volné hádzadlá HLG

Modely od vypuštění neřízené. Házedla, gumáky i volné motoráky. Jak soutěžní, tak rekreační
Zpráva
Autor
asiJa

Re: volné hádzadlá HLG

#46 Příspěvek od asiJa »

hej, fakt nevim, nevim kdo je pan p. Cook, a o tom jak vypadaji nejake zavody vim jen tolik co jsem videl tak 1-2 videich na youtube.

mohl bys mi prosim radeji rici jestli na tom obrazku co sem delal to mam spravne? Jestli sem to spravne pochopil jak se tim ma hazat a co k cemu slouzi?

a pripadne mi rict kde bych se mohl jit se podivat na ty hazedla v realu? Protoze az doposud jsem jeste nevidel zadny skutecny letajici model v realu nazivo (ani hazedlo, ani RC, ani na gumu). RC me asi zatim moc nezajimaji, protoze mi prijdou drahe, ale nejaky volne letajici model bych nazivo fakt rad videl, pokud mozno zbliska s vysvetlenim.
MirekZ

#47 Příspěvek od MirekZ »

Podivej, u volnych modelu funguji pozitiv a negativy trochu jinak nez kridelka. Bavime se o pripadu, ze to zkrouceni je minimalni, na hloubce okolo 100mm (a mene) je pozitiv treba jen necely milimetr, podobne je tomu s negativy.

K praxi jedna poznamka: zakladem u hazedla je dodrzet uhel serizeni "neco malo vic nez nula" - to znamena, ze kdyz ma kridlo profil s nabezkou, ktera je zaoblena i zdola a rovnou spodni stranu, tak rovina VOP (profil rovne desky) a spodni strana kridla v miste napojeni na trup jsou rovnobezne.
pri zaletu se jde jednoduchou cestou: napred se hybe s tezistem a az kdyz to nepomaha, tak se saha do uhlu serizeni. Je mozne, ze pro zacatek je VOP prilepena tak, aby se dala snadno odlepit a zmenit jeji nasatveni (ale pozor, aby se to neprehnalo a VOP se za letu oddelila).

letovy stav: model je serizeny na max. vykon, v tomto pripade na nejdelsi dobu letu, tedy min. opadani. Kdyz das jen m a l y pozitiv na vnitrni stred kridla, tak pri normalni rychlosti letu brzdi. Teprve po zvyseni rychlosti zacne projevovat chovani jako kridelko, tedy navysuje vztlak a brani prechodu do sestup. spiraly.

Negativy: opet se bavime o m a l y ch negativech.
Co se stane, kdyz potlacis normalni letadlo? Snizis uhekl nabehu a ero se rozbiha, zrychluje.
Co znamena negativ? Snizenu uhklu nabehu. Dusledek? Cas kridla s negativem ma tendenci zrychlovat. To je duvod, proc volne modely maji na vnejsim kridle vzhledem k zatacce vetci negativ nez na vnitrim. kdyby to bylo obracene, tak ti negativy budou model vytahovat do druhe zatacky.

Uz jsem ti psal, ze u hazadel je jednou z nutnych podminek vetsi vzepeti kridla, bez nej prechod neseridis. V nekterych pripadech hraje svou roli i plocha sop.

A to, co ti psal JMalik, tedy abys dojel na cumendu na nejake zavody Ti doporucuji realizovat. Je to t anejleposi rada, kterou jsi mohl dostat.

M.

P.S. Omluva za preklepy, padim ke klientovi ale nedalo mi to neodpovedet.
M.
asiJa

#48 Příspěvek od asiJa »

MirekZ > cau, a diky
i kdyz mi to poradne nezapada v jeden celek.

jak rikas, a jak rika JMalik, nejlepe by bylo to videt nazivo, treba na nejakych tez zavodech (i kdyz nevim jestli me k tomu nekdo moc pusti),
mas nejaky typ na nejake takove zavody?
MirekZ

#49 Příspěvek od MirekZ »

Odpovědět

Zpět na „Volný let“