Při záběhu po 5 minutách šlus :-(
- Luky-plane
Re: Při záběhu po 5 minutách šlus :-(
Jen podotýkám, že to udělá po velkém zahřátí motoru na plný plyn ve stoupání a následném ubrání na volnoběh a klesání a díky tomu rychlému ochlazení.
Z-50LS - ŠAD, Z-50LX - maketa 1:4 (OK-XRD), Multiplex -Funray, Twister, Optic 6, Spectra 24
- StanleyT28
- Kontaktovat uživatele:
Rozumím, ale podle mě není dost dobře možné, aby motor takhle rychle vychladl, zvláště v teplotách, které teď převládají. Ale je fakt, že příčina může být úplně někde jinde.
To že běží na plný plyn, ještě nemusí znamenat, že se na plno ohřeje. Pokud nechceš přižhavovat, tak zkus ochudit směs. Budeš muset nastavovat obě jehly. Osobně mám zkušenost, že pokud jde model rychle dolů, vrtule se sama roztáčí a i na volnoběh jsou otáčky podstatně větší než na zemi.
- Luky-plane
Mrkněte schválně na video, které jsem sestříhal ze sedmi vzletů. V 5:53 je krásně vidět , jak motor zhasl.
http://www.youtube.com/watch?v=HHDLBavJsVw
Luky-plane
Luky-plane
Z-50LS - ŠAD, Z-50LX - maketa 1:4 (OK-XRD), Multiplex -Funray, Twister, Optic 6, Spectra 24
- pikus 1
- Kontaktovat uživatele:
Potřebuje jen seřídit....
Bude bohatej na vlnoběžné jehle, ale potom samozř. "přejít" i hlavní jehlu.
K létání nepotřebuji mít v dosahu trafostanici...
- Luky-plane
pikus 1 píše:Potřebuje jen seřídit....
Dobrá tedy. Abych řekl pravdu, zdá se mi, že od volnoběhu a do středních otáček i hodně kouří (viz. moje video), jenže jsem tady někde četl, že je to u 4T motorů normální vlastnost.
Předpokládám, že kolik paliva uberu volnoběžnou jehlou, musím pak trošku dohnat jehlou hlavní.
Luky-plane
- Luky-plane
Povolování šroubů na motoru...
Zdarec,
znovu jsem zkoušel seřizovat motor a zjistil jsem velice zajímavou a závažnou věc. Najednou jsem si všiml, že se občas objeví kouř v dělící rovině hlava - válec. Jo jasně, hlava byla volná a podcházela. Celý "vrch" motoru jsem rozebral, zkontroloval (žádnou jinou závadu jsem nezjistil) a opět složil. To, že tato závada musela mít velký vliv na zhasínání motoru za letu je mi jasné.
Otázka však zní: Jak často dotahujete díky vibracím povolené šrouby na motoru? Než jsem motor poprvé nastartoval, všechny spoje jsem poctivě přešel. Jsem z toho docela
. Jak jsem zjistil, nejedná se jen o hlavu, ale i o zadní karter. Lepit všechny šrouby na motoru tekutým "zajišťovákem" na závity se mi nechce. Jaký názor na to máte Vy zkušení?
Luky-plane
znovu jsem zkoušel seřizovat motor a zjistil jsem velice zajímavou a závažnou věc. Najednou jsem si všiml, že se občas objeví kouř v dělící rovině hlava - válec. Jo jasně, hlava byla volná a podcházela. Celý "vrch" motoru jsem rozebral, zkontroloval (žádnou jinou závadu jsem nezjistil) a opět složil. To, že tato závada musela mít velký vliv na zhasínání motoru za letu je mi jasné.
Otázka však zní: Jak často dotahujete díky vibracím povolené šrouby na motoru? Než jsem motor poprvé nastartoval, všechny spoje jsem poctivě přešel. Jsem z toho docela
Luky-plane
- pikus 1
- Kontaktovat uživatele:
Re: Povolování šroubů na motoru...
Luky-plane píše: Lepit všechny šrouby na motoru tekutým "zajišťovákem" na závity se mi nechce. Jaký názor na to máte Vy zkušení?
Luky-plane
Přetáhni to na teplém motoru.
Předpoklad -dobře vyvážená vrtule a kvalitní kužel.
