Zacatek s RC modelovanim - minimalizace nakladu a skod

Začínáte nebo chcete začít s letadlem.
Zpráva
Autor
asiJa

Zacatek s RC modelovanim - minimalizace nakladu a skod

#1 Příspěvek od asiJa »

Ahoj, kdyz bych chtel zacit s modelovanim radiem ovladanych letadel, zajimalo by mne jak postupovat abych nevyhodil spoustu penez do luftu.

O co mi jde:

1) ceny hotovych RC modelu jsou docela nizke. Treba neco takoveho co bych ve vysledku chtel vyrobit
http://www.peckamodel.cz/produkt/rc-mod ... riser-2500
2000,-
Jenze ja si nechci litat s hotovym letadlem, Me prave jde o to dokazat si sam postavit neco co lita.
jenomze kdyz se divam na ceny komponent ( Prijmac + vysical + alespon 2 serva + baterka ... mozna i nejaky motor ) tak uz tohle samo o sobe stoji podstatne vice. Nebo hledam spatne? ...... skoro sem uvazoval ze bych si koupil hotovy model, a rozebral ho na soucastky a pak znich skusil postavit neco vlastniho. Ale to se mi psychologicky moc nelibi - rozeberu neco co funguje, a postavim neco co s nejvetsi pravdepodobnosti fungovat nebude, z toho asi moc radost mit nebudu.

2) kdyz uz bych si nejake ty drazsi komponenty koupil, jak zajistit aby se nerozbily, kdyz vim ze s nejvetsi pravdepodobnosti letadlo co postavim moc dobre litat nebude, a ja ho nebudu umet ovladat a ze se proste rozbije. S tim se pocita, chci experimentovat, ale nechci za kazdy pokus zaplatit >1000 kc .
Idealni by bylo pouzivat ty komponenty opakovane, vzdycky je vykuchat ze starsiho mene povedeneho modelu, a dat je do noveho pri jehoz konstrukci jsem se poucil z predchoziho nezdaru.
tester1
Kontaktovat uživatele:

Re: Zacatek s RC modelovanim - minimalizace nakladu a skod

#2 Příspěvek od tester1 »

V té poslední větě jsi to přesně vystihnul. Má zkušenost s komponenty u zakoupeného plně osazeného modelu je špatná (alespoň konkrétně u motoru, serva a regulátor jsou vesměs v pohodě). Doporučil bych zakoupit kvalitní komponenty a osadit je buď do konstrukčního modelu(který si sám postavíš) a nebo do hotového modelu (jenom draku bez osazení)
Mig 15 (Alfamodel), FW 190A (LM model), Fokker Dr.1 (VA models), Twinstar (Multiplex), Supermarine Spitfire (FMS), BF 109G (Parkzone), P-47 Thunderbolt (E-flite)
pert
Kontaktovat uživatele:

#3 Příspěvek od pert »

A jaké máš konkrétní představy o svých modelech? Větroň, motorák, stihačka? Jen pro představu, možná tu cenu střelím od oka ale před pár lety se jako základ pro RC modeláře považovala vstupní částka 10 000,- Na pořízení TX-RX-serva-baterky-motor atd. Experimentovat se dá s kde čím, jen očas to nedopadne podle představy a holt to něco odnese. Nerozbitné komponenty zatím neznám.
A jen tak pro info: už jsi někdy držel vysílač v ruce zkusil si něco ovládat naživo? Třeba od kamaráda.
Burys

#4 Příspěvek od Burys »

Troufal bych si polemizovat. Pro začátky se dá sehnat např na modelbazaru starší funkční souprava v ceně do tisícovky. Pokud stačí FM 35MHz tak ještě levněji. Tak je to se vším. Z pár prkýnek EPP za pár stovek už se taky nějaké to letadlo postavit dá. Na ty první pokusy je zbytečné investovat plno peněz do kvalitní výbavy, se kterou se pak stejně bude třískat do země.

Já doporučuju jiný přístup: Koupit nějaké funkční olétané letadlo (např Multiplex Easystar) i s obyč vysílačkou a jednoduchou nabíječkou a baterkama. Takové se dá koupit přes inzerát do 2 tisíc komplet. A člověk má všechno co do začátku potřebuje. Na tom se učit pilotáž, ošahat si to, inspirovat se jak je to udělané, atd. Pak nakoupit nějaký stavební materiál a zkoušet si něco postavit.

