Vlnění videa

Chcete začít s copterem a nenašli jste odpověď v některém z již existujících témat.
Zpráva
Autor
Boby110

Vlnění videa

#1 Příspěvek od Boby110 »

Ahoj copteráci, mám na svém quadu s jednotkou Rabbit malou kameru MD80, kterou jistě všichni znáte. Při uchycení přímo na rám byl záznam silně roztřesený. Tak jsem vytunil uchycení kamery: do kostky molitanu jsem vyřízl otvor do kterého jsem nasunul kamerku a na takové připevňovací tykadla upevnil na Quada.
Vibrace a roztřesení obrazu zmizelo ale obraz se vlní. Prostě se nějak záhadně kroutí a já se ptám: už jste se s tím někdo setkali? Poraďte čím to může být a jak vlnění odstranit.
P.S. víc hlav víc rozumu. Díky za mnoho vyčerpávajících odpovědí.
Na videu je vidět zmíněný problém.

http://www.youtube.com/watch?v=CMyPzV4X ... e=youtu.be
Boby 110, OK2BOW
JirkaA
Kontaktovat uživatele:

Re: vlnění videa

#2 Příspěvek od JirkaA »

Vyres vibrace a bude po vlneni. Zacni vyvazenim vrtuli.
OK2WY
Boby110

#3 Příspěvek od Boby110 »

Děkuji za odpověď, ale tudy asi cesta nepovede, vrtule mám vyváženy, to je pro mě svatý i u plošníků. Vibrace samotného kopteru nejsou velké(ale na kameru na tvrdo to stačilo). Připadá mi to jako nějaké elektromagnetické rušení ale nevím. Jednou mi to dělalo stejné vlnění na velkém éru a když jsem kamerku předělal na jiné tak se obraz nevlnil. Nevlní se mi cca na osmi různých letadlech a na třech ano. Teda plus na copteru(teď nově).
Boby 110, OK2BOW
martinre
Kontaktovat uživatele:

#4 Příspěvek od martinre »

To bude tím, že tam máš CMOS snímač, ten tohle při vibracích dělá. Musíš ty vibrace lépe odtlumit nebo vem kamerku s CCD a vlnění bude pryč.
Dejfak
Kontaktovat uživatele:

#5 Příspěvek od Dejfak »

Ano to jsou vybrace, musíš se jich zbavit co nejvíc.
Dělám to tak
Připojím servotestr na jeden motor copteru, vždy se musí zkoušet jen jeden motor a vrtule se musí vyvažovat s motorem! Nejde vyvážit vrtuly a šoupnout ji na motor, tak ji nikdy nevyvážíš.
Takže máš připojený jeden motor, roztočíš ho v celém rozmezí otáček a zjistíš že ti rameno co na něm drží motor vrní. Tak vezmu kousek lepenky 5x5mm a přilepím jej na označený list, označený třeba lihovkou abys věděl na jakém si to zkoušel když to slepíš.
Takže přilepíš a roztočíš, bud to bude lepší nebo horší, když horší tak to zkusíš na opačnou stranu listu, když ani to nepomůže tak vrtuly s označeným unašečem proti motoru otočíš o 90° zase označení je kuli tomu kdyby to bylo ještě horší tak abys to vrátil zpátky.
Když se ti povede nalepením lepenky vrnění co nejvíce odstranit tak pak si znovu označ unašeč a milimetrovým pootáčením unašeče oproti motoru zjistíš kde to vrní opravdu nejmín.
!unašeč to chce mít utáhlý ale ne nakrev, aby se dalo silou s unašečem silou pootorčit, po vyvážení dotáhnout na provoz.
Nejvíc to stejně vrní někde v 1/3 plynu a když to budeš mít dotažené jak píšu a nebudeš dávat plný plyn tak je to O.K
Je to o praxi, po pár zkouškách zjistíš jak veliký kousek lepenky střihnout a různým testováním najdeš místo jestli ho dát na konec nebo do prostřed listu.
Měl jsem ten samí problém jako ty, tohle to vyřešilo dokonale.
Mám Hexu takže 6 vrtulek byl mazec na 1.5hod.
Když jsem to dělal podruhé zak jsem to zvlád za 30min
Chce si to opravdu s každým motorem vyhrát a najít místo kde to nejméně vrní, pak budeš mít obraz jak zrcadlo.

Řešil jsem to také a ještě se to zhoršovalo s vyšším rozlišením http://dejfak.rajce.idnes.cz/Desktop/#vlneni.jpg
Pak jsem přišel na tento postup a obraz je skvělej http://dejfak.rajce.idnes.cz/Vyvazene_v ... ule_ok.jpg
Nikdy nikomu nevěř, pak budeš věřit všem stejně....
Lark

#6 Příspěvek od Lark »

Jak už všichni psali, jsou to vibrace. Já to vyřešil zavěšením kamery na "O" kroužky do rámu jako univerzální modul, kterej přendavám na různý modely. Dá se nastavit i náklon a otáčet po 90°. Vozím to i na akrobatu se spalovákem 7,5ccm a obraz je bez vlnění.
Přílohy
GoPro-LASER-200_09.JPG
GoPro-LASER-200_06.JPG
GoPro-LASER-200_03.JPG
coro

#7 Příspěvek od coro »

Dejfak píše:... a vrtule se musí vyvažovat s motorem! Nejde vyvážit vrtuly a šoupnout ji na motor, tak ji nikdy nevyvážíš..

