo ten je nevodivý!)

Nikdy som to neskúšal, ale starý recept s Diava na nábytok, by nemusel byť zlý - a to dokonca možno aj preventívne. Predsa len to cuknutie môže byť presne to isté čo zachrastenie starého rádia s poťákom na hlasitosti, a na to tá Diava vraj fungovala dobre...

Na duplexe sa dá nastaviť perióda pulzov z príjmača - teoreticky by mohlo nejaké servo blbnúť keby bola príliš krátka - napr pre 4 servá by sa dalo nastaviť napríklad 12ms a to napríklad HS-81 nezvládajú. Ale normálne tam je 20ms fix a správne je to prestaviť na "by transmitter", a tak to by všetko malo byť úplne v štandardných hodnotách..

Nemáš tam náhodou aj druhý modul napr 35MHz čo by mohol rušiť prenos už vo vyselači? Alebo na strane príjmača, hoci málo pravdepodobné ale možno nie vylúčené, nejaké kmitanie BEC čo by posúvalo servám meranie..?
skiner

#128 Příspěvek od skiner »

Mam niekolko HXT900, ale dve z nich sa spravali podobne. Tiez som si najprv myslel, ze mi blbne prijimac alebo vysielacka. Ale skusil som stlacat puzdro jedneho aj druheho serva a same od seba sa zacali pohybovat. Tak som ich obe rozobral a zdalo sa mi ze potenciometre su trosku pootocene na jednu stranu. Neviem ci to mohla byt chyba, ale dal som ich zhruba do stredu a zmontoval. Potom to uz viacej nerobilo.
timi

#129 Příspěvek od timi »

Dekuji za odpovedi. Po vikendu na to mrknu. Diavou jsem jiz kdysi na doporuceni osetril vybehane hs81 a kupodivu to pomohlo. Jeste me napadlo, ze si kdysi davno poridil servotester a jeste ho nepouzil.

Bec mam na plush 60 spinany, zkusim linearni a nebo to dam napajet prijimacovkami.

Nastaveni duplexu pres jetibox moc neumim. Mam ten stary a pouzil sem ho zatim jen jednou na zjisteni zdali nemam vadnou serii.

Diky za napady.
timi

#130 Příspěvek od timi »

Vyštrachal jsem Multitester GWS MT1 a na našel si k němu návod. Popřipojoval na něj jednotlivá serva. Jedno jemně škubalo jako při použití vysílače. Tak jsem ho (i ostatní) prokroutil a ustalo to. Víc to zatím řešit nebudu.
Na ocas jsem dal stará HS82MG. Hezky je vidět dost výrazný rozdíl v jemném "krokování" při pohybu oproti levnějším GWS.

Takže snad vyřešeno.
Díky.
vladivostok

#131 Příspěvek od vladivostok »

Tak jsem pročetl toto vlákno. Skládám si jako úplný začátečník ES II. Serva jsem koupil Hitec HS-55. Po složení elektroniky na stole a zapnutí obě serva jakoby vrněla, jako by se nemohla rozhodnout pro správnou polohu. Když jsem vyložil páku ovladače na max. (DX6i) a pustil na střed, tak to servo přestalo dělat, ale když páčkuju, tak je to skoro pořád. Je to Vámi popisovaný jev, nebo jde v tomto vlákně o něco jiného? Pokud ano, v čem by mohl být můj problém? Vše vč. serv je nové.
Děkuji předem za odpověď.
jio

#132 Příspěvek od jio »

To byla vlastnost HS-55. Občas pomohlo mezi prsty lehce zatáhnout za páku na hřídeli. Jako by povytáhnout hřídel nahoru.
vladivostok

#133 Příspěvek od vladivostok »

Jojo, nebo i do ni z boku lehce drbnout. Ale je to takové, že to snad není ani 1°. Spíš takové nerozhodné cvrkání, jestli má být v té poloze, nebo ve vedlejší. To co jsem viděl na videích - třeba i o 15°, to je mazec. Takže si s tím asi nemám lámat hlavu, že? Když tak později, až se naučím s ním létat, tak bych tam mohl dát serva jiná. Do budoucna, třeba při stavbě něčeho dalšího - jsou Hitec obecně dobrá, nebo sáhnout po něčem jiném?
Grugh

#134 Příspěvek od Grugh »

Ahoj.
Mám problém se jedním servem Hitec HS-125 MG (ploché do křídla). Se servo-testerem funguje bezchybně, s přijímačem (osmikanálový Spektrum, DSMX, 22ms) výrazně cuká. Zkoušeno v různých kanálech.
Druhé (identické) servo ani ostatní serva tento problém nemají.
Napadá někoho, kde by mohl být problém?
Petr
Drondys

#135 Příspěvek od Drondys »

Grugh píše:Mám problém se jedním servem Hitec HS-125 MG (ploché do křídla). Se servo-testerem funguje bezchybně, s přijímačem (osmikanálový Spektrum, DSMX, 22ms) výrazně cuká. Zkoušeno v různých kanálech. Druhé (identické) servo ani ostatní serva tento problém nemají. Napadá někoho, kde by mohl být problém?

Totéž co bylo zmíněno v úvodu tohoto vlákna. Obvykle to způsobují nějaké nečistoty, které se dostanou dovnitř potenciometru serva. Pokud se jedná o dražší servo a nevyplatí se ti kupovat nové pak rozebrat a vyčistit potenciometr. Stručný popis postupu podle nějž se můžeš z části inspirovat i když jde o jiný typ analagového serva je viz tento odkaz.
Odpovědět

Zpět na „Palubní elektronika“