Varianta vlastní konstrukce, žádných zkušeností a prvního letu je celkem jistota neúspěchu.
Heli: CopterX 450, HCP100S
Letadla: F3K Fenix, Super Zoom 4D, Discus 2,6m, Albatros 4,5m. T9x+FrSky
kope
Kontaktovat uživatele:

#5 Příspěvek od kope »

No jo, ale to co je v tom tvém odkazu je "holý" model, takže to RC vybavení, motor, baterku atd. stejně budeš muset koupit. Není to tak dávno, co jsem sám začínal, takže to mám ještě v živé paměti - šel jsem taky co nejlevnější cestou - tj RTF set, kde bylo všechno. V konečném důsledku se mi ta "nejlevnější" cesta prodražila - z RTF setu už nemám doma nic a v mezičase jsem nakoupil lepší rádio, serva atd. A začal jsem stavět... (i když vyjímky se najdou a Sky Climberu jsem neodolal - ovšem kupoval jsem ho už bez rádia). No a když model rozštípu, komponenty přehodím do nově postaveného. Je tedy pravda, že např. serv, baterek, motorů a vlastně i přijímačů mám víc, protože i těch modelů mám víc současně a nebaví mne to pořád přehazovat :). Kdybych to "sólo" vybavení nakoupil hned a k tomu neosazený model typu Beta. Easy Star a pod (nebo rovnou vlastní stavba z EPO nebo jiných bublin), tak jsem v konečném důsledku ušetřil... A dost, protože co se týká materiálu, tak nějaký bublinkáč z depronu nebo jiné pěny vyjde materiálově max na 300-500 Kč a to nemluvím o té radosti, když z hromady desek a pár kousků balsy vznikne něco, co hodíš do vzduchu a ono to letí !
Wind Dragon slow 2,4 GHz byl první...
jardah62

#6 Příspěvek od jardah62 »

asiJa píše:Ahoj, kdyz bych chtel zacit s modelovanim radiem ovladanych letadel, zajimalo by mne jak postupovat abych nevyhodil spoustu penez do luftu.

O co mi jde:

1) ceny hotovych RC modelu jsou docela nizke. Treba neco takoveho co bych ve vysledku chtel vyrobit
http://www.peckamodel.cz/produkt/rc-mod ... riser-2500
2000,-
Jenze ja si nechci litat s hotovym letadlem, Me prave jde o to dokazat si sam postavit neco co lita.
jenomze kdyz se divam na ceny komponent ( Prijmac + vysical + alespon 2 serva + baterka ... mozna i nejaky motor ) tak uz tohle samo o sobe stoji podstatne vice. Nebo hledam spatne? ...... skoro sem uvazoval ze bych si koupil hotovy model, a rozebral ho na soucastky a pak znich skusil postavit neco vlastniho. Ale to se mi psychologicky moc nelibi - rozeberu neco co funguje, a postavim neco co s nejvetsi pravdepodobnosti fungovat nebude, z toho asi moc radost mit nebudu.

2) kdyz uz bych si nejake ty drazsi komponenty koupil, jak zajistit aby se nerozbily, kdyz vim ze s nejvetsi pravdepodobnosti letadlo co postavim moc dobre litat nebude, a ja ho nebudu umet ovladat a ze se proste rozbije. S tim se pocita, chci experimentovat, ale nechci za kazdy pokus zaplatit >1000 kc .
Idealni by bylo pouzivat ty komponenty opakovane, vzdycky je vykuchat ze starsiho mene povedeneho modelu, a dat je do noveho pri jehoz konstrukci jsem se poucil z predchoziho nezdaru.

větroň s možnou elektrifikací, co jsi si vybral, je sada v rozsypu. To znamená, že tam máš předsekaná/vyfrézovaná žebra, přepážky, nosníky, balsová prkénka, potahovou fólii, bižuterii (táhla, panty, šroubky,...) a samozřejmě návod a stavební výkres. Není to hotové, i když obrázek ukazuje hotový model a není tam cokoliv z řízení nebo pohonu. To znamená, pokud to nemáš, musíš to stejně koupit a budeš zase stát před otázkou , zda tím či oním (rádiem, motorem,baterkami,..) nevyhazuješ neúměrně peněz.
Pro stavebnici silně předpracovaného modelu je vžité označení ARC (almost ready to complet), pro stavebnici skoro hotového modelu je vžité označení ARF (almost ready to fly), pro hotový model RTF (ready to fly). Pokud si na tom chceš něco udělat ale ne stavět celé od začátku, koukej po označení ARC. Pokud se chceš především naučit létat, koukej po označení ARF nebo RTF. Ale pozor, vlastní první stavba téměř nikdy nevedek létavému modelu, vhodnému k učení pilotáže.
Dále pro tebe by byla vhodná sada, tzn. model (buď ARC nebo ARF) spolu s pohonem a rádiovou soupravou. Pokud koupíš úplně nejlevnější (zejména čínské) sady, stane se ti, že po zničení modelu nebude možné komponenty řízení a pohonu snadno použít do jiného modelu.
Pro tebe bych viděl vhodné třeba http://www.pelikandaniel.com/?sec=product&id=46822 nebo http://www.pelikandaniel.com/?sec=product&id=53852#1 . Spíš bych se klonil k tomu EasyStaru, u nás v kroužku přežil učení malých kluků několik sezon. A výrazně levněji (celkově, aby jsi si zalítal, když začínáš) to asi nepůjde.
Naposledy upravil(a) jardah62 dne úte 24.04.2012 12:55, celkem upraveno 1 x.
Jardah
asiJa

#7 Příspěvek od asiJa »

A jaké máš konkrétní představy o svých modelech? Větroň, motorák, stihačka?

ja nemam az tak jasnou predstavu s cim bych chtel litat. Asi nejspiše větron, nebo F3K, protoze se mi libi ta predstave ze to lita diky dobre konstrukci draku/kridla s dobrou klouzavosti a kostrukci ktera dokaze vyuzit vzestupne proudy, a ne diky silnemu motoru ktery jsem si koupil.

Aby bylo jasno, mi nejde o to s modelem litat, a uz vubec ne soutezit, mi jse o to hrat si s konstrukci a aerodynamikou.

A dost, protože co se týká materiálu, tak nějaký bublinkáč z depronu nebo jiné pěny vyjde materiálově max na 300-500 Kč a to nemluvím o té radosti, když z hromady desek a pár kousků balsy vznikne něco, co hodíš do vzduchu a ono to letí !

no tak ja sem si zatim koupil akorat v Obi 18x1200x600mm XPS ( 69 Kč ), 40x120000mm pruhlednou izolepu ( 29 Kč ) a bambusovou roletu 800x2000mm ( 69 Kč ) kterou jsem rozebral na špejle, šmirgl (10kč) a nejaky nůž už doma mám ... coz mi zatim vystacilo na stavbu asi 6ti hazedel 8) ..... radost taky velika :D, jen by bylo spuper moct to alepson trochu ovladat, kdyz to neumim poradne vyvazit a seridit :) (resp. vyrobit dost presne aby to vubec seridit slo)

ne jako vážně, nechci jako socka postupovat do nekonečna, na druhou stranu, nechci si kupovat vybaveni za 10000 abych ji po prvnim pokusu rozbil.

větroň s možnou elektrifikací, co jsi si vybral, je sada v rozsypu. ..... i když obrázek ukazuje hotový model a není tam cokoliv z řízení nebo pohonu.

Aha, diky za upozorneni, to sem si popravde vubec nevsiml. :mrgreen:

Takze to vidim asi tak, ze zustanu jeste nejakou dobu u vyroby hazedel za 30kc jedno, do doby nez si budu tak jisty spolehlivosti a aerodynamickymi vykony me konstrucke, ze osazeni RC zarizenim uz bude pouha formalita, a nebudu riskovat ze ji rozbiju. 8)
MarthiR

#8 Příspěvek od MarthiR »

Pokud opravdu hledáš kompromis, kup si Vysílačku T9x V2 cca 2000kč, nabíječku cca 1000kč
Kup si do začátku éro na kterém se naučíš takže ARF dáš jen baterku, přijmač a hura na 1 pokusy
Jakmile si to všechno osvojíš ,můžeš si postavit třeba éro z Depronu
Minulost: T9X,Graupner MZ 24 Hoot, Futaba T10J
Součastnost : Návrat k Graupner MZ 24 Hoot
Speedy
Kontaktovat uživatele:

#9 Příspěvek od Speedy »

Představa, že si postavíš házedlo a protože ho nedokážeš vyvážit a seřídit k letu, tak ho osadíš RC :lol: :lol: :lol:
Takhle to nefunguje. Abys mohl řídit letadlo, obzvlášť bezmotorové, tak ho musíš nejdřív vyvážit a seřídit pro let. Teprv potom ho můžeš doladit pomocí RC a řídit a k tomu potřebuješ taky aspoň základní zkušenosti.

Pokud tohle odmítáš, tak si stav házedla do vitrínky, protože jinak budeš jen zklamanej.
Pokud chceš začít s RC, tak se nejdřív musíš naučit řídit a pochopit chování letadla, vliv polohy těžiště... a pak teprv začít s pokusama.

Edit: o RC vybavení se v případě bezmotorovýho pěnovýho letadýlka nemusíš bát, obvykle přežije i totálku bez úhony.
zdendys
Kontaktovat uživatele:

#10 Příspěvek od zdendys »

asiJa píše:ne jako vážně, nechci jako socka postupovat do nekonečna, na druhou stranu, nechci si kupovat vybaveni za 10000 abych ji po prvnim pokusu rozbil.

No, když si rozbiješ jen to ero, co si postavíš, tak určitě škoda nebude 10000,-.
Vysílačka Ti snad z rukou nevypadne, přijímač, serva, regulátor,motor a aku, se ve většině případů dá znovu použít,
a navíc, pokud si komponenty nakoupíš na HC, tak tě to ani po rozbití některého z nich nebude moc mrzet...
"Je těžké být debilem, protože konkurence je veliká."
juraj.jurej
Kontaktovat uživatele:

#11 Příspěvek od juraj.jurej »

Keby si nebol z ČIECH tak by som ti dal dcérin model za pár eur. Vysielač si kúp sólo, žiadny RTF. ARF není, že dáš iba baterku a príjimač, ale aj pohon a serva.To je PNP. Hľadal by som na bazare aj tak po prvom lete budeš mať čo lepiť, ak si myslíš, že ušetríš na sete tak sa mýliš, iba keby si mal vybavenú dielňu a všetko okolo toho !!! (lepidlo , šmirgel vŕtačka atď.)
FrSky Tandem X20
L.Bily
Kontaktovat uživatele:

#12 Příspěvek od L.Bily »

pokial to myslis vazne tak skusme pradit nieco konkretne, nejde len skusit vyrabat nejake poletuchy ale najprv sa treba aj troska naucit lietat, ak si kupis nejaky uplne najlacnejsi vysielac pravdepodobno bude mat obac trimy, takze pri preprave si to vzdy roztrimujes a vzdy jebnes na roztrimovane ero v zaciatkoch, osobne si myslim ze na zaciatok minimalne nejaky 6 kanal cize spektrum dx 6, optik, futaba , aby to malo pamet na modele, expa, a dig trimy, take neico sa da zohnat na modelbazare okolo 3000 KC primace su lacne kopie na HC a u spektra su ozaj skoro zadarmo. Potom nejaky 50w nabijac tiez z HC a nejaky ten primac + nejake lipolky do era. Lietadlo by som byt tebou volil nejaku betu alebo easy stara s tlacnym motorom osadeny len motorom regulatorom a servami, aby si do zaciatku mal ero ktore normalne lieta a aby si videl ako a co ma fungovat. Samozrejme este pred tym simulator na pc, tiez kabel aj so simom sa da kupit na HC za slusny peniaz. Nieje to do zaciatku zrovna namjmenej financii, ale bohuzial si myslim ze toto je take minimum ako zacat, a ked budes chciet na niecom usetrit tak sa ti to vypomsti a tazko sa ti bude ucit. A hlavne skus najst niekoho kto ti to zalieta a vysvetli podrobnejsie. Ak toto vsetko absolvujes, namal by byt problem vyrobit nejaku poletuchu z epp co by mohla aj troska letiet
Extra 300 60´ EXP Extreme Flight , Thunder 3D Krill 1,92, S-BACH 342 29% RC-PILOT 2,2m
JMalik

#13 Příspěvek od JMalik »

asiJa píše:............

Napiš kolik je Ti roků, snáze se dá doporučit co a jak.
Pokud cokoliv v této diskusi hodnotím, nebo se k něčemu vyjadřuji, je to jen má domněnka
denny1

#14 Příspěvek od denny1 »

[quote="asiJa"]Ahoj, kdyz bych chtel zacit s modelovanim radiem ovladanych letadel, zajimalo by mne jak postupovat abych nevyhodil spoustu penez do luftu.

no uprimne, je moc dobre, ze chces zacit od piky, ale tim se vylucuje " ...aby to nestalo moc penez kvuli nehodam..."
byt Tebou, tak si koupim betu v setu (nebo neco konstrukcne stejnyho), ucim se s tim litat, kdyz spandes na ruce na cumak, tak to tolik neboli jelikoz to ma tlacnej motor...
A po vecerech muzes lepit ero v rozsypu, a chystat se na nej jak psychicky tak i prakticky. Dle meho Ti tato varianta usetri spousty penez a zklamani. Navic vzdycky prijde nekdo kdo se bude chtit naucit litat a ty mu to ero muzes za mirnou uplatu poskytnout.
Ja zacal s mustangem, ktery byl odsouzen ke smrti aniz by vystartoval, pac sem to neumel vubec. Nasledovala bellanca a ted uz to jde a jak rika jeden zde: pocet startu se ve vetsine pripadu rovna poctu pristani.
at se dari
Mustang P-51D, Cessna 182, Pilatus PC-21, Edge 540 Red Bull, FunJet Ultra, EPP FPV, BF-109G, Zlin 50L, Gama 2100, Optima XXL
Spektrum DX8
Frenkí

#15 Příspěvek od Frenkí »

Ještě jsou možné dva směry: 1)Pořídit si Flopa + s doporučenou výbavou: http://sad.okdar.net/flop.html
a vysílač s přijímačem sehnat přes modelbazar
2)Domluvit se s někým z okolí kdo má vysílač se zásuvkou učitel-žák a bude mít čas se ti věnovat a ty si pořídíš pouze vysílač se zásuvkou učitel-žák
Odpovědět

Zpět na „Letadla - začátečník“