Vyvažujem na zbytku motora, t.j. prednom čele s ložiskom a oske, ale bez rotora čiže hlavne bez magnetov. Samozrejme oska je rovná. Vrtule majú svoje unášače alebo dokonca to je komplet aj s kuželom.
Netočí sa to až tak ľahko ako v magnetoch na hrotoch, ale napríklad vibrácie (poklepanie) pomôžu prekonať odpor ložísk a otočiť ťažšiu časť dolu - nevyváženie je vidno. Na motor sa to montuje rovnako takže rozdiel nemá ako vzniknúť. Nelepím nič čo by vzduch následne otrhal, striekam na ťažší list farbu.
Keď mám veľa času a nudím sa, blikám si na vrtuľu ledkou - ale mám tam nejaké oneskorenie a zvyšovaním otáčok sa mi vrchol posúva, takže to asi nie je ideálne zapojenie a chcelo by to nejak doladiť: http://www.topgun.sk/php/index.php?PAGE_NEWS=447

Problém je podľa mňa aj to, že motory neťahajú krásne plynule (konštatný moment), ale akoby trošku preskakovali po polohách magnetov - t.j. nie len vibrácie z nerovnováhy ktoré sú kolmo na os otáčania, ale aj zmeny momentu ktoré ľahkou konštrukciou môžu trošku pohnúť. A to zo 4 zdrojov nesynchronizovane.

Inak podľa mňa, keď je snaha o pružné uchytenie, tak dosť záleží na tom či je kamerka uchytená vo svojom ťažisku - ak by bola mimo tak by vibrácie pohybovali celkom tak že by otáčali kamerku hore-dolu (alebo do bokov) a aj keď pomalšie alebo menej, výsledok by nebol asi lepší..
Lark

#8 Příspěvek od Lark »

coro píše:Inak podľa mňa, keď je snaha o pružné uchytenie, tak dosť záleží na tom či je kamerka uchytená vo svojom ťažisku - ak by bola mimo tak by vibrácie pohybovali celkom tak že by otáčali kamerku hore-dolu (alebo do bokov) a aj keď pomalšie alebo menej, výsledok by nebol asi lepší..

Souhlasím. Jednoznačně nejdůležitější je co nejlepší vyvážení a zatlumení zdroje vibrací a pružný závěs použít jen pro odstranění zbytkových vibrací, kterých se nikdy úplně nedá zbavit. Když půjdem do důsledků, tak i pružnost a schopnost tlumit kmity budou pro každý případ (váha kamery, frekvence vibrací...) jiné. To že zavěšení musí být v těžišti kamery je samozřejmost.
Držím palce při laborování (bez toho to nejde :P )
OrDa

#9 Příspěvek od OrDa »

Pokud odstraníš všechny zdroje vibrací a nepomůže to, připevni kameru natvrdo. K něčemu tuhému a těžkému co na stroji máš. Asi někde v oblasti těžiště něco najdeš. Ale opravdu napevno. Životnosti kamery to neprospěje, ale tahle není nijak drahá. Pokud se ti to příčí, pak kameru napevno připevni k něčemu těžkému (třeba akumulátoru, ale nevím, aby nebyly problémy s rušením) a to i s kamerou odpruž.
rcfrant!k
Kontaktovat uživatele:

vlnění videa

#10 Příspěvek od rcfrant!k »

Lark píše:Jak už všichni psali, jsou to vibrace. Já to vyřešil zavěšením kamery na "O" kroužky do rámu jako univerzální modul, kterej přendavám na různý modely. Dá se nastavit i náklon a otáčet po 90°. Vozím to i na akrobatu se spalovákem 7,5ccm a obraz je bez vlnění.

Trochu OT: co to je prosím za obal na GoPro? Domaci vyroba? Nebylo by nejake info? Diky
http://rcfrantik.rajce.idnes.cz | www.youtube.com/user/fajnweb
Drondys

#11 Příspěvek od Drondys »

rcfrant!k píše:Trochu OT: co to je prosím za obal na GoPro? Domaci vyroba? Nebylo by nejake info? Diky

Podobný obal je třeba viz tento odkaz
Dejfak
Kontaktovat uživatele:

#12 Příspěvek od Dejfak »

Já mám třeba to GO PRO přimo na rámu bez jakého koliv tlumení
A podařilo se mi to vyvážit tak že se to nevlní
Vykašlat se na vyvažování a řešit to odpružením je blbost
Trpí i jiné komponenty deska přijímač atd...
To je jak jezdit s autem bez vyvážených kol a místo vyvážení si dát pod zadek polštář a na ruce tlusté rukavice
Taky to nebude vybrovat ale zbytek auta se rozebere.
Klidně bych odpružení použil na jemné vybrováni které nejde odstranit vyvážením i když pochybuju, vše jde vyvážit pokud to není vymleté.
Ale ve stavu v jakém je to první video bych začal nejdřív vyvažovat než odpružovat.
Nikdy nikomu nevěř, pak budeš věřit všem stejně....
Lark

#13 Příspěvek od Lark »

:lol: Je samodomo krabička z 2mm překližky a v rozích zalepená "ouška z drátu". Zajištění kamery tvoří dvě tyčky z 1,5 struny prostrčený za kamerou. Originál je moc masivní. Je to menší a zmenšila se i váha. Požívám to i do auta s držákem na zpětné zrcátko. Nepřekáží ve výhledu a kamera má naopak výhled perfektní :lol:

toDejfak: Už jsem to psal, že dobrý vyvážení je základ, ale v některých případech to dost dobře nejde. Třeba u toho spalováku i když dáš motor na silenbloky vibrace budou vždy. Mimochodem ta Go Pro má dost dobrý stabilizátor už v sobě.
Přílohy
GoPro-Auto-zrcatko_04.JPG
GoPro-Auto-zrcatko_01.JPG
Boby110

#14 Příspěvek od Boby110 »

Dejfak píše:Ano to jsou vybrace, musíš se jich zbavit co nejvíc.
Dělám to tak
Připojím servotestr na jeden motor copteru, vždy se musí zkoušet jen jeden motor a vrtule se musí vyvažovat s motorem! Nejde vyvážit vrtuly a šoupnout ji na motor, tak ji nikdy nevyvážíš.
Takže máš připojený jeden motor, roztočíš ho v celém rozmezí otáček a zjistíš že ti rameno co na něm drží motor vrní. Tak vezmu kousek lepenky 5x5mm a přilepím jej na označený list, označený třeba lihovkou abys věděl na jakém si to zkoušel když to slepíš.
Takže přilepíš a roztočíš, bud to bude lepší nebo horší, když horší tak to zkusíš na opačnou stranu listu, když ani to nepomůže tak vrtuly s označeným unašečem proti motoru otočíš o 90° zase označení je kuli tomu kdyby to bylo ještě horší tak abys to vrátil zpátky.
Když se ti povede nalepením lepenky vrnění co nejvíce odstranit tak pak si znovu označ unašeč a milimetrovým pootáčením unašeče oproti motoru zjistíš kde to vrní opravdu nejmín.
!unašeč to chce mít utáhlý ale ne nakrev, aby se dalo silou s unašečem silou pootorčit, po vyvážení dotáhnout na provoz.
Nejvíc to stejně vrní někde v 1/3 plynu a když to budeš mít dotažené jak píšu a nebudeš dávat plný plyn tak je to O.K
Je to o praxi, po pár zkouškách zjistíš jak veliký kousek lepenky střihnout a různým testováním najdeš místo jestli ho dát na konec nebo do prostřed listu.
Měl jsem ten samí problém jako ty, tohle to vyřešilo dokonale.
Mám Hexu takže 6 vrtulek byl mazec na 1.5hod.
Když jsem to dělal podruhé zak jsem to zvlád za 30min
Chce si to opravdu s každým motorem vyhrát a najít místo kde to nejméně vrní, pak budeš mít obraz jak zrcadlo.

Řešil jsem to také a ještě se to zhoršovalo s vyšším rozlišením http://dejfak.rajce.idnes.cz/Desktop/#vlneni.jpg
Pak jsem přišel na tento postup a obraz je skvělej http://dejfak.rajce.idnes.cz/Vyvazene_v ... ule_ok.jpg

No já vyvažuji na vyvažovačce s přesnou indikací na osciloskopu (lisajusovy obrazce).
A z vrtule opatrně odbrušuji materiál, čímž docílím absolutní vyvážení.
Boby 110, OK2BOW
Boby110

#15 Příspěvek od Boby110 »

Lark píše:Jak už všichni psali, jsou to vibrace. Já to vyřešil zavěšením kamery na "O" kroužky do rámu jako univerzální modul, kterej přendavám na různý modely. Dá se nastavit i náklon a otáčet po 90°. Vozím to i na akrobatu se spalovákem 7,5ccm a obraz je bez vlnění.

Ahoj tuto kamerku vozím na senior telemaster 2,9m motor 15ccm, dále na 3D akrobat Funtana motor 850W, na větroni 3m KOGA motor 750W,
Easy star motor 210W, a obraz vždy bez problémů. Uchycení téměř na pevno na křídle nebo kabině letounu.

Ovšem na mazlíkovi (quadcopter Rabbit) se s tím nemohu domluvit.
Boby 110, OK2BOW
Odpovědět

Zpět na „Coptery - začátečník“