- Luky-plane
pikus 1 píše:Přetáhni to na teplém motoru.![]()
Předpoklad -dobře vyvážená vrtule a kvalitní kužel.
Co to má ale za význam dotahovat spoje na teplém motoru. Vždyť případná vůle se projeví až po vychladnutí. A navíc se ke dvěma šroubům ze čtyř nedostanu dříve než stihne motor vychladnout, jsou totiž umístěné pod kozlíkem vahadel.
Luky-plane
- pikus 1
- Kontaktovat uživatele:
Luky-plane píše:Co to má ale za význam dotahovat spoje na teplém motoru. Vždyť případná vůle se projeví až po vychladnutí
Luky-plane
To není vůle po nějakém vymačkání, ale po povolení... za tepla to můžeš více dotáhnout. Ty jediné dva šrouby samozř. tak neuděláš
Nechápu jak se to dá za tepla víc dotáhnout. To jako, že ta hliníková slitina má menší roztažnost, než ocelové šrouby.
Nikdy jsem s tím neměl problém. Motor zkontroluji, před prvním spuštěním a pak už nic nedotahuji a nikdy se nic nepovolilo.
- StanleyT28
- Kontaktovat uživatele:
Taky se mi krom niplů na přefukovací a palivovou hadičku na motoru nic nepovolilo, za 1,5 sezóny, 140 startů. Čéče, ty máš na ten motor nějakého smolíka.................
- Luky-plane
StanleyT28 píše:Čéče, ty máš na ten motor nějakého smolíka.................
Kluci nestrašte mě
Luky-plane
- Luky-plane
StanleyT28 píše:Čéče, ty máš na ten motor nějakého smolíka...
Ahojte chalani,
ono to s tím smolíkem bude snad pravda.
Jen připomínám, že jde o Thunder Tiger 15 ccm, 4T.
Motor běhal po dotažení hlavy a seřízení celkem v pohodě.
Dnes ráno se ale vloudila další chybička. Létal jsem úplně v pohodě 10 minut a poté přistál. Létal jsem bez haupny, s vrtulí 14x6, s palivem Rapicon 10% nitra a s dalším přídavkem 2% ricinu. Po namontování haupny a natankování jsem hodlal udělat druhý let. Při protáčení vrtulí (nasávání paliva) jsem si všiml, že motor každou druhou otáčku klikové hřídele drhne. Nevím jak to lépe popsat. Prostě bylo slyšet i cítit hmatem, že motor zadrhává jako kdyby byl přidřený. Zkusil jsem ho natočit a i při volnoběhu bylo krásně slyšet drhnoucí zvuk, který tam dříve nebyl. Dál jsem motor netrápil. Takže éro už do luftu nešlo a já jsem začal přemýšlet o příčině. Vzhledem k tomu, že si při provozu motoru počínám velice pečlivě, nepředpokládám, že bych něco "pohnojil" já. Palivo by mělo být OK, seřízení je pořád malinko bohatší, vrtule je taky v pohodě. Jak jsem už psal, drhnutí je cítit pouze každou druhou otáčku klikovky. Nenapadá mě tedy nic jiného než závada nebo "nasucho" jdoucí rozvodový mechanizmus. Než jsem motor zabíhal, nakapal jsem podle návodu několik kapek pod víčko vačkové hřídele. O dalším mazání v návodu není zmíňka. Myslím si tedy, že je tato část mazána stejným způsobem jako kliková hřídel.
Napadá Vás někoho, co bych mohl mít zase za problém?
Přimazáváte u čtyřtaktů vačkovou hřídel během provozu?
Zatím jsem neměl čas se na to mrknout a zkusit máznout, tak proto píšu.
Luky-plane
- Luky-plane
Ahojte,
co se týče drhnutí motoru, závada byla skutečně u vačkové hřídele, která šla na sucho. Od té doby občas promáznu motorovým olejem a v pohodě.
Jinak motor už chodí tak jak má. Stačilo trošku obohatit na volnoběh. Díky za všechny Vaše podněty.
Luky-plane
co se týče drhnutí motoru, závada byla skutečně u vačkové hřídele, která šla na sucho. Od té doby občas promáznu motorovým olejem a v pohodě.
Jinak motor už chodí tak jak má. Stačilo trošku obohatit na volnoběh. Díky za všechny Vaše podněty.
Luky